Victor Orban

Bloomberg: Naționalismul din Europa de Est distruge fundamentele UE

133
(reînnoit 13:22 08.09.2016)
Polonia și Ungaria reprezintă o amenințarea pentru fundamentele Uniunii Europene, din cauza unei politici naționaliste și populiste pe care o promovează, prin așa-numita “contrarevoluție culturală”.

CHIȘINĂU, 8 sept — Sputnik. În ultimii ani, în Uniunea Europeană a avut loc o schismă evidentă între câteva blocuri: Nord, Sud și Est. În același timp, cele mai periculoase pentru viitorul Uniunii Europene s-au dovedit a fi statele europene precum Polonia sau Ungaria, pentru că anume acolo naționaliștii și populiștii au adoptat vectorul unei așa-numite "contrarevoluții culturale", scrie editorialistul publicației Bloomberg Leonid Bershidsky, transmite RIA Novosti.

Această schismă a devenit mai nuanțată după ce Marea Britanie și-a anunțat ieșirea din UE, scrie autorul. Primului bloc aparține Germania și statele Benelux, țările nordice și baltice. Acestea sunt unite de comuniunea politicilor economice, fidelitatea față de planificarea bugetară austeră și toleranța față de imigranți. "Cu toate acestea, și aici poate fi observată o divizare", adaugă Bershidsky.

Blocului sudic, autorul atribuie Grecia, Spania, Italia, Portugalia, Cipru și Malta. Această regiune a rămas mult timp una amorfă și se asocia cu o comuniune a problemelor economice. Astăzi, acestea se pronunță pentru relaxarea regulilor cu privire la responsabilitățile bugetare și creditare. Aici, un lider ar putea deveni Italia sau Grecia, chiar dacă actualul prim-ministru elen, Alexis Tsipras, pierde tot mai mult din susținerea populației.

Cel mai radical, din punct de vedere a lui Bershidsky, rămâne a fi blocul estic, în care pot fi incluse toate statele fostului lagăr socialist. Aici pot fi incluși membrii "mai vechi" ai Uniunii Europene, care erau tratați cu o anumită indulgență din cauza sărăciei, în comparație cu situația din Europa Occidentală, aceste state est-europene rămânând perioadă îndelungată destul de "timide".

„Însă Viktor Orban și Jarosław Kaczyński și-au lăsat modestia la o parte", scrie autorul, referindu-se la declarațiile critice ale lui Orban în adresa politicienilor europeni.

"În Europa, politicienii sunt miopi, ceea ce nu este cazul nostru (Orban și Kaczyński n.r.)", spunea Orban în cadrul forumului economic de la Krynica. În aceeași declarație, premierul ungar a descris Brexit drept o oportunitate a declanșării unei "contrarevoluții culturale", iar Kaczyński a propus preluarea inițiativei în ceea ce privește problemele politicii europene.

În același timp, ideile populiste și naționaliste din Polonia au cunoscut o ascendență rapidă, iar Varșovia nu a fost sancționată pentru reforma Curții Constituționale, pe care Bruxelles-ul o consideră nedemocratică. Anume acest lucru favorizează dezvoltarea "viziunii neortodoxe asupra democrației" în Ungaria și Polonia, ceea ce ar putea să ducă la schimbarea fundamentelor dezvoltării Uniunii Europene, conchide Bershidsky.

133
Tagurile:
Jarosław Kaczyński, Viktor Orban, Ungaria, Naționalism, Polonia, Uniunea Europeană, Jarosław Kaczyński, Viktor Orban, Polonia, Uniunea Europeană, Ungaria
Tematic
Viktor Orban a început războiul de eliberare a Europei de Uniunea Europeană
Klaus Iohannis, 1 decembrie 2018, Alba Iulia

Noul șef din SERVICII legătura cu Iohannis, coincidențe și întrebări în spatele numirii

243
(reînnoit 17:10 27.05.2020)
Aducerea lui Bălan s-a făcut la doar câteva zile după pensionarea și plecarea bruscă din țară (în Israel) a celebrului șef al STS, generalul Marcel Opriș

BUCUREȘTI, 27 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. După cum a anunțat Președinția, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat azi numirea generalului-maior Ionel-Sorin Bălan în funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Propunerea a fost făcută de preşedintele Klaus Iohannis – iar din datele de până acum se pare că există o legătură între cei doi.

Generalul Ionel-Sorin BĂLAN s-a născut în 1968 la Râmnicu Vâlcea, a absolvit Liceul Militar de la Breaza în 1987 și, în 1990, Școala Militară de ofițeri de Sibiu. În 1997 a încheiat și studiile de inginerie, specializarea calculatoare, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Între 1990 și 1997 a lucrat în cadrul MApN, fiind comandant de pluton în cadrul Institutului Militar de Transmisiuni Sibiu.

După absolvirea ULB a intrat în STS, lucrând la STS Sibiu din anul 1997 ca ofițer la Biroul de Radiocomunicații din cadrul STS Sibiu, iar din 2005 a devenit șeful STS Sibiu.

În septembrie 2017 a fost adus direct de la Sibiu ca prim-adjunct al directorului STS, deși nu avusese experiență în lucrul din centrala STS. Atenție, aducerea lui Bălan s-a făcut la doar câteva zile după pensionarea și plecarea bruscă din țară (în Israel) a celebrului șef al STS, generalul Marcel Opriș.

Coincidență? Cert este că Iohannis și Bălan se cunoșteau de la Sibiu – iar susținerea de care acesta s-a bucurat din partea președintelui ridică un semn de întrebare: TOT Iohannis a fost cel care a cerut venirea lui de la Sibiu la București, în 2017?

Ar fi interesant de aflat CUM s-a procedat în august 2017.

Să mai menționăm că generalul Bălan este cunoscut presei pentru cel puțin două episoade controversate, dar în care nu i se poate reproșa ceva.

Generalul Bălan este cel care a negat, în fața  Comisiei de anchetă a alegerilor europarlamentare, că vreun angajat al STS a operat controversatele  tablete sau care să fi introdus date în sistemul informatic privind prezenţa la vot şi centralizarea proceselor verbale.

Tot el este cel care, în Comisia de Apărare, în cazul ”Caracal”, unde a precizat că STS nu a furnizat Poliției trei adrese poștale, așa cum se afirmase inițial de alte instituții -  și a spus că nu știe de ce polițistul a deschis aplicația de localizare abia după o oră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

243
Tagurile:
Serviciul de Telecomunicații Speciale, Klaus Iohannis

Загрузка...
Liviu Dragnea

Dragnea, lovit din nou de Europa - chiar la 1 an după condamnare! Decizie uluitoare!

205
”Dispoziţiile din regulament nu conferă dreptul persoanelor fizice, chiar dacă sunt vizate direct, să ceară OLAF să-şi cerceteze propria anchetă pentru a verifica dacă au fost respectate regulamentele europene”

BUCUREȘTI, 27 mai, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Exact acum 1 an președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat și încarcerat, în urma unui proces și a unei decizii controversate. Iată azi Dragnea mai primește o veste proastă, a  pierdut un proces la Tribunalul UE.

Concret, e vorba de o acțiune deschisă de Dragnea, o plângere în legătură cu ancheta Tel Drum de la DNA, în baza unor cercetări OLAF.

Astfel, în 2017, după ce DNA a anunțat că Liviu Dragnea este pus sub acuzare în cauza Tel Drum, acesta cerut clarificări și a făcut o serie de solicitări către OLAF. Dar, surpriză, OLAF nu a acceptat, în ciuda pretențiilor de transparență.

Ca atare, Liviu Dragnea s-a adresat Comisiei Europene cu privire la ancheta făcută de OLAF, răspunsul nu a fost favorabil, iar fostul lider a atacat acel răspuns la Tribunalul UE.

Dragnea a reclamat o încălcare a regulamentelor europene şi faptul că i-a fost afectat dreptul la apărare și că nu i-a fost acordată prezumpția de nevinovăție şi – atenție - că nici nu i-a fost permis accesul la documentele din ancheta OLAF!

Dar, Tribunalul UE a respins acțiunea.

Acum vine bomba: în decizia de azi a Tribunalului UE se arată că ”dispoziţiile din regulament nu conferă dreptul persoanelor fizice, chiar dacă sunt vizate direct, să ceară OLAF să-şi cerceteze propria anchetă pentru a verifica dacă au fost respectate regulamentele europene”!

Deci, cine poate verifica OLAF? Se pare că nimeni! Asta e democrația UE! Reamintim că Dragnea NU apare în acționariatul TelDrum, iar în privința beneficiilor pe care acesta le-ar fi avut de pe urma activității firmei NU a fost dată încă o decizie definitivă a vreunei instanțe.

De asemenea, conform Mediafax, judecătorii Tribunalului UE precizează că Liviu Dragnea ”nu poate susţine că refuzul OLAF de a deschide o investigaţie în privinţa unei anchete iniţiale în cazul Tel Drum i-a afectat drepturile”!

Reamintim că, în baza acestei anchete a OLAF, Liviu Dragnea, principal om politic al acelei perioade, a fost călcat în picioare de presă, ducând la o prăbușire în sondaje a sa și a PSD. Dar, iată, UE nu consideră că respectiva anchetă poate fi verificată și nici dreptul lui Dragnea – inclusiv la imagine – a fost încălcat! Europa…

Iată și decizia Tribunalului UE

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

205
Tagurile:
Europa, lovitură, condamnare, Liviu Dragnea

Загрузка...
Drapelul României

Proiect generos aprobat de Senat recunoașterea eroului martir al Națiunii române

0
„Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţi şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific”

BUCUREȘTI, 27 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum puțin timp, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a aprobat propunere legislativă de declarare a lui Mihai Viteazul ”martir şi erou al naţiunii române”, urmând a fi omagiat anual pe 27 mai.

Propunerea a fost inițiată de parlamentari PNL și PSD, iar rezultatul votului (telefonic) a fost de 110 voturi "pentru" şi 23 de abţineri.

Iată pasajul esențial din textul de lege aprobat: ”Se declară un martir şi erou al naţiunii române Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, domn al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârşirea primei Uniri a poporului român, pentru curajul şi sacrificiul său”.

”Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific”, se arată în proiect.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor menţionate ”în limita fondurilor disponibile”.

Proiectul de lege va fi acum dezbătut și votat de Camera Deputaţilor, forul decizional.

Reamintim că, 27 mai 1600, a avut loc prima unire politică a celor trei țări române, Mihai Viteazul devenind ”domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei”.

De asemenea, este de menționat relația lui Mihai Viteazu cu Rusia, marele voievod român punând bazele unei alianțe, în 1597, cu Feodor, fiul lui Ivan cel Groaznic, de la care și primit un ajutor.

Și ctitoria lui Mihai Viteazu, biserica din Brăila, arsă de turci ca răzbunare, a fost restaurată, în 1645, cu ajutorul banilor dăruiți de țarul Mihail Romanov, fondatorul dinastiei imperiale ruse.

0
Tagurile:
Mihai Viteazu, România
Tematic
Biserica din Lujerdiu: o ctitorie a lui Mihai Viteazul din Cluj mai puțin cunoscută
Cum s-a numit țara lui Mihai Viteazul?
De la garda austriacă la căpitanii lui Mihai Viteazul de la Alba-Iulia!
Ministrul Culturii, Daniel Breaz – vinovat în scandalul statuii lui Mihai Viteazu!

Загрузка...