Steagul polonez

Americanii urechează România dar lasă libertate Poloniei

394
(reînnoit 16:49 30.01.2018)
Oficialii Statelor Unite ale Americii au poziționări diferite față de aceeași problemă, semnalată de UE în două țări NATO.

BUCUREȘTI, 30 ian — Sputnik, Daniel Nistor. Șefii Comisiei Europene, președintele Jean-Claude Juncker și vicepreședintele Frans Timmermans, precum și ambasadori ai șapte state membre UE (reprezentând Germania, Franţa, Olanda, Belgia, Suedia, Danemarca, Finlanda) au criticat România pentru Legile Justiției.

În același registru se înscrie și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, care și-a exprimat și el nemulțumiri pe această temă.

Întrebați, în repetate rânduri, ce anume contravine, în pachetul de legi, legislației internaționale sau respectării drepturilor omului, acești oficiali nu au catadicsit să dea niciun răspuns concret. Nu au indicat nici măcar un articol sau paragraf care să poate fi incriminat. Și totuși, România e pusă la colț.

Polonia a făcut exact același lucru, dar beneficiază de un tratament diferit din partea marilor puteri. Timmers a criticat Legile Justiției în "varianta poloneză", dar americanii nu se arată la fel de indignați.

"Noi lăsăm polonezilor problemele de politică internă și sperăm că reformele pe care le au în vedere sunt conforme cu Constituția și voința poporului lor", a declarat secretarul de stat american Rex Tillerson, într-o vizită de două zile la Varșovia.

E adevărat, contractul de achiziție a sistemelor Patriot se ridică la minimum 10,5 miliarde de dolari, cumpărarea de elicoptere Black Hawk și integrarea fabricației în Polonia adaugă alte câteva miliarde de dolari, iar inaugurarea terminalului de gaze lichefiate la Marea Baltică deschide poarta de intrare a Statelor Unite ca jucător pe piața europeană a energiei.

Și România s-a dovedit un soldat disciplinat al NATO, majorând bugetul pentru Apărare la 2% din PIB, dar asta nu a scăpat-o de observațiile ambasadorului Klemm.

Care să fie explicația diferenței de atitudine?

Editorialistul Dan Constantin încearcă să ne ofere un răspuns la această întrebare, într-un comentariu intitulat "Polonia face legile Justiției pentru că poate! Din PIB!", comentariu publicat în Jurnalul Național, ediția online

"Parlamentul României a făcut modificări la legile Justiției mult mai blânde decât ale polonezilor. Ambasadorul Klemm este îngrijorat și crede că se blochează anticorupția, deși doar Kovesi este speriată pentru postul ei. Patriot am cumpărat și noi, dar doar de 4 miliarde. La elicoptere Black Hawk nu ne înghesuim să-i refuzăm pe francezi, cum au făcut polonezii, dar luăm transportoare neamfibii de la o subsidiară americană, de o jumătate de miliard de euro", scrie Dan Constantin.

"Tratamentul diferit al celor două țări vine probabil din diferența de PIB. 2 la sută pentru apărare, la polonezi înseamnă circa 10 miliarde de dolari anual, pe când la români, aceleași procente nu ating 4 miliarde de dolari. E ca în bancul cu Bulă care nu avea bască! Sau, mai direct spus, băiețică, să-ți mai crească PIB-ul, dacă vrei justiție independentă!" — mai scrie jurnalistul.

394
Tagurile:
Jurnalul Naționa, Legile justiției, PIB, NATO, Dan Constantin, Rex Tillerson, Varșovia, Polonia, SUA, București

Armele rusești: Rezultatele preliminare ale anului 2020

291
(reînnoit 10:11 02.12.2020)
Complexul industrial și de apărare al Rusiei și programul de rearmare al Ministerului Apărării al Federației Ruse din acest an au demonstrat o rezistență puternică în condițiile de turbulență economică, cauzate de provocările și amenințările mondiale.

Criza economică globală din acest an, asociată cu pandemia de coronavirus, nu a zdruncinat nici Programul de stat pentru dezvoltarea armamentelor din Federația Rusă (ГПВ-2020), nici poziția Federației Ruse pe piața internațională a armelor.

Aprovizionarea cu arme a trupelor rusești a crescut cu 11% față de anul trecut. Pentru clienții străini, «Rosoboronexport» a livrat produse destinate armatei în valoare de 10 miliarde de dolari, menținându-și carnetul de comenzi la aproximativ 50 de miliarde de dolari. La fel a încheiat noi contrate, suma totală a cărora ajunge la 9 miliarde de dolari.

Министерство обороны РФ

Fără a se implica în cursa înarmărilor, Rusia, din 2019, cheltuiește mai mult de 1,5 trilioane de ruble pentru reechiparea armatei și a marinei, 70% din aceste fonduri fiind cheltuite pe modele moderne de serie. Pe parcursul anului curent, trupele au primit peste 2 300 de unități de arme noi.

Flota rusească a fost suplimentată cu 35 de submarine și nave de suprafață – doar Flota Baltică a primit sașe nave purtătoare de rachete. Apărarea antiaeriană a fost completată cu patru unități regimentale ale sistemului de rachete antiaeriene S-400 Triumf și cu șase unități divizionare ale sistemului de misile sol-aer «Panțir ».

În timpul implementării ГПВ-2020, nivelul armelor moderne în armată și marină a atins 70%, în forțele nucleare strategice – 83%, în Forțele Aerospațiale – 75%. Și, în general, Programul de stat pentru dezvoltarea armamentelor din Federația Rusă pentru anii 2011-2020 a fost primul program care a fost implementat pe deplin și care a asigurat armata cu livrări masive de arme și echipamente noi și moderne. Accelerația va continua și în noul an, când trupele vor primi mai mult de 3 400 de unități de echipament militar nou – echiparea unităților militare în alertă  permanentă cu cele mai noi arme va depăși 71% până la începutul anului 2022.

În mijlocul problemelor

Împreună cu sancțiunile anti-rusești și cu concurența neloială a «partenerilor» occidentali, pandemia a devenit o mare problemă pentru exportul rus de arme. Atragem atenția la faptul că pentru anul 2020 este prognozată, din cauza COVID-ului, o scădere globală de 10% a indicatorilor comerciali mondiali privind comerțul cu arme, dar Rusia își menține poziția de lider mondial. Armele rusești ocupă aproximativ o treime din piața mondială a armelor (locul al doilea după Statele Unite).

Informațiile cu privire la cooperarea tehnico-militară sunt în mare parte confidențiale, și totuși, se știe că Rusia și Turcia au semnat un al doilea contract privind furnizarea cu ЗРС С-400 a Turciei, Egiptul a comandat 500 de tancuri Т-90МС. La fel s-a încheiat un contract pentru furnizarea elicopterelor multifuncționale Mi-38T unui client străin. India este gata să cheltuiască 2 miliarde de dolari pentru avioanele ruse de luptă multirol MiG-29 și Su-30. De asemenea, a cincea generație a avioanelor de luptă Su-57E, elicopterele modernizate Mi-28Nae și elicopterele navale Ka-54K au un potențial ridicat de export. Sistemul de rachete antiaeriene С-300В4 «Аntey-4000» și vehiculele blindate ale liniei «Аrmata» nu sunt mai puțin solicitate. Pentru a înțelege mai bine prețurile liderului rus în perspectivă, aproximativ 45% din exporturile rusești de arme sunt destinate aviației. Exportul mondial al avioanelor de luptă multirol în anii 2020-2023 este estimat la 110,7 miliarde de dolari, iar al elicopterelor militare la 65,3 miliarde de dolari.

Înalta tehnologie în luptă

Anul 2020 este remarcabil pentru progresul cantitativ (producția în masă) și calitativ (uz militar) al armatelor rusești. Câteva evenimente importante – în ordine cronologică.

Elicopterul modern și universal de spionaj și atac Ka-52 «Аligator» a fost testat în condiții de luptă în Siria. Este capabil să transporte la bord un arsenal de 2,8 tone, iar în prezent «încearcă» rachete de croazieră cu o rază de acțiune de până la 100 de kilometri (nu există analogi în lume). În arsenalul Forțelor Aerospațiale Ruse (VKS) sunt aproximativ 140 de mașini de acest tip.

În 2020, sistemul de misile «Panțir» pentru prima dată a «pășit» pe puntea unei nave de război din cauza circumstanțelor. Viteza și capacitățile distructive ale țintelor aeriene sunt în continuă creștere, în timp ce dimensiunea și vizibilitatea lor scade. Respectiv este irațional să se cheltuie rachete scumpe S-300 sau S-400 pe drone inamice ieftine. Sistemul compact transpus în cheie navală elimină în mod optimal toate tipurile de ținte aeriene, de la linia țărmului 20 km și până la marginea navei.

Forțele Aerospațiale ale Rusiei au început să exploateze primul sistem de rachete antiaeriene S-350 «Vityaz» în regiunea Leningrad. Această armă permite realizarea unui salt calitativ în consolidarea Apărării Antiaeriene în direcția strategică occidentală. Divizia are 12 instalații, fiecare având 12 rachete. Un total de 1 728 de rachete, pregătite, în mod automat, să distrugă rapid și cu precizie țintele aeriene  care se află la distanțe mai mari de 120 km și la altitudini de până la 30 km. Testările sistemului de rachete antiaeriene S-500 «Prometeu» sunt în curs de finalizare. În timpul acestora, rachetele au reușit să atingă ținta la o distanță record de 553 km. În direcția Mării Negre, sistemele S-500 din Crimeea vor putea, pur ipotetic, să doboare avioanele de vânătoare și bombardierele strategice ale agresorului aflate deasupra Bucureștiului, Ankarei sau Kievului (în toate aceste cazuri, distanța până la țintă va fi mai mică de 550 km).

Kalașnikov
© Sputnik / Рамиль Ситдиков

În 2020, Marina Rusă, pentru prima dată în 28 de ani, a primit sașe submarine simultan: patru nucleare – proiectele 955A și 885M și două proiecte diesel-electrice 636.3 și 677. Zece crucișătoare submarine strategice de-a patra generație (trei «Borei» și șapte «Borei-A») vor deveni baza navală a triadei nucleare rusești în următoarele decenii și vor transporta  cel puțin 160 de rachete «Bulava» (adică 1 600 de focoase multiple de 100-150 kilotone) cu o rază maximă de acțiune de 8 000 kilometri. Rusia creează rapid o nouă flotă submarină capabilă să apere interesele țării în orice punct al Oceanului planetar.

La fel a început producția în serie a avioanelor de vânătoare Su-57. Avionul de a cincea generație este capabil să detecteze ținte aeriene și terestre la distanțe de până la 400 kilometri, să urmăreacă până la 62 de obiecte și să transmită planul de acțiune către alte aeronave (drone de atac). Primul lot include 76 de avioane de vânătoare pentru Ministerul Apărării al Federației Ruse, însă, pe termen lung, trei regimente aeriene Su-57 vor asigura o creștere constantă a capacităților de luptă ale Forțelor Aerospațiale Rusești.

Noua rachetă balistică intercontinentală grea «Sarmat», capabilă să zboare prin ambii poli ai planetei, a trecut testările finale înainte de fi utilizată de Forțele de Rachete Strategice Ruse (RVSN). Diferența fundamentală constă în posibilitatea de a utiliza noua rachetă balistică intercontinentală cu blocuri hipersonice de tip Yu-71 ca armă non-nucleară de înaltă precizie. La o viteză atmosferică de aproximativ 15 Ma (7 km/sec), energia cinetică a blocului garantează distrugerea, tipică unei lovituri nucleare, dar fără contaminarea radioactivă a zonei. Un avantaj semnificativ al focoaselor de manevrare hipersonice este capacitatea de a ajusta extrem de precis traiectoria și de a nimeri ținta la mii de kilometri de la punctul de lansare.

Testările aparatului de mare adâncime «Poseidon» de pe o instalație energetică nucleară au confirmat caracteristicile unice și distanța practic nelimitată de navigație fără pilot. Acesta este un aparat intercontinental strategic de mare adâncime, capabil să se deplaseze la o adâncime de 1 000 metri, la o distanță de până la 10 mii de kilometri cu o viteză de 100 noduri (185 km/h). Dispozitivul, lung 24 de metri, poate fi echipat cu muniție termonucleară convențională sau cu megatone de TNT și este conceput pentru a distruge grupurile de portavioane, bazele submarine strategice și infrastructura de coastă a inamicului.

Rusia finalizează cu succes și testările rachetei hipersonice «Zircon», care reprezintă o armă eficientă de înaltă precizie și care nu are analogi în nicio altă țară din lume. Lansată în octombie de la bordul fregatei «Admiralul flotei Uniunii Sovietice Gorshkov» din Marea Albă, «Zircon» a distrus, în 4 minute și jumătate, o țintă din Marea Barents, care se afla la o distanță de 450 km. În acest mod, a fost confirmată siguranța apărării frontierelor arctice ale Federației Ruse și a Căii Maritime de Nord. Viteza a depășit 8 Ma, iar altitudinea maximă de zbor a ajuns la 28 kilometri. Proiectul prevede o viteză a rachetelor de până la 9 Ma (peste 10 789 km/h) și o distanță de zbor de peste 1 000 km.

Ministerul rus al Apărării a decis să aprovizioneze trupele cu «Uran-6», adică cu roboți care se ocupă cu deminarea. Complexul multifuncțional de deminare al roboților este conceput pentru a realiza pasaje în câmpurile minate și pentru a demina unele zone mai mari (testat anterior în Siria).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

291
Tagurile:
rusești, arme

Загрузка...
Dan Chitic

Dan Chitic, fulminant despre… ”Sindromul Iohannis”

402
(reînnoit 09:27 02.12.2020)
„Iohannis nu va intra in istorie, oricât ar silui-o sau oricâți istorici ar mitui!”. Cea mai dură reacție la ceea ce s-a întâmplat de Ziua Națională – și mai ales după atitudinea președintelui

BUCUREȘTI, 2 dec – Sputnik. Avocatul Dan Chitic reacționează fulminant după controversata manifestare de Ziua Națională – și mai ales după prestația lui Iohannis. 

Avocatul consideră – mai ironic, mai în serios – că președintele a dezvoltat un… sindrom, cu care are șanse să intre în manuale!

”Iohannis nu va intra in istorie, oricât ar silui-o sau oricâți istorici ar mitui sau șantaja, ar băga sau scoate din pușcărie - însă in mod cert va intra în manualele de psihiatrie: Sindromul Iohannis!”, scrie Dan Chitic fulminant!

Dan Chitic descrie acest ”sindrom”, care ar fi definitoriu pentru ”persoanele mari la stat dar mici la sfat, cu o inteligență sub-mediocră dar suficientă pentru a realiza că nu e chiar deștept”.

E vorba de oameni pe care soarta îi aruncă într-o poziție atât de înaltă încât devin convinși că ”e atât de înaltă (poziția) că ea compensează toate celelalte micimi, oricât de scurte ar fi!„.

”Sindromul Iohannis îl determina pe suferind să devină convins că e “ales”, la propriu dar mai ales la figurat, să facă lucruri mari, pe care NU le înțelege, dar le face”, scrie Chitic, argumentând – ”Pentru ca el, orice ar face, e convins ca face bine, unic, memorabil... istoric!”.

Și iată un exemplu… cam dur: ”c…catul unui suferind de Sindromul Iohannis e cel mai c…cat, cel mai mare, cel mai bine sau rău mirositor - după cum trebuie, cel mai tare sau mai moale - în funcție de cerințe”.

„Orice ar a face cel afectat de Sindromul Iohannis este orice-ul cel mai orice, acel orice care trebuie sa devină o referință și un exemplu de urmat pentru toți ceilalți”, scrie Dan Chitic.

Și, o afirmație contestabilă, pentru că Dan Chitic nu este medic psihiatru: ”Sindromul Iohannis nu poate fi tratat”.

Dar, spune Chitic în final, ”Sindromul Iohannis” poate fi doar prevenit: ”nu mai votați proști megalomani în funcții publice!”.

402
Tagurile:
Klaus Iohannis, Dan Chitic

Загрузка...

Austria: restricţii relaxate de Crăciun, ţara se redeschise

1116
(reînnoit 20:25 02.12.2020)
Pârtiile de schi vor funcţiona în Austria începând cu Ajunul Crăciunului, iar școlile primare și magazinele se vor redeschide de luni, a anunțat cancelarul Sebastian Kurz, țara urmând să relaxeze restricţiile împotriva coronavirusului.

BUCUREŞTI, 2 dec – Sputnik. Totuşi, va fi impusă carantina de 10 zile persoanelor care intră în Austria din țări unde au fost peste 100 de cazuri de Covid-19 la 100.000 în ultimele două săptămâni, restricţia aplicându-se schiorilor care vin din ţările vecine Italia și Germania.

Kurz a declarat miercuri că noile măsuri sunt menite să reducă numărul infectărilor până pe 23 decembrie, pentru a permite populaţiei adunări de până la 10 persoane din gospodării diferite în perioada 24-26 decembrie și pe 31 decembrie, potrivit RT. 

Totuşi, Kurz a adăugat că se așteaptă la o creștere a cazurilor după perioada sărbătorilor. Anunțul cancelarului că pârtiile de schi se vor redeschide din 24 decembrie este important, având în vedere cele 2.000 de teleschiuri din Austria, care susțin o industrie a sporturilor de iarnă în valoare de 15 miliarde de euro.

Pe de altă parte, hotelurile și restaurantele vor rămâne închise până pe 7 ianuarie, în timp ce va fi reintrodusă restricţia ieşirii din casă între 20:00 la 06:00.

Noile restricţii mai puțin severe, care înlocuiesc măsurile mai stricte din ultimele două săptămâni, permit întâlnirea între două gospodării. Bibliotecile, muzeele și serviciile personale, cum ar fi frizeriile, se vor redeschide.

„În perspectivă, vom reveni la normal la vară, dar mai sunt șase luni până atunci”, a adăugat Kurz, spunând că acest lucru ar fi posibil doar cu restricții și teste în masă.

În ultimele 24 de ore, Austria a raportat alte 3.972 de cazuri de Covid-19 şi 121 de decese, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

1116
Tagurile:
Austria
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Cum aplică Austria planul de testare în masă al populației
Fotbal: Austria-România se duelează în această seară - formula lui Rădoi
Austria a anunțat al doilea val de coronavirus
Austria intervine în conflictul dintre Erdogan și Macron
FOTBAL: Meciul România - Austria -doi jucători indisponibili
Austria trece la testarea în masă pe model slovac

Загрузка...