NATO

"Am văzut doar vârful aisbergului", expert rus despre trupele NATO din România

2490
(reînnoit 10:23 28.10.2016)
Activitatea Washingtonului şi a NATO în Europa de Est și în Țările Baltice este pregătirea de facto pentru prezența militară permanentă, mai ales în contextul în care SUA vor să contracareze Rusia şi în Asia Centrală şi în Asia - Pacific, iar pe Turcia nu mai poate conta.

BUCUREŞTI, 28 oct — Sputnik. Forţele militare pe care Statele Unite ale Americii le dislocă în Europa de Est sunt forţe ofensive, nu defensive, a declarat Serghei Ermakov, analist al Institutului Rus pentru Studii Strategice, pentru Russia Today, relatează Sputnik International

"Am asistat dislocarea forțelor de expediție și a trupelor de asalt în Europa de Est. Acestea sunt forțe ofensive, nu defensive. Ceea ce am văzut este doar vârful iceberg-ului", a avertizat Serghei Ermakov.

Alianța Nord-Atlantică a promis să se abțină de la desfășurarea forțelor permanente de-a lungul frontierei cu Rusia, dar nu s-a ţinut de cuvânt. La Summitul de la Varşovia din vara acestui an, NATO a aprobat cea mai mare desfăşurare militară în Europa de Est și în țările baltice, de la sfârșitul Războiului Rece încoace. Acest lucru îngrijorează profund Moscova.

Ca parte a acestei inițiative, Canada, Germania, Marea Britanie şi Statele Unite vor stabili și conduce patru grupuri de luptă preconizate a fi desfășurate în Polonia, Estonia, Letonia și Lituania. Fiecare va totaliza până la 1.000 de soldați. Batalioanele devenin operaționale de la începutul anului 2017. Ermakov a explicat în continuare că forțele membrilor NATO nu sunt letale aşa cum par.

"Pe hârtie, este o forță [militară] mai mare decât potențialul Rusiei. Dar îi lipsește puterea de luptă. Acesta este motivul pentru care americanii trebuie sa fie peste tot. SUA au fost forțate să stimuleze bugetul Comandamentului European", a spus expertul rus.

Four Royal Air Force Typhoon FGR4 aircraft
© Flickr / UK Ministry of Defence

La începutul acestui an, Pentagonul a solicitat, pentru anul 2017, 3,4 miliarde de dolari pentru operațiuni în Europa, o creştere de patru ori comparativ cu bugetul de 789 milioane de dolari din acest an.

Experții ruși au subliniat în repetate rânduri faptul că NATO, prin mărirea bugetului, a pus stabilitatea regională în pericol.

Retorica agresivă "reduce foarte mult securitatea europeană și șansele pentru o revigorare a dialogului constructiv între Rusia și NATO, ceea ce Rusia aşteaptă de mulți ani. În schimb, blocul face ceeea ce stie ma bine ca sa provoace o cursă a înarmării cu rezultate imprevizibile", a subliniat Peter Korzun, expert în gestionarea conflictelor.

Pe de altă parte, Serghei Ermakov a spus că Statele Unite doresc să crească prezența militară în regiunea Mării Negre pentru ca să contracareze Rusia.

"Americanii nu mai pot conta pe Turcia din cauza tentativei eşuate a loviturii de stat. Ankara a devenit un partener complicat. [Washingtonul] se concentreză în schimb pe Bulgaria și România", a subliniat Ermakov.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menţionat România în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc după ultima reuniune a miniștrilor apărării din NATO. El a spus că trupele române se vor alătura grupului de luptă condus de SUA în Polonia. De asemenea, el a spus că miniștrii au discutat progresele înregistrate în domeniul consolidării prezenței NATO în regiunea Mării Negre, "în aer, pe mare și pe uscat". Această inițiativă va include, printre altele, "o brigadă multinațională pe uscat", a spus Stoltenberg.

Ermakov a mai spus că Washingtonul dorește să contracareze Rusia în Asia Centrală și în regiunea Asia-Pacific.

Nu ratați cele mai importante evenimente, știri, analize și comentarii pe SputnikNews.ro.

Pentru a fi la curent cu noutățile Sputnik și a urmări instantaneu știrile pe telefonul mobil sau tabletă, descarcați aplicația noastră.
Spunem ceea ce alții trec sub tăcere.

Descarcați aplicația pentru IPhone >>

Descarca?i aplica?ia pentru Android >>

2490
Tagurile:
Bază militară, Europa de Est, Prezență militară, Trupe SUA, NATO, România
Tematic
NATO vrea să-și sporească prezența în Marea Neagră. Reacția Rusiei
Cristian Diaconescu

Traseistul Diaconescu, propus lui Iohannis pentru șefia OSCE

18
Un lobby care vizează repunerea în activitatea de prim rang un traseist politic de pe linia Năstase-Gabi Oprea-(Boc-MRU)-Băsescu, remarcat în ultimii ani prin evoluții isterice la emisiunile lui Rareș Bogdan

BUCUREȘTI, 24 sept – Sputnik. Mai multe publicații au anunțat că fostul ministru și consilier prezidențial Cristian Diaconescu va fi susținut de România pentru șefia OSCE.

Informația vine pe surse ”de la Bruxelles”, afirmă publicații din zona Rareș Bogdan. De fapt, din informațiile noastre, este vorba de un lobby în care controversatul fost realizator TV, actual europarlamentar, are un rol important.

Întrebare: are Rareș Bogdan are interesul sau misiunea de a-l susține pe controversatul Cristian Diaconescu?

Iată de ce îl numesc controversat.

Deși diplomat de carieră, cu școala făcută serios, pe vremea lui Ceaușescu, și cu practică pe vremea lui Adrian Năstase, Diaconescu s-a manifestat de la un moment dat extrem de ciudat, părăsind zona diplomatică și intrând în diverse combinații politico-guvernamentale – candidatură la Primăria Capitalei, ministru al Justiției și consilier al lui Traian Băsescu.

Aventura în politică a fost a fost în mare parte un eșec  - a intrat pe care frumoși în PSD (după PCR, evident), apoi a sărit în barca găurită a generalului Oprea, UNPR, apoi a marșat pe linia dubiosului M.R. Ungureanu, pentru a ajunge la creația Elenei Udrea și a Traian Băsescu. Paranteză: câți ”penali” am menționat până acum, vorba lui Iohannis? Dar ce mai contează!

În ultimi ani, Diaconescu s-a remarcat prin evoluții isterice la emisiunea lui Rareș Bogdan, situație penibilă pentru un diplomat cu cartea sa de vizită. Acolo, spectatorii au putut face diferența între prestația elevată, argumentată, a lui Dan Dungaciu sau Octavian Hoandră - și ieșirile bizare, suspecte psihic, ale lui Cristian Diaconescu. Fostul lider PSD este un vehement acuzator al 10 august și al PSD în general.

Așa cum precizam, informația a venit pe surse apropiate lui Rareș Bogdan, dar ulterior a fost confirmată și de G4Media.ro ”pe surse politice”. Deci, o sursă mult mai calificată, ceea ce înseamnă că lobby-ul are ambiții mari.

Informație este susținută și de experiența lui Diaconescu în relația cu OSCE: între 1990 - 1993 diplomat în Delegația/Misiunea Permanentă a României la OSCE, 1993-1995 coordonator al secției de cooperare în domeniul politico-militar al OSCE din MAE, 1995-1996 adjunct al șefului misiunii pentru domeniile politico-militar și de securitate ale OSCE, 1996-1997 diplomat în Direcția OSCE din MAE, 1997-1998 director al Direcției OSCE din MAE.

Deci, o experiență de mai demult, dar vastă. Deocamdată nu există confirmări oficiale.

G4Media arată că, pentru această funcție, contracandidata lui Cristian Diaconescu este Helga Maria Schmid (Germania), actualul secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă din cadrul Comisiei Europene.

18
Tagurile:
OSCE, Cristian Diaconescu

Загрузка...
Victor Ponta

Ponta îi peste nas lui Iohannis: ”Va veni aici, e sigur!”

78
Una dintre cele mai importante probleme ale momentului: Guvernul ar apela la o strategie de tristă amintire - Iohannis neagă, dar Ponta îl contrazice – și există și alte probe

BUCUREȘTI, 24 sept – Sputnik. Una dintre puținele întrebări importante puse lui Klaus Iohannis s-a referit la ipoteza unei guvernări ”împreună cu FMI”, în condițiile în care deficitul bugetar și lipsa unor investiții străine vor urma majorării pensiilor.

Iată întrebarea jurnalistului: ”În situația în care Curtea Constituțională va da dreptate Parlamentului și legea care mărește pensiile va intra în funcțiune - ceea ce, spuneați și dumneavoastră, va trage probleme cu investițiile străine - se poate ajunge cumva la ipoteza unei guvernări împreună cu FMI, și asta să aducă taxări suplimentare sau tăieri de venituri?”

Și răspunsul președintelui Iohannis: ”Păi noi tocmai asta vrem să evităm! Vrem să evităm creșterea taxelor, a impozitelor. Și vrem în același timp să repornim economia, să avem o creștere economică serioasă, sustenabilă, pentru a putea iarăși veni cu creșteri pe salarii și pensii. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI”.

Deci, atenție – ”Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI”. Ia să vedem însă ce spunea celebrul jurnalist Cornel Nistorescu despre o întâlnire de la Cotroceni, din mai, când lui Isărescu i s-a cerut să deschidă punga, pentru ca Guvernul Orban Iohannis să bage mâna până la cot.

”Ca niște amatori într-ale guvernării României (și Iohannis și Orban și Cîțu) l-au chemat pe Mugur Isărescu (…) Între ideile stupide pronunțate cu acest prilej a fost ca BNR să rezolve (garanteze, acopere) un necesar de 30 de miliarde de euro”, scrie Nistorescu.

Mugur Isărescu ar fi făcut ochii cât cepele, scrie Nistorescu, afirmând că guvernatorul ”ar fi spus că nu se poate”.

”Guvernatorul le-ar fi spus să mărească impozitele pe marile averi, cele mai multe depozitate prin Elveția, Monte Carlo, Miami și paradisuri fiscale. Liberalii ar fi răspuns că ei nu pot face așa ceva pentru că sunt liberali. Îi seacă la alegeri. O altă soluție ar fi să se adreseze FMI. Dar în schimbul banilor, FMI va cere același lucru. Mărirea taxelor și impozitele pe marile averi”.

Deci, ați reținut  - soluția FMI a fost discutată/menționată la Cotroceni în luna mai! Fabulează Nistorescu? Ar fi ciudat, pentru că nimeni de la Guvern, Președinție sau BNR nu l-a contrazis.  În schimb, imediat a bubuit ca din senin dosarul Isărescu-Manole. Coincidență.

La scurt timp după asta, în iulie, sursele noastre vorbeau de varianta pe care Marcel Ciolacu ar fi dorit să i-o propună lui Iohannis, dacă moțiunea trecea: Liviu Voinea, reprezentantul României la FMI. Iar varianta s-a discutat în presă.

Dar, desigur, noi credem ce a spus răspicat ieri președintele Iohannis: ”Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI”.

Ei, chestia e că noi îl credem, în schimb fostul premier și contracandidat la președinție al lui Iohannis, Victor Ponta, NU îl crede. Ba chiar îi dă peste nas președintelui!

”Faptul ca FMI va veni aici e sigur”, a spus Victor Ponta la Antena 3. ”Experienta mea cu FMI, cam asta e foaia lor – ”Măriți TVA, tăiați cheltuieli cu autoritățile locale, reduceți cheltuielile cu salarii și pensii”.

Deci, rețineți prima și ultima procedură: ”măriți TVA. reduceți cheltuielile cu salarii și pensii”.

Sau, spune Ponta, ca să vorbească ”în termeni medicali” – ”ăsta s-a dovedit un tratament care o dată ne-a făcut foarte rău”.

”În 2010 am aplicat tratamentul și în 2011 ne-a fost și mai rău”, spune Ponta care cred că strategia PNL și Iohannis este de a apela la FMI, dar după alegerile generale: ”Țineți-i cuminți până la anul că pe urmă nu vor mai fi alegeri patru ani”.

Iar Victor Ponta știe ce vorbește, pentru că a preluat țara exact după austeritatea impus de FMI. Și a preluat-o alături de PNL, cu Dragnea coleg de bătălie cu Orban – și Iohannis soluție de premier. Da, corectez - Ponta nu a știut totdeauna ce face…

78
Tagurile:
Klaus Iohannis, Victor Ponta

Загрузка...