Muncitori francezi de la compania TOTAL

Decizie crucială pentru lucrătorii în statele UE - adoptată la miezul nopții

1569
Situația lucrătorilor detașați - reglementată după o ședință maraton la Luxemburg, bătălie între Franța și țările Vișegrad

BUCUREȘTI, 24 oct — Sputnik, Dragoș Dumitriu. La presiunea Franței, care odată cu venirea la putere a lui Emmanuel Macron a insistat mult pe subiectul muncitorilor detașați, miniștrii muncii din statele UE au participat, la Luxemburg, la o ședință maraton, în care au decis asupra unor modificări a directivelor privind această categorie de lucrători — care reprezintă o situație specială față de normele de angajare și fiscale ale țărilor puternice din UE.

De la început s-au format două tabere opuse, una având în centru Franța, iar cealaltă, a țărilor din Europa Centrală și de Est, cu vectorul de forță în stelele grupului de la Vișegrad. De menționat că ședința a durat nu mai puțin de 11 ore.

Franța a obținut un succes parțial, miniștrii muncii din țările UE ajungând la un acord dorit de Paris — și anume limitarea duratei detașării la 12 luni. Dar, țările de la Vișegrad, la care s-au alăturat Spania și Portugalia, au reușit să impună o variantă pentru transportul rutier, și anume posibilitatea prelunguirii detașării încă șase luni — la cererea întreprinderii.

De asemenea, miniștrii țărilor UE au stabilit continuarea modului actual de retribuire, prin "aplicarea fostei directive referitoare la remunerarea lucrătorilor detașați din 1996 (și nu cea revizuită), până la adoptarea unei reforme consacrate special sectorului transportului rutier", transmite Agerpres, preluând surse internaționale.

De menționat că votul final a consemnat opoziția miniștrilor din Polonia, Ungaria, Letonia și Lituania, în timp ce Marea Britanie, Irlanda și Croația s-au abținut.

1569
Tagurile:
miezul nopții, crucială, decizie, UE
Tematic
Statul vrea să atragă muncitori străini
Marea Britanie: oraşul ilegal cu muncitori români ţinuţi ca în Vestul Sălbatic
Muncitorii români din Marea Britanie: cum îşi pot proteja drepturile
Brexit şi interesele muncitorilor: primarul Londrei cere un al doilea referendum
Majoritatea britanicilor susțin migrația muncitorilor calificați din UE
Rundă de negocieri BREXIT: Frână de urgență la beneficiile pentru muncitorii UE
Directiva UE privind „muncitorii detașați” scoate Parisul în stradă, anti Macron
Macron și Iohannis: „Muncitorii detașați” nu vor mai avea aceleași drepturi

Загрузка...