Baza antirachetă Deveselu

Scut? Rampă de lansare? Poligon tehnologic? Deveselu, un pericol pentru Moldova

487
(reînnoit 18:57 25.01.2018)
Republica Moldova și alte țări vecine cu România sunt ostaticii Pentagonului în mod implicit, susține analistul militar Sputnik

Aleksandr Hrolenko, comentator militar

Componentele sistemului american global de apărare antirachetă (Ground-based Midcourse Defense — GMD) de la Deveselu, România, nu sunt doar defensive, ci pot fi și ofensive și chiar să poarte focoasele nucleare. Iată de ce Moldova și alți vecini regionali ai României sunt implicit ostatici ai Pentagonului. Îngrijorarea este justificată.

Seria de seisme stranii înregistrate în România ne amintește de instabilitatea acestei lumi. Este posibil ca acest pământ să le fugă de sub picioare militarilor americani dislocați în mica localitate Deveselu, unde anterior se afla o bază aeriană cu același nume, construită de specialiștii sovietici în anul 1952.

Nu sunt excluse nici testările (efectuate de către unul dintre statele cu cele mai înalte tehnologii) armei tectonice (geofizice). Oricum, extinderea infrastructurii Pentagonului și a NATO reprezintă o amenințare pentru toți locuitorii din Europa de Est, inclusiv ai Republicii Moldova.

Componentele americane GMD din România pot fi comparate cu sabia lui Damocles. Rachetele au fost aduse pe timp de noapte. În comunicatul de presă al Pentagonului erau menționate 24 de antirachete Standard-3. Cine va merge să verifice ce și cât este depozitat în realitate în beciurile cu dinamită de la Deveselu? Americanii nu le permit inspectorilor români să treacă pragul. Conform acordului de amplasare a bazei militare, militarii americani sunt scutiți de orice răspundere prevăzută de legislația românească. Apropo, aceasta este varianta-standard de amplasare a obiectivelor Pentagonului pe teritoriile țărilor-satelit.

În vara anului trecut Bucureștiul a dezmințit categoric informația privind transportul de arme nucleare americane (50 de focoase) din Turcia la Deveselu. Să fim însă realiști: Washingtonul nu are nevoie să coordoneze astfel de operațiuni cu partenerii subalterni.

Ce reprezintă Standard-3

Testările sistemului de apărare antirachetă, în cadrul aplicațiilor „Maritime Theater Missile Defense", cu participarea statelor aliate ale NATO în anul 2015, au demonstrat: pe direcția nord-atlantică, navele alianței nu sunt capabile să doboare cea mai performantă rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune și, nicidecum, în spațiul cosmic. Astăzi nu se cunoaște gradul de eficiență a GMD în condițiile unui atac masiv cu rachete din mai multe direcții.

Este clar că testarea în Atlanticul de Nord a modelat atacul cu rachete al inamicului de la Vest spre Est, adică un atac de răspuns al Rusiei (acțiunile probabile ale submarinelor din Flota de Nord). Pentru testarea corectă a GMD era necesar să fie lansate concomitent cel puțin 20 de ținte balistice supersonice manevrabile, ceea ce înseamnă echivalentul a două rachete balistice intercontinentale „Bulava".

Să facem o simplă estimare referitor la Europa de Est. Plafonul unei rachete antiaeriene SUA cu cea mai lungă rază de acțiune „Standard-3" este doar de 250 km. Raza de acoperire a țintei de către sistemul „Aegis Ashor" este de 500 km. Harta arată că baza de la Deveselu, în cazul unui atac cu rachete, poate apăra teoretic doar orașul București (situat la distanța de 140 km) și Sofia (la distanța de 180 km). Sistemul american antirachetă, pur și simplu, nu va putea atinge traiectoria rachetelor balistice intercontinentale ale Iranului, Coreei de Nord sau ale Rusiei care ar ataca Europa de Vest, deoarece ele ar zbura în spațiul cosmic de-asupra României la o înălțime cu mult mai mare decât 250 km. Atunci, care este rostul unui sistem atât de costisitor și atât de puțin eficient?

Dar să revenim la hartă. Baza de la Deveselu se află la 720 km de orașul rusesc Sevastopol și la 1600 km de Moscova, în timp ce raza de acțiune a rachetelor antiaeriene americane „Tomahavk" este de 2500 km. Pentru un atac de prevenire nu este nevoie decât să fie încărcate corect containerele universale de la baza americană de apărare antirachetă din România. În caz de necesitate, rachetele „Tomahavk" lansate din Deveselu vor atinge chiar și Teheranul (aflat la 2470 km).

Perimetrul moldav

Este logică presupunerea că, în cazul declanșării unui conflict militar de amploare în Europa, baza de rachete ale Pentagonului în România, situată la 340 km de Moldova, va deveni o țintă prioritară pentru un atac de răspuns sau unul preventiv. Chiar și focoasele nucleare de tactică, cu putere limitată, vor „agăța" vecinii din regiune.

Specialiștii militari americani și cei ai NATO nu întâmplător s-au legat de teritoriul compact al Moldovei care este o țară neutră. Căci, dacă aici ar fi dislocate sistemele antirachetă rusești, toată infrastructura rachetelor din România s-ar pomeni în vizorul acelor sisteme, pierzându-și astfel rostul. Și când te gândești: ce de-a mijloace s-au cheltuit!

Victor Gaiciuc, ex-ministru al apărării
Фото из личного архива В. Гайчука

Inițial, au fost alocate Bucureștiului, pentru loialitatea sa față de Alianță, vreo două sute de milioane de dolari ca „suport economic". Pe de altă parte, dislocarea a trei mii de militari ai infanteriei marine costă și ea scump. În afară de aceasta, la Deveselu au mai apărut un radar american AN/SPY-1 (integrat în sistemul „Aegis Ashor") și o instalație verticală de lansare antirachetă „Standard SM-3 Block IB" (cele 24 de rachete menționate anterior)". Repet: din instalațiile de lansare antirachetă „Standard SM-3 Block IB" poate fi dat startul rachetelor antiaeriene strategice „Tomahavk". Astfel, la Deveselu a fost creată o variantă terestră a cuirasatului „Ticonderoga", fapt ce contravine Acordului cu privire la Rachetele cu Rază Medie și Mică de Acțiune din anul 1987.

Decizia cu privire la crearea sistemului de apărare antirachetă în Europa a fost adoptată în anul 2010 la summit-ul NATO de la Lisabona. În anul 2011 secretarul general al NATO a declarat că sistemul de apărare antirachetă al Alianței va atinge nivelul operațional deplin în anul 2018. Baza din România este primul dintre obiectivele de desfășurare a componentei europene a sistemului global american antirachetă (European Phased Adaptive Approach). În continuare se prevede crearea în Europa a unui șir întreg de arme de informare și baze antirachetă (după 2018, în Polonia), amplasarea navelor din sistemul „Aegis" pentru patrulare.

Investițiile trebuie să fie protejate de riscuri și, în perspectivă, justificate din contul însușirii (jefuirii), de exemplu, a bogățiilor Siberiei. Totodată, Washingtonul arborează un calm cinic față de daunele probabile pe care ar urma să le suporte țările est-europene.

487
Tagurile:
poligon tehnologic, pericole, țintă, Deveselu, Republica Moldova, România
Tematic
Retragere strategică de la Deveselu!
Un general român: reacția Rusiei față de Deveselu este una normală
Ar rezista oare Deveselu în fața celui mai nou sistem antirachetă al Rusiei?
Bucureștiul respinge categoric informațiile despre armele nucleare la Deveselu
Vezi efectul distrugător în cazul exploziei bombelor nucleare la Deveselu
Deveselu, Republica Moldova și statutul de neutralitate
Bomba atomică B61

„Mai aproape nici se poate”: În ce țară vor să-și mute SUA arsenalul nuclear

139
(reînnoit 19:58 25.05.2020)
Ambasadorul SUA la Varșovia, Georgette Mosbacher, a admis posibilitatea redislocării munițiilor de aviație atomică din Germania. Ce înseamnă asta pentru Rusia, aflați din materialul RIA Novosti.

Moscova, 25 mai - Sputnik, Nikolai Protopopov. Bombe nucleare ghidate și rachete de rază medie în apropierea granițelor Rusiei - Pentagonul intenționează dislocarea armelor nucleare în Polonia. Ambasadorul SUA la Varșovia, Georgette Mosbacher, a admis posibilitatea redislocării munițiilor de aviație atomică din Germania. Ce înseamnă asta pentru Rusia, aflați din materialul RIA Novosti.

Încălcarea înțelegerilor

Drept răspuns la o declarație a unui diplomat al SUA, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că arsenalul nuclear american din Europa complică situația, care este una și așa complicată, așa că Washingtonul ar fi mai bine să și-l ia acasă. 

Lavrov a subliniat că Statele Unite nu numai că își depozitează armele în cele cinci țări NATO, dar și conduce așa-numitele misiuni nucleare comune (Nuclear sharing), în timpul cărora personalul militar din armatele statelor non-nucleare este instruit să utilizeze arme nucleare.

Aceasta, potrivit lui Lavrov, este o încălcare directă a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare, conform căruia transferul unor astfel de muniții sub controlul altor state este interzis, atât direct cât și indirect.

În plus, transferul arsenalului american din Germania în Polonia încalcă flagrant actul fundamental Rusia-NATO.

Cu toate acestea, astfel de conversații au loc de câțiva ani. Așadar, în 2015 ministrul adjunct al Apărării al Poloniei, Tomasz Shatkowski, a declarat că militarii polonezi intenționează să apeleze la NATO cu o cerere de a disloca arme nucleare americane în țara lor, ca parte a unui program special. Atunci era vorba doar despre ”Nuclear sharing”.

"Pentru Rusia, aceasta este o amenințare serioasă, deoarece timpul de zbor din Polonia este mult mai scurt decât cel din Germania", explică pentru RIA Novosti Konstantin Sivkov, președintele Academiei pentru Probleme Geopolitice. O astfel de etapă poate fi considerată una dintre etapele pregătirii americanilor pentru război, iar aceasta se referă la o lovitură nucleară preventivă. În primul rând, pot muta bombe B61, precum și transportatorii lor, în Polonia. Dar, cel mai probabil, SUA vor pune rachete de rază medie cu focoase nucleare mai aproape de granițele Rusiei. În acest caz, Moscova va trebui să își consolideze apărarea aeriană, precum și să desfășoare o forță suplimentară la frontiere".

Dorința de a face pe plac

Bomba aeriană B61 este principala muniție a forțelor nucleare strategice ale SUA și funcționează încă din anii ’60. De atunci, s-au dezvoltat multe modificări care diferă înspecial prin puterea focoasei. Cea mai avansată versiune a B61-12 de astăzi este echipată cu un sistem special de ghidare - dintr-o muniție necontrolată, bomba s-a transformat într-una care poate fi ghidată extrem de precis.

În ciuda puterii reduse la 50 de kilotone, această modificare are o capacitate de penetrare mai mare, ceea ce permite distrugerea obiectelor subterane și fortificate. Înainte de versiunea B61-12, Statele Unite intenționează să modernizeze toate bombele arsenalului nuclear european.

Potrivit expertului militar din cadrul Centrului Analitic ”Valdai” Artem Kureev, instituția politică poloneză este interesată în primul rând de a vorbi despre consolidarea contingentului militar NATO în Polonia.

”Intimidarea populației cu povești despre „expansiunea rusă în Occident face parte din ideologia de stat”, explică el. „Mai mult, politicienii polonezi periodic își amintesc de „Coridorul Suvalki” din Belarus până în Regiunea Kaliningrad, care va separa statele baltice de alte țări NATO. În 2017, în timpul exercițiului „Lupul de fier”, armata Alianței s-a antrenat chiar să respingă agresivitatea rusă ipotetică în această direcție”.

Expertul a amintit că la începutul anului trecut, când Statele Unite au discutat despre suspendarea tratatului INF, unul dintre primii care a susținut acest lucru a fost ministrul polonez de Externe.

”Acum, de fapt, Varșovia propune redislocarea armelor nucleare din Germania, unde coaliția de guvernare a pledat din nou pentru dezarmare”, a adăugat Kureev - "Aceasta nu este doar o dorință de a-și arăta mușchii în fața Rusiei, ci și o încercare de a-și consolida importanța în UE și NATO, și de a obține o mai mare bunăvoință din partea Washingtonului.

Butoiul cu pulbere

În mai multe țări europene sunt depozitate aproximativ două sute de bombe B-61. Cel mai mare arsenal se află la baza aeriană americană din Aviano (Italia), unde sunt 35 de muniții în 12 depozite. Aici sunt și avioanele-transportatoare - a 31-a escadrilă de avioane de luptă F-16. Alte patruzeci de B-61 sunt la baza aeriană Gedi Torre din nordul Italiei. Nu există avioane americane aici, dar există avioane de vânătoare italiene Tornado.

La baza aeriană Incirlik din Turcia sunt aproximativ cincizeci de B-61. Există 25 de depozite subterane care pot deține până la o sută de arme nucleare. Pista este capabilă să primească nu numai aviația de luptă, dar și bombardiere strategice. De pe acest aerodrom, forțele aeriene americane și turce efectuează zboruri de luptă către Orientul Mijlociu.

Este de remarcat că șeful bazei, generalul Bekir Ercan Van, a fost acuzat de implicare în lovitura de stat eșuată din 2016. După această tentativă, el și câțiva militari au fost arestați, iar unul dintre obiectivele militare cheie ale NATO a fost blocat și debranșat de la alimentarea cu curent electric. Acest incident a umbrit relația dintre SUA și Turcia - americanii au vrut chiar să mute armele nucleare de la Incirlik la baza românească de la Deveselu.

La baza aeriană germană Büchel se află aproximativ 20 de focoase nucleare. Un alt depozit nuclear european se află la baza aeriană Klein-Brogel din Belgia, lângă Bruxelles. În plus, două duzini de B61 se află în Olanda, în Volkel.

”Amplasarea armelor nucleare în Polonia va face posibilă distrugerea țintelor în Rusia cu câteva minute mai rapid", spune Kureev. "Dar va pune în pericol bazele aeriene poloneze, multe dintre acestea fiind situate în apropierea marilor orașe".

Americanii au adus arme nucleare tactice în Europa la mijlocul secolului trecut, distribuindu-le pe calea presupusei mișcări a forțelor de tanc ale Blocului de Est în cazul unui război la scară largă. Conform calculelor armatei occidentale, tancurile blindate ale URSS ar fi putut ajunge la Canalul Mânecii în doar câteva zile.

O asemenea avalanșă de oțel trebuia să fie oprită prin atacuri nucleare punctuale. Americanii au implementat rachete Tomahawk și Pershing cu focoase nucleare în Europa de Vest - în anii 1980 numărul lor a ajuns la 400 de unități. În plus, Regatul Unit deținea 150 de rachete de croazieră cu focoase nucleare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

139
Tagurile:
Arsenal nuclear, SUA
Tematic
Primul petrolier iranian a ancorat într-un port din Venezuela în ciuda blocadei SUA
SUA: 38,6 milioane de persoane, fără locuri de muncă, dar averea miliardarilor a crescut
Motivele pentru care SUA se opun apropierii dintre Germania și Rusia
Donald Trump anunță retragerea SUA din acordul „Cer deschis”
Zaharova a explicat de ce pentru SUA Acordul Cer Deschis este o problemă

Загрузка...
A Wall Street sign hangs near the New York Stock Exchange.

Filosof american: SUA „aleargă spre prăpastie”

108
(reînnoit 17:37 25.05.2020)
Filosoful american Noam Chomsky, considerat unul dintre părinţii lingvisticii moderne, este de părere că Statele Unite "aleargă spre prăpastie"

BRUXELLES, 25 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Filosoful american Noam Chomsky spune că Statele Unite "aleargă spre prăpastie" din cauza absenţei unei strategii federale împotriva pandemiei, a lipsei unui sistem de asigurări de sănătate universal şi a dispreţului pentru schimbările climatice.

Chomsky a acordat un interviu AFP în care spune că în SUA "nu există o direcţie coerentă":

"Casa Albă este ocupată de un sociopat megaloman, care nu este interesat decât de propria putere, în termeni electorali. Bineînţeles, trebuie să îşi menţină sprijinul bazinului său electoral, care îi cuprinde pe cei cu averi mari şi pe marii directori de companii", a afirmat Chomsky.

El a mai declarat că, după venirea la putere, Donald Trump "a distrus orice mecanism de prevenirea a pandemiilor, tăind finanţarea pentru Centrul de Prevenire a Bolilor (CDC), anulând programele de cooperare cu oamenii de ştiinţă chinezi pentru a identifica potenţialii viruşi".

Societatea americană "este privatizată, foarte bogată, cu mari avantaje (...), dar dominată de interese private. Nu există un sistem de sănătate pentru toţi, absolut crucial astăzi. Este sistemul neoliberal suprem", a spus Chomsky, cunoscut pentru vederile sale de stânga.

Dar, observă filosoful american, în privinţa multor aspecte, în Europa este mai rău, cu programe de austeritate care amplifică pericolul, cu atacuri la adresa democraţiei, cu transferul de decizii către Bruxelles şi birocraţia 'troicii', care nu este aleasă”, a comparat el SUA cu UE.

Chomsky a arătat și cum aleargă SUA spre prăpastie: "Statele Unite au făcut multe, alergând spre prăpastie, eliminând programe şi reglementări care ar putea atenua catastrofa. Asta este situaţia actuală, dar se poate schimba. Există forţe mondiale care luptă împotrivă. Întrebarea este cum vor apărea aceste forţe. Asta va determina soarta lumii", a explicat el.

Referitor la pericolele viitorului, Chomsky a vorbit despre companiile care dezvoltă tehnologii ce le permit angajatorilor să vadă ce au angajaţii pe ecranul calculatorului lor, să verifice tot ce se tastează ”şi, dacă vă îndepărtaţi de ecran, să contabilizeze asta ca o pauză”, a fost filosoful foarte critic la adresa controlului prin tehnologie.

El a subliniat că ”internetul lucrurilor” funcţionează deja, de vreme ce orice obiect domestic conţine ceva electronic, observând că informaţiile ajung de asemenea şi la Google, Facebook şi la guvern.

”Acest lucru oferă un potenţial enorm de control şi supraveghere, se întâmplă deja, nu e în viitor", a atras atenția Chomsky.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
prăpastie, SUA

Загрузка...

Regina rafinamentului: patinatoarea rusă Zagitova, „campioană olimpică a stilului”

0
(reînnoit 20:05 25.05.2020)
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă
 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia
 • Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova
 • Alina Zaghitova la mare
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova la mare
Campioana olimpică rusă la patinaj artistic Alina Zagitova a obţinut un alt fel de titlu după ce a câștigat voturile online ca simbol al stilului Jocurilor Olimpice.

Alina Zagitova, campioană olimpică la patinaj artistic la Jocurile de iarnă din 2018 de la PyeongChang, își construiește o reputație ca simbol al stilului, titlul care se adaugă rafinamentului ei pe gheață.

Acest fapt a fost recunoscut de contul oficial de Twitter al canalului Jocurilor Olimpice, după ce vedeta în vârstă de 18 ani a câștigat voturile ca simbol al stilului Jocurilor, învingând-o pe eroina americană a patinajului Johnny Weir, care a ajuns pe locul doi, rusoaica câştigând 62% din voturi, potrivit RT.

Sondajul, la care au participat 406.000 de urmăritori ai contului oficial de Twitter, i-a mobilizat pe fanii Zagitovei, care i-au oferit susţinerea.

Zagitova a ajuns la confruntarea cu Weir după ce a învins-o, în semifinale, pe campioana mondială la atletism Shelly-Ann Fraser-Pryce, din Jamaica, obţinând un vot similar răsunător de 68%.

Cariera competitivă a Zagitovei este în prezent suspendată după ce a anunțat o pauză la sfârșitul anului trecut, dar are un cont de Instagram activ cu peste 700.000 de urmăritori, unde postează deseori selfie-uri și fotografii din viața sa de patinatoare.

O confirmare a statutului ei de icoană a modei a fost apariția sa recentă pe coperta revistei Cosmopolitan din Rusia şi, în acelaşi timp, ea a ajuns un simbol al modei în industria frumuseții, devenind imaginea companiei japoneze în domeniul produselor de machiaj şi îngrijire cosmetică Shiseido.

Zagitova are un contract de sponsorizare cu gigantul producător de echipamente sportive Puma, ale cărui produse le promovează pe conturile sale de socializare, iar în 2019 a fost desemnată sportiva anului de revista Glamour din Rusia.

De asemenea, campioana mondială și europeană originară din Izhevsk a fost inclusă pe lista Forbes Rusia cu sportivii ruşi cel mai bine plătiţi, cu un venit anual de aproape 1 milion de dolari.

La împlinirea vârstei de 18 ani la începutul acestei luni, Alina Zagitova a fost felicitată personal de președintele rus Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Grigoriy Sisoev

  Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă

 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

  Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

 • Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.
  © Sputnik / Ramil Sitdikov

  Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.

 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
  © Sputnik / Alexander Vilf

  Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama

 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Alexey Filippov

  Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare


Загрузка...