Liviu Dragnea

De ce Dragnea vrea mute ambasada României la Ierusalim?

454
(reînnoit 18:09 22.12.2017)
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și-a exprimat o poziție neașteptată în ceea ce privește statutul orașului Ierusalim

CHIȘINĂU, 22 dec — Sputnik, Octavian Racu. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, vine cu o poziție surprinzătoare în ceea ce privește statutul orașului Ierusalim, la o zi după ce Adunarea Generală a ONU a adoptat ieri o rezoluției prin care condamnă decizia SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

"Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României din Israel în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios. Sunt și chestiuni practice, toate instituțiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim și ambasadorii și personalul ambasadei face naveta din Tel Aviv la Ierusalim. Cred că ar trebui să ne gândim serios ca ambasada României din Israel să fie mutată la Ierusalim", a declarat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

O eventuală mutare a ambasadei României la Ierusalim ar presupune o recunoaștere, de facto, a acestui oraș în calitate de capitală a Israelului, în ciuda poziției oficiale exprimate anterior de statul român.

România s-a abținut de la vot pe marginea rezoluției propuse de ONU, iar ministerul de Externe al României a explicat această poziție prin faptul că promovarea "proiectului de rezoluție pe tema statutului Ierusalimului survine într-un moment în care ar trebui manifestată prudență. MAE consideră mai degrabă necesară, în această etapă, relansarea dialogului direct în vederea deblocării procesului de pace". Diplomația română și-a reafirmat poziția cu privire la "implementarea „soluției celor două state", Israel și Palestina, care să co-existe în pace și securitate, și la necesitatea de a pune capăt acestui conflict".

Până supunerea votului a rezoluției împotriva recunoașterii Ierusalimului drept capitală a Israelului, Donald Trump a amenințat că va retrage finanțarea țărilor care vor vota la ONU contrar poziției americane.

"Toate aceste națiuni care ne iau banii și apoi votează împotriva noastră la Consiliul de Securitate sau votează împotriva noastră, eventual, la Adunare, iau sute de milioane de dolari și chiar miliarde de dolari și apoi votează împotriva noastră. Le vom urmări votul. Lăsați-i să voteze împotriva noastră. Vom economisi. Nu ne pasă", a declarat președintele SUA.

Reamintim că Donald Trump a anunțat pe 6 decembrie 2017 că SUA recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, dispunând transferarea ambasadei americane de la Tel Aviv în Ierusalim. Decizia Casei Albe a fost criticată dur de mai multe țări ale lumii, în special de cele din Orientul Apropiat.

Se pare că pentru liderul PSD izolarea SUA la Adunarea Generală a ONU, chiar dacă rezoluția a fost blocată prin veto de reprezentantul american, ar putea reprezenta o adevărată oportunitate pentru obținerea unei bunăvoințe din partea lui Donald Trump. Totuși, nu e clar cum va reacționa ministerul de Externe la un astfel de demers, din momentul în care țara și-a anunțat o poziție cu totul diferită.

Presa românească a scris în mai multe rânduri despre încercările lui Liviu Dragnea de a stabili o relație pozitivă cu actuala administrație de la Washington. În noiembrie, portalul american Legistorm, specializat pe monitorizarea activității Congresului SUA și a grupurilor de lobby, a publicat un document din care rezultă că Liviu Dragnea încearcă să-și organizeze niște întrevederi cu vicepreședintele american Mike Pence și cu președintele Congresului Paul Ryan.

Potrivit acestui document, PSD ar fi plătit la Washington 100 mii de dolari pentru a organiza o întâlnire între Dragnea și Ryan, dar și cu alte persoane din cercurile politice, academice  și media "cât mai curând posibil".

Legistorm amintește că aceasta nu este prima tentativă a lui Dragnea de a se apropia de membrii actualei administrații americane. În ajunul investirii lui Donald Trump, Dragnea s-a întâlnit cu președintele ales, fostul consilier în materie de securitate națională Michael Flynn și Ed Royce.

Se pare că demersurile liderului PSD nu au avut prea mare succes, din momentul în care Departamentul de Stat a criticat dur, într-un comunicat publicat pe 27 noiembrie, proiectul de lege în domeniul justiției promovat de PSD/ALDE. Din perspectiva lui Dragnea, probabil, izolarea internațională a SUA pe chestiunea Ierusalimului, ar putea fi exploatată pentru obținerea unei bunăvoințe a Casei Albe față de actuala guvernare de la București. E puțin probabil ca această inițiativă să fie pusă în aplicare, însă liderul PSD poate spera că, cel puțin, gestul său ar putea să fie luat în considerație în capitala americană într-un moment în care toți partenerii tradiționali ai SUA și-au întors spatele.

454
Tagurile:
Adunarea Generală a ONU, lobby, ONU, Liviu Dragnea, Donald Trump, Ierusalim, Israel, SUA, România
Тема:
SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului (49)
Tematic
Ierusalim: Liderul Hamas cheamă la o "nouă intifadă" după anunțul lui Trump
Ierusalim, capitala discordiei
Atac armat lângă Ierusalim: Trei israelieni uciși, unul rănit (VIDEO)
Laura Codruț Kovesi

Hotărârea CEDO în cazul Kovesi: MAE român nu contestă decizia

780
Ministerul de Externe al României a anunțat astăzi că nu contestă decizia CEDO împotriva României pe tema revocării lui Kovesi, comițând un gest fără precedent: cel în care un minister al statului român nu apără România într-un proces la nivel european

BUCUREȘTI, 5 aug - Sputnik. Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a decis să nu fie solicitată retrimiterea la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărârii CEDO în cazul Kovesi, a anunțat astăzi MAE într-un comunicat de presă. De altfel, chiar astăzi era termenul limită până la care se putea efectua cererea de retrimitere.

„Decizia, luată conform prevederilor legale aplicabile de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la propunerea Agentului Guvernamental pentru CEDO și a departamentului de specialitate din cadrul MAE, a fost solid fundamentată pe o analiză complexă juridică şi politico-diplomatică și a avut în vedere opinia argumentată, în același sens al netrimiterii la Marea Cameră a CEDO, a Ministerului Justiției”, mai spune MAE.

Motivul pentru care România nu este apărată la CEDO de instituțiile statului român ar fi, potrivit MAE, importanța deosebită a hotărârii din 5 mai „pentru consolidarea independenței procurorilor și, deci, a sistemului de justiție din România prin punerea în aplicare, prin măsuri de executare cu caracter general monitorizate de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, a constatărilor CEDO din hotărârea menționată”. Așadar, MAE s-a ridicat împotriva României și salută sancționarea statului român, luând partea CEDO și a lui Kovesi împotriva României.

„Aceste constatări se află în consonanță cu opiniile, evaluările, concluziile și recomandările din documentele organismelor europene şi internaţionale privind România (cum ar fi opiniile Comisiei de la Veneția sau rapoartele Comisiei Europene privind MCV) şi în cadrul cărora statul român şi-a asumat o serie de obligaţii, aceste documente fiind avute în vedere de însăşi CEDO în adoptarea hotărârii sale din luna mai”, își justifică MAE decizia.

Dar MAE se comportă ca un adevărat parchet împotriva României, motivând că o contestare a decizie CEDO ar amâna momentul la care hotărârea din 5 mai rămâne definitivă, cu efecte în consecință asupra punerii sale în executare. Astfel, ministerul condus de Bogdan Aurescu vrea ca decizia CEDO împotriva României să fie pusă în aplicare cât mai repede, nu să fie amânată!

„De altfel, susținerea independenței procurorilor și, mai larg, a justiției din România sunt valori împărtășite și de Uniunea Europeană și statele sale membre, precum și de alți parteneri strategici ai României, fiind asociate direct cu parcursul și orientarea pro-europene și pro-euroatlantice ale României”, se transformă MAE într-un apărător al lui Kovesi, încurcând datoria de a apăra România cu punerea în slujba unei persoane.

La data de 5 mai, CEDO a pronunțat hotărârea în cazul Kovesi contra România, prin care a constatat, în unanimitate, încălcarea articolelor 6 şi 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, sub aspectul dreptului de acces la o instanță şi, respectiv, al libertății de exprimare.

Cauza a avut la bază plângerea formulată de fosta șefă a DNA cu privire la negarea accesului la o instanţă de judecată pentru a contesta încheierea prematură a mandatului de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

780
Tagurile:
Laura Codruța Kovesi, MAE, CEDO

Загрузка...
Ingrid Mocanu

După uciderea lui Emi Pian, Ingrid Mocanu ironizează: ”Vă taie ăia, măi procurorași!”

332
”Din cauza bătăilor dintre clanurile interlope se fac razii la mașini. Nu merge cu denunțuri inventate și cu 19 ori cu măsluiri de poligraf și alte miliarde de probe ca la "corupți"?”

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. Moartea lui Emi Pian a fost urmată de amenințări cu răzbunarea între grupările interlope. Imediat, poliția a luat măsuri – de la prezență sporită pe străzi în anumite zone, la percheziționarea mașinilor în trafic.

Sau, ”razii la mașini”, cum au anunțat mai mulți internauți, considerând măsura pompieristică și, în multe situații exagerată.

O reacție a avut și avocata Ingrid Mocanu, care pune problema… juridic, dar și logic.

”Înțeleg că din cauza bătăilor dintre clanurile interlope se fac razii la mașini. Nu vă supărați, domnii polițiști, ce înseamnă "razii"? Cumva percheziționarea autoturismului unor cetățeni care nu sunt suspicionați a fi comis vreo faptă penală? Așa, la "plezneală"?”, întreabă Ingrid Mocanu.

În aceste condiții, urmează o întrebare firească: ”Mandat de percheziție al autoturismului aveți? Nu?” – cu un răspuns firesc: ”Păi atunci e ilegal”.

Dar Ingrid Mocanu pune problema și profesional – în domeniul muncii de investigației nu se poate lucra la întâmplare!

”Nu înțeleg de ce niște cetățeni care nu sunt "clanuri interlope" trebuie să se supună unor măsuri restrictive (percheziție) pentru că organele statului nu sunt capabile să strângă probe și să obțină indicii despre crima organizată”, spune avocata, atrăgând atenția că, de fapt, ”fapta penală de "clan interlop" nu există”.

Ironică, avocata se ia și de procurorii care nu reușesc să încadreze și să probeze faptele ”clanurilor”: ”Nu merge cu denunțuri inventate și cu 19 ori cu măsluiri de poligraf și alte miliarde de probe ca la "corupți"?”.

”Vă taie ăia dacă faceți așa ceva, măi procurorași! Greu cu crima organizată reală pe scări!”, scrie Ingrid Mocanu, conchizând dur: ”Ați păpat bani pe Anticorupție degeaba” – în timp de crima organizată a fost neglijată și lăsată să prolifereze, completăm noi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

332
Tagurile:
Ingrid Mocanu

Загрузка...

Avocatul Poporului: condiționarea angajaților prezinte test negativ este ilegală

0
Avocatul Poporului transmite că este ilegală condiţionarea salariatului, la momentul întoarcerii la locul de muncă după perioada de carantină sau izolare, de prezentarea unui test negativ la COVID-19.

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. Avocatul Poporului consideră excesivă solicitarea ca angajații care se întorc la locul de muncă după carantină sau izolare să prezinte un test negativ la coronavirus. Instituția solicită Ministerului Muncii, prin intermediul Inspecţiei Muncii, să transmită la nivel naţional angajatorilor că această măsură este luată în afara cadrului legal.

„Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu şi solicită Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale ca, prin Inspecţia Muncii, să intervină la nivel naţional, în vederea informării angajatorilor cu privire la faptul că o condiţionare a salariatului, la momentul întoarcerii la locul de muncă, de efectuarea şi prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2, este o măsură excesivă, impusă în afara cadrului legal, de natură să atragă sancţiunile legale în materie”, a anunțat Avocatul Poporului printr-un comunicat de presă.

De asemenea, Avocatul Poporului mai spune despre condiţionarea salariatului, la momentul întoarcerii la locul de muncă, de efectuarea şi prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2, că este o măsură excesivă, impusă în afara cadrului legal, atât în cazul persoanelor care se întorc la locul de muncă după perioada de carantină, cât şi persoanelor care au fost la un moment dat pozitive, însă, după ce au parcurs procedurile şi traseul reglementat de lege, sunt considerate vindecate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
avocatul poporului
Tematic
Orban, noi obrăznicii la adresa CCR și a Avocatul Poporului – Dorneanu l-a pus la punct!
Avocatul Poporului, solicitat să conteste legea carantinei la CCR din cauza abuzurilor
Coșmarul Guvernului, Avocatul Poporului intervine puternic în cazul Legii carantinării!
Dan Chitic, apel puternic la Avocatul Poporului contra legii izolării – REACȚIE imediată!
Avocatul Poporului întreabă de ce vrea MAI bazele de date de la Ministerul Sănătății

Загрузка...