Mihai Antonescu

Specialist în Orientul Mijlociu: "Rusia va riposta, nu se poate altfel"

1251
(reînnoit 20:11 14.04.2018)
"Pericolul rezidă în neprevăzut - o reacţie hazardată, un gest periculos, un accident... Războaiele mondiale nu sunt plănuite ca un meci cu reguli şi limite.

În exclusivitate pentru Sputnik, analistul Mihai Antonescu, unul dintre cei mai buni specialiști în zona Orientului Mijlociu, a acordat un interviu. 

Mihai Antonescu a activat în Orientul Mijlociu ca jurnalist și analist, în Siria, Irak și Iordania, atât în perioda lui Hafez al Assad și Saddam Hussein, cât și la începutul președinției Bashar al Assad. A produs pentru TVR serialul "Cătător în Orient" și a editat revista "Orient" în România.

Mihai Antonescu a comentat pentru Sputnik atacul asupra Siriei — "Un act hazardat cu efecte nefaste pe termen lung", consideră analistul.

Asistăm la o reiterare a unui gest comis de Preşedintele George W. Bush în 2003, invazia Irakului, un act hazardat cu efecte nefaste pe termen lung, din fericire izolat la timp la perimetrul vizat iniţial. Irakul a fost supus unui embargo exagerat, îndelungat, bombardat sporadic, agresat declarativ, diplomatic, mediatic, vreme de zece ani, în urma ocupării Kuweitului, o ocupare asumată de Saddam Hussein, cu toate riscurile care puteau decurge. Nimeni nu s-a aşteptat ca Statele Unite să aibă vreodată un preşedinte suficient de inconştient să declanşeze o invazie terestră. Intrarea trupelor americane în Irak a avut consecinţe grave şi ar fi putut avea consecinţe mult mai grave.

Analistul român a atras atenția și asupra falselor motive care au fost folosite de americani în agresiunile lor.

Maria Zaharova
© Sputnik / Михаил Воскресенский
G. W.Bush a avut, spre deosebire de Donald Trump, un mobil de înţeles: după 11 Septembrie, eveniment tragic gestionat prost de administraţia americană, a survenit nevoia unor reacţii convingătoare, ca imagine şi ca impact electoral. Afghanistanul, ispăşitorul inventat imediat după atentate, Deus ex machina străveziu, neconvingător, a fost obiectul unor represalii sumare din punctul de vedere al alegătorului american. A fost o soluţie de moment, Casa Albă nu putea declara "Habar n-avem ce s-a întămplat, nu ştim ce ne-a lovit!"… A arătat cu degetul spre o ţară săracă, fără prieteni, fără infrastructură, fără armată şi arsenale serioase. 11 Septembrie impunea însă un război mai telegenic. S-au inventat pretexte, arme chimice, pogromuri asupra unor minorităţi, acei kurzi pentru care tot mapamondul lăcrima şi care au fost între timp uitaţi şi daţi pe mâna inamicului tradiţional, Turcia, stat membru NATO cu antecedente mult mai severe decât Irakul în ceea ce priveşte atrocitâţile. Pe scurt, Bush a avut un motiv. Dar care e motivul lui Donald Trump pentru a bombarda Siria? Fanfaronada? Inconştienţa? O ambiţie prost gestionată de a pune Rusia la punct?…

Actualul motiv, presupusul atac cu arme chimice, este analizat temeinic de Mihai Antonescu.

În Siria au murit peste 500.000 de oameni, în 7 ani de conflict şi haos, asta dacă ne limităm la cifre credibile. Doar o mică parte au fost, dacă au fost, victimele unor atacuri cu arme chimice. Să ne reamintim că arsenalul chimic al lui Saddam Hussein n-a fost găsit până-n ziua de azi! De ce am crede că Bashar Al Assad ar dispune de un asemenea arsenal? Şi dacă e adevărat, dacă Bashar chiar ar avea arme chimice, de ce le-ar folosi acum, la spartul târgului, împotriva unor grupuri nesemnificative de conaţionali? Îi era prea bine preşedintelui sirian, nu mai avea nicio problemă, se plictisea? Bashar Al Assad a condus stângaci ţara din 2000 până în 2011, a gestionat prost mişcările de protest, s-a luptat cu opoziţia, cu ISIS, cu ostilitatea mediatică internaţională… Acum, când Siria a fost oarecum pacificată, când populaţia e dispusă să susţină autorităţile în numele justei cauze a păcii şi reconstrucţiei, cu o temperată acceptare diplomatică, Assad se hotărăşte să scoată armele chimice ştiind că poate provoca un război mondial?

Există posibilitatea unei confruntări între superputerile militare? Am putea vedea nave doborâte, iar un exemplu din perioada "războiului rece" poate fi luat în considerare.

În opinia mea, Statele Unite şi Rusia nu vor angaja o luptă directă în nicio circumstanţă. Rusia va riposta, nu se poate altfel. Rămâne de văzut cum şi cât. Vor fi doborâte poate nişte avioane aliate, de către forţele siriene, poate va fi scufundat un vas de luptă. În 1982, în insulele Falkland, Argentina a distrus HMS Sheffield şi n-a fost niciun război mondial. Au murit, în conflictul anglo-argentinian, cam o mie de soldaţi din ambele tabere şi trei civili. Cred că flota aliată din Mediterana e dispusă să piardă o navă-două fără ca NATO să bombardeze Moscova. Nici California nu cred că va fi bombardată… Vor fi, cum ne-a obişnuit Războiul Rece, declaraţii, agresiuni diplomatice, multă presă şi, din când în când, cele două mari puteri vor mai bombarda câte un deşert pe care contribuabilii lor nu îl pot localiza lesne pe hartă…

Dar, în context, pericolul nu poate fi ignorat — "Pericolul rezidă în neprevăzut", consideră Mihai Antonescu.

O reacţie hazardată a Iranului, un gest periculos al Israelului, un accident… Războaiele mondiale sunt iscate de un proces, de un lanţ de evenimente, nu sunt plănuite ca un meci între două echipe care stabilesc reguli şi limite.

În fine, Mihai Antonescu, care cunoaște bine Siria și episoadele familiei Assad, consideră că acolo există o vulnerabilitate.

Bashar e în mare pericol. Dacă îl lasă Rusia din braţe? E improbabil, dar nu exclus, la o escaladare neprevăzută a ostilităţilor. Dar, Rusia va trebui să-şi apere imaginea, credibilitatea şi investiţia din Siria cu orice preţ. Putin şi Trump intră într-un ring şi vor trebui nu doar să lupte şi să câştige, ci şi să dea satisfacţie publicului, galeriiilor. Meciul e larg televizat.

A consemnat Dragoș Dumitriu

1251
Tagurile:
escaladare, război, pericol, atacul asupra Siriei, Mihai Antonescu, Rusia, SUA
Тема:
Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (502)
Tematic
Adrian Năstase, superb: lecție de înaltă diplomație și atitudine în conflictul din Siria
Trump atacă în Siria, inclusiv, pentru a-l timora pe Kim Jong-un?
Iohannis bagă România în ceață: și-ar fi dat acordul înaintea atacului din Siria!
Ministerul rus de Externe alege cuvinte dure pentru a calfica atacurile din Siria
Putin: Atacând Siria SUA și aliații lor au violat dreptul internațional
Papa de la Roma Francisc

Realitate și ipocrizie: PAPA, primul mesaj după decizia lui Erdogan privind Sfânta Sofia

60
Dacă Papa ar trebui să se simtă trist, ar trebui să o facă pentru ceea ce Occidentul catolic a făcut creștinismului răsăritean, inclusiv împotriva capitalei acestuia, Constantinopol – și a marii biserici a Răsăritului, Sfânta Sofia

BUCUREȘTI, 12 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Una dintre cele mai controversate decizii din ultima perioadă a fost revenirea fostei biserici bizantine Sfânta Sofia la serviciile sacre musulmane, după ce, de peste 85 de ani, monumentala clădire a fost muzeu.

Președintele Recep Tayyp Erdogan a anunțat că va fi redeschisă religiei musulmane, dar că va fi deschisă tuturor. Decizia lui Erdogan se potrivește ca dată cu primul serviciu religios musulman, desfășurat în primele zile după cucerirea Constantinopolului (29 mai 1453), undeva la începutul lui iunie 1453, la ea asistând sultanul Mahomed Cuceritorul, un adevărat protector al monumentelor arhitectonice ale capitalei cucerite.

În 1934, sub republica preşedintelui Kemal Atatürk, Sfânta Sofia a fost secularizată şi transformată în ”Muzeul Ayasofya”.

Acum, primul serviciu religios musulman va avea loc peste 24 iulie, în prezența președintelui Erdogan. 

“Ne vom ruga împreună de vineri, 24 iulie, la Sfânta Sofia şi, astfel, o vom deschide religiei”, a declarat Erdogan, subliniind că marele locaș de cult își va păstra și caracterul de obiectiv turistic al Istanbulului și ”va rămâne deschisă tuturor, turcilor şi străinilor, musulmanilor şi non-musulmanilor”.

Reacții au venit din lumea întreagă, iar una dintre cele mai așteptate a fost a Papei. Azi, în ”Duminica Mării”, de Ziua Internațională a Mării, Papa a făcut referire la acest adevărat suflet spiritual al vechii porți a mărilor – Bizanțul.

”Mă gândesc la Hagia Sophia… și sunt foarte întristat”, a declarat Papa Francisc, transmite Vatican News.

O reacție dură a venit de la Moscova, de la Patriarhul Kirill, care a denunţat ”orice tentativă de a umili sau de a impieta moştenirea spirituală milenară a Bisericii de la Constantinopol”, a spus Kiril, subliniind că ”o ameninţare la adresa Sfintei Sofia este o ameninţare faţă de întreaga civilizaţie creştină”.

Pe plan politic, Kremlinul consideră că decizia Ankarei este suverană, este ”o afacere internă” a Turciei.

De fapt, supărarea Bisericii Rusiei este justificată, pentru că însăși creștinarea rușilor are legătură cu Sfânta Sofia. Cneazul Vladimir cel Sfânt ar fi decis creștinarea rușilor după ce a fost impresionat și întărit de o slujbă de la marea biserică a Constantinopolului.

Menționam de grija marelui sultan Mohammed Fatîh pentru monumente – și trebuie spus că, din păcate, nu toți urmașii săi s-au manifestat la fel. Și titrez: realitate și ipocrizie. De fapt, e vorba de istoria reală și de cine este, de fapt, de vină pentru faptul că zona Sfânta Sofia NU este creștină. 

Istoria reală arată că, mai înainte ca musulmanii să acopere mozaicurile și să afecteze monumentul, acesta fusese vandalizat și prădat de cruciații latini, catolici, în timpul celei de-a patra Cruciade, când, în 1204, printr-un act de trădare a creștinătății, armatele apusene au cucerit și jefuit Constantinopolul, capitala Imperiului Roman de Răsărit.

A fost lovitura fatală dată vechiului imperiu, care de atunci nu și-a mai revenit – și factorul principal al pătrunderii turkmeno-selgiucide în Asia Mică și apoi în Europa.

Deci, dacă Papa ar trebui să se simtă trist, ar trebui să o facă pentru ceea ce Occidentul catolic a făcut creștinismului răsăritean, inclusiv împotriva capitalei acestuia, Constantinopol – și a marii biserici a Răsăritului, Sfânta Sofia. Turcii au cules roadele unei politici de permanentă trădare și împilare a Imperiului Bizantin de către cruciații latini și puterile militar-comerciale de la sfârșitului perioadei feudale.

De fapt, în multe zone ale fostului imperiu Roman de Răsărit, chiar populația creștină i-a primit pe selgiucizi și pe turkmenii viitori otomani ca pe niște eliberatori, atât de dur s-a manifestat cucerirea latină din secolul XIII. Până la căderea Constantinopolului sub noul imperiu Otoman nu mai era decât un pas. Occidentul l-a făcut cadou turcilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
moschee, Recep Tayyip Erdogan, Mesaj, Papa Francisc, Sfânta Sofia

Загрузка...
Silviu Predoiu

Generalul Predoiu, fost șef SIE, atac grav la Iohannis și Guvern, AVERTISMENT fulminant!

767
(reînnoit 08:58 12.07.2020)
”Nu se văd decât bâlbe penibile, contradicții flagrante, inepții juridice, derobare de responsabilități - de parcă unul a devenit președinte al CSAT în martie, nu acum cinci ani, iar ceilalți au intrat în politică ieri și nu prin anii '90”

BUCUREȘTI, 12 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Unul dintre cei mai importanți oameni de informații români, fostul șef militar al Serviciului de Informații Externe, generalul Silviu Predoiu, transmite un mesaj-avertisment fulminant pe adresa Guvernului.  

Începutul spune totul: ”M-am săturat!”, scrie generalul, completând cu un șir de nemulțumiri care justifică starea sa de spirit.

”M-am săturat de cei care, folosind drept pretext pandemia, ne dojenesc cu degetul ca pe niște preșcolari obraznici, ne amenință cu privarea de libertate (căci asta este carantina) în baza unor suspiciuni, ne anunță confiscarea arbitrară de bunuri, ne răstesc instrucțiuni, refuzând un dialog rezonabil și, nu în ultimul rând, ne spun că suntem proști”, scrie Predoiu.

La cine se referă, reiese din fraza următoare: ”Că suntem proști pentru că nu suntem precauți”. Adică… fraza președintelui Iohannis!

Și, continuă tăios generalul, ”nu suntem precauți nu pentru că nu am vrea, ci pentru că, spre deosebire de ei, mergem la serviciu - unii, inconștienți, chiar și cu transportul în comun, oricum toți fără antemergător și însoțitori care să nu permită nimănui să se apropie de noi, pentru că trebuie să facem cumpărături, deci să interacționăm cu persoane și/ sau produse pe care nu le testează/ dezinfectează nimeni înainte de a le atinge noi”.

”Pentru că locuim înghesuiți în blocuri cu spații comune, pentru că mergem la tratamente sau consultații - dacă suntem primiți - în clinici și spitale aglomerate, pentru că trebuie să ne ducem copiii și nepoții în parcuri publice, nu în grădini închise și atent păzite, pentru că, în esență, trăim în lumea reală nu ca ei, într-una ideală, creată și întreținută , de altfel, din banii noștri”, scrie Silviu Predoiu.

Generalul spune clar - NU contestă ”existența amenințării, nu îi subestimez periculozitatea”, încearcă să respecte regulile, ”nu pentru că ei le dictează ci pentru că țin la sănătatea și viața mea și le respect pe cele ale semenilor mei”.

Dar, fostul șef militar al spionajului românesc contestă, atenție - ”capacitatea puternicilor momentului de a ne proteja”! Ori, în această categorie intră… toate autoritățile, începând cu Iohannis. Generalul aduce argumente de o duritate neașteptată:

”În continuare  nu se văd decât bâlbe penibile, contradicții flagrante, inepții juridice, derobare de responsabilități prin poveștile despre "greaua moștenire", visteriile și depozitele găsite goale, de parcă unul a devenit președinte al CSAT în martie anul acesta, nu acum cinci ani, iar ceilalți au intrat în politică mai ieri și nu prin anii '90 și au ajuns la guvernare cu forța, nu după tot felul de scenete de prost gust care au arătat că sunt dispuși la orice pentru a-și păstra scaunele”, scrie generalul Predoiu.

Deci, tunul cel mare țintește către Iohannis… și continuă să tragă: ”Cum să nu înțelegi că este timpul să unești, nu să antagonizezi și să divizezi? Că este timpul să comunici, să explici nu să acuzi, să ameninți sau să impui”.

Și mai ales este timpul ca ”zeii să coboare din Olimp și să le arate muritorilor că și ei au îndoieli, temeri, că este greu să iei decizii care restrâng exercițiul drepturilor fundamentale, dar că știu că este și mai greu să le accepți, mai ales în cazul unei națiuni care le-a câștigat cu sânge - în această generație, nu acum 200 de ani - însă că astăzi aceasta este unica soluție!”, scrie generalul SIE.

”Cum să le dai credit celor care ne cer sa purtăm mască și să păstrăm distanța "socială" dar, în spatele ușilor păzite de militari înarmați și în uniformă, stau la șprițuri ignorând orice regulă?”, punctează din nou dur generalul.

Și din noi pentru Iohannis: ”Cum să îl crezi pe cel ce ne pune sa alegem între statutul de prost și cel de precaut când în februarie anul acesta, după ce Organizația Mondială a Sănătății lansase avertismente severe, tot el ne spunea că "infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală"?!.

”De ce sa presupui că ar ști ce fac niște autorități care continuă cu încăpățânare să adopte măsuri ce nu doar pentru CCR, dar chiar și pentru orice student la facultatea de profil, după parcurgerea cursului de Drept Constituțional din anul l de studiu, reprezintă încălcări flagrante ale legii fundamentale?”, subliniază Silviu Predoiu.

Și iar o salvă către Iohannis: ”Cum să susții la nesfârșit că acțiunea guvernamentală este foarte bună, impecabilă, de vină fiind mereu alții – CCR, avocatul poporului, parlamentul, bisericile, cluburile, terasele, oricine dar mai ales noi, cetățenii?”.

Și atunci, întreabă logic generalul de Intelligence, ”de ce am avea încredere în ei în condițiile în care, după atâtea greșeli flagrante, nu au găsit resurse să recunoască măcar una, să nu mai vorbim despre a-și cere iertare?”.

Iertare? ”Nu că ar fi însemnat mare lucru pentru ei iertarea noastră”, explică Predoiu, ”căci ceea ce îi ține în scaune, în ciuda tuturor păcatelor, nu este iertarea - ci uitarea noastră”.

”Pentru că și dacă la nivel individual poate ținem minte, poporul, ca personaj colectiv, uită”, subliniază generalul defectul românilor. Uită ”și dă mereu o nouă șansă unor indivizi care nu înțeleg nimic nici din onoarea și nici din responsabilitatea pe care o ai atunci când conduci o națiune”.

Finalul mesajului este… pe măsura acestui text-mesaj-rechizitoriu-avertisment fulminant:

”Nu vrem să îi dăm jos, vor pica oricum, nu le vrem privilegiile, nu vrem să schimbăm locurile cu ei, vrem doar să vedem că înțeleg, cel puțin câtă vreme sunt la cârma destinelor noastre, ce se întâmplă cu adevărat în jurul lor, să simțim că știu că sunt acolo ca să ne servească, nu să ne pună la punct de câte ori ne prind, că noi suntem importanți, nu ei și cu atât mai puțin rezultatele lor în viitoarele alegeri”, scrie generalul Predoiu, încheind în stil autentic militar: ”M-am săturat, vreau RESPECT”.

Aș adăuga că este primul text de acest fel pe care șeful unui serviciu de Intelligence îl transmite pentru președintele statului. Acest fapt poate fi comentat în multe feluri – și probabil că analiștii nu vor pierde ocazia. Eu aș insista asupra a două detalii: finalul – ”m-am săturat” – și importanța celui care spune așa ceva.

Oricum, când un om de talia generalului Predoiu lansează o asemenea ”rachetă”, pe lansatoare sigur sunt deja alte câteva pregătite. Adică, aș lua textul său exact în formula din titlul acestui articol: avertisment fulminant!

Altfel spus, mi se pare numai mie… sau seamănă cu ceva ce se petrece în SUA?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

767

Загрузка...
Eugen Orlando Teodorovici

Știrea serii: Teodorovici a făcut ANUNȚUL OFICIAL - video

48
”Nu poţi sta nouă luni în opoziţie şi să nu faci opoziţie, nu poţi da din coadă pe lângă preşedintele Iohannis în timp ce preşedintele Iohannis calcă în picioare PSD”

BUCUREȘTI, 12 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Singurul concurent anunțat al lui Marcel Ciolacu la șefia PSD a făcut, marele anunț! ”Îmi anunţ candidatura în mod oficial pentru funcţia de preşedinte al PSD”, a anunţat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

Teodorovici a precizat că își depune candidatura ”în mod personal pentru funcția de președinte, pentru că astăzi statutul, după cum știți, nu prevede o altă formă de competiție internă”.

”În situația în care acest lucru se va schimba, categoric voi avea și eu o echipă pe formula pe care CEX-ul o va decide, astfel încât să fie o echipă cu oameni care vor o schimbare, nu doar pentru partid, ci și pentru țară”, a declarat Teodorovici.

 În privința bătăliei dintre el și Marcel Ciolacu, Teodorovici o consideră secundară, principalul fiind – ”o alternativă la ceea ce este astăzi PSD”

”Nu este o luptă între mine și alt coleg din partid, nu este competiția mea - eu vreau să ofer doar o alternativă la ceea ce astăzi este PSD, conducerea sa”, a spus Teodorovici. ”Este despre România, este despre PSD, nu despre Teodorovici, nu despre Ciolacu, nu despre competiția între cei doi”.

Teodorovici a anunțat ferm că PSD ”nu poate şi nu trebuie să continue în acest mod”.

”Nu poţi sta nouă luni în opoziţie şi să nu faci opoziţie, nu poţi da din coadă pe lângă preşedintele Iohannis în timp ce preşedintele Iohannis calcă în picioare PSD. Conducerea de azi a PSD a folosit cele nouă luni de opoziţie ca să stea degeaba”, a declarat Eugen Teodorovici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
video, Facebook, Președinte, PSD, Eugen Teodorovici

Загрузка...