Trageri de luptă din sisteme de artilerie

Apărarea României - cifre schimbate, o afacere pe sume enorme

2423
(reînnoit 12:20 20.08.2017)
Sumele necesare achizițiilor au fost ascunse sau dublate, adevărul ascuns despre rachetele românești - sunt oare inferioare celor americane?

BUCUREȘTI, 20 august, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Încep cu o știre edificatoare pentru adevărul din spatele poveștii: "Bătălia dintre companiile americane şi europene pentru contractele armatei devine tot mai accentuată în Polonia, unde au fost lansate mai multe programe importante de înzestrare. (…) Potrivit Cancelariei Prezidențiale poloneze, președintele Andrzej Duda şi președintele francez Emmanuel Macron au avut o conversație telefonică de aproximativ o oră, timp în care au discutat despre situația licitațiilor pentru modernizarea armatei poloneze în care sunt implicate — şi se află în diferite etape ale procedurilor de selecţie — şi companii franceze".

Știrea a fost transmisă de Digi24, informațiile provenind de la publicaţia online poloneză defence24.pl. Pe scurt, despre asta e vorba — politica la cel mai înalt nivel se supune afacerilor marilor corporații — și în cazul lui Andrzej Duda sau Tusk, și în cazul mai noului Macron, dar chiar și al "celui mai puternic om al planetei", the President of the United States, POTUS, pentru apropiați.

Cu alte cuvinte, îmi voi cere scuze militarilor, respect pe deplin știința lor în materie de strategie, tactică, nave, mașini, dispozitive și dotări specifice etc. — dar toate acestea trec pe un plan terțiar, cel mult. Adică vin după afaceri și politică — iar uneori și după interesele personale ale unor lideri.

Pe scurt, mă voi referi la afacerea numită "Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026" (PIAR 2017-2026), din care s-a comentat zilele acestea cel mai recent episod, aprobarea de către Departamentul de Stat al SUA a vânzării către România a unor sisteme mobile de artilerie cu rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) în valoare de 1,25 de miliarde de dolari. Inițial era vorba de circa 650 de milioane, dar au apărut diverse alte componente iar finalul este… cel de mai sus — dublu!

Problema e că vestea autorizării achiziției HIMARS nu a căzut ca un trăsnet. Făcea parte dintr-o schemă aprobată de Parlament, reluată la cerea președintelui pentru aducerea achizițiilor militare la standardele lui 2% pentru "Apărare", apoi aprobată în CSAT. Dar, e o știre din categoria celor care trec mai puțin observate de public. Cu toate astea, dacă e să iei treaba la bani mărunți, vezi că, de fapt sumele sunt colosale, iar regula "dă în boul care trage" se aplică și aici. Adică sumele cresc… pentru cei care plătesc.

Concret, adunând investițiile PIAR 2017-2026 — în sistemele Patriot, în corvetele la care se renunțase dar s-a revenit, în rachete SHORAD și VSHORAD, baterii de coastă și sisteme maritime, în F16 (36 de bucăți), modernizarea platformei blindate MLI, a artileriei, apoi în TBT-uri, camioane, blindate 4X4 etc. etc. rezultă un total de circa 20 miliarde $ — și aștept să mă corecteze cineva! Așa cum vă spuneam, nu mă pricep la chestiuni militare, așa că las celor care știu să mai și adauge — fiindcă niciodată nu se scade, când vine vorba de achiziții din SUA.

Ori, lăsând la o parte chestiunile strategice, nu înțeleg de ce trebuie să se ascundă dimensiunea totalului? De ce a anunțat Președinția, după ședința, un total aprobat de 9.8 miliarde euro — aproximativ 11 miliarde USD? Adică jumătate din costurile reale…

Să ne înțelegem — banii aceștia nu vor fi plătiți pe loc, ci în timp, programul fiind pe 8 — 9 ani. Să ne gândim ce se putea face în 8 ani cu 10 miliarde? De câte zeci de milioane era nevoie la Oltchim? De vreo 5? La "Tractorul", asta mai demult, de vreo 2? Sigur, să nu devenim populiști, țara are nevoie de o armată dotată.

Se pune problema că americanii ne-ar vinde fiare vechi; nu cred asta, dar cu siguranță sculele nu sunt de ultimă generație — apoi apare, în ritm din ce în ce mai rapid, nevoia update-ului. Adică alți bani, dați unui sistem care nu te iartă; încheierea unui contract cu o clauză de actualizare cu o firmă americană te trimite direct în brațele puternice ale justiției SUA, cu care nu e de joacă atunci când vine vorba de banii firmelor mari, furnizoare ale statului American.

Vreau să spun că sunt cheltuieli multe periodice, care trebuie făcute, nu cum a fost cazul cu rachetele de la olandezi, despre care am mai pomenit, Hawk.

Rachetele românești — un subiect ascuns, sau o manevră… tipică?

Dar, pentru că subiectul de azi îl reprezintă miliardul pentru HIMARS, pun o întrebare de nespecialist care a citit cifre — rachetele românești LAROM (printre ele, cea mai puternică piesă de artilerie a Armatei române), produse (cândva?) la Aerostar Bacău, modernizate de evreii de la Elbit — scandal mare pentru cele 100 și ceva de milioane de euro investiție! — deci rachetele LAR-160 (inventate de israelieni pentru propria lor apărare), să zicem, cu ce erau mai prejos decât cele americane? Că puterea de foc era similară cu cea a Grad-ului rusesc, iar în privința preciziei, evreii nu stau tocmai rău, după cum demonstrează foarte des…

Dar iată ce scrie chiar pe pagina oficială a Brigăzii 8 LAROM "Alexandru Ioan Cuza", despre capabilitățile sistemului LAROM:

"Interoperabilitate tehnică şi acţională în cadrul structurilor (…) NATO. Toate aceste capabilități ce caracterizează sistemul LAROM sunt în concordanță cu (…) prevederile publicațiilor şi standardelor NATO".

În concluzie, spune fabricantul român, "organizarea şi înzestrarea actuală, capabilitățile şi misiunile ce pot fi îndeplinite de Batalionul LAROM, asigură posibilitatea operaționalizării acestuia în vederea punerii la dispoziția NATO — pentru apărarea colectivă — conform obligațiilor asumate de România ca membră a Alianței Nord-Atlantice".

Da, problema e că de concluzia respectivă nu au auzit sau nu vor să țină seama cei din conducerea statului sau din parteneriatul strategic. În privința caracteristicilor atât HIMARS cât și LAROM au câteva variante, dar din compararea datelor, a caracteristicilor, nu mi se pare că rachetele românești, cu îmbunătățirile israeliene, sunt inferioare celor americane. În plus, hai să fim serioși — "iminența" pericolului, dincolo de politică, ar trebui să ne facă să gândim mult și bine înainte de a renunța la afacerea noastră pentru a o finanța pe a americanilor!

Oare o comandă de peste 1 miliard de euro i-ar fi prins rău Aerostarului? O întrebare subsecventă — de ce LAR (160) nu a fost folosită anul acesta la Saber Guardian? Și de când nu s-au mai folosit la trageri? Mă rog, îmi vine să întreb și dacă nu cumva s-a luat acum puțin timp o decizie "strategică" la Aerostar pentru a fi siguri că vom cumpăra HIMARS… Ce se întâmplă, de fapt, la Aerostar Bacău?

Povestea de adormit Europa de Est — Offset-ul militar

Revenind la achiziția sistemelor HIMARS, presa română a transmis corect că principalul beneficiar va fi grupul Lockheed Martin, dar nu a mai tradus și propoziția următoare. Iată pasajul:

"The prime contractors will be Lockheed-Martin in Grand Prairie, Texas and Camden, Arkansas. There are no known offset agreements proposed in connection with this potential sale."

Pe scurt, nici la acastă achiziție nu e vorba de vreun offset militar, așa cum sperau unii și alții. E de văzut dacă măcar platformele de transport pe care vor instalate lansatoarele vor fi produse în România — dar nu cred, fiindcă în adresa Defense Security Cooperation Agency din care am citat nu apare așa ceva — mai mult, sunt menționate vehicule necesare folosirii sistemului ca solicitări române, incluse în preț.

Iar în privința offset-ului military, iată că și mai aprigii noștri gardieni ai estului NATO, polonezii, au probleme mari în acest sens. De data aceast, opoziția vine chiar de la Comisia Europeană care apără multinaționalele de tendința polonezilor de a-și păstra… poloneză industria de apărare și dotările militare!

"Reținerea Comisiei Europene față de utilizarea practicilor compensatorii (offset, n.n.), este inspirată de combaterea practicilor care restricționează libertățile pieței interne — în special discriminarea împotriva companiilor străine", scrie Defence24.com, într-o cuprinzătoare analiză "Offset și polonizare în viziunea legislației Uniunii Europene". Merită citit, ca să ne facem… iluzii mai exacte.

Posibile scandaluri și probleme legate de achizțiile PIAR 2017-2026

Două probleme delicate cu privire la achizițiile din "Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026". Unul apărut în raportul din august 2016 al US Government Accountability Office (Curtea de Conturi a SUA), din care rezultă mai multe probleme ale sistemului Patriot. Conform raportului GAO, Patriot este depășit și are nevoie de un upgrade, mai ales la sistemul radar, dar problema este că noua variantă ar fi gata abia peste 5 ani.

Probleme majore apar și în privința vehicului de transport al lansatorului, dar chiar și la intrarea în poziția de luptă, element vital pentru stilul de luptă actual, în permanentă mișcare, nu static. Însăți eficiența sistemului este contestată chiar de oficialii americani, inclusiv numărul mare de soldați (instruiți pentru manevrarea sistemului) necesar funcționării lansatorului. Pentru specialiști, este interesant de citit raportul GAO.

O altă chestiune este cea a acuzațiilor de mare corupție față de achizțiile militare. Au fost lansate chiar de fostul premier Victor Ponta, deci una dintre cele mai informate și avizate persoane din România. Este interesant de citit tot materialul, un fel de rechizitoriu ce vizează achizițiile militare. Iată, pe scurt, câteva capete de acuzare:

1. HG pentru cumpărarea de catre MApN a 4 corvete multifuncționale în valoare de 1,6 miliarde euro de la Compania DAMEN (Olanda) și Acordul cadru pentru achiziționarea a 600-800 de transportoare blindate de infanterie în valoare de aproximativ 2,4 miliarde Euro de la Compania RHEINMETTAL — Germania (în "colaborare" cu Uzina Automecanica Moreni prezintă deficiențe majore:
— sunt achiziții fără licitație, în afara reglementărilor naționale și europene;
— forma juridică trebuie să fie cea de lege, fiind vorba de achiziții de peste 100 milioane Euro — ministrul Apărării spunând că proiectul de lege pricind achziția corvetelor va fi trimis Legislativului "la toamnă", fără a preciza mai multe detalii.

2. Cele două contracte cadru ar ascunde probleme de preț de achiziție:
— Romania platește un preț dublu pentru același tip de fregate executate de aceeași companie pentru Indonezia;
— aceeași situație, cu preț dublu este și la transportoare: "există oferte ferme de la producători din țări NATO prin care se pot livra transportoare de același tip cu un pret de maxim 2,5 milioane Euro / transportor — în timp ce oferta acceptată de România e circa 4 milioane Euro / transportor).

3. Partenerii României ar avea probleme de credibilitate:
— Compania DAMEN Olanda nu a mai construit nave similare pentru alte țări NATO;
— RHEINMETTAL a fost anchetată și recunoscut în fata Justiției din Germania implicarea într-un caz de corupție în Grecia pentru contracte similare plătind o amendă de 37 milioane Euro.

Materialul publicat de Victor Ponta în decembrie 2016 este amplu — ori cred că nu poate fi trecut cu vederea denunțul (public) al unui fost prim ministru, ba chiar unul care a pus în aplicare Strategia de modernizare a Armatei în 2013.

Ce se întâmplă deci cu problemele sesizate de Ponta? Sunt trecute cu vederea pentru că trebuie cheltuiți banii României?

În final, despre Polonia și… mai mulți bani!

Polonia este, alături de România, cea mai implicată țară în politica de "apărare" a flancului estic al NATO. Ei bine, Polonia supralicitează procentul alocat armatei — 2.2% până în 2020, 2.5% din 2030, precizează Warsaw Business Journal.

Dar, spre deosebire de România, Polonia prezintă câteva aspecte care o pun într-o cu totul altă lumină:

— lobby-ul internațional polonez este foarte puternic, atât în Europa, cât și în SUA, președintele Consiliului Europei fiind polonez;
— un polonez, Zbigniew Brzezinski, fost consilier al mai multor președinți ai SUA, a fost creatorul strategiei realiste de subminare a URSS și a expansiunii spre est a SUA;
— Polonia este stat catolic — cel mai iubit papă al epocii contemporane a fost polonez — un avantaj mare în Europa și în combinațiile de putere;
— Polonia face parte din cel mai dinamic grup din UE, grupul de la Vișegrad;
— Polonia nu și-a pus grav în pericol securitatea națională prin închiderea sau înstrăinarea exploatărilor de resurse energetice sau prin transferul deciziei privind energia atomică.
— Polonia face un joc agresiv și pragmatic cu Rusia, având un secretariat de stat dedicat relațiilor (economice) cu puterea de la Răsărit;
— Polonia face un joc al așteptării cu Ucraina, zona cea mai radicală ce pune probleme Kievului fiind Lvov-ul majoritar polonez;
— Polonia are un trecut de putere regională, de agresor — inclusiv contra țărilor române și a populațiilor ce locuiesc pe teritoriile ce formează azi Ucraina.

Analiza de față este un îndemn la maturitate; am început cu banii, care reprezintă marele interes al personajelor cheie ale lumii; am continuat cu achizițiile militare care sunt acceptate ca monedă de schimb pentru decidenții politici și de rău necesar pentru populație — în loc să fie o sursă de modernizare și pentru un domeniu de maximă importanță, Apărarea, dar și de câștig pentru economie; am încheiat cu un semnal de alarmă, fiindcă scandalurile nu ne-au lovit decât pe noi, până acum — iar prin "geopolitică" noi înțelegem doar niște emisiuni TV în care diverși păuni din Zoo-ul local vin să își expună penele, în mare parte vopsite.

În timpul acesta, alții fac bani și acumulează putere.

Dragoș Dumitriu

2423
Tagurile:
Bătălie, Tranzacții, Companii, Blindate, Achiziții, Concurență, Armata română, Scut antiracheta, Înarmare, Armament, scheme, România
Tematic
Armata română: una din cele mai problematice armate din NATO
(FOTO) După ce văd asta, toți bărbații vor să se înroleze în armata Israelului
Putin a explicat de ce Rusia își reechipează armata
Secretarul de stat Dan Tătaru dă citire mesajului ministrului apărării naţionale

S-a confirmat: manipulare și minciună în cazul senatorului ”ucis de Covid 19”

1029
(reînnoit 22:03 08.08.2020)
Oamenii mor din cauza panicii create! E caz pentru o anchetă serioasă - ar trebui preluată la modul cel mai serios printr-o comisie specială parlamentară – sau chiar printr-o anchetă la nivelul Parlamentului European

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Duminica trecută, o veste șoca România – un fost senator și secretar de stat la Apărare, Dan Tătaru, ”a fost ucis de Covid”, la numai 51 de ani.

Aproape două zile, mass media a antrenat o avalanșă de știri pe tema acestui deces, despre bietul om scriindu-se mai mult decât în întreaga sa viață la un loc! De ce? Pentru a se da un exemplu că necruțătorul virus nu cruță pe nimeni, nici personalitățile chiar ”sănătoase tun”.

Da, pentru că așa era prezentat fostul senator în mass media – în special de propagandistul NATO, Radu Tudor: ”Sănătos tun, cum spune românul, și roșu în obraji, energic și plin de viață”, așa îl descrie pe fostul politician.

”La 51 de ani, un om fără probleme grave de sănătate, un om pe care l-am cunoscut – pleznea de sănătate!”, spunea Radu Tudor.

Mai mult, propagandistul, pentru a crește credibilitatea spuselor, face un fel de relatare de la patul de spital, pe care nici medicii nu au spus-o cuiva:

”De ieri, de la ora 18, starea lui s-a degradat într-un mod absolut violent, a început să aibă dificultăți de respirație pe care nu le avusese, a început să se simtă rău, și  cei de la spitalul Moinești l-au pregătit pentru intubare, în câteva ore situația lui de sănătate s-a prăbușit”.

De unde știe Radu Tudor toate detaliile astea? Apoi povestește cum medicii de la Moinești au dorit să-l trimită la București, dar  ”situația lui de sănătate s-a prăbușit, în câteva ore – și a rămas la Moinești cu o asistență medicală fără reproș”.

În realitate, Tătaru a ”intrat în stop cardio-respirator, înainte de a putea fi transferat cu elicopterul și nu a putut fi resuscitat”, explică însuși Raed Arafat, care menționează că ”s-a dorit transferul pacientului la Spitalul Militar ROL 2, instalat în incinta Institutului „Ana Aslan””. Deci, nu la Matei Balș – sau la Spitalul Militar Central al Armatei, așa cum credea ”Tele” 1 Bacău -  ci la spitalul de corturi de la Otopeni, redeschis chiar în acea zi, duminică, 2 august!

Importantă e și precizarea lui Arafat – fostul senator a ”a intrat în stop cardio-respirator, înainte de a putea fi transferat cu elicopterul și nu a putut fi resuscitat”. Deci nu i s-a degradat stare în câteva ore, ci a făcut, probabil, un infarct miocardic!

Dar de ce, dacă era ”sănătos tun” și „pleznea de sănătate”, după cum spune Radu Tudor? Simplu: pentru că NU era așa! Pentru că Radu Tudor a mințit – iar asta o spune chiar buletinul MAI din data de 2 august, iar ca să fim siguri că nu a fost un decalaj din cauza orei, și de pe 3 august toate decesele din perioada 2-3 august, inclusiv cei doi cu vârste între 50 și 59 de ani, ”sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități”.

Informare COVID -19, Grupul de Comunicare Strategică, 3 august, ora 13.00
Informare COVID -19, Grupul de Comunicare Strategică, 3 august, ora 13.00
Informare COVID -19, Grupul de Comunicare Strategică, 2 august, ora 13.00
Informare COVID -19, Grupul de Comunicare Strategică, 2 august, ora 13.00

De ce s-a dedat Radu Tudor la o asemenea manipulare – și chiar una de negru ”succes”, preluată de toată presa? Citim explicația tot printre vorbele lui:

”Cred că acest caz trebui să fie un foarte puternic semnal de alarmă pentru acei indivizi care răspândesc falsul minciuna, manipularea și vă îndeamnă, într-un mod absolut criminal, să nu credeți în efectele acestui virus periculos”.

La fel, el a înfierat și în postarea de pe Facebook, cu mânie proletară și cuvinte demne de un sergent beat, pe câmpul de instrucție: 

”Mesaj pentru nemernicii care postează mizerii: nici acum nu vă potoliți, hienelor! E omul mort la 51 de ani și tot cu mizerii, minciuni și manipulări”, scrie Radu Tudor, continuând cu minciuna ”omului sănătos” – ”Să vă uitați în ochii familiei lui și să le spuneți lor că n-a murit de COVID19, el fiind sănătos și bine înainte să-l lovească acest virus nenorocit!”.

Dar, oare Radu Tudor și ceilalți manipulatori au curaj să se uite în ochii familiei lui Tătaru, să le spună că omul nu a murit în urma unui infarct sau a unui AVC cauzat tocmai de panica indusă de exagerările lor?!

Și oare nu cumva familia senatorului ar trebui să dea în vileag, chiar ca ”un foarte puternic semnal de alarmă pentru acei indivizi care răspândesc falsul minciuna, manipularea”, că isteria și panica nu fac decât să UCIDĂ oameni cu probleme cardiace sau circulatorii, inerente după o anumită vârstă?

Într-un editorial publicat de analistul Sputnik Dragoș Dumitriu, cu ocazia decesului marelui interpret folcloric Nelu Bălășoiu, se arăta foarte clar:

”Am afirmat în repetate rânduri că tensiunea indusă populației chiar de către autorități și amplificată în panică de mass media mainstream pune în pericol multe persoane – în primul rând pe cei cu afecțiuni cardiace sau care au suferit anterior atacuri vasculare cerebrale”.

Și în acest caz se pune această problemă care, în opinia noastră, ar trebui preluată la modul cel mai serios printr-o anchetă parlamentară – sau chiar printr-o anchetă la nivelul Parlamentului European.

Pentru a înțelege mai exact manipularea din cazul regretatului senator Dan Tătaru, citiți și articolul anterior despre caz – în link pe pagină – pentru a vedea fenomenul: un politician puțin cunoscut este ”umflat” de presa manipulatoare, pentru a fi transformat într-un exemplu!

Ori, în tragica realitate, e posibil ca tocmai această presă manipulatoare și panicardă să fie complice la moartea mult prea timpurie a senatorului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1029
Tagurile:
coronavirus, COVID-19, ucis, Senator

Загрузка...
Gabriela Firea, Marcel Ciolacu

NUCLEARA de la Capitală manevră de culise… sau sinucidere în direct?!

305
(reînnoit 15:23 08.08.2020)
”În ultimele săptămâni s-au consumat energii pentru trocuri politice, negocieri vinovate și aranjamente de culise - alianțe comerciale de partide”

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. După câteva mutări care păreau a aduce PSD pe o poziție câștigătoare la Capitală, Gabriela Firea a anunțat lista definitivă a candidaților pentru sectoarele bucureștene.

Ei bine, anunțul Gabrielei Firea este împotriva ultimei decizii a CExN – dar poate echivala cu o sinucidere în direct, prin renunțarea la unul dintre cei mai valoroși candidați (prin alianță), Neculai Onțanu, și preluarea unui liberal respins de propriul partid!

Aceasta a fost singura surpriză de o listă pe care vedem trei foști membri marcanți ai PNL (sau ex-PD):  Dan Cristian Popescu, Daniel Florea și Gabriel Mutu. Adică jumătate dintre candidații PSD la sectoare!

Sectorul 1 - Daniel Tudorache

Sectorul 2 - Cristian Popescu

Sectorul 3 - Aurelian Bădulescu

Sectorul 4 - Daniel Băluță

Sectorul 5 - Daniel Florea

Sectorul 6 - Gabriel Mutu.

Un episod „iertat”: excluderea Gabrielei Firea din PSD

Se poate spune că Mutu și Florea s-au integrat în PSD – deși, ne amintim, în timpul lui Dragnea, primarul sectorului 5 cerea, în CExN, în numele organizației sale, excluderea Gabrielei Firea din PSD!

Iată cum relata Codrin Ștefănescu derularea incidentului din CExN, în septembrie 2018:

”La final, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a propus o rezoluție votată în Comitetul Executiv al organizației pe care o reprezintă privind excluderea lui Gabriela Firea din PSD pentru declarațiile făcute de Firea timp de 11 zile și care au afectat imens imaginea partidului. Sigur, foarte mulți dintre colegi au cerut un vot și cam cum ar fi fost. Dar Liviu Dragnea ne-a cerut calm și cooperare. A zis că, în calitate de președinte ne cere să NU supunem la vot și să avem încredere, ceea ce s-a și întâmplat, astfel că ”dictatorul” Liviu Dragnea a închis această chestiune - nu s-a mai supus la vot”.

În schimb, salvată atunci de Dragnea și Dăncilă, Gabriela Firea nu îi iartă nici acum pe foștii lideri, în schimb de ceilalți… a uitat! Acum spune că ”în ultimele săptămâni s-au consumat energii pentru trocuri politice, negocieri vinovate și aranjamente de culise care nu au avut oamenii în centrul preocupărilor. “Măreața realizare” obținută este unificarea unor șefi de partide, a unor interese, a unor încrengături și, implicit, bătălia pe funcții”.

Popescu – plângere penală contra primarului PSD și ”cartea neagră a PSD”

Pozând între Ciolacu și Popescu, Firea spune că ”am ales să formăm echipa cu cetățenii din acest sector și cu omul care știe, deja, toate problemele, are și soluții, pentru că a lucrat îndeaproape cu actualul primar - colegul nostru Mihai Toader -, dar care merge către un alt proiect”.

Ce să-i spui Gabrielei Firea? Că Dan Cristian Popescu a depus la DNA o plângere împotriva lui Mihai Toader, în 2016? Că în același an a scos ”Cartea Neagră a primelor şase luni de administrare PSD în Bucureşti”. Că a acuzat în fel și chip PSD?

”Vom merge împreună în această perioadă și în viitor cu Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2, pe care PNL l-a trădat, în miez de noapte, ca să-i facă loc unui candidat USR lipsit total de experiență și viziune, doar de dragul aranjamentelor politice pentru partidele “de dreapta”, nu pentru toți cetățenii, indiferent de preferințele politice”, spune Firea, uitând că același lucru la făcut PSD cu Neculai Onțanu – candidat pentru… o săptămână în urma „alianței” cu PSD-Ciolacu.

Reamintim că Neculai Onțanu a fost desemnat candidat susținut de PSD în urma votului din CExN în ședința din 30 iulie – deci acum circa o săptămână! Se pare că votul a fost unanim – și de atunci nu s-a mai auzit de vreo altă decizie a CExN care s-o anuleze pe cea care îl desemnase pe Onțanu!

Bătălia cu PNL -  trimisă în ridicol printr-o înțelegere de culise

Firea a anunțat azi că PSD va depune săptămâna viitoare candidaturile pentru alegerile locale - ”în cazul în care guvernul le va mai organiza” – și le-a mulțumit ”pentru implicarea, în toată aceasta perioadă tensionată și în care am fost și suntem loviți din toate pârțile - și vizibile, și invizibile -, lui Marcel Ciolacu (președinte) și Paul Stănescu (secretar general)”.

”Întotdeauna, oamenii pe primul loc și nu alianțele comerciale de partide!”, a declarat în final Gabriela Firea, fără să specifice la ce ”alianțe comerciale de partide” se referă.

Întrebarea este – prin decizia de a-l susține pe Popescu, adversar vechi și vizibil al PSD, în dauna unuia dintre cei mai buni (foști) primari ai PSD, Neculai Onțanu, este o strategie câștigătoare, sau o sinucidere în direct?

Semnalul dat NU pare a fi pozitiv pentru membrii, susținătorii și mai ales pentru activiștii PSD, care văd schema în felul prezentat mai sus – și realizează că bătălia lor cu PNL poate fi trimisă în ridicol printr-o înțelegere de culise, dincolo chiar și de un vot al CExN.

În plus, Popescu nu se bucură de o atât de mare simpatie în Sectorul 2, fiind cel care a propsu una dintre cele mai controversate – sau chiar stupide! – măsuri, închiderea urgentă a parcurilor din sector și, după redeschidere, funcționarea acestora până la ora 22.

În plus, administrația sectorului 2 din ultimii 4 ani a fost catastrofală, fiind un adevărat pol al murdăriei, iar reparațiile ADP s-au derulat într-un mod care a deranjat cetățenii zonei. Să nu mai vorbim și de aberanta politică împotriva animalelor de companie, Primăria și ADP introducând o mulțime de restricții – și cheltuind sume colosale pentru panouri stupide, inutile, prin care aduc la cunoștință tot felul de interdicții.

Asta în timp ce, repet, curățenia din sector, ca și întreținerea spațiilor verzi și parcurilor a fost lamentabilă – un adevărat record negativ în București!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

305
Tagurile:
PSD, București, Gabriela Firea

Загрузка...
de la bière (image d'illustration)

Câte beri poți bea pe zi fără risc pentru sănătate? Filtrată sau nefiltrată?

0
Pentru a evita efectele nedorite asupra sănătății, un nutriționist rus recomandă să nu se consume mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi. Mai spune că este mai bine să optezi pentru bere nefiltrată, obținută din produse naturale.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. Nutriționistul Elena Solomatina recomandă, într-un interviu acordat ziarului Vetcherniaïa Moskva, să nu se bea mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi pentru a evita problemele de sănătate.

„300 de mililitri de bere este o normă zilnică acceptabilă, care poate fi băută cu un aperitiv bun, de preferință nu gras. Nu ar trebui să bei bere pe stomacul gol, deoarece poate provoca spasme de stomac și crampe”, a spus ea pentru ziarul citat.

Potrivit acesteia, este mai bine să se acorde preferință berii nefiltrate. În plus, ea observă că această băutură poate fi bună doar dacă este făcută din produse naturale.

Consecințe dăunătoare

Cu toate acestea, nutriționistul avertizează împotriva consumului excesiv de bere, deoarece provoacă o scădere a testosteronului la bărbați. Potrivit ei, de-a lungul timpului, pe lângă binecunoscuta burtă de bere, bărbatul începe să prezinte trăsături feminine în silueta sa, ba chiar caracterul său se poate schimba: de la rezervat la mai isteric.

„Este clar că această băutură este contraindicată copiilor, gravidelor și femeilor care alăptează. Nu recomand consumul persoanelor care suferă de tulburări mentale, ale sistemului nervos, care sunt predispuși la ateroscleroză și la diabetici”, adaugă nutriționistul.

Chiar și berea fără alcool

În plus, ea avertizează că chiar și berile nealcoolice pot fi dăunătoare pentru sănătate.

„Berea fără alcool sau cu alcool scăzut are un indice glicemic ridicat, contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină și provoacă diabetul de tip II. În plus, a bea o băutură care nu conține nici măcar un grad de alcool este o cale directă către formarea plăcilor aterosclerotice și apariția excesului de greutate”, explică ea pentru ziar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sănătate, Bere

Загрузка...