Daniel Dragomir

Singurul subiect de care îi e teamă SRI-stului Dragomir: „Nu răspund!"

2094
(reînnoit 23:32 21.12.2017)
Washington Post: „În privința mitei dată oficialilor români, pretenția a fost o sumă din șapte cifre (...) CIA a dat bani până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului"

BUCUREȘTI, 21 dec — Dragoș Dumitriu. Autor al unor dezvăluiri care au dat peste cap Sistemul, Daniel Dragomir face un pas într-o direcție ciudată, un fel de mișcare civică, dar care are un program complex, chiar mai vast decât al unora dintre partidele politice.

După cum se știe, a lansat această mișcare printr-o conferință de presă, la care a răspuns mai multor întrebări puse de presa interesată să afle noi informații "secrete". Dragomir a răspuns, cu aplombul dar și cu inteligența de care a dat dovadă în toate aparițiile sale — dar a refuzat să discute sau să răspundă la întrebări puse pe o anume temă — închisorile CIA din România.

Întrebarea a fost pusă de Flux24 — și a sunat cam așa:

"Are așa numitul Stat Paralel un rol în scandalul presupuselor închisori secrete CIA din România?"

Răspunsul lui Dragomir este edificator, mai precis a refuzat categoric să răspundă!

"Prea mulți oameni au încălcat legile pentru a mă băga la pușcărie. Nu voi face aceeași greșeala. Nu voi încălca legea ca să vă răspund la această întrebare".

Flux24 a insistat totuși, menționând un raport al Senatului american care a confirmat existența unor asemenea unități secrete ale CIA și "indicând că sume de bani ar fi fost plătite unor oficiali ai statului român", afirmă Flux24.

Dragomir a replicat cu celebra "Altă întrebare!". "Practic, Dragomir a confirmat indirect", trag concluzia cei de la Flux24.

În opinia noastră, concluzia celor de la Flux24 nu este greșită — dar se pune și o altă problemă legată de refuzul lui Dragomir — posibilitatea ca SRI să fi avut o înțelegere cu principalul lor colaborator extern instituțional de la acea vreme, CIA, iar Dragomir, ofițer activ în acea vreme, să nu poată (încă) vorbi despre acest subiect. Mai mult, Dragomir a fost și decorat de CIA, sigur, datorită unor operațiuni la care a participat…

Spre meritul ei, agenția Flux24 realizează o analiză foarte interesantă a acestui subiect, pe care o reproducem, adăugând și câteva comentarii și informații.

Flux24 citează celebrul cotidian Washington Post, care spune că în 2003, după ce ambasadorul american în România, Michael Guest, a aflat că "CIA folosește o închisoare secretă în România, a intenționat să-și informeze superiorii din Departamentul de Stat". Dar, șeful unității CIA din România i-ar fi transmis ambasadorului că "acest lucru nu este posibil și că nimeni din departamentul de Stat, inclusiv Secretarul de Stat, nu este informat despre închisoare".

"În privința mitei dată oficialilor români, pretenția părții române a fost o sumă din șapte cifre, scria Washington Post. Dar din Washington DC au primit cu un milion de dolari în plus, mai spunea raportul american", scrie Flux24.

Mai mult, este citat un pasaj interesant al raportului senatorial, care menționează că, în 2003, "în statul în care a existat "Detention Site Black", CIA a dat bani până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului" pentru a-și asigura cooperarea și sprijinul".

Denumirea "Detention Site Black", apare în legătură cu Romania, scrie agenția Flux24.

"În 2003, Sediul Central al CIA a cerut Stației CIA din (…) să identifice căi de sprijin pentru (…) în (…) pentru a le demonstra lui (…) și celor mai înalte straturi ale Guvernului [țării, blurat] că apreciem mult cooperarea și sprijinul lor pentru programul de detenție. Stația a răspuns cu o listă de nevoi de (x) milioane de dolari. Sediul central al CIA a transmis Stației cu (y) milioane de dolari mai mult decât s-a cerut pentru scopurile acestei finanțări. Deținuții CIA au fost transferați la Detention Site Black din statul (…) în toamna anului 2003", se citează în raport.

În România, scandalul închisorilor CIA a fost puternic promovat, începând cu 2003 și continuând până în 2008, de Corneliu Vadim Tudor și de un fost deputat PRM, fost general. În urma scandalului s-a format o Comisie, condusă de senatoarea Norica Nicolai. Inițial, Comisia nu a ajuns la un raport favorabil, încercându-se mai curând o mușamalizare a cazului.

Dar, în 2012, Parchetul General, condus de Laura Kovesi, a început o anchetă pe această temă, rămasă fără răspunsuri până astăzi.

"Frica lui Kovesi pleacă și de la rolul jucat de aceasta în Raportul privind închisorile CIA. Ce rol a jucat Koveși în raport cu CIA-ul pe tema închisorilor mult negate? Ce servicii se întorc acum?", menționează fostul senator Gelu Vișan într-o postare pe Facebook.

Interesantă este și intervenția APADOR-CH, care "informează opinia publică asupra faptului că anexele clasificate ale raportului Comisiei de anchetă pentru investigarea afirmaţiilor cu privire la existenţa unor centre de detenţie ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României sunt de negăsit".

"Aceste anexe conţin informaţiile care au stat la baza concluziilor categorice ale comisiei de anchetă potrivit cărora în România nu au existat baze americane secrete, facilităţi de detenţie, persoane deţinute fără acte sau zboruri civile americane sau ale altor state care ar fi putut transporta, lăsa ori ridica persoane care ar fi asimilate deţinuţilor, pe teritoriul român", afirma, în septembrie 2011, APADOR-CH.

APADOR-CH solicită "o nouă anchetă parlamentară şi o anchetă penală cu privire la existenţa centrelor de detenţie CIA", citează Flux24 dintr-un comunicat din 2012.

Așa zisele închisori CIA ar fi fost folosite pentru "teroriștii" capturați, în ele folosindu-se diverse metode de tortură. O altă ipoteză este că unele "închisori" ar fi (fost), de fapt, unități speciale de pregătire.

Este cunoscut faptul că liderul ISIS, Abu Bakr Al Baghdadi a stat într-o asemenea "închisoare" timp de cinci ani, iar de acolo a intrat direct la conducerea ISIS, o organizație minoră până atunci, o ramură a Al Qaeda, pe care a ridicat-o la rang de putere zonală, venind cu surse mari de finanțare și cu strategii complexe de luptă dar și de valorificare a resurselor din țările ocupate.

De menționat că respectiva "închisoare" era în Afganistan, țară unde, în acea vreme, reprezentant al SUA era Hans Klemm. (Co)incidențe, cum s-ar spune. 

2094
Tagurile:
Închisori CIA, SRI, CIA, Daniel Dragomir, România
Codrin Ștefănescu

Codrin îl face praf pe Pieleanu: ”Deontolog independent, a găsit drumul corect cu Ciolacu”

170
(reînnoit 08:07 29.05.2020)
”E băiat mișto și o să ne liniștească curând pe noi, civilii. Să fie bine și să uităm de Dragnea și echipa aia gălăgioasă de pe vremuri. Cică e mai sănătos așa”

BUCUREȘTI, 29 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Profesorul Marius Pieleanu, sociologul cel mai apropiat și consultat de Liviu Dragnea în perioada în care a condus PSD, a dat ieri un interviu agenției „Știri pe surse” în care a fost întrebat ”Cum s-a schimbat scena politică în ultimul an, de la alegerile europarlamentare şi condamnarea lui Liviu Dragnea?”.

Printre altele, Marius Pieleanu a spus că ”odată cu alegerile europarlamentare de anul trecut s-a schimbat ierarhia opţiunilor de vot din România” și că de un an ”PNL s-a instalat pe primul loc în toate sondajele de opinie”, dar a avut cuvinte de apreciere pentru noua conducere a PSD, criticând perioada Dăncilă și Dragnea!

”Înregistrăm în continuare o fluctuaţie a intenţiei de vot pentru PSD, cel puţin pe anul 2019, o fluctuaţie derivată din mai multe motive, printre care aş aminti managementul defectuos la vârful partidului (vorbim de anul 2019) şi nemulţumirile din interiorul partidului, mai ales ale liderilor judeţeni, care s-au văzut în participarea la vot”, a declarat Pieleanu. 

În schimb, după ce a dat de pământ cu candidatura Vioricăi Dăncilă, Pieleanu laudă noua conducere:

”După alegerile prezidenţiale, se pare că PSD şi-a găsit drumul corect, cu Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu în conducere, este pe un trend ascendent şi probabil va înregistra un scor foarte bun la alegerile locale şi parlamentare”.

Reporterul Florin Pușcaș insistă în fața acestei afirmații: ”PSD este într-adevăr pe un trend ascendent? Din unele sondaje reiese mai degrabă o stagnare”.

Marius Pieleanu pare însă decis să susțină ideea și… echipa: ”Este real trendul ascendent. PSD se situează între 27 şi 20 de procente, depinde de participarea la vot. (…) Încă în partid nu este linişte, dar se pare că va fi în curând”.

Afirmațiile lui Pieleanu l-au enervat pe fostul secretar general al PSD, Codrin Ștefănescu, care îl ironizează pe sociologul – originar tot din Teleorman, ca și Dragnea.

”Pieleanu spune că PSD și-a găsit drumul corect cu Ciolacu în fruntea sa”, observă Codrin, care punctează ironic – ”Că e băiat mișto și o să ne liniștească curând pe noi, civilii. Să fie bine și să uităm de Dragnea și echipa aia gălăgioasă de pe vremuri. Cică e mai sănătos așa”.

Iar despre sondaje și creșteri: ”O să creștem și noi în sondaje odată și odată, când se dă aprobarea de sus - până atunci mergem pe burtă în mod discret”, scrie Codrin.

Concluzia, la fel de ironică: ”Ei bine, asta înseamnă să fii deontolog independent!”, scrie Codrin Ștefănescu într-o postare.

Așa, ca fapt divers, iată o postare semnificativă a lui Victor Ponta, apropo de ”drumul corect” al PSD, varianta Pieleanu.

Previziunile pe care Pieleanu le prezenta lui Dragnea și PSD înainte de europarlamentare
Previziunile pe care Pieleanu le prezenta lui Dragnea și PSD înainte de europarlamentare

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

170
Tagurile:
Marcel Ciolacu, Marius Pieleanu, Codrin Ștefănescu

Загрузка...
DNA

DNA a încasat o lovitură cumplită de la CSM cel mai grav Raport intră din nou în scenă

97
(reînnoit 07:14 29.05.2020)
”DNA a venit acum să se jeluiască de faptul că CSM a prezentat public maniera în care parchetul a terorizat o mulțime de magistrați”

BUCUREȘTI, 29 mai - Sputnik, Evan Răutu. Puțină lume a comentat faptul că în ședința de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii, plenul prestigiosului for a votat și a respins plângerea prealabilă formulată de DNA împotriva Hotărârii nr. 225 din 15.10.2019 a Plenului CSM.

Respectiva Hotărâre aproba raportul Inspecției Judiciare care dădea în vileag abuzurile comise de DNA - dosare care vizau circa 3.000 de magistrați - judecători și procurori.

”Magistratura sub cizma DNA” s-a numit un serial  pe această temă uluitoare realizat de „Lumea Justiției”, care notează după ședința de ieri că ”DNA a venit acum să se jeluiască de faptul că CSM a prezentat public maniera în care parchetul a terorizat o mulțime de magistrați, pentru ca aceștia să știe că oricând pot fi executați dacă nu dau soluții pe placul DNA”.

Într-adevăr, la ședința de plen a CSM din 15 octombrie 2019, în care s-a votat Hotărârea 225, au fost prezentat aspecte uluitoare – începând cu  numărul mare de ”sesizări din oficiu” după decizii judecătorești, de multele dosare civile și penale preluate în timpul cercetării judecătorești sau chiar de judecători cercetați cu privire la soluțiile adoptate în dosare.

De asemenea s-a vorbit de dosare ”ținute la sertar” – și chiar de verificare, de către procurori, a ”temeiniciei unor hotărâri judecătorești”.

Ei bine, odată cu respingerile de ieri a plângerii prealabile a DNA și a propunerii legislative (a USR, susținută de miniștrii Birchall și Predoiu) de desființare a SIIJ – ne întrebăm acum ce va urma? Un răspuns pare clar: cel mai grav Raport, acela al Inspecției Judiciare despre dosarele magistraților, intră din nou în scenă. Cu ce efect? Vom vedea.

Pentru că, să nu trecem cu vederea, tot ieri, fostul procuror șef al DNA, Daniel Morar (actual judecător CCR) i-a dat o lecție șefului DNA, Crin Bologa, un fapt unic în peisajul Justiției din ultimii ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
CSM, Laura Codruța Kovesi, DNA

Загрузка...
Протесты в США

Trump: armata e gata intervină la Minnesota, „când încep jafurile, încep împușcăturile”

6
Președintele Donald Trump a promis acțiune decisivă pentru a potoli revoltele din Minneapolis, stârnite de uciderea de către poliție a unui negru neînarmat, amenințând că va implica armata dacă primarul orașului nu va face lucrul ”corect”

BRUXELLES, 29 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Ultimatumul a venit vineri de dimineață de pe Tiwitter-ul președintelui SUA, pălmuindu-l pe primarul din Minneapolis Jacob Frey ca ”foarte slab” și ”un primar radical de stânga”, în timp ce a avertizat că guvernul federal ar putea prelua controlul asupra situației dacă autoritățile locale nu aduc situația sub control, relatează RT

 „Nu pot să dau înapoi și să privesc acest lucru întâmplându-se mărețului Oraș American Minneapolis. O lipsă totală de conducere”, a spus Trump.

”Fie primarul radical de stânga, foarte slab, Jacob Frey, se mobilizează și aduce orașul sub control, fie o să trimit Garda Națională și voi face lucrul corect”, a adăugat el.

”Acești tâlhari dezonorează memoria lui George Floyd și nu voi lăsa acest lucru să se întâmple. Tocmai am vorbit cu Guvernatorul Tim Walz și i-am spus că Armata e cu el până la capăt. Ne asumăm controlul și orice dificultate, dar, când jafurile încep, încep împușcăturile”, a avertiat Trump.

Garda Națională din Minnesota a desfășurat deja mai mult de 500 de soldați în localitățile St. Paul, Minneapolis și comunitățile din jur. Într-un tweet, Garda a spus că ”obiectivul cheie” este să asiste Departamentul de Pompieri din Minneapolis care se luptă cu incendiile din oraș.

Протесты в США
© AP Photo / Julio Cortez
Протесты в США

Revolta își marchează cea de-a treia zi după arestarea brutală a lui George Floyd de către Secția a 3-a de Poliție. Moartea acestui om de culoare, pusă pe seama ofițerilor, și un video al incidentului, a stârnit revolta în toată țara.

6

Загрузка...