Klaus Iohannis

Mesaj pentru Iohannis: „Nu ești Ceaușescu, o revoci pe Kovesi!”

1229
(reînnoit 12:19 26.02.2018)
"Oamenii trebuie să înțeleagă că în acest moment președintele României are obligația de a o revoca din funcție pe Laura Kovesi".

BUCUREȘTI, 26 feb — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "S-a terminat — Președintele are obligația de a o revoca pe Kovesi, așa cum a propus ministrul Justiției", scrie Lumea Justiției, citându-l pe unul dintre "părinții Constituției", judecătorul Ioan Vida.

Cunoscuta publicație i-a luat un interviu fostui președinte al Curții Constituționale, profesorul și magistratul Ioan Vida, în care reputatul constituționalist susține că interpretarea președintelui Klaus Iohannis nu este corectă — și că, de fapt, este obligat să o revoce pe Laura Kovesi.

„Atunci când s-a făcut Constituția asta (2003, n.n.), din care eu am scris o parte bună, s-au stabilit competențele legate", spune Vida, care explică mai departe: "Aceste competențe legate înseamnă atunci când un ministru propune ceva, iar președintele nu face decât să confirme, să îi dea putere acelei decizii".

De ce însă nu a reacționat până acum președintele în aceste sens. Explicația o dă tot Iona Vida: "În Romania nu s-a înțeles că în Constituția noastră există competențe legate".

"Președintele nu are ce să faca în aceste chestiuni", întărește profesorul Vida. "La noi s-a înțeles că președintele este un fel de Ceaușescu, ori nu e așa. Președintele trebuie să țină seama de ce spune Guvernul, pentru că Guvernul este emanația poporului. Președintele doar confirmă numirea sau revocarea propusă de Parlament, de Guvern sau de ministru".

În privința competențelor președintelui, Ioan Vida are și aici o explicație clară: "În Constituție se spune că președintele are o competență delegată, legată de ceea ce i se spune".

În aceste condiții, decizia președintelui este clară pentru Ioan Vida, care le cere și cetățenilor să înțeleagă.

"Oamenii trebuie să înțeleagă că în acest moment președintele României are obligația de a o revoca din funcție pe Laura Kovesi, așa cum a propus ministrul Justiției. Este penibil faptul că președintele României se pronunță înainte de a citi Raportul", a declarat profesorul Ioan Vida pentru LUJU.ro.

1229
Tagurile:
România, Ioan Vida, Laura Kovesi, Klaus Iohannis, România
Тема:
Laura Codruța Kövesi (140)
Tematic
Iohannis, mai degrabă nepopular decât popular: soarta lui Constantinescu
Celebru fugar despre cât de puternici sunt Coldea, Kovesi, Iohannis
Liviu Pleșoianu îi aruncă în față lui Iohannis: "Fii bărbat, te bagi?"
Iohannis a aprobat achiziţionarea lansatoarelor multiple de rachete
Mircea Badea, mesaj radical pentru Iohannis: "O votez pe Kovesi!"
Codrin Ștefănescu

Codrin îl face praf pe Pieleanu: ”Deontolog independent, a găsit drumul corect cu Ciolacu”

16
(reînnoit 08:07 29.05.2020)
”E băiat mișto și o să ne liniștească curând pe noi, civilii. Să fie bine și să uităm de Dragnea și echipa aia gălăgioasă de pe vremuri. Cică e mai sănătos așa”

BUCUREȘTI, 29 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Profesorul Marius Pieleanu, sociologul cel mai apropiat și consultat de Liviu Dragnea în perioada în care a condus PSD, a dat ieri un interviu agenției „Știri pe surse” în care a fost întrebat ”Cum s-a schimbat scena politică în ultimul an, de la alegerile europarlamentare şi condamnarea lui Liviu Dragnea?”.

Printre altele, Marius Pieleanu a spus că ”odată cu alegerile europarlamentare de anul trecut s-a schimbat ierarhia opţiunilor de vot din România” și că de un an ”PNL s-a instalat pe primul loc în toate sondajele de opinie”, dar a avut cuvinte de apreciere pentru noua conducere a PSD, criticând perioada Dăncilă și Dragnea!

”Înregistrăm în continuare o fluctuaţie a intenţiei de vot pentru PSD, cel puţin pe anul 2019, o fluctuaţie derivată din mai multe motive, printre care aş aminti managementul defectuos la vârful partidului (vorbim de anul 2019) şi nemulţumirile din interiorul partidului, mai ales ale liderilor judeţeni, care s-au văzut în participarea la vot”, a declarat Pieleanu. 

În schimb, după ce a dat de pământ cu candidatura Vioricăi Dăncilă, Pieleanu laudă noua conducere:

”După alegerile prezidenţiale, se pare că PSD şi-a găsit drumul corect, cu Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu în conducere, este pe un trend ascendent şi probabil va înregistra un scor foarte bun la alegerile locale şi parlamentare”.

Reporterul Florin Pușcaș insistă în fața acestei afirmații: ”PSD este într-adevăr pe un trend ascendent? Din unele sondaje reiese mai degrabă o stagnare”.

Marius Pieleanu pare însă decis să susțină ideea și… echipa: ”Este real trendul ascendent. PSD se situează între 27 şi 20 de procente, depinde de participarea la vot. (…) Încă în partid nu este linişte, dar se pare că va fi în curând”.

Afirmațiile lui Pieleanu l-au enervat pe fostul secretar general al PSD, Codrin Ștefănescu, care îl ironizează pe sociologul – originar tot din Teleorman, ca și Dragnea.

”Pieleanu spune că PSD și-a găsit drumul corect cu Ciolacu în fruntea sa”, observă Codrin, care punctează ironic – ”Că e băiat mișto și o să ne liniștească curând pe noi, civilii. Să fie bine și să uităm de Dragnea și echipa aia gălăgioasă de pe vremuri. Cică e mai sănătos așa”.

Iar despre sondaje și creșteri: ”O să creștem și noi în sondaje odată și odată, când se dă aprobarea de sus - până atunci mergem pe burtă în mod discret”, scrie Codrin.

Concluzia, la fel de ironică: ”Ei bine, asta înseamnă să fii deontolog independent!”, scrie Codrin Ștefănescu într-o postare.

Așa, ca fapt divers, iată o postare semnificativă a lui Victor Ponta, apropo de ”drumul corect” al PSD, varianta Pieleanu.

Previziunile pe care Pieleanu le prezenta lui Dragnea și PSD înainte de europarlamentare
Previziunile pe care Pieleanu le prezenta lui Dragnea și PSD înainte de europarlamentare

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
Marcel Ciolacu, Marius Pieleanu, Codrin Ștefănescu

Загрузка...
DNA

DNA a încasat o lovitură cumplită de la CSM cel mai grav Raport intră din nou în scenă

53
(reînnoit 07:14 29.05.2020)
”DNA a venit acum să se jeluiască de faptul că CSM a prezentat public maniera în care parchetul a terorizat o mulțime de magistrați”

BUCUREȘTI, 29 mai - Sputnik, Evan Răutu. Puțină lume a comentat faptul că în ședința de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii, plenul prestigiosului for a votat și a respins plângerea prealabilă formulată de DNA împotriva Hotărârii nr. 225 din 15.10.2019 a Plenului CSM.

Respectiva Hotărâre aproba raportul Inspecției Judiciare care dădea în vileag abuzurile comise de DNA - dosare care vizau circa 3.000 de magistrați - judecători și procurori.

”Magistratura sub cizma DNA” s-a numit un serial  pe această temă uluitoare realizat de „Lumea Justiției”, care notează după ședința de ieri că ”DNA a venit acum să se jeluiască de faptul că CSM a prezentat public maniera în care parchetul a terorizat o mulțime de magistrați, pentru ca aceștia să știe că oricând pot fi executați dacă nu dau soluții pe placul DNA”.

Într-adevăr, la ședința de plen a CSM din 15 octombrie 2019, în care s-a votat Hotărârea 225, au fost prezentat aspecte uluitoare – începând cu  numărul mare de ”sesizări din oficiu” după decizii judecătorești, de multele dosare civile și penale preluate în timpul cercetării judecătorești sau chiar de judecători cercetați cu privire la soluțiile adoptate în dosare.

De asemenea s-a vorbit de dosare ”ținute la sertar” – și chiar de verificare, de către procurori, a ”temeiniciei unor hotărâri judecătorești”.

Ei bine, odată cu respingerile de ieri a plângerii prealabile a DNA și a propunerii legislative (a USR, susținută de miniștrii Birchall și Predoiu) de desființare a SIIJ – ne întrebăm acum ce va urma? Un răspuns pare clar: cel mai grav Raport, acela al Inspecției Judiciare despre dosarele magistraților, intră din nou în scenă. Cu ce efect? Vom vedea.

Pentru că, să nu trecem cu vederea, tot ieri, fostul procuror șef al DNA, Daniel Morar (actual judecător CCR) i-a dat o lecție șefului DNA, Crin Bologa, un fapt unic în peisajul Justiției din ultimii ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
CSM, Laura Codruța Kovesi, DNA

Загрузка...