Dan Dungaciu

Dan Dungaciu, de la "Mișcarea" la Academie, dar permanent printre Servicii

1543
(reînnoit 13:50 30.04.2017)
O țesătură de personaje cu legături în serviciile secrete, care au firme puternice și funcții importante, aruncă pe piață structuri cu scopuri îngrijorătoare

BUCUREȘTI, 30 apr — Sputnik, Dragoș Dumitriu. După ce am urmărit secvențe din complicata poveste a lui Petrișor Peiu, să vedem câteva detalii despre "creierul" ISPRI și LARICS, Dan Dungaciu. Cu apariții decente la emisiuni TV, adoptând poziții neutre, de fapt, analitice, Dan Dungaciu oare a fi la antipozi față de implicările în afaceri dubioase ale partenerului său anteprezentat, sau chiar de aberații gen fobii, promovarea unor politic anti cu tot dinandinsul. Și, totuși… analiza lui este de tipul perversului solomonic. Cum vine asta? Cam așa:

"A acredita ideea că Rusia modifică totul prin manipulare și că UE se va destrăma din pricina asta înseamnă a greși flagrant. Sigur că Rusia încearcă așa ceva — e în firea ei și a lucrurilor! —, dar, dacă va reuși, nu va fi doar pentru că încearcă, ci (și) pentru că bate la uși deschise".

Cum s-ar spune, nu e om ca ardeleanu´, o întoarce ca la Ploiești fiindcă merge Brăila. Într-o paradigmă misterioasă se înscrie și evoluția distinsului profesor. Pe la jumătatea anilor ´90 scria în revista de orientare legionară "Mișcarea", editată de Marian Munteanu, amintește jurnalistul Dacian Dumitrescu. Apoi, devine bursier al Băncii Mondiale, ulterior și al Univesității Central Europene, investiția lui Soros de la Budapesta, are colaborări în țară și în străinătate, printr-un concurs de împrejurări, aparent legat de extinderea UE — NATO, ajunge consilierul președintelui interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, nu înainte de a-și lua cetățenia RM, se implică în politica locală, îl susține până la un punct pe Vlad Filat, scrie în publicația lui Iurie Roșca și a PPCD "Flux", apoi revine la București și, după un timp, ajunge directorul ISPRI, trece și printr-o funcție în Executiv.

Continuă și demersuri în zona ONG-urilor politice, menționăm mai întâi asocierea numelui său cu GeoPol, fondat de Cozmin Gușă, un timp consilier și el în Moldova, dar într-o altă echipă decât cea în care juca, teoretic, Dungaciu; urmează apoi de o altă combinație chipurile nonguvernamentală, dar cu participarea și susținerea unor personaje abonate la contracte cu statul, "New Strategy Center", unde întânim un personaj foarte interesant, colaborator remarcabil și al LARICS — Mihaela Nicola. Doamna în cauză este beneficiara unui contract de consultanță de imagine și rebranding cu… SRI. Mă rog, trecând peste absurdul ideii, aceasta e realitatea! Mai mult, aceeași doamnă are o misiune asemănătoare și pe lângă femeia numărul 1 ca notorietate în România, Laura Kovesi — o persoană a cărei campanie de imagine am apreciat-o extrem de favorabil într-o altă analiză.

Dar, paranteză, de Mihaela Nicola se leagă o problemă delicată din viața lui Dan Dungaciu; numele său apare printre cadrele didactice care au avizat lucrări controversate realizate, în condiții și mai controversate, de deținuți. În cazul de față, este vorba chiar de fratele Mihaelei Nicola, Bogdan Nicola, co-fondator al companiei "The Group" care se ocupă de crearea imaginilor susmenționate, condamnat pentru cumpărare de influență. Dungaciu a avizat lucrările acestuia, trei la număr, în baza cărora Nicola a obținut o scădere de 90 de zile, dar Dungaciu a fost luat la ochi de presă. Întrebat de ziariști, Dungaciu a evitat orice răspuns, motiv pentru care nu insist asupra subiectului.

New Strategy Center este condusă de un anume Ionel Nițu, fost ofițer SRI apropiat de mult timp de Florian Coldea. El denumește NSC ca  „un laborator de idei și proiecte strategice, care își propune să fie locul unde să se inițieze și să se urmărească marile proiecte ale acestei națiuni". Publicația Flux 24 scrie că "Subiectul dezbaterii de atunci a fost legat de Strategia Națională de Apărare elaborată de Klaus Iohannis şi adoptată de Parlament".

Tot din aceași sursă aflăm că Nițu este un abonat la contracte cu statul, iar la inaugurarea NSC au fost prezenți, pe lângă Dungaciu și Mihaela Nicola, șeful Cancelariei Prezidențiale de atunci, Dan Mihalache, dar și consilierii de stat din cadrul Administrației Prezidențiale pe probleme de securitate, Sebastian Huluban și Constantin Dudu Ionescu, Iulian Fota, șeful Colegiului Național de Apărare, dar și ambasadorul Sergiu Celac, personaje pe care le regăsim în diversele combinații despre care scriu în materialul de față. Aceiași! Obiectivele "ONG"-ului erau teribile, controlul securității financiar-bancare, al înzestrării armatei mă rog, chestiuni pe care cu siguranță Dan Mihalache, după vreo cinci șprițuri începea să le suporte auzite chiar și din gura lui Fota.

 Bun, deci până în momentul de față ne învârtim într-o țesătură de personaje din sau cu legături în serviciile secrete, de oameni care au avut pe mână unități economice, funcții importante, de personaje care vor să conducă țara — cam prea puțină apropiere de zona universitară, a analizei de presă sau a cercetării academice de care, chipurile, aparține Dan Dungaciu. Îți vine să întrebi…

Cine este și ce face, de fapt, Dan Dungaciu? 

 Printr-o discuție cu un ofițer SRI, provenit de la celebra UM 0110 a Securității, jurnalistul menționat anterior, Dacian Dumitrescu, creionează o schiță a ridicării și evoluției lui Dan Dungaciu, pe care îl plasează printre "creațiile" întemeietorului SRI, prof. Virgil Măgureanu: 

"Absolvent tot de sociologie (ca și Măgureanu, n.n.), Dungaciu era discipolul, elevul și "pupilul" lui Măgureanu. Pentru a stăpâni informativ "eventualul pericol legionar", Măgureanu îl pune pe Marian Munteanu să înființeze "Mișcarea pentru România" unde începe să scrie și Dan Dungaciu. Dan Dungaciu (…) avea ceva cunoștinte despre românii din Balcani, dar nu prea multe pentru că nu avea studii istorice. Văzând determinarea lui Băsescu de a readuce pe agenda publică subiectul Basarabia, Dan Dungaciu începe să se reorienteze și să-si completeze cunoștintele cu lecturi despre acest subiect. Reușește chiar să-l convingă pe Băsescu să-l trimită la Chișinău pe post de consilier al lui Mihai Ghimpu chiar înaintea alegerilor din noiembrie 2010. La Chișinău prestatia lui Dungaciu este lamentabilă și Ghimpu pierde alegerile cu un scor rușinos. La Chișinău Dungaciu s-a remarcat cu laudele sale „pe culoarele puterii" că este "colonel SRI deplin conspirat" și cu relația cu frumoasa ziaristă Stela Popa, cu care în final s-a și căsătorit. Nu este clar nici până azi cine a plătit fastuoasa nuntă de lux de la Cramele Purcari. (…)". 

Ca și în cazul celorlalte surse citate, găsiți mai multe detalii în articol, credibilitatea fiind o chestiune interpretabilă azi, când se citează surse wikileaks, hackeri ukra — iar presa  occidentală, care a publicat în timp multe știri false sau chiar intoxicări, este bibliografie de referință academică. Asta apropo și de reflectarea manifestațiilor din Piața Victoriei sau de "comunicatul" Departamentului de Stat "primit" numai de AP. 

Interesant este că, apropo de sponsorizările pe care Fundația Universitară a Mării Negre le-a primit, articolul precedent vorbește tot de ajutorul dat de Virgil Măgureanu pentru obținerea susținerii de la diverse firme, cu referire directă la Niro Group. Ori, se știe, în anturajul respectivului grup, gravitează multe personaje din servicii, printre ele chiar figuri de legendă ale Securității. Iată în acest sens un comentariu și mai interesant — de fapt iată cum Cătălin Tolontan și Mirela Neag prezintă această legătură:

 "În interceptările Microsoft, Niro vorbește cu un ambasador o chestiune legată de Republica Moldova și amenință că va întrerupe toate finanțările pentru că i s-au blocat conturile. Niro ar fi fost un sponsor important al acțiunilor pe direcția Chișinău. Supărat pe blocarea conturilor, Niro anulează o întâlnire cu Dan Dungaciu, unul dintre exponenții intereselor românești în Moldova. I-au deblocat serviciile contul lui Niro pentru că era omul lor? Apoi, când n-a mai fost nimic de făcut, căci scandalul Microsoft căpătase proporții, DNA l-a săltat pe Niro, dar va fi judecat în libertate". 

"Acțiuni pe direcția Chișinău"? 

Sunt câteva chestiuni interesante legate de Dan Dungaciu și de același Niro. Este vorba de "Fondul Moldova". Lansată în decembrie 2015, ideea vorbea de "nevoia unui instrument nou în relaţia cu Republica Moldova" şi de faptul că "poate oferi un proiect acestei ţări care nu are perspectivă de aderare la UE". Fondul trebuia să fie un fond de investiţii privat, "transparent, ce va investi doar în proiecte pe care le va administra". Dar, atenție, "În prima etapă, Ministerul de Finanţe va subscrie integral suma de 100 milioane euro".  

Abia în etapa a doua, "se vor emite acţiuni noi în valoare de aceeaşi sumă (100 milioane euro) care se vor subscrie de către investitorii interesaţi, în două tranşe (una pentru investitorii instituţionali şi alta pentru investitorii de retail). În etape ulterioare, Fondul va emite acţiuni noi (prin majorare de capital social) în tranşe de câte 100 milioane euro pe măsură ce vor exista proiecte de investiţii identificate. În trei ani se poate atinge o valoare a fondului de 1 miliard euro". Sigur, prezentarea e doar o idee, gen "impozitul pe gospodărie". 

Bună afacere, comentează ziaristul George Roncea, care remarcă: "Cine va fi garantul de bună credinţă al combinaţiunii nu se spune, deocamdată este o propunere, doar, doar pică din nou la saltea nişte fraieri". Tot Roncea observă că lansarea proiectului a fost susținută de Niro Investment Group, care face o promovare evenimentului — "Fondul Moldova, planul Marshall al României pentru republica Moldova" — nu mai putem da link. Fiindcă între timp pagina a dispărut, cum uitat este și "Planul Marshall". Dar, planul a fost folosit pentru promovarea unor personaje din spectrul politic apropiat noii funcții a lui Dan Dungaciu, consilier al președintelui Iohannis — Nicușor Dan și Cătălin Predoiu. Apoi, Dungaciu și Peiu, același binom, au scos și o carte dedicată fondului. Coincidență probabil, despre fond nu se mai vorbește de când cu primele condamnări din dosarul Microsoft, inclusiv a lui Niro. Să fie vorba de "garantul de bună credință" de care întreba Roncea? 

În treacăt fie spus, tot de Moldova este legat un alt interes al lui Dan Dungaciu, sau al familiei chiar — este vorba de burse oferite de Departamentul pentru Români de Pretutindeni. DRP, condus de Eugen Tomac, omul de încredere de atunci și de acum al lui Traian Băsescu îi oferă lui Dungaciu nu una — ci două burse de cercetare, după cum consemnează presa citând date ale Curții de Conturi. 

"În perioada 2010-2011, DRP a acordat, aceleiaşi persoane, două burse de cercetare, în sumă totală de 97.654 de lei, fără a fi organizate concursuri în acest sens şi fără ca obiectul studiului să fie localizat pe teritoriul României, așa cum prevede legea. Banii au intrat în contul lui Dan Gheorghiu Dungaciu, cel care înainte de a renunţa la cetăţenia română în favoarea celei moldoveneşti, a fost subsecretar de stat în MAE, consilier în problemele integrării europene, în timpul interimatului prezidenţial al lui Mihai Ghimpu. Pe vremea când Dungaciu a obţinut bursa de la DRP, încă avea cetăţenia română nefăcând, astfel, parte din categoria românilor de pretutindeni". 

Sigur, sunt multe aspecte controversate, discutabile, în viața unui om care ajunge în funcții de răspundere sau primește misiuni importante. Nu mi-am propus să fac o anchetă asupra profesorului Dungaciu, viața și opera, de-o parte sau de cealaltă a Prutului. Însă m-a mirat să văd că un om pe care l-am ascultat și l-am citat în multe rânduri cu plăcere este capabil să arate și o altă față — aceea a unui demers depărtat de corectitudine și dialectică, apropiat de promovarea unui fel de mistificare, înșelătorie, manipulare. 

Epilog — despre șarlatanii 

Am folosit des acest termen, dar cum să numesc stârnirea și amplificarea unei false temeri, pentru ca apoi să o exploatezi în interes personal sau de grup, inclusiv financiar? Pe scurt, asta face acest grup plătit din bani publici: dezvoltă ideea că Rusia este în război informațional și informativ cu Europa, SUA, NATO, în general, cu România, în special. Că acolo este o permanentă sursă de manipulare și dezinformare, avangarda unor scopuri malefice, de la lărgirea sferei de influență și destabilizarea spațiului nord-atlantic, până la agresiuni teritoriale pe care le pregătește și e gata să le înceapă oricând. Iar pentru asta, Dan Dungaciu, Petrișor Peiu și alții trebuie să funcționeze finanțați sub egida Academiei! 

Încă o chestiune — stilul bombastic, al anunțării unor primejdii, nu este ceva nou pentru Dan Dungaciu; în iulie 2014, începea o campanie prin care explica felul în care Rusia și Germania se pregătesc să "administreze Europa" și cum miza este eliminarea SUA de pe bătrânul continent. Sigur, o ipoteză de lucru pentru un ziarist mai liber pe plan editorial, dar cu totul bizară pentru un director al unui institut al academiei. Bizar, dacă nu cumva era în ton cu politica dictată. Îl pune la punct Petru Bogatu, reputat jurnalist de la Chișinău. 

"Profesorul Dan Dungaciu ne-a dat gata cu o analiză apocaliptică. Fantezii conspiraţioniste. Atâta doar că Dan Dungaciu face predicţiile sale din ipostaza de director al Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, ceea ce ar trebui să le confere, pesemne, o alură savantă. Iar trădarea Germaniei şi trecerea ei de partea Rusiei, pe care o anunţă reputatul profesor, ar afecta nemijlocit Chişinăul. De unde şi până unde a ajuns aici? Toate deducţiile sale sunt pure fabulaţii", scrie în ampla sa analiză jurnalistul

Acum mai bine de un an spune că Rusia se retrage din Siria ca să vină la Kiev și la Chișinău!…  Fără comentarii, ăsta e stilul de a menține teama, urmând ca tu să oferi "soluția miraculoasă". 

Am parcurs doar o parte din ceea ce se ascunde în spatele acestei inițiative. De fapt, atunci când se folosesc termeni bombastici, în spate se ascunde ceva extrem de meschin — asta fac șarlatanii. "Miracolul" promis… e de fapt apă de ploaie. În acest caz, "războiul", "Laboratorul", "comunicarea strategică"… cred că este vorba de sinecuri și de bani trecuți prin filtre onorabile, mă rog, chestiuni din astea care însă, în contextul diplomației României, pot genera probleme serioase. Am folosit în analiză surse din presa română — și sper ca România Liberă, Evenimentul zilei, Cătălin Tolontan, George Roncea, Liviu Mihaiu sau Mircea Toma să nu fie considerați "propagandă rusească" sau "surse apropiate Kremlinului". 

În privința Academiei Române, nu s-a stins ecoul escrocheriei cu terenurile, iar forul suprem al științei și culturii riscă să se trezească în alt scandal — acela al șarlataniei pentru obținerea de bani publici — sau acceptarea unor donații sub acoperirea unei instituții demnă de toată stima. Ca să nu mai spun de colaborări cu personaje "penale", vorba președintelui… Recent, cunoscutul și apreciatul realizator TV Mircea Badea a făcut o campanie pentru scoaterea la lumină a fondurilor de care beneficiază ONG-urile; premierul Grindeanu a răspuns pozitiv, eu aș sugera să înceapă chiar cu unele instituții cu zone de umbră și penumbră, cum ar fi cazul "Fondului recurent al donatorilor", dar și cu institute de tipul ISPRI. Sau, vorba regretatului Timofte, există protecție din partea "celuilalt" serviciu? Vai de Academia Română dacă se va compromite cu așa ceva! 

Mă gândeam la extraordinara inițiativă a academicianului Eugen Simion și  Fundației Naționale pentru Știință și Artă — editarea operelor complete ale marilor scriitori români în format "Pleiade" — nu sunt bani pentru un program editorial relativ modest; mă gândeam și la faptul că, în repetate rânduri, Academia Română s-a plâns de tăierea fondurilor — e loc însă de finanțarea unor inițiative dubioase, pe deasupra și periculoase pentru relații internaționale care, în virtutea așezării geografice, trebuie să existe?

1543
Tagurile:
LARICS, Război informațional, Dan Dungaciu, România
Тема:
"Mâna Moscovei", "propaganda rusă" (75)
Tematic
Pentru o instituție a statului, România a intrat în război!
Războiul informațional al "analistului" care bate recordul funcțiilor cu cântec
LARICS – un laborator care dezinformează, pretinzând că luptă cu dezinformarea
Lia Olguța Vasilescu

Olguța în vileag planul secret PNL cum se va lua ce a rămas în proprietatea statului

477
”Fondul de investiții propus de Orban nu e la fel cu al PSD care îl capitaliza cu profitul companiilor deținute de stat, și nu cu activele, cu proprietățile lor”

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Copierea ideii forță promovată de Liviu Dragnea, Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare este doar fațada unei combinații de mari dimensiuni. De fapt, există o diferență fundamentală în între FSID și actualul Fond Național de Investiții și Dezvoltare susținut de PNL.

Și anume, capitalizarea FSID (al PSD) se făcea din PROFITURILE întreprinderilor de stat – pe când a FNID (al PNL) se face direct din… participațiile statului! Ce înseamnă asta? Că pasul următor va fi vânzarea activelor și proprietăților statului!

O spune foarte clar Lia Olguța Vasilescu, care acuză existența unor ”scheme golănești” prin care ”să mai poată prădui ceva...”.

”Fondul de investiții propus de Orban nu e la fel cu al PSD care îl capitaliza cu profitul companiilor deținute de stat, și nu cu activele, cu proprietățile lor”, arată Oana Vasilescu. ”Orban, în schimb, vrea să capitalizeze fondul direct cu participațiile statului!”.

Ce înseamnă concret asta? O spune pe șleau fostul ministru al Muncii: ”Când va vinde pe bursă acțiunile Fondului, va vinde, de fapt, proprietățile, activele companiilor de stat”.

”Uite așa veți rămâne fără CEC, Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, TAROM, Portul Constanța și fără tot pe ce au mai pus prietenii lor geana să ia pe bani puțini, acum, în criză, când totul de vinde pe nimic și fără ca Parlamentul să poată face ceva!”, explică Olguța Vasilescu.

Fostul ministru trage concluzia: ”au furat mai mult de jumătate din ce am apucat să implementăm noi și au stricat în șase luni, iar în restul au ascuns după fraze meșteșugite ce au de gând să fure în anii următori!”.

Asupra acestei intenții a PNL atrăgea atenția și fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, Constantin Gheorghe: ”Ce vă spuneam eu de vreo lună și ceva, adică despre privatizarea tuturor proprietăților statului, se confirmă”.

”Tot proiectul lui Pește este făcut să acopere golănia cu ”Fondul de Investiții””, spune analistul, punctând câteva precedente: ”Mai știe cineva ale cui sunt participațiile băgate de Tăriceanu în ”Fondul Proprietatea”? Mai sunt ale statului? De ce se plătesc despăgubiri tot de la stat, și nu din câștigurile Fondului?”

Regie pentru proști – conchide Constantin Gheorghe, iar Olguța Vasilescu speră că ”Nu suntem chiar toți fraieri ca să nu ne prindem ce vor sa facă!”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

477

Загрузка...
Vasilica-Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea

Viorica Dăncilă, lecție pentru PSD! Ce NU se spune ce ASCUND și ea și Dragnea

376
(reînnoit 09:15 02.07.2020)
Excelentul om politic plătește azi, nemeritat din punct de vedere penal, meritat din punct de vedere al indeciziei politice; iar Viorica Dăncilă a replicat fără cusur, în speța de față

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Serialul dubios în care a fost transformat interviul luat lui Liviu Dragnea dă naștere la replici – iar una dintre cele mai ferme este a celui mai important premier PSD de la Ponta încoace, Viorica Dăncilă.

Prima femeie președinte al PSD și premier este foarte sensibilă atât la ideea că ar fi fost manipulată de Liviu Dragnea, dar și de subiectul OUG pe Justiție.

”Cât timp am fost prim-ministru nu am dat nicio ordonanță de urgență pe justiție! Și nu am avut niciodată vreo inițiativă pro-amnistie și pro-grațiere!”, subliniază ferm Dăncilă, care dă o replică înțepăturii lui Dragnea: ”Sunt sigură că acest lucru l-a iritat pe domnul Liviu Dragnea, dar am considerat că interesul României primează”.

Viorica Dăncilă completează destul de ciudat – ”N-am vrut să fac ceva ce știam sigur că e rău pentru țară” și reia acuzație de ”presiuni” făcute de Dragnea.

”Confirm din nou: au fost presiuni din partea domnului Dragnea pe tema amnistiei și grațierii”, spune Dăncilă, care completează ”Timp de mai multe luni de zile au venit direct și indirect sugestii, recomandări, idei, pe care însă le-am respins„.

Mai mult, Dăncilă spune că Dragnea „n-a primit bine aceste refuzuri și-l enerva probabil faptul că nu mă poate manevra”.

”Probabil că domnul Dragnea n-a înțeles un lucru: că eram premierul României, nu sluga lui. Am ținut să onorez funcția și să-mi fac datoria față de români”, încheie Dăncilă răspunsul său ferm.

Ce este ciudat – niciunul dintre cei doi nu dau la iveală un detaliu esențial: fiind vorba de un guvern politic, o decizie precum o asemenea OUG putea fi cerută oficial într-un for precum Comitetul Executiv Național al PSD.

Ori, dacă în CExN se supunea votului o cerință politică pentru premierul PSD, în sensul unei OUG de acest fel – nu se pune problema ”presiunilor” și nici a ”slugii” cuiva! Era cererea unui for de conducere al partidului pentru premierul său!

S-a făcut asta – sau nu? Pentru că nici Dragnea nu spune asta, nici Viorica Dăncilă. Desigur, normal ar fi fost ca Dragnea să spună dacă s-a petrecut așa ceva  - pentru că astfel ar fi avut motiv să o acuze statutar pe Dăncilă – așa cum a fost în cazurile Grindeanu, Tudose – și Tudorel Toader.

Dar așa… pare că Viorica Dăncilă are dreptate, iar Dragnea NU a introdus în CExN această solicitare, ci s-a rezumat la intervenții pe care acum Dăncilă le califică drept ”presiuni” și ”sugestii, recomandări, idei”, adică formule nestatutare! Pe care Dăncilă le-a respins.

De ce nu a făcut Dragnea pasul prin CExN? De teamă să nu fie acuzat de opinia publică, probabil – la fel cum a „mermelit” mult timp subiectul Kovesi! Își mai aduce aminte de declarația (revocarea lui) ”Kovesi nu e o temă pentru noi!”? Probabil că dacă nu era abilul Tudorel Toader nu se petrecea revocarea – tot din cauza acestui stil ”indirect”, pe la colțuri, al lui Liciu Dragnea în probleme majore.

Și, pentru care, excelentul om politic plătește azi, nemeritat din punct de vedere penal, meritat din punct de vedere al indeciziei politice. Iar Viorica Dăncilă a replicat fără cusur, în speța de față. De ce? Exact pentru faptul recunoscut: NU era sluga lui Dragnea sau a altcuiva. Era premierul pus de partid – și trebuia tratat ca atare!

O lecție pentru PSD – și pentru cei care nu au curajul de acționa direct, statutar, nu prin „intervenții”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

376
Tagurile:
Liviu Dragnea, PSD, Viorica Dăncilă

Загрузка...
Aur

Justiția britanică a blocat accesul lui Maduro la aurul Venezuelei din UK

0
(reînnoit 19:55 02.07.2020)
Justiția britanică a respins cererea Venezuelei de returnare a aurului păstrat în Banca Angliei, sub pretextul că președintele legitim al republicii bolivariene ar fi Guaido.

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik. Înalta Curte din Londra l-a declarat pe Juan Guaido președinte legal al Venezuelei, respingând în acest fel solicitarea înaintată de Caracas de returnare a lingourilor de aur, în valoare de 930 milioane de euro, care se păstrează în Marea Britanie. Autoritățile intenționau să utilizeze aceste resurse pentru combaterea pandemiei.

“Guvernul Maiestății Sale îl recunoaște pe Guaido în calitate de președinte interimar al Venezuelei. Prin urmare, nu îl recunoaște pe domnul Maduro”, se spune în decizia instanței, care a examinat litigiul dintre Banca Venezuelei și Banca Angliei.

Banca Centrală a Venezuelei a anunțat că va ataca această decizie. Reprezentantul ei a declarat că poziția justiției britanice este una absurdă.

La sfârșitul lunii ianuarie a anului trecut, agenția Bloomberg a anunțat, cu trimitere la propriile surse, că Banca Angliei a refuzat să întoarcă autorităților de la Caracas 1,2 miliarde de dolari în formă de aur. O sursă, identitatea căreia nu este dezvăluită, a declarat agenției că decizia de a refuza returnarea aurului a fost luată după ce oficiali americani de rang înalt, inclusiv secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, John Bolton, au exercitat presiuni asupra colegilor lor britanici, pentru ca aceștia să blocheze accesul președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, la activele lui din străinătate. Ulterior, Maduro a declarat în că Banca Angliei se păstrează peste 80 tine de aur, care aparțin statului venezuelean.

De asemenea, în presă s-a strecurat informația că Guaido a solicitat premierului britanic de atunci, Theresa May, să nu returneze guvernului lui Maduro lingourile de aur.

La începutul anului trecut în Venezuela au izbucnit acțiuni de protest împotriva actualului președinte, Nicolas Maduro. În contextul dezordinilor de stradă, președintele parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat ilegal președinte interimar al țării. Un șir de state occidentale, în frunte cu SUA, au declarat că îl recunosc pe Guaido în calitate de noul șef al statului. La rândul lui, Maduro a declarat că șeful parlamentului este o “marionetă a SUA”. Rusia, Chiar și alte state l-au susținut pe Maduro în calitate de președinte legitim al țării. Moscova a declarat că “statutul de președinte” al lui Guaido nu există.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Nicolas Maduro, Juan Guaido, Marea Britanie, aur, Venezuela
Тема:
Tentativa de lovitură de stat în Venezuela
Tematic
Venezuela declară stare de urgență în sectorul energetic
Primul petrolier iranian a ancorat într-un port din Venezuela în ciuda blocadei SUA
Un expert rus explică de ce SUA are nevoie de o blocadă impusă Venezuelei
Venezuela a reținut doi americani acuzați de invazie navală în țără
Venezuela vrea să recupereze aurul blocat de Marea Britanie pe fondul pandemiei de Covid
Maduro, lecție dură pentru Bruxelles: ”Ajunge! Aveți 72 de ore pentru a părăsi Venezuela!”

Загрузка...