Встреча президента РФ Владимира Путина и президента США Дональда Трампа в Хельсинки

Ce zice presa românească despre summitul Putin-Trump: frică și isterie

734
(reînnoit 12:44 19.07.2018)
Presa românească a tratat subiectul summitului Putin-Trump în mod unilateral, critic în adresa liderului american, exprimându-și temerile că negocierile dintre președinții Rusiei și SUA ar putea avea repercusiuni negative asupra „celor mici”.

CHIȘINĂU, 17 iul — Sputnik, Octavian Racu. Presa românească, în buna ei tradiție, a tratat subiectul întrevederii președinților SUA și Rusiei, Donald Trump și Vladimir Putin, cu o doză mare de suspiciune, atunci când e vorba de orice eveniment asociat cu Federația Rusă și personalitatea liderului rus. În același timp, prestația lui Trump provoacă nedumeriri, temeri și suspiciuni: de la fragilitatea și incapacitatea șefului de la Casa Albă de a purta negocieri cu Putin, până la fricile de eventualele înțelegeri ale celor două mari puteri pe seama „țărilor mai mici".

Mircea Geoană: „o conferință halucinantă"

Mircea Geoană, care este citat de portalul Știri Pe Surse, a criticat prestația președintelui SUA, considerând că declarațiile acestuia sunt halucinante, făcând o paralelă cu o ipotetică situație locală.

"Să spunem ca un președinte al României (oricum s-ar numi) s-ar întâlni cu președintele Rusiei (același), acuzat de SRI, Parchetul General, Ministerul Justiției și SIE că ar fi intervenit în alegerile prezidențiale ale țării. Și că ar spune că pune la fel de multă bază în ce-i spune președintele rus (se jură că nu fură) ca și în dovezile prezentate de propriile instituții de forță. Cum s-ar numi asta? Cam aici a lăsat Donald Trump să se întrebe America și lumea după halucinanta conferință de presă comună de ieri cu Vladimir Putin la Helsinki. Ce-or mai fi discutat între patru ochi (8, cu traducatorii), timp de 2 ore, nici nu vreau să mă gândesc…", a scris Geoană pe Facebook.

Iulian Chifu: „Putin a îngenuncheat Lumea Liberă"

Analistul Iulian Chifu a publicat în Evenimentul Zilei și în Adevărul un editorial cu un titlul panicard: "Îngenuncherea Americii: un Trump neexperimentat, pradă uşoară pentru Putin". În opinia acestuia, marele câștigător al evenimentului ar fi fost „vulpoiul Putin", care "a îngenuncheat și umilit SUA" chiar cu ajutorul liderului de la Casa Albă.

Editorialistul face uz și de un limbaj de lemn pentru a-și spori efectul manipulator prin recurgerea la o polarizare artificială: președintele american este poziționat în calitate de un lider al "lumii libere", în timp ce președintele rus ar fi "opusul ei", o întruchipare a "tot ce poate fi mai malefic" din perspectiva unui adept al euroatlantismului. Astfel, autorul încearcă să ofere summitului niște nuanțe de-a dreptul apocaliptice: nu ar fi vorba de îngenuncherea lui Trump sau SUA, ci chiar a întregii „Lumi Occidentale", a întregii „Lumi Libere", „liberale și democratice". Cu alte cuvinte, summitul ar reprezenta o coliziune între un "un bine absolut" și un "rău absolut". Cel mai grav, în opinia autorului, este legitimarea liderului rus și a propagandei ruse.

"Putin a fost readus pe scenă, ba chiar în prim plan şi sub reflectoare, i s-a oferit loja de orchestră, ba mai tot timpul avea asupra sa şi bagheta de dirijor", scrie Chifu.

DW: România trebuie să înceteze să se mai vaite

România nu are nimic particular de aşteptat, căci scopul întrevederii Trump-Putin este în mod explicit unul menit să pacifice relaţia ruso-americană şi să confirme status quo-ul, consideră Horaţiu Pepine, autor al versiunii românești Deutsche Welle.

Potrivit lui, prezenţa militară americană la Marea Neagră este justificată mai mult prin protecţia exploatărilor petroliere şi gaziere concesionate în mare parte unor firme americane, făcând trimitere la o afirmație a analistului american George Friedman, în timpul unei vizite la București.

"Acela spunea că românii ar trebui să-şi pună resursele la bătaie dacă vor mai multă implicare americană, dar pe atunci opinia publică ştia puţine lucruri despre resursele din Marea Neagră", scrie autorul.

În opinia lui Horaţiu Pepine, realismul rece şi lipsit de empatie cu care Friedman a rostit acele adevăruri le-a făcut impopulare, ca şi "îndemnurile adresate românilor de a-şi construi o forţă militară proprie, dacă vor cu adevărat să conteze într-o alianţă".

"De fapt mesajul primit cu regularitate de la Washington a fost acela că situaţia geopolitică de astăzi este destul de bună aşa cum este şi că românii, în loc să se vaiete fără încetare (ameninţare rusească iminentă etc.), ar trebui să profite mai mult de calmul real care li se oferă", conchide autorul.

Alex Coita: România trebuie să devină un jucător

Analistul Alex Coita consideră că anume Vladimir Putin a fost cel care a avut de câștigat de pe urma summitul de la Helsinki.

"Trump a folosit o tehnică neconvențională și practic a spart gheața, a început dialogul la nivel înalt cu acest summit cu Putin. Cred că este clar că Vladimir Putin câștigă din punct de vedere al imaginii pentru că se poziționează la nivel de egalitate, cel puțin la nivelul percepției, cu omologul său american", a declarat Coita la Antena 3.

În actualul context, analistul consideră că România trebuie să înceteze să mai joace rolul de pion și să devină un jucător printr-o apropiere și mai mare de SUA.

"Intrăm într-o cursă contra cronometru în care România trebuie să facă toate eforturile pentru a reuși să își cimenteze și să își crească relațiile cu Statele Unite pentru a se face vizibilă la Washington pentru că România nu poate risca să fie doar un pion ci trebuie să fie un jucător, pentru că riscăm să fim prinși într-un joc sau să cădem printre scaune într-un joc care este foarte mare. Eu sper ca în următoarea perioadă să existe această înțelegere la nivelul elitelor de la București", a declarat Alex Coita.

Bogdan Chirieac: Iohannis trebuie scos de sub influența sorosiștilor

Aproximativ aceeași poziție o împărtășește și Bogdan Chirieac într-o intervenție la Antena 3. Acesta consideră că România trebuie să devină mai activă pe plan internațional, însă doar în cadrul unei apropieri mai mari de SUA și Israel. În justificarea acestei teze, Chirieac face apel la trecutul istoric, afirmând că spre deosebire de Germania sau Rusia, SUA și Israel nu și-au dorit niciodată dezmembrarea României.

"Când se face punte între Casa Alba şi Kremlin, eu, Românie, cum să mă simt? (….) Este esenţial să încetăm cât mai repede războiul româno-român. Trebuie creată o politică externă. Dacă este nevoie, trebuie scos Iohannis de sub influenţa nefastă a câtorva consilieri soroșiști pe care îi are. L-au băgat în zona de #rezist, de 5%, domnul Iohannis având un atu formidabil pentru ţara noastră, în acest moment: este etnic german", a declarat Chirieac la Antenta 3, fiind citat de DCnews.

Iulian Fota: Trump i-a oferit lui Putin două cadouri

Într-un interviu oferit portalului ziare.com, fostul consilier prezidențiale pentru securitatea națională, Iulian Fota, consideră că Donald Trump i-a făcut două cadouri lui Vladimir Putin: acceptarea întrevederii de la Helsinki și "zdruncinarea NATO" la summitul de la Bruxelles. Totuși, în opinia lui, Trump a reușit să obțină un câștig de imagine, iar Putin niște concesii.

Totodată acesta reamintește că "înțelegerile dintre cei mari s-au facut întotdeauna, în primul rând, pe spatele celor mici".

„Și întrebarea asta nu ne-o punem numai noi, și-o pun și balticii, și kurzii în Orientul Mijlociu, pentru că știm dosarele: Ucraina, Crimeea, Siria etc. Unde se vor face concesii? Cine ce câstigă?", adăugând că cel mai "neconfortabil" se vor simți ucrainenii, georgienii, moldovenii, armenii și azerii.

Nimic despre dialogul cu Moscova. "România are talent" sau se va ruga la Trump?

În toate aceste analize din presa românească, care tratează negocierile Putin-Trump exclusiv dintr-o singură perspectivă — cea a „parteneriatului strategic cu SUA", lipsește orice analiză a perspectivelor redeschiderii dialogului între București și Moscova. În contextul în care summitul Trump — Putin, precum și summitul UE — China redesenează arhitectura ordinii mondiale, România nu își mai poate permite să reducă politica externă la statutul de apendice al politicii externe americane.

„De ce ar trebui domnul Trump să aibă încredere în mine și de ce eu ar trebui să am încredere în Trump? Noi doar reprezentăm interesele țărilor nostre", spusese Vladimir Putin la conferința de presă comună cu Donald Trump.

În aceeași manieră, România ar trebui să-și pună o întrebare similară, cât se poate de firească și pragmatică: de ce Bucureștiul trebuie să aibă o încredere oarbă în Trump și în Casa Albă? În lipsa unor discuții între România și Rusia, miza maximă pe prestația SUA, în pofida oricăror tendințe izolaționiste și protecționiste, devine tot mai periculoasă pentru interesele românești. Iată de ce summitul Putin-Trump trebuie să fie urmat, cât se poate mai rapid, de o vizită a oficialităților române la Moscova, de o restabilire a contactelor la cel mai înalt nivel. Cel puțin, pentru a arăta că Bucureștiul este dispus să vorbească în nume propriu, fără avocați.

Chiar și în calitatea de partener al SUA, România a primit un semnal destul de clar: e timpul unui dezgheț și deschideri spre Est. România nu poate pune toate oule într-un singur coș, nu-și mai poate investi toată speranțele în politica externă a SUA sau UE, privind pasiv la televizor discursurile lui Trump sau Merkel, ci trebuie să învețe de la zero să-și promoveze propriile interese, chiar și dacă acestea vor veni în contradicție cu "parteneriatele strategice".

734
Alegerile prezidențiale în Belarus

UE și SUA: Polonia se descurce singură cu Belarusul

227
(reînnoit 17:01 25.09.2020)
Occidentul își va continua o retorică dură în raport cu puterea de la Minsk, însă va evita orice confruntare reală.

MOSCOVA, 25 sep – Sputnik, Irina Alksnis. Reacția Occidentului la inaugurarea președintelui a fost una prognozabil de negativă.

Inițial, reprezentantul Departamentului de Stat a spus că SUA nu îl consideră pe Aleksandr Lukașenko un președinte legitim ales, pentru că “rezultatele anunțate au fost fabricate și nu reflectă o legitimitate”.

Apoi a fost emisă o declarație specială a șefului diplomației UE, Josep Borrell, în care noul mandat al lui Aleksandr Lukașenko a fost calificat drept unul “lipsit de orice legitimitate democratică”. De asemenea, s-a menționat că inaugurarea (în document acest cuvânt este luat în ghilimele) “contravine voinței a unei bune părți a populației” republicii, fapt exprimat printr-o “multitudine de acțiuni protest pașnice”.

Declarația lui Borrell prezintă, desigur, ample oportunități pentru malioțizitate. Spre exemplu, am putea prognoza din start că rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA, indiferent de rezultate, vor contraveni voinței a aproximativ jumătate de americani, pentru că țara este divizată. În plus, acolo există o abundență suficiente de acțiuni de protest. Astfel, document prezentat ar putea fi aplicat și asupra realităților de peste ocean.

La rândul său, formularea “legitimitatea democratică” face aluzie că în opinia Bruxellesului, există și alte tipuri de legitimitate, iar conform lor – Aleksandr Lukașenko este deplin legitim.

Cea din urmă, apropo, explică șezutul Occidentului pe două scaune, pentru că această retorică dură se îmbină cu o poziție vădit slabă și de compromis în raport cu Minsk în practică.

Niște sancțiuni cu adevărat dure împotriva Belarusului nu au fost aplicate. Mai rău: în jurul acestei probleme au apărut noi reglări de conturi în interiorul UE, pentru că Cipru cere totodată impunerea și unor măsuri restrictive împotriva Turciei, blocând sub acest pretext procesul.

Ambasadorii occidentali nu au fost rechetați. Nu doar nu au fost retrași: americanii continua să-și restabilească relațiile dimplomatice cu republica după un îngheț îndelungat. Acum câteva zile comisia senatului SUA pentru afacerile internaționale a aprobat candidatura noului ambasador. Timp de 12 ani ambasadele ambelor state sunt conduse de reprezentanți provizorii, după o retragere reciprocă din cauza introducerii de către Washington a sancțiunilor împotriva companiilor belaruse în anul 2008.

Pe acest fundal, chiar și cele mai dure mesaje reprezintă o manifestare a unei sălăbiciuni și o incapacitate de a influența evenimentele, fapt care corespunde realității. În cazul dat, Occidentul merită o apreciere pentru faptul că a început să-și conștientizeze și, cel mai important, să-și accepte limitele posibilităților.

Fără nicio îndoială, o astfel de reacție la alegerile din Belarus a devenit un rezultat, inclusiv, al lecției foarte dureroase a Venezuelei. A trecut peste un an și jumătate de când peste 50 de state, preponderent occidentale, l-au recunoscut pe Juan Guaido în caltiate de președinte legitim al Venezuelei. Însă această decizie nu a avut nicio influență asupra realității, în care conducătorul real până în prezent este Nicolas Maduro.

Dacă Statele Unite și Europa își pot permite să ignore o țară mică din America Latină, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic ieșit din comun sau că deloc nu s-au împotmolit, atunci o astfel de strategemă aplicată unui stat din centrul Europei ar fi mult mai dificilă. Mai ales că Belarusul este implicat în niște procese internaționale importante, precum reglementarea conflictului din Donbas, motiv pentru care e nevoie de niște acțiuni calculate, cu niște consecințe previzibile.

O altă circumstanță importantă, care influențează asupra diminuării entuziasmului Occidentului în raport cu posibilele acțiuni împotriva Minskului, este faptul că tot ce se întâmplă acolo este în mare parte un proiect polonez. Anume Varșovia se află în spatele protestelor, ea asigură un sprijin politic și mediatic liderilor opoziției belaruse. Ce-i adevărat, rezultatele impresionează în sens strict negativ: fenomenul “Președintele Sveta” (anume așa se numește profilul de Instagram al Svetlanei Tihanovskaia) poate servi drept model pentru o proastă strategie din punct de vedere al tehnologiilor politice.

Polonia s-a implicat în bătălie, însă nu are suficiente forțe pentru a-și impune scenariul. În plus, Minskul a început să răspundă: presa anunță despre problema exportului de mărfuri poloneze în Belarus. Cu alte cuvinte, polonezii au călcat, ca de obicei, pe greblă.

Nu e deloc surprinzător faptul că acum polonezii vor să fie ca musca la arat: ca Europa de Vest și SUA să-și mobilizeze artileria grea, obținând răsturnarea lui Aleksandr Lukașenko, pentru ca apoi Varșovia să devină cel mai mare beneficiar al acestor procese.

Doar că Berlinul, Parisul, Breuxellesul și Washingtonul nu au astfel de dorințe și e puțin probabil ca în aceste capitale să existe un entuziasm de realizare a viselor poloneze.

Prin urmare, Occidentul va continua direcția unui discurs dur în adresa Minskului, evitând o confruntare reală, pentru că nu are nicio dorință de a se implica într-un nou joc geopolitic, condamnat la eșec. În ultimii ani au avut suficient de multe eșecuri.

227
Tagurile:
Polonia, UE, SUA, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
Lukașenko a preluat oficial noul mandat de președinte

Загрузка...
Donald Trump

Expert: Trump nu vrea se amestece în cazul lui Navalnîi

106
(reînnoit 14:55 25.09.2020)
Un grup de senatori americani propun aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei sub pretextul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. Ce se ascunde în spatele acestei initiative.

BUCUREȘTI, 25 sep – Sputnik. Un grup de senatori americani a înaintat un proiect de lege care prevede aplicare unor sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu cazul bloggerului rus Aleksei Navalnîi. Politologul Vladimir Mojegov a calificat această inițiativă drept niște “vorbe în vânt” într-o intervenție la radio Sputnik și a explicat de ce.

Un grup de senatori americani a înaintat un proiect de lege cu privire la aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei din cauza incidentului cu Aleksei Navalnîi, anunță pe site-ul său senatorul republican Marco Rubio.

Documentul prevede introducerea unor măsuri restrictive împotriva unor demnitari ruși, care, în opinia autorilor, “sunt implicați direct în încălcarea dreptului internațional”, inclusiv în “otrăvirea” lui Navalnîi.

Proiectul de lege determină autoritățile americane să raporteze congresului despre informațiile de care dispune despre resursele financiare ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și anturajul său. Totodată, acesta obligă Casa Albă să răspundă la întrebarea dacă Rusia a încălcat legislația SUA, care interzice utilizarea armelor chimice și biologice.

Pe lângă lui Marco Rubio, documentul a fost aprobat de senatorul republican Mitt Romney, democrații Chris Coons, Ben Cardin și Chris Van Hollen.

Pentru ca proiectul de lege să fie adoptat, acesta trebuie să obțină susținerea senatului, a camerei reprezentanților și să fie semnat de președintele SUA.

În emisia radio Sputnik, politologul rus Vladimir Mojegov a comentat inițiativa senatorilor.

“E o activitate pur publică. Despre ce fel de rapoarte poate fi vorba? Sunt niște lucruri cu totul nerealiste. Toate acestea inițiative reprezintă o pălăvrăgeală, o retorică îndreptată spre tensionarea a atmosferei în plină campanie. În plus, cazul lui Navalnîi este mai curând o agendă a democraților. Republicanii s-au alăturat fără prea multă dorință la astfel de inițiative. În orice caz, Trump are o atitudine foarte atentă și distanțată. Și secretarul de stat Mike Pompeo a spus că va fi nevoie de o reacție doar atunci când se vor cunoaște detaliile incidentului și că, deocamdată, nu este clar ce se întâmnplă”, a spus Vladimir Mojegov.

În opinia lui, americanii ar fi putut obține informații de la nemți cu privire la Navalnîi, însă nu ei nu au adresat astfel de solicitări.

“A fost un soi de pretext pentru sancțiuni, însă, deocamdată, astfel de solicitări nu au fost adresate. Iată de ce cred că e doar vorba de o simplă pălăvrăgeală... E o istorie foarte neclară, iată de ce Trump nu vrea să se implice în ea – e aventură a democraților, în care el nu vrea să se împotmolească. Din câte mi se pare, democrații vor promova insistent această agendă, iar Trump se va distanța”, consideră politologul.

Aleksei Navalnîi a fost internat de urgență în spitalul din Omsk pe 20 august, după ce s-a simțit rău în avion. Medicii ruși l-au diagnosticat cu tulburări metabolice, care au provocat o scădere a nivelului de glicemie. Deocamdată, nu se cunoaște cauzele acestei stări. În sângele și urina lui Navalnîi nu au fost descoperite substanțe toxice.

Ulterior, acesta a fost transportat în Germania. La începutul lui septembrie, guvernul german a declarat că cetățeanul rus a fost otrăvit cu o substanță toxică din grupul “Noviciok”. Moscova a solicitat Berlinului să ofere mai multe informații despre rezultatele analizelor de laborator, însă nu a urmat niciun răspuns.

Totodată, se cunoaște că serviciul german de informații BND are acces la Noviciok începând cu anii 90. În afară de aceasta, substanțele din grupul menționat sunt studiate în peste 20 de state occidentale, inclusiv de Marea Britanie, SUA, Suedia, Cehia.

Rusia, în conformitate cu decretul prezidențial din anul 1992, a încetat orice activități în domeniul dezvoltării armelor chimice, iar în 2017 a distrus toate rezervele de astfel de substanțe, fapt confirmat de OPCW.

106
Tagurile:
SUA, Germania, Rusia, Aleksei Navalnîi, Donald Trump
Tematic
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Berlinul a refuzat să răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi
Kremlinul a comentat situația probelor în cazul lui Navalnîi
Navalnîi a fost externat - e perfect sănătos
Moscova: Berlinul a refuzat să organizeze discuția lui Navalnîi cu anchetatorii
Moscova acuză Vestul de o campanie de dezinformare în cazul lui Navalnîi

Загрузка...
Abraș Marcel

Sfaturi prețioase pentru a avea o inimă sănătoasă

0
În cadrul emisiunii "ATITUDINI" șeful secției Cateterism Cardiac din cadrul Institutului de Cardiologie, Marcel Abraș, a explicat pașii pe care trebuie să le urmeze fiecare persoană pentru a avea o inimă sănătoasă.
Sfaturi prețioase pentru a avea o inimă sănătoasă

Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care afectează inima sau vasele sangvine.

Incidența bolilor cardiovasculare a crescut cu o viteză uimitor de rapidă, devenind ucigașul numărul unu în lume, inclusiv în Republica Moldova.

Pentru a ne menține o inimă sănătoasă medicul Marcel Abraș a oferit câteva sfaturi prețioase pe care trebuie să le urmeze cu strictețe fiecare om căruia îi pasă de starea lui. În primul rând, specialistul s-a referit la activitățile fizice și evitarea modului sedentar de viață.

"Zilnic trebuie să mergem în continuu cel puțin 30 de minute. Acest lucru este obligatoriu. Plimbările de seară sunt foarte binevenite în acest sens", a remarcat specialistul.

Cel de-al doilea factor ce ne poate ajuta să ne menținem starea de bine este alimentația. Specialistul a subliniat că uleiul de pește și peștele împiedică formarea cheagurilor de sânge. Acizii grași omega-3 pe care îi conțin au proprietăți antioxidante ridicate.

"De două ori pe săptămână trebuie să consumăm pește. Să nu uităm de uleiul de măsline, fructele și legumele. Moldova fiind o țară agrară, populația conține foarte puține fructe și legume", a specificat interlocutorul.

Specialistul a remarcat că bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă oamenii vor menține o greutate corporală optimă, vor adopta o alimentație sănătoasă, vor face mișcare cu regularitate și vor trata alte probleme de sănătate, în special hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul. De asemenea, un  factor primordial este renunțarea la fumat "astăzi ești "în vogă", iar mâine poți fi pacient cardiac", a punctat el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
inima
Tematic
Câte ouă puteţi mânca pentru a nu crește riscul dezvoltării de boli de inimă – nou studiu
Acest aliment contribuie la uzarea arterelor și la apariția bolilor de inimă
Cele mai sănătoase alimente pentru inimă, care previn infarctul - sfatul nutriţionistului

Загрузка...