Adrian Severin

Severin: România are două frici, una faţă de Rusia şi alta faţă de Ungaria

33
(reînnoit 15:54 28.04.2017)
Adrian Severin, fostul ministrul de externe al României, a menţionat că îşi doreşte ca Moscova să aibă o politică specifică în abordarea relaţiei cu Bucureştiul, să nu trateze România "la pachet" cu alte ţări şi ca raporturile bilaterale să se bazeze pe evaluarea şi învăţarea lecţiilor trecutului, fără însă ca acesta să devină o obsesie.

CHIŞINĂU, 15 mar – Sputnik. România are, prin Marea Neagră, un punct de contact direct cu Rusia, însă între aceste ţări nu există o relaţie specifică şi asta din cauza unor resentimente istorice, a afirmat fostul ministrul român al Afacerilor Externe, Adrian Severin, la emisiunea „MegaFon” de la postul de televiziune „NTV Moldova” moderată de Iurie Roşca.

„Dar din păcate, şi eu deplâng lucrul acesta – l-am deplâns totdeauna – Rusia post-sovietică nu a dezvoltat o politică românească, adică nu a gândit o politică a relaţiei sale u România, care să fie una specifică. A tratat România la pachet cu ţările din Europa Centrală, mai târziu la pachet cu ţările din NATO, iar mai târziu cu ţările din Uniunea Europeană. Sigur, s-au mai făcut diferenţe, dar nici într-un caz nu s-a individualizat România în procesul acesta de diferenţiere”, a afirmat Adrian Severin.

Politicianul a menţionat că îşi doreşte „ca Rusia să gândească la România ca la o ţară anume, o ţară specifică, o ţară cu anumite caracteristici, o ţară căreia dacă i se face o ofertă, va răspunde sau e capabilă să răspundă pozitiv acestei oferte. Fără ca asta să însemne că România îşi trădează alianţele sau că îşi părăseşte alianţele”.

„Eu nu am văzut niciodată alianţele în care România se găseşte astăzi ca fiind concepute împotriva Rusiei”, a mai declarat Adrian Severin.

Pe de altă parte, Iurie Roşca a obiectat că, de dragul adevărului, trebuie recunoscut şi acel fapt că nici diplomaţia română, dar nici cea de la Chişinău, nu au fost destul de ofensive în sensul pozitiv al cuvântului în promovarea unui anumit tip de relaţii pe care ni le-am dori cu Federaţia Rusă.

„Poarte că nu suntem suficient de prezenţi şi de activi la Moscova, care este un centru decizional de talie globală, care ne interesează direct şi care poate să afecteze în bine sau în rău situaţia ţărilor noastre?”, a întrebat Iurie Roşca.

„Sânt absolut de acord cu dumneavoastră”, a răspuns Adrian Severin. „Altminteri eu totdeauna spun că principala vină pentru eşecurile diplomaţiei o poartă diplomaţia românească şi nu partenerii noştri străini”, a afirmat fostul ministru de externe al României.

Referindu-se la relaţia specială a României cu SUA, pe care a consolidat-o în calitatea sa de şef al diplomaţiei române, Adrian Severin susţine că aceasta a fost concepută altfel, nu ca una de vasalitate, însă ceea ce a gândit şi a creat dânsul atunci s-a deteriorat, susţine politicianul român.

„Relaţia noastră cu Statele Unite s-a transformat dintr-un parteneriat într-un protectorat”, a mai spus Adrian Severin.

Revenind la relaţia României cu Rusia, Adrian Severin a afirmat:

„Desigur, că eu deplâng faptul că Rusia nu a gândit o politică specifică pentru România şi n-a făcut, practic, din ştiinţa mea, nicio ofertă specifică României, nu ca să întoarcem spatele Occidentului, dar ca să construim o relaţie pozitivă cu Moscova. Dar, pe de altă parte, eu spun că prima vină aici este a noastră, a românilor, a diplomaţiei româneşti, care n-a creat nimic, care ea n-a propus ceva serios”.

Iurie Roşca a opinat şi că elitele politice din Republica Moldova şi din România se lasă de cele mai multe ori atrase orbeşte în luptele geopolitice dintre SUA şi Rusia, la ora actuală servind drept vasali ai americanilor împotriva Moscovei. „Oare nu avem noi de pierdut din asta, inclusiv comercial, şi nu ar fi oare cazul să manifestăm mai multă elasticitate în situaţiile de conflict ce apar între marile puteri?”, a întrebat Iurie Roşca.

Adrian Severin a subliniat că, în opinia sa, în România persistă două mari frici, care o împiedică să facă performanţe în politica sa externă. Este vorba despre frica de Ungaria şi frica de Rusia.

„Frica nu e un bun consilier. Trebuie să ne evaluăm trecutul istoric, să ne vedem greşelile şi să învăţăm din aceste greşeli. Dar când trecutul ajunge să ne obsedeze şi insatisfacţiile lui ajung să devină prejudecăţi pentru noi, atunci sigur că nu putem merge mai departe. Ne blochează capacitatea de a proiecta viitorul şi de a gestiona prezentul. Trecutul este important, trebuie să-l cunoaştem, dar el nu trebuie să ne domine. În discuţiile mele cu partenerii ruşi, am încercat să-i încurajez ca împreună să găsim soluţii de a lichida aceste prejudecăţi. Sigur, acestea sunt înrădăcinate în nişte experienţe istorice neplăcute. Îi spuneam fostului ministru rus de externe, Evgheni Primakov, că trecutul nostru este încărcat de resentimente care datează nu din perioadele în care am fost adversari, sau când Rusia şi România au fost în tabere adverse, ci din perioadele în care România şi Rusia au fost în aceeaşi tabără. Din aceste momente nu trebuie să facem mare caz, dar pe de altă parte trebuie să înţelegem că aceste experienţe rămân la nivelul societăţii, al poporului, iar noi trebuie să gândim nu ca să refacem istoria sau să schimbăm trecutul, ci trebuie să găsim nişte formule pentru ca acest trecut să nu mai apese pe oamenii noştri”, a mai spus Adrian Severin.

33
Tagurile:
Adrian Severin, București, Moscova, Ungaria, România, Rusia
Тема:
Relațiile româno-ruse (243)
Traian Băsescu

Băsescu intră puternic în joc: calcă în picioare Guvernul PNL și… o atacă pe Olguța!

81
Fostul președinte acuză pe toată lumea de ”furt” - Traian Băsescu își urmează planul, declanșând dezbateri aprige, scandaluri și controverse

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Printr-un articol incendiar postat acum puțin timp, Traian Băsescu arată cum se face… opoziție! Fost președinte distruge pur și simplu guvernul PNL pe tema pensiilor, dar lovește și în PSD cu putere pe același subiect.

”Pensionarii batjocoriţi  şi înşelaţi!” se intitulează textul lui Băsescu, care scrie că ”Fiecare pensionar este furat de  guvernul PNL şi fostul guvern PSD care v-a păcălit cu legea Olguţei, în medie cu 904 RON în anul 2020”.

Fostul președinte consideră totuși că ”liberalii încă mai au scuza crizei, dar Olguţa şi Dragnea au planificat furtul înainte de declanşarea crizei”.

Dar, datele sunt din 2020, din perioada guvernului Orban: ”Total bani furaţi din buzunarele celor 5,16 milioane pensionari  în anul 2020 – 4.664.640.000 RON sau 965.763.975 EURO”

”De patru ani atenţionez că pensionarii sunt furaţi ca-n codru prin neaplicarea indexării la 1 ianuarie a fiecărui an aşa cum cere Legea 263 din 2010”, scrie Băsescu, arătând că ”din păcate liderii aleşi sau autointitulaţi ai pensionarilor au prins gustul statului la televizor unde fără ruşine nu mai prididesc să lingă orice excroc (!) de politician care îi bagă în seamă”.

Traina Băsescu acuză că pentru ”plăcerea  de a linge la politicieni  şi de a se da în stambă la tv-uri” reprezentanţii pensionarilor își înşeală ”fără scrupule camarazii pensionari”.

Iată și patru ”concluzii” ale lui Băsescu, raportate la pensia medie din 2019, care a fost 1292 RON/lună:

1. ”Dacă la 1 ianuarie se aplica indexarea cu inflaţia cumulată cu 50 la sută din creşterea salariului mediu brut, ar fi trebuit aplicată o creştere de 136  RON/lună - ceea ce la nivelul a 12 luni ar fi însemnat 1.632  RON/an la nivelul pensiei medii”.

2. ”Prin creşterea valorii punctului de pensie cu 14 la sută începând cu 1 sepembrie  va fi o crestere de 181 RON/lună însemnând o creştere cumulate în anul 2020 de 724 RON/lună”.

3. ”Banii furaţi de guvern fiecărui pensionar anul acesta în lipsa aplicării indexării la 1 ianuarie la schimb cu creştere punctului de pensie cu 14 la sută : 1632 RON – 724 RON  egal  908 RON”

4. ”Dacă de la 1 ianuarie se aplica indexarea, creşterea cu 136  RON a pensiei medii, ar fi însemnat procentual o creştere cu 10,5% a pensiei medii.

”Acum pricepeţi dragi pensionari cât v-a înşelat Olguţa cu promisiunea de 40 % de la 1 septembrie 2020, când de fapt voi aveaţi dreptul conform Legii 263 din 2010 la o indexare de 10,5 la sută de la 1 ianuarie 2020?”

Desigur, e de așteptat o reacție a Olguței Vasilescu. Și, la fel de sigur, Traian Băsescu își urmează planul, declanșând dezbateri aprige, scandaluri și controverse. Adică mediul său… de succes!

Conștiincios, Băsescu prezintă și sursa datelor utilizate în analiză din sursă INS şi Guvern:

- salariul mediu brut în anul 2019                                   – 5163 RON;

- salariul mediu brut în anul 2018                                   – 4162 RON;

- inflaţie în anul 2019                                                     - 3,8 %;

- pensia medie în anul 2019                                           -  1292 RON;

- valoare punct pensie până la 1 septembrie 2020            - 1265 RON;

- valoare punct pensie începând cu 01.septembrie 2020 -1400 RON

- jumătate din creşterea salariului mediu brut în 2019     - 6,7%

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
Traian Băsescu

Загрузка...
Adrian Năstase

Adrian Năstase în vileag DE CE se grăbesc PNL și Iohannis ce problemă mare au

174
Fostul premier punctează exact motivul din spatele grabei cu care PNL și Iohannis vor să organizeze alegerile parlamentare

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, acum puțin timp, la declarația lui Ludovic Orban a declarat, că România va avea un deficit bugetar „între cele mai mici la nivel european chiar dacă acesta va ajunge la 8,5-8,6% în urma rectificării bugetare”.

”Evident că va creşte deficitul bugetar, probabil va fi în jur de 8,5-8,6% - în schimb, vă recomand să urmăriți evoluţia deficitelor bugetare în toate ţările europene şi să vedeţi că vom avea un deficit bugetar dintre cele mai mici la nivel european”, a declarat ieri, la Craiova, Ludovic Orban.

Adrian Năstase consideră că acest deficit mare și măsurile care vor urma sunt motivele pentru care PNL se grăbește cu alegerile.

”Vă aduceți aminte, am prevăzut că deficitul bugetar de anul acesta va ajunge la 9%”, scrie Năstase pe blogul personal. ”Guvernul Iohannis/Orban a anunțat ieri că, după rectificare, deficitul pe 2020 va ajunge la 8,6%”.

Adrian Năstase punctează: ”Și înțelegeți acum de ce alegerile trebuie sa aibă loc pană la sfârșitul anului?”

”Este clar că bugetul anului viitor, ce va fi adoptat după alegerile parlamentare, în sesiunea parlamentului din ianuarie/februarie, va fi construit pe o politică de austeritate, prin aplicarea constrângerilor de revenire la deficitul de 3%, conform Planului de stabilitate al Uniunii Europene”, arată clar Adrian Năstase.

Ori, conchide fostul premier, ”Cu un astfel de buget, alegeri amânate în anul viitor ar fi o catastrofă pentru Iohannis și PNL”.

Desigur, este vorba de alegerile parlamentare, iar procentele din sondaje nu garantează o posibilă viitoare majoritate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

174
Tagurile:
Klaus Iohannis, PNL

Загрузка...
Dezinfectarea mâinilor

Avertizare ANPC: dezinfectant extrem de toxic vândut în magazine poate provoca deces

0
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) atrage atenţia că în comerţ este vândut un gel de mâini dezinfectant care conţine o substanţă deosebit de toxică pentru sistemul nervos central şi pentru ochi.

BUCUREŞTI, 14 aug – Sputnik. Paul Anghel, directorul general al Direcţiei de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC, a avertizat că în comerţ este vâdut un gel de mâini dezinfectant care conţine metanol, o substanţă foarte toxică pentru sistemul nervos central şi pentru ochi.

„Alertă RAPEX privind un produs care poate afecta sănătatea consumatorilor: gel de mâini produs în Turcia notificat de către Danemarca: produsul conține metanol (valoare măsurată: 11,6 %), care este deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi”, a atras atenţia Paul Anghel, citat de Mediafax

Acesta a mai spus că de pe ambalaj lipsesc pictogramele de pericol şi avertizările necesare cu privire la toxicitatea și la inflamabilitatea produsului. Mai mult, ambalajul nu este prevăzut cu sistem de închidere de siguranță pentru copii.

Sursa citată mai avertizează că ingestia sau contactul cu metanolul poate duce la orbire și chiar la deces. De asemenea, se mai semnalează că produsul nu respectă regulamentele privind produsele biocide și clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
magazine, deces, Scandalul dezinfectanților
Tematic
TEHNOLOGIE: în România a apărut spitalul care se dezinfectează singur
Peskov, despre "tuneluri pentru dezinfectare" de la Kremlin și Novo Ogarevo
Obiceiul bun care va rămâne după carantină: Dezinfectarea fructelor și legumelor
Ce interese serveşte Tolo.ro în scandalul dezinfectanţilor?
Mănuși, măști, dezinfectanți - Cum ne protejăm pielea în timpul pandemiei? -specialist rus
Kremlinul şi reședința lui Putin, echipate cu „tuneluri de dezinfectare” Covid-19 - VIDEO

Загрузка...