Complexul Patriot

Patriot versus Sarmat! Cum ne apărăm suveranitatea?

1534
(reînnoit 09:49 08.04.2018)
Achiziționarea de către România a rachetelor americane Patriot este o afacere proastă, iar țara riscă să rămână descoperită din punct de vedere al apărării.

BUCUREȘTI, 4 apr — Sputnik, Ionuț Țene. Acum câțiva ani am scris un editorial în care explicam exhaustiv pericolul ca poporul român să devină un experiment, un fel de „cobai" în mijlocul conflictului dintre SUA și Rusia. Am susținut întotdeauna mărirea bugetului apărării și înzestrarea modernă a armatei române ca mijloc de apărare a suveranității și independenței naționale. Dar din păcate conform unor specialiști din Occident, atât scutul de la Deveselu, cât și rachetele Patriot nu sunt instrumente suficiente de apărare, profesioniste și ultramoderne, ci mai mult obiective politice destul de colaterale și militare de tip "second hand", care ne expun la atacuri strategice din partea unui inamic posibil.

Achiziția cu circa patru miliarde de dolari a rachetelor Patriot îmi aduce aminte într-un fel de afacerea Bechtel, în care am rămas și cu banii dați și cu „ochii în soare", fără autostrada Transilvania. Cu patru miliarde de dolari dați pe un sistem de rachete relativ învechit nu se merită, mai bine am fi putut face cu acești bani autostrăzi și trenuri de mare viteză care să străpungă Carpații.

Austria sau Finlanda sunt două țări membre UE neutre care își investesc resursele în tehnică militară de vârf și infrastructură, nu risipesc banii pe armament ce pare depășit tehnic și moral.

Rachetele Patriot explodează imediat după lansare

Presa democrată occidentală a atras atenția că achiziționarea rachetelor Patriot, care sunt depășite tehnic și profesional, în urma celor achiziționate de Polonia poate fi un eșec pentru apărarea României și flancului sud-estic al NATO. Este vorba despre un articol publicat de revista Foreign Policy și semnat de Jeffrey Lewis, director al East Asia Nonproliferation Program la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, care pune serios sub semnul întrebării eficacitatea rachetelor Patriot. România a contractat anul trecut șapte baterii Patriot, pentru care va plăti aproape patru miliarde de dolari.

Pe 25 martie, Arabia Saudită a anunțat că a folosit sistemul Patriot pentru a intercepta cu succes șapte rachete lansate de rebelii Houthi din Yemen.

„Nu este adevărat" scrie Jeffrey Lewis în Foreign Policy. Imaginile care au apărut pe rețelele sociale arată lansarea a doi interceptori. Doar că: unul explodează imediat după lansare, iar celălalt face o buclă și se întoarce spre Riad, unde explodează la contactul cu solul.

„Este posibil ca unul dintre ceilalți interceptori să își fi făcut treaba, dar mă îndoiesc. Asta pentru că eu și colegii mei de la Middlebury Institute of International Studies am urmărit cu atenție două atacuri diferite asupra Arabiei Saudite în noiembrie și decembrie 2017. În ambele cazuri am concluzionat că este destul de puțin probabil ca rachetele să fi fost doborâte, în ciuda a ceea ce au spus oficialii", explică Lewis.

„În ambele cazuri am observat un tipar clar. Racheta (lansată din Yemen) cade în Riad, în vreme ce focosul se desprinde și cade aproape de țintă. Un focos a căzut la câteva sute de metri de Terminalul 5 al aeroportului King Khalid International din Riad. Al doilea, lansat câteva săptămâni mai târziu, aproape a demolat o reprezentanță Honda. În ambele cazuri a fost clar că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată. Nu sunt nici măcar convins că Arabia Saudită a încercat să intercepteze prima rachetă, cea din noiembrie", explică Lewis.

România rămâne descoperită din punct de vedere militar

Trump nu recunoaște un rechizitoriu al Congresului american care critică sistemul deficitar al rachetelor Patriot. Președintele american consideră că sunt cele mai bune din lume. România ca o țară de frontieră nu-și poate permite să cumpere sisteme de rachete care nu îi asigură apărarea teritoriului. România are dreptul la cei mai bun în sistemul de apărare antiaerian pentru ca poporul român să își mențină independența și suveranitatea ca să nu devină un cobai într-un posibil conflict între SUA și adversarii săi.

Recent Rusia a testat cele mai performante rachete care pot distruge scutul de la Deveselu. Cel puțin așa susțin oficialii militari ruși. Surse din industria militară rusă au declarat pentru agenția oficială TASS că noile rachete „Sarmat" (RS-28) vor deveni operaționale în 2021, când vor intra în dotarea diviziei de rachete strategice cu baza în Ujur (o localitatea din regiunea Krasnoiarsk, în Siberia). Rachetele, despre care oficialii ruși, inclusiv președintele Putin, spun că nu pot fi oprite de scuturile americane, precum cel amplasat în România, ar urma să intre în producția de serie peste doi ani. Inițial, la Ujur vor fi amplasate două rachete „Sarmat", urmând ca în final baza să fie dotată cu 6, afirmă aceeași sursă. Informația nu a fost confirmată oficial de Ministerul Apărării din Federația Rusă. Iar în trecut, reprezentanții acestuia au lăsat de înțeles că abia din 2024 s-ar putea vorbi de înlocuirea vechilor rachete balistice intercontinentale R-36M2 „Voevoda" cu „Sarmat". Programul de dezvoltare al acestor arme ar putea să fi fost însă urgentat din cauza tensionării relațiilor cu Occidentul.

Din păcate marile puteri au lăsat România descoperită din punctul de vedere al apărării, iar românilor le este teamă că plătesc bani mulți pentru o resursă militară învechită și ineficientă în cazul unui război, ce poate transforma teritoriul național în câmp periculos de război. Ori cumpărăm cel mai modern armament de pe piață, ori acești bani îi investim în dezvoltarea infrastructurii după modelul austriac și finlandez?

Tot mai mulți români nu mai doresc ca poporul nostru să devină ca în trecut un experiment pentru testele conflictuale ale marilor puteri. Până la urmă independența și suveranitatea este garantată de armata română, care trebuie bine înzestrată, nu folosită ca paravan pentru achiziții militare de tip second-hand? În istorie s-a dovedit că armata română și poporul român înarmat — "oastea cea mare" — au apărat integritatea și suveranitatea, nimeni altcineva. Românii trebuie să fie aliați respectați de rangul întâi, nu de mâna a doua.

Material publicat inițial în NapocaNews.

1534
Tagurile:
Bechtel, voevoda, sarmat, Foreign Policy, rachetele patriot, NATO, Jeffrey Lewis, Ionuț Țene, Riad, Arabia Saudită, Rusia, SUA, România
Tematic
Celebru avocat vrea să-și cumpere rachete Patriot! "Prețul nu mai contează"
Scandal de miliarde: americanii confirmă - România a luat țeapă cu sistemul Patriot
Americanul Patriot lovește la Bursa din București
Polonia a negociat micșorarea de două ori a prețului pentru „Patriot”
Americanii fac reclamă la rachete ”Patriot” în presa #REZIST – pe banii României
Iohannis a promulgat Legea privind achiziționarea rachetelor Patriot. Ce prevede
Lecția celei care a votat CONTRA rachetelor Patriot - "Unde e onoarea?!"
La această oră: Plata rachetelor "Patriot" - un șir de minciuni și amăgiri
Scandal: PSD, acuzat de blocarea achiziției rachetelor Patriot
România va achita în avans cele 3,9 miliarde dolari pentru rachetele Patriot
Polonia amenință SUA că va renunța la achiziționarea sistemelor Patriot
Un celebru pilot e sceptic: "Legat de cele 7 baterii Patriot - e prematur"
Achiziţia României - mai multe sisteme de apărare Patriot în Europa de Est
SUA aduc sisteme antirachetă „Patriot” în România
Declarații susținute de premierul Ludovic Orban după votarea moțiunii de cenzură

Celebru jurist pune clar problema: PNL se califică pentru dizolvare pe cale judecătorească

16
”Acest partid se califică pentru dizolvare pe cale judecătorească conform art 46, litera b) din legea partidelor politice”

BUCUREȘTI, 8 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Unul dintre cei mai experimentați juriști români, cu mare experiență legislativă parlamentară și europeană, Norica Nicolai, preia ideea posibilității dizolvării unui partid – cu aplicație directă la PNL, datorită campaniei dusă de liderii grupării împotriva statului de drept.

Preşedinte al Consiliului Naţional ALDE pune problema mai întâi într-o frază-întrebare complexă, din care rezultă fapte și consecințe:

”Este adevărat că atunci când un președinte de partid (și prim-ministru pe deasupra) incită populația la nerespectarea hotărârilor Curții Constituționale, atunci când un prim-vicepreședinte (și vicepremier) al aceluiași partid amenință cu schimbarea politică a judecătorilor CCR pentru că nu i-au covenit deciziile lor, atunci când alt prim-vicepreședinte (și europarlamentar) al aceluiași partid spune că CCR “subminează statul român” doar pentru că deciziile Curții sunt contrare intereselor propriului partid sau când liderul deputaților aceluiași partid numește CCR și Avocatul Poporului ca “axa răului” tot pentru că nu îi convin deciziile lor, acest partid se califică pentru dizolvare pe cale judecătorească conform art 46, litera b) din legea partidelor politice?”

Trecând la un ton ironic, Norica Nicolai folosește o formulă consacrată în mediul online: ”Întreb pentru un prieten din PNL!”      .

Într-un Post Script, Nicolai explică și cum se argumentează legal situația:

Legea 14/2003. Art 46 - Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiții:

b) când scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicită ori contrară ordinii publice.

Reamintim că și APADOR-CH a pus problema dizolvării PNL, pentru că ”militează contra statului de drept”.

De asemenea, o asociație condusă fostul parlamentar liberal George Șerban a cerul sesizarea Procurorului General.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
Norica Nicolai, PNL

Загрузка...
Dan MV Chitic și Liviu Pleșoianu

Dan Chitic, apel fulminant: ”E momentul ne ridicam împotriva lor!”

254
”Statul român, transformat într-o colonie supusă unui guvern mondial - e momentul să ne ridicam împotriva opresorilor noștri, văzuți și nevăzuți!”

BUCUREȘTI, 8 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cunoscutul avocat Dan Chitic face un apel fulminant, pornind de la o constatare gravă: ”Românul în regimul Iohannis e suspect”.

Într-o postare intitulat sugestiv ”Democrația asimptomatică”, avocatul subliniază că ”dacă sub Iohannis în “epoca Kovesi” toți eram suspecți de corupție, toți eram penali asimptomatici, acum, în epoca terorii medicale toți devenim suspecți de a fi infectați și reprezentăm un “risc iminent””.

”În momentul în care procurorii nu mai reprezintă instrumente credibile și eficiente de limitare a drepturilor si libertăților noastre, in lupta sunt aruncați medicii “din prima linie”, transformați peste noapte din salvatori în agenți ai puterii discreționare a unui stat al cărui singur scop este terorizarea și îngrădirea drepturilor populației”, scrie Dan Chitic.

Și, acuză Dan Chitic, toate acestea la indicațiile externe care ”devin direct și imediat aplicabile în statul roman, transformat într-o colonie supusă unui guvern mondial dirijat de la New York, din sediul ONU”.

Soluția ”guwernerului Iohannis” este românul ”merită să fie “izolat”: în pușcării, în spitale pușcării, în domicilii devenite pușcării.

”Trăim într-o țară în care noi toți, “asimptomaticii”, posibilele “persoane purtătoare de agenți patogeni” ai unor boli neidentificate, am devenit suspecți și ni se va “impune internarea obligatorie, conform reglementarilor în vigoare, pentru o durată conform datelor științifice oficiale și în funcție de evoluția patologiei respective pentru fiecare pacient”, scrie Dan Chitic.

Cu toată autoritatea notorietății sale profesionale, avocatul subliniază – mai mult sau mai puțin metaforic: ”România e pe punctul sa devină o imensă și inumană pușcărie”.

”Democrația noastră a devenit asimptomatică, a rămas un simplu nume golit de sens, un ambalaj fără valoare, lipsit de orice simptom a unei societăți într-adevăr democratice!”, scrie Dan Chitic.

Avocatul argumentează chiar prin noul proiect de lege pentru Pandemie – ”Toate astea devin politică de stat printr-un proiect de “Lege a pandemiei” despre care aproape nimeni nu spune nimic”.

”Niciun cuvânt de la presa miluită cu zeci de milioane de euro de guwernerul “condus” de Lucovid”, remarcă avocatul. La fel societatea civilă ”dirijată din pădure tace și ea, deși în situații infinit mai puțin grave lua cu asalt guvernul, e drept, manifestând violent în apărarea sistemului opresiv de forță instituit de același Iohannis și de securiștii din spatele lui”.

Și, grav este că nici “opoziția” nu suflă o vorbă, constată avocatul, observând că ”e pe cale să devină și ea părtașă și complice la această odioasă crimă împotriva democrației”.

”Fie din ticăloșie, fie la ordin, fie timorată de stigmatele naziste de tip “ciuma roșie”... opoziția parlamentară, care de fapt are majoritatea în Parlament și care deține puterea legislativă, a intrat în opoziție cu propriul electorat”, acuză Dan Chitic.

Ori, în acest context, avocatul, care a pus bazele unei mișcări național-suveraniste, transmite un apel ferm: ”E momentul în care noi, “Suspecții”, avem datoria să rupem tăcerea și să izolăm dușmanii drepturilor noastre, să eliminam dușmanii democrației și suveranității țării noastre”.

”E momentul să ne ridicăm împotriva opresorilor noștri, văzuți și nevăzuți!”, declară Dan Chitic, ”E momentul pentru o largă coaliție națională și democratică, e momentul pentru Coaliția Pentru Națiune!”.

Avertismentul avocatului este foarte grav: ”Dacă nu o facem acum, mâine va fi prea târziu”.

”Mâine vom fi intrat deja într-o nouă stare de urgență... pentru democrație!”, scrie Dan Chitic, încheind cu două ”haștaguri sugestive: ”Opriți Teroarea! Stop Dictaturii!”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

254
Tagurile:
Dan Chitic

Загрузка...