Răzvan Savaliuc, Ingrid Mocanu și Liviu Pleșoianu

Au răsturnat la Strasbourg planurile contra României - iată ce au de spus!

23296
(reînnoit 07:31 09.02.2018)
"A vrut secta Macovei o treabă și a ieșit cu totul altceva", "S-a făcut de râs Macovei și cu această ocazie"

BUCUREȘTI, 8 feb — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Plănuita execuție a României în Parlamentul European nu a avut loc! Așa cum s-a văzut din toate transmisiile, "dezbaterea" de la Strasbourg s-a caracterizat prin trei aspecte: acuzațiile au avut caracter eminamente politic, fiind lipsite de elemente precise, de susținerea prin exemplificări concrete, pe text; tot la acest prim aspect, este de menționat că acuzatorii europeni nu aveau nicio legătură cu realitățile românești, iar europarlamentarii români (acuzatori) s-au remarcat în timp doar prin asemenea acțiuni, acțiunea de ieri fiind doar o altă pagină de gen din ciudata lor activitate, care, de fapt, nu justifică trimiterea lor la PE de către România.

Al doilea aspect a fost cel al europarlamentarilor (cu adevărat) români care, lăsând la o parte diferențe politice, au apărat România, mai bine zis dreptul țării noastre de a decide, prin instituțiile sale naționale și constituționale, asupra propriei legislației.

În fine, al treilea aspect… a fost ridicolul! Ridicolul unei săli goale, pentru un spectacol jenant, care a costat probabil sume imense — doar s-a derulat la Strasbourg! — și care a demonstrat încă o dată goliciunea de fond a instituțiilor europene.

Dar, articolul de față nu e dedicat celor care au performat, pozitiv sau negativ în sala de plen, ci unor români care de luni de zile fac cea mai convingătoare și obiectivă analiză a sistemului juridic românesc, în ideea depărtării de imixtiuni de altă natură — a serviciilor secrete și a politicului. Adică, exact ceea ce trebuia să facă sau să urmărească și PE sau Comisarul European pentru Justiție.

Cei trei sunt eminenta juristă Ingrid Mocanu, deputatul Liviu Pleșoianu și jurnalistul Răzvan Savaliuc. La această listă ar mai trebui adăugați și alți jurnaliști, juriști sau oameni politici, dar, de data aceasta, cei trei menționați sau aflat în "bătălia de la Strasbourg".

"A vrut secta Macovei o treabă și a ieșit cu totul altceva", a scris Liviu Pleșoianu după terminarea "bătăliei". "S-a vorbit despre abuzuri, protocoale secrete, implicarea serviciilor în Justiție! Iar imensa majoritate a europarlamentarilor pe care i-am informat cine e de fapt Macovei au refuzat să participe la mascarada ei!

Pur și simplu au refuzat să participle, precizează deputatul. Ingrid Mocanu e mai lapidară, probabil va scrie pe larg despre cele întâmplate la revenirea în România.

"S-a făcut de râs Macovei și cu această ocazie", a descris ceea ce s-a ântâmplat, pe scurt, cunoscuta juristă.

La rândul său, senior editorul publicației "Lumea Justiției" s-a mulțumit să posteze imagini de la reuniune, ce mai semnificativă fiind alături de Liviu Pleșoianu, însoțită de o explicație: "Cu Liviu Pleșoianu la Strasbourg… ne așteaptă #rezistenții lui Macovei…".

Răzvan Savaliuc și Liviu Pleșoianu
© Facebook / Răzvan Savaliuc
Răzvan Savaliuc și Liviu Pleșoianu

"Sunt la Strasbourg, împreună cu Razvan Savaliuc și Ingrid Mocanu. Vestea e foarte proastă pentru Monica Macovei, pentru că i-am informat chiar acum pe toți europarlamentarii cine e, de fapt, distinsa lor colegă", a transmis Liviu Pleșoianu.

Deputatul a prezentat un sumar al vieții și activității Monicăi Macovei, începând din perioada comunistă în care actualul europarlamentar a fost procuror communist — și ajungând până azi când acceași persoană "folosește sloganurile naziste oribile ale lui Goebbels atunci când se referă la adversarii ei politici".

"Săptămâna trecută, europarlamentara Monica Macovei a încălcat în mod revoltător Directiva (UE) 2016/343, privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție", le-a scris Pleșoianu europarlamentarilor, făcând referire la o scrisoare deschisă pe care a trimis-o săptămâna trecută.

Pleșoianu mai punctează un aspect extreme de important, mai ales în contextual UE, al principiului fundamental care stă la baza ideii Uniunii — subsidiaritatea, deci crearea unui system legislative pe baza opțiunii populației. De aici și necesitatea (imperativă!) a consultării publice în cazul unor decizii majore.

"În anul 2005, în timpul mandatului de ministru al Justiției al actualei europarlamentare Monica Macovei, legile Justiției din 2004 au fost masiv modificate și au intrat în vigoare prin… asumarea răspunderii guvernului — nu a existat NICIO dezbatere publică și NICIO dezbatere parlamentară", dezvăluie Pleșoianu. "CSM a dat aviz negativ pentru două dintre legi și aviz pozitiv cu numeroase amendamente (de care nu s-a ținut cont) pentru a treia".

O explicație extrem de clară asupra a ceea ce se întâmplă în România cu legile justiției — și cine este persoana care deziformează Bruexelles-ul.

23296
Tagurile:
Legile justiției, MCV, Ingrid Mocanu, Răzvan Savaliuc, Liviu Pleșoianu, Monica Macovei, Strasbourg, Bruxelles
Feodor Lukianov

Lukianov: Moldova devine tot mai puțin interesantă pentru Rusia și Occident

11
În condițiile înrăutățirii relațiilor dintre Rusia și Occident, Moldova nu ar trebui să dea preferință niciunei părți, concentrându-se pe dezvoltarea internă, consideră redactorul-șef al revistei “Rusia în politica globală” Fiodor Lukianov.

Implicarea în jocurile geopolitice străine niciodată nu a fost spre binele cuiva. Nici în Moldova nu trebuie să se mizeze pe acest lucru, a declarat cunoscutul politolog rus, redactor-șef al revistei “Rusia în politica globală” Fiodor Lukianov.

“State precum Moldova au ajuns divizate din punct de vedere al opiniei publice, al acțiunilor interne ale diverselor forțe politice, iar acum, din câte îmi dau seama, ajung într-o situație dificilă”, declară Lukianov într-un interviu oferit Sputnik Moldova. – Pentru că pe marea arenă internațională s-a declanșat un război rece de proporții 2.0, care după formă se deosebește de cel din a doua jumătate a secolului XX, însă în conținut este același. Acest lucru presupune că statele care se află la o răscruce de drumuri, iar Moldova se află printre ele, pierd foarte mult din spațiul de manevră”.

Lukianov consideră că pasiunile care se aprind în relațiile dintre Rusia și comunitatea occidentală se vor replica într-o versiune miniaturală în politica internă a țărilor care se află într-o situație similară cu cea a Moldovei. Tot aici el concluzionează: aceste procese nu vor avea un final fericit.

“Cum trebuie să se comporte Moldova în această situație? Cred că republica nu trebuie să penduleze dintr-o parte în alta, ci să încerce să-și traseze o direcție de protejare a propriilor interese. Chiar dacă acestea nu vor coincide întru totul cu prioritățile rusești, oricum vor fi luate în considerație de Federația Rusă cu tot respectul”, se arată convins politologul.

Altceva este, presupune Lukianov, că și Moldova, și multe alte state din spațiul fostei URSS nu sunt capabile să-și formuleze clar propriile interese. Prin urmare, se transformă într-o arena a realizării unor interese străine. Anume acest lucru, în opinia redactorului-șef al revistei “Rusia în politica globală”, provoacă cele mai multe îngrijorări – “am temeri că tulburările interne din Moldova vor fi agravate de contextul conflictual extern”.

Valentina Matvienko
© Photo : предоставлено пресс-службой Совета Федерации

În același timp, Lukianov consideră pentru multe țări conceptul de opțiune devine vag.

Pe de o parte, relațiile dintre Rusia și Occident se tensionează, iar pe de altă parte, din câte îmi dau seama, Rusia, statele europene și SUA se concentrează tot mai mult pe propriile probleme interne, în special, în condițiile extraordinare ale pandemiei.

Prin urmare, interesul sau entuziasmul față de luptele geopolitice și încercările de a atrage de partea lor statele care se află în fața unor opțiuni se diminuează la toți. Moldova devine tot mai puțin interesantă pentru Rusia și Occident”, susține expertul rus.

Acest lucru doar subliniază necesitatea statelor din fosta URSS să atragă atenția la propria dezvoltare internă.

“Moldova, cred eu, trebuie să răspundă sie însăși la întrebarea: este viabilă în calitate de formațiune statală, are capacitatea de a asigura dezvoltarea propriei societăți? Nu să aleagă la infinit între Rusia și Occident în calitate de direcție de bază a politicii”, a conchis Lukianov.

Reamintim că pe 19 aprilie președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a rostit un discurs în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și în decurs de 40 de minute a răspuns la întrebările adresate de deputații APCE. La subiectul legat de relațiile cu Federația Rusă, șeful statului, de facto, a recunoscut că odată cu preluarea mandantului de președinte, relațiile s-au înrăutățit. Totodată, Sandu a declarat că cele două state au “o agendă serioasă” – comerțul, migranții, Transnistria, trupele de menținere a păcii. În afară de aceasta, președintele Sandu și-a exprimat speranța că se va reveni la regimul moldo-rus de comerț, care a existat până la semnarea de către Moldova a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
Occident, Moldova, Rusia

Загрузка...
MIG-21 LanceR

Spectacol cu pilotul avionului prăbușit a fost accident sau regie?

258
MApN a făcut un adevărat spectacol din aducerea pilotului care s-a catapultat din avionul prăbușit – iar propaganda NATO a profitat de ocazie promovând ideea că trebuia dați mai mulți bani pentru cumpărarea de avioane și dotări militare

BUCUREȘTI, 21 apr – Sputnik. Am relatat ieri că un avion MIG 21 LanceR s-a prăbușit în județul Mureș, iar pilotul s-a catapultat.

Am sesizat promptitudinea excepțională cu care a apărut SMURD la fața locului, preluându-l pe pilotul care, inițial, nu avea nimic, apoi se afla în stare stabilă – pentru ca mai apoi să trebuiască să fie transferat la București.

Și nu oricum, ci folosind o ditamai aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române – și asta cu echipa de filmare a propagandei NATO – emisiunea lui Radu Tudor – pe pista de aterizare!

Faptul pare bizar, pentru că efortul de a-l aduce pe pilotul clujean de la Târgu Mureș la București nu pare a se justifica. La Târgu Mureș este unul dintre cele mai performante centre medicale din țară – iar pilotul era în stare bună!

Într-un comunicat, MApN arăta că ”Starea de sănătate a locotenent-comandorului Andrei Criste, care s-a catapultat marţi, 20 aprilie, este stabilă”.

”Pilotul a fost transferat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti, pentru tratament de specialitate şi recuperare. Transferul a fost realizat în cursul acestei seri, cu o aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române”, arăta MApN.

Pilotul, locotenent-comandorul Andrei Criste (37 ani), este un experimentat pilot militar, în activitate  din anul 2008, cu 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operațional pe aeronave MiG-21 LanceR.

Așa cum spuneam, faptul a prilejuit o transmisie în direct a propagandistului NATO – cu elogii la adresa pilotului și tot felul de atacuri la adresa celor care nu dau mai mulți bani pentru ca România să cumpere alte avioane.

Problema este că, deocamdată, NU se știe dacă de vină a fost aparatul – sau însuși pilotul! O anchetă se derulează în acest moment. Deci, de ce atâtea laude când nu se știa adevărul?

Am precizat faptul că, dată fiind situația tensionată în care România consideră că se află, este greu de crezut că avionul nu a fost perfect verificat înainte de decolare.

În același timp, misiunea de antrenament/instrucție a fost destul de ciudat aleasă – când condițiile meteo erau foarte rele – cu grindină și nori cu deplasare verticală în zona respectivă.

Deci revin la întrebarea din titlu: a fost accident – sau regie?

În fond, începând cu 1990, MApN și-a bătut joc de multe dintre dotările existente – printre care și avioanele de luptă sau de elicoptere – de exemplu nu a apelat de fabricant pentru a le moderniza, ci a făcut și contracte controversate (unele cu scandal) cu diverse firme. Ca să nu mai zic de cum s-au dat bani pe sistemul de rachete antiaeriene din Olanda, nepus în funcțiune – sau cum s-au jefuit unități militare care s-a decis să fie desființate. Sau scandalul corvetelor. Plus controverse majore la modernizarea unor baze, la diverse furnizări etc. etc.

© AP Photo / Vadim Ghirda

Pe scurt, MApN nu e în niciun caz o floare nepătată. Și, sub nicio formă – nici ”partenerii strategici” nu sunt.

Dimpotrivă! În cazul contractelor de cumpărare a avioanelor, elicopterelor, corvetelor, rachetelor etc. sunt interese uriașe – și nu au fost puțin cazurile în care au izbucnit scandaluri uriașe, în diferite țări ”civilizate”.

Așa că nu m-ar mira ca spectacolul aducerii pilotului și insistența cu care propaganda NATO a cerut, după prăbușirea de ieri, să se cumpere alte avioane de luptă – să fie semne că incidentul ar fi fost regizat.

Motivul? Alți bani pentru dotări militare – adică pentru „partenerul strategic” – în ciuda lipsurilor din țară și a crizei pandemiei.

Desigur, așteptăm ca ancheta oficială să dea mai multe detalii – pe care oameni de specialitate să le analizeze. Eu îmi spun doar opinia de jurnalist care a văzut multe în cei 31 de ani de ”democrație”. Multe și, în cea mai mare parte, urâte și perverse!

Mai jos urmăriți și ”performanța” propagandistului șef al NATO, Radu Tudor – iar ascultându-l cred că e mai ușor de înțeles suspiciunea care mi-a trezit-o.

Rusia a fost împotriva modernizării avioanelor MIG-21 din România

Producătorii ruși de arme au declarat în mai multe rânduri, pe parcursul ultimilor 20 de ani, că se opun modernizării neautorizate a tehnicii militare rusești de către țările terțe, fără participarea sau acordul dezvoltatorilor ruși. Rosoboronexport a menționat anterior că repararea și modernizarea armelor și echipamentelor militare rusești, fără coordonare cu dezvoltatorii și producătorii săi direcți, are adesea consecințe negative, inclusiv până la pierderile umane.

În România, aeronavele de luptă MIG-21 au fost modernizate de compania israeliană Elbit și au primit numele Lancer. Ulterior au fost înregistrate mai multe accidente ale avioanelor din această serie, soldate cu moartea sau rănirea piloților.

"Partea rusă nu a participat la modernizare și nu poate fi trasă la răspundere pentru accidente", a subliniat Rosoboronexport. „Drept urmare, tehnica militară rusească este discreditată în străinătate, iar partea rusă suportă costuri morale pentru calculele greșite ale altora”, au precizat responsabili din cadrul instituției menționate.

258
Tagurile:
România, Armament, Bani, MIG-21, Avion

Загрузка...