rachete sol-aier Patriot MIM-104

La această oră: Plata rachetelor "Patriot" - un șir de minciuni și amăgiri

639
Cine ia comisioane de pe urma plății anticipate a rachetelor, misterul vizitei neanunțate a secretarului de stat american

BUCUREȘTI, 21 nov — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Unul dintre cele mai mari mistere ale ultimei perioade este legat de vizita intempestivă a secretarului de stat al SUA Rex Tillerson. Tillerson s-a întâlnit cu Meleșcanu și cu Klemm, în urma întâlnirii nerezultând ceva clar.

Vizita a fost asociată de mulți comentatori de incidentul minor din Comisia de Apărare, unde s-a înregistrat o ciudată lipsă de cvorum în ședința dedicată raportului legii pentru achiziția rachetelor "Patriot".

Ce-i drept, imediat după vizită, proiectul de lege a trecut într-o singură zi prin toate procedurile din Senat — și tot în viteză a trecut prin Camera Deputaților, iar azi se va da votul în plen.

Unul dintre cei care au participat la misterioasa întânire, ministrul de externe Meleșcanu a declarat că Tillerson l-ar fi întrebat de ce nu a fost cvorum în Comisia din Senat. A fost contrazis, la fel de ciudat, de liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae.

"Fac precizarea că secretarul de stat american nu si-a întrerupt traseul pentru a veni noaptea ca să se întâlnească cu ministrul de Externe din România ca să-l întrebe de ce nu a fost cvorum într-o ședință a unei comisii a Senatului", s spus Șerban Nicolae.

Desigur, aberația ar fi totală — "Secretarul de Stat al SUA este o corcitură între agent de vânzări pentru industria de armament a SUA și recuperator de cartier, care vine să strângă mâna "datornicilor" în ușă, să plătească taxa de protecție", a scris un cunoscut comentator.

Într-adevăr, această primă tranșă (de nici 1 miliard de dolari) ce urmează a fi plătită este insignifiantă față de bugetul apărării al SUA, dar poate fi intersantă pentru o firmă privată — și mai ales pentru una sau mai multe persoane care încasează comision.

Pe de altă parte, absurdul se îmbină cu ilegalul. Mai precis, legea privind offsetul militar impunea dotarea sau modernizarea în acest sistem. Dar, s-a renunțat la această lege, într-un mod care ține, cum spuneam, de ilegal — pentru că nu există justificare econoimică sau susținere bugetară, așa cum trebuie să fie la oricare act normativ.

Da, să spunem că erau "interese strategice" — noile provocări de la granița NATO, cum se spune — sau pericolul rusesc, așa cum se transmite prin diversele "trâmbițe" media sau politice. Dar…

Dar prima baterie "Patriot" va deveni operațională în 2019, adică peste doi ani! Apar câteva întrebări — una, cu privire la "iminența pericolului". A doua, obligativitatea plății în avans, "ca la curve"? "Nu-și poate finanța Raytheon producția?", întreabă uimit un analist.

Se cristalizează două ipoteze — prima, ce mai credibilă, presupune comisioane pe care oamenii de lobby din SUA le-au negociat cu potentați americani din plata rachetelor pentru România; a doua, mai puțin credibilă, dar care se susține cu cifre, este că această plată, făcută acu, la fine de an, ar putea duce deficitul sub 3%, deci trecând de limita impusă de Bruxelles.

De aici se poate ajunge chiar la căderea guvernului. De fapt, care este logica acestei grabe, în condițiile în care plata putea fi făcută la începutul anului viitor, chiar în baza unor garanții, în condițiile în care "cel mai solid partener regional al SUA", România, nu era chiar așa de sigur…

Desigur, nimeni nu se așteaptă ca actualii parlamentari să aibă o atitudine curajoasă — adică să exprime dubii în sala de plen (dubii cu privire la necesitatea achiziției, modul achiziției și plății etc.). Dar oare se va umple de ridicol Parlamentul votând în unanimitate o cheltuială pe cât de mare pe atât de inutilă?

Adrian Năstase, liderul politic care a deschis poarta NATO pentru România — dar și poarta României pentru NATO — evidenția două erori — una, plata anticipată și în bani, nu în sistem offset, doi, ideea că aceste șapte baterii de rachete ar putea fi utile în caz de… Doamne ferește!

În fine, o ultimă chestiune, de fapt, o provocare — dintre enorm de multele ONG care asigură transparența "celei mai mari democrații din lume", poate vreuna dintre ele să publice lista celor care au participat (și câștigat) de pe urma vânzării rachetelor "Patriot" către România? Lobby, comisionare, promovare etc.

639
Tagurile:
amăgire, Minciuni, rachete
 Paul Stănescu

Prima contradicție la vârful PSD, între Stănescu și Dâncu: ”Trebuie moarte pentru voturi?”

121
Paul Stănescu: ”Este exclus să mai intervină o nouă amânare”. Vasile Dâncu: ”Ar fi rațional ca alegerile din 27 septembrie să se amâne - cea mai bună ocazie ar fi în martie 2021”

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Acum puțin timp mass media a publicat un ”mesaj intern trimis filialelor județene social-democrate” de către secretarul general interimar Paul Stănescu, prin care se anunță ferm: ”Dragi colegi, alegerile vor avea loc pe 27 septembrie. Este exclus să mai intervină o nouă amânare”.

”Au rămas mai puțin de 50 de zile până la alegeri”, scrie Paul Stănescu, arătând că ”de ceea ce vom face în acest interval va depinde soarta partidului nostru. Nu mai e mult, deci vă rog să ne mobilizăm la capacitate maximă”.

În mesajul publicat de ”Știri pe surse”, Stănescu își exprimă convingerea  că, fiind partidul cu cei mai mulți primari ”trebuie să ne luptăm cu toate forțele noastre pentru a ne menține acest statut, care arată forța PSD - am convingerea că, dacă ne mobilizăm bine putem obține un rezultat peste așteptări”.

Deci Paul Stănescu simte nevoia unei confirmări a faptului că PSD susține alegerile din 27 septembrie. De ce asta? Pentru că, recent, noua vedetă a PSD, Vasile Dâncu, proaspăt numit președinte al Consiliului Național, deși abia revenit în partid, a exprimat o opinie contrară – alegerile locale și parlamentare ar trebui organizate în martie 2021, odată cu o preconizată oprire a pandemiei.

”Populaţia este îngrijorată - ne trebuie moarte pentru voturi?”, a comentat Dâncu opțiunea 27 septembrie. ”Ar fi rațional ca alegerile din 27 septembrie să se amâne - cea mai bună ocazie ar fi în martie, cu o pauză de o săptămână pentru alegerile locale şi parlamentare”.

Mai mult, conform EvZ.ro, Vasile Dâncu consideră că însăși moțiunea de cenzură ar trebui motivată prin oprirea Guvernului de a face alegeri pe 27 septembrie, periclitând astfel populația.

”Nu poţi argumenta căderea Guvernului, doar prin greşelile făcute”, spune Dâncu, ”Această moţiune trebuie argumentată şi prin dorinţa Guvernului de a face alegeri în vreme de coronavirus”.

Moțiunea de cenzură este ”o cerere socială, un val de nemulţumire faţă de Guvern - oamenii îşi doresc asta”, a spus Dâncu, conform EvZ.ro. ”Activul de partid vrea sânge, o bătălie la centru pe care să o ducă şi ei. Guvernul trebuie eliminat ca sa nu influenţeze alegerile. Face cadouri în vreme de coronavirus”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
PSD

Загрузка...
Elena Udrea și Traian Băsescu

Elena Udrea - reacție surprinzătoare după ce s-a confirmat Băsescu candidează!

223
În ultima vreme relațiile celor doi păreau a se fi răcit – mai ales de când fosta preferată a ”președintelui jucător” a devenit realmente hăituită de procurori pentru fapte de care, evident, nu are cum să fie singura vinovată

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Da, a apărut o confirmare oficială! Traian Băsescu candidează la Primăria Capitalei. Ceea ce părea doar un element de presiune destinat obținerii unor poziții pentru candidații PSD sau a propriei siguranțe, evoluează – deși, probabil, scopul rămâne același.

Apropo de propria siguranță, în privința lui Băsescu, sigure par două chestiuni: NU are cum să câștige Primăria Capitalei, în competiția cu PSD și PNL; NU va renunța la poziția de europarlamentar, mai ales cu un dosar penal în vizor.

Deci, probabil, va face atât spectacol în campanie… câte avantaje va obține de la PNL și Iohannis.

Confirmarea oficială a venit de la Eugen Tomac, liderul formal al PMP, care a scris pe pagina de Facebook:

”În atenţia tuturor colegilor şi susţinătorilor PMP! Vă invităm să ne susţineţi în campania de strângere de semnături pentru viitorul Primar General al Municipiului Bucureşti! Cu Băsescu înainte! Toţi pentru Bucureşti”.

După acest prim anunţ oficial a reacționat și fondatoarea PMP, Elena Udrea: ”Gata, s-a terminat cu gluma!”

”Candidaţii şi susţinătorii lor, cei aflaţi la vedere sau ascunşi aiurea, prin «păduri», îşi pot lua galetuşele din nisip şi pot merge acasă! Traian Băsescu, candidează! Şi că întotdeauna, câştigă”, a scris Elena Udrea.

Sigur, Traian Băsescu câștigă… dar ce? Probabil, propria imunitate și, cine știe, poate a altora?

”Se face din nou politică în România. Se face din nou administraţie în România”, a adăugat Elena Udrea.

Este o reacție surprinzătoare, pentru că în ultima vreme relațiile celor doi păreau a se fi răcit – mai ales de când fosta preferată a ”președintelui jucător” a devenit realmente hăituită de procurori pentru fapte de care, evident, nu are cum să fie singura vinovată.

Se reia relația sau… Băsescu are în plan o negociere care i-ar aduce mai multă liniște, inclusiv din partea Elenei, mereu surprinzătoare?... Și, poate, periculoasă?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

223
Tagurile:
Traian Băsescu, Elena Udrea

Загрузка...
Mănăstirea Nicula

VIDEO: Pelerinaj la Mănăstirea Nicula cu prilejul hramului - programul slujbelor

0
Pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în timpul pelerinajului de la Mânăstirea Nicula vor acționa zilnic peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri. Programul slujbelor.

BUCUREȘTI, 12 aug – Sputnik, Georgiana Arsene. Pandemia de coronavirus face ca, în 2020, hramul Mânăstirii Nicula să fie organizat în condiții speciale. Scopul este, evident, acela de protejare a sănătății pelerinilor.

Anunțul a fost făcut de Arhiepiscopia Clujului, iar măsurile speciale destinate limitării răspândirii noului coronavirus au fost luate în consulare cu autoritățile județene.

Programul slujbelor de la Mânăstirea Nicula

Tot din motive de siguranță sanitară, în acest an nu va mai fi organizat tradiționalul pelerinaj ”La Nicula acolo-n deal”, din centrul municipiului Gherla spre Mânăstirea Nicula, din ajunul sărbătorii.

Credincioșii sunt invitați să vină la mănăstire în zilele premergătoare sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, pentru a-i aduce cinstire și rugăciune Sfintei Fecioare. Scopul îl reprezintă evitarea aglomerației.

Zilele de miercuri, joi și vineri - 12, 13 și 14 august 2020 - vor fi sărbătorite prin oficierea Sfintei Liturghii de Episcopul Macarie al Europei de Nord, Episcopul Petroniu al Sălajului și Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Benedict Bistriţeanul, informează basilica.ro.

Începând cu ora 18.00, în ajunul praznicului, pe altarul de vară al Mânăstirii se va oficia slujba Vecerniei Mari și a Litiei, de către Mitropolitul Andrei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă di biserică și se va oficia Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului.

Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiuna icoanei, în jurul orei 01:00.

În ziua praznicului, sâmbătă, 15 august 2020, de la ora 09:00, tot la altarul de vară, Mitropolitul Andrei va oficia Sfânta Liturghie și va adresa pelerinilor un cuvânt, se mai precizează în comunicatul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Clujului.

Întregul program al slujbelor poate fi consultat aici.

De asemenea, pe toată perioada cât vor sta la Mânăstirea Nicula, credincioșii sunt sfătuiți să poarte mască de protecție și să respecte măsurile de distanțare fizică.

Sute de jandarmi, polițiști și pompieri asigură ordinea la mănăstire

Prefectura Cluj anunță că peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa zilnic în sistem integrat pentru a asigura măsurile de ordine publică în timpul pelerinajului de la Mânăstirea Nicula.

Începând de astăzi, 12 august 2020, se vor institui posturi și patrule mixte, pentru prevenirea și descurajarea producerii unor fapte antisociale, pentru îndrumarea persoanelor, dar și în vederea supravegherii respectării măsurilor de protecție și a distanțării fizice.

La fața locului vor fi asigurate echipaje de intervenție în scopul gestionării unor situații de risc sau pentru descongestionarea unor aglomerări de persoane.

Pe raza localității Nicula și pe traseele de afluire/ defluire este interzisă comercializarea băuturilor alcoolice și a comerțului ambulant.

La fața locului au fost dispuse puncte de prim ajutor medical, dotate cu ambulanțe destinate preluării și tratării urgențelor medicale. Este operaționalizat inclusiv un spital de campanie.

Vor fi disponibili dezinfectanți de mâini în zonele unde sunt preconizate afluențe mari de persoane, în întreg perimetrul mânăstirii.

În ceea ce privește accesul autoturismelor, acesta va fi restricționat în zona mânăstirii. Autobuzele și microbuzele se vor putea deplasa până în localitatea Nicula.

Staționarea se va realiza în parcările special amenajate pe traseul înspre localitatea Nicula.

În fiecare an, de 15 august, are loc pelerinajul de la Mănăstirea Nicula cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Zeci de mii de credincioși vin să se roage la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Mănăstire

Загрузка...