Sala de conferință din sediul NATO

Moscova a comentat refuzul Stoltenberg de participa la conferința de securitate

373
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins invitația de a participa la conferința de securitate de la Moscova, un gest care demonstrează adevăratele intenții ale alianței.

BUCUREȘTI, 10 iun - Sputnik. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a refuzat să participe la conferința de securitate din iunie, însă încearcă să impună ideea că Moscova este cea care se sustrage dialogului, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.

Ea a reamintit că în replică la afirmațiile lui Stoltenberg despre lipsa de deschidere din partea Moscovei, MAE al Rusiei “momentan” și-a exprimat dorința pentru un dialog. “Iar ei continuă să repete întruna: Rusia nu este deschisă pentru dialog, Rusia nu cooperează, nu auzim niciun răspuns – fac totul din punct de vedere informațional pentru a impune opiniei publice prin intermediul mijloacelor de informare în masă percepția că Rusia nu reacționează la dorința NATO de cooperare. Adică, se face totul pentru ca răspunsul nostru să se înece în acest recitativ”, a declarat Zaharova în timpul unui briefing susținut joi.

“În fiecare zi auzim declarațiile lui Stoltenberg potrivit cărora el vrea să coopereze cu țara noastră, că mingea se află pe terenul Rusiei, că Rusia refuză să dialogheze. La invitația noastră de a participa la conferința de securitate internațională de la Moscova, partea rusă a primit un refuz de a participa la evenimentul indicat.  Oare acest lucru nu demonstrează care sunt adevăratele intenții ale NATO și ale secretarului general?”, a menționat Zaharova.

„Chintesența poziției noastre este următoarea: noi suntem deschisi pentru dialog cu alianța. Convocarea consiliului Rusia-NATO într-adevăr este necesară, însă doar în cazul în care discuția va fi purtată pe subiecte concrete, îndreptate spre diminuarea tensiunii militare”, a adăugat ea.

Mai devreme, secretarul general al alianței a declarat că organizația așteaptă un răspuns din partea Moscovei la propunerea de a convoca Consiliului Rusia-NATO.

Comentând declarația lui Stoltenberg, viceministrul rus de Externe, Aleksandr Grușko, a declarat că Moscova nu evită dialogul cu NATO, însă alianța nu reacționează la propunerile Rusiei de deescaladare și refuză să restabilească contactele la nivelul militarilor.

373
Tagurile:
Maria Zaharova, Jens Stoltenberg, Rusia
Tematic
Zaharova a vorbit despre o condiție pentru dialogul dintre Rusia și NATO
ʺZonă interzisăʺ pentru NATO: ʺIskandereleʺ rusești au fost echipate cu rachete noi
Senator rus: NATO e într-o moarte cerebrală
“Vom arăta cine e stăpân în casă”: NATO trimite trupe în Ucraina
Moscova consideră că exercițiile militare ale NATO în Arctica sunt o provocare
Lumea nu va fi „globul NATO și nici cel al UE”
Ce spune Putin despre divizarea oamenilor, Ucraina și NATO
Пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков

Peskov, despre perspectivele relațiilor ruso-americane

159
(reînnoit 17:20 21.06.2021)
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că pragmatismul și luciditatea sunt elementele cheie în relațiile cu Statele Unite.

BUCUREȘTI, 21 iun - Sputnik. Declarațiile părții ruse despre o atitudine constructivă la summitul președinților Federației Ruse și Statelor Unite nu înseamnă un refuz al unei evaluări modeste a relațiilor dintre cele două țări, în care principalul lucru este pragmatismul, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov.

„Declarațiile președintelui (Vladimir Putin) despre o atitudinea constructivă în timpul summitului ( de la Geneva din 16 iunie) nu indică faptul că ne-am îndepărtat de la evaluarea lucidă a relațiilor noastre bilaterale cu Statele Unite. În aceste relații, elementele cheie sunt pragmatismul și luciditatea. Ambele ne vorbesc despre faptul că rezultatele pozitive ale summitului nu indică deloc că SUA vor renunța la politica de izolare a Rusiei. Suntem conștienți, acest lucru a fost și va continua să fie”, a menționat Peskov. 

Kremlinul știe despre viitoarele posibile sancțiuni ale SUA și i-a în calcul opțiunile, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Știm despre viitoarele sancțiuni, despre posibilele sancțiuni care au fost codificate. De fapt, adevărul este că unele sancțiuni sunt codificate, iar introducerea lor nici nu depinde de voința președintelui SUA, a spus Peskov reporterilor.

Potrivit lui, Kremlinul a auzit declarații despre „Nord Stream„ imediat după summit, "despre faptul că America va continua o astfel de linie îndreptată împotriva acestui proiect".

„Ne vom continua munca, sperăm că cel puțin putem continua să lucrăm în cadrul dialogului cu americanii, dar, desigur, vom continua să lucrăm cu partenerii noștri europeni în ceea ce privește finalizarea acestui proiect și lansarea acestuia cât mai curând posibil ", a precizat Peskov.

Washingtonul, cu politica sa de sancțiuni, demonstrează constanță și imprevizibilitate în același timp, Rusia dorește stabilitate, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov.

„În ceea ce privește aspirațiile sale de sancțiuni și dependența de sancțiuni, de fapt, Washingtonul demonstrează constanță și în același timp imprevizibilitate. Până acum, într-adevăr, o cantitate justă de imprevizibilitate. Doar acele sancțiuni care sunt codificate sunt previzibile ", a declarat Peskov reporterilor.

Potrivit acestuia, partea rusă analizează situația și i-a în calcul mai multe opțiuni. După cum a menționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, ambele părți au vorbit în mod repetat despre dorința de previzibilitate și stabilitate în relațiile bilaterale. „Avem cu adevărat nevoie de previzibilitate”, a subliniat Peskov.

Kremlinul nu vede încă niciun motiv pentru a-și schimba abordarea față de Statele Unite ca fiind un stat neprietenos, deoarece este necesar să așteptăm punerea în aplicare a deciziilor liderilor rus și american Vladimir Putin și Joe Biden, a declarat secretarul de presă al președintele rus Dmitri Peskov.

"Șefii de stat încă nu au ocazia să vorbească despre detalii din cauza presiunii constante a timpului, vorbesc conceptual și într-un anumit cadru. Detaliile sunt apoi discutate la nivel de lucru. Prin urmare, înaite ca această implimentare să dobândească un caracter eficient, înainte de a vedea unele rezultate ale acestei implementări, nu există motive pentru a schimba abordările ", le-a spus Peskov reporterilor.

Anterior, el a declarat pentru RIA Novosti că nu există motive pentru excluderea Statelor Unite din țărilor „neprietenoase” în raport Rusia.

Cabinetul de miniștri al Federației Ruse a aprobat anterior lista statelor neprietenoase, lista cuprinde două țări: Statele Unite și Republica Cehă. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu acordat pentru RIA Novosti că Moscova nu va întroduce fără discriminare nicio țară pe lista neprietenoasă, decizia va fi precedată de o analiză profundă, iar lista poate fi revizuită în timp. Potrivit ministrului, aceasta nu va fi o hârtie „moartă”: lista „va fi, desigur, revizuită” pe măsură ce se dezvoltă relațiile cu statul respectiv.

De asemenea, secretarul de presă prezidențial a explicat că la întrunirea șefilor de stat se ajunge la o înțelegere... unde este inutil să vorbești și unde este necesar.

"Înțelegând faptul unde suntem în dezacord categoric unul cu celălalt și înțelegând unde putem acționa în deplină unanimitate. Dar orice înțelegere stă în aer fără implementare, fără a crea mecanisme de lucru adecvate și fără un acord de fond", a precizat Peskov. 

Prima întâlnire dintre Putin și Biden a avut loc miercuri la Geneva, negocierile au durat 4,5 ore, inclusiv o pauză. În urma discuțiilor, liderul rus a spus că a fost de acord cu președintele SUA să înceapă consultări privind stabilitatea strategică la nivel interdepartamental. Potrivit acestuia, ambele țări își dau seama că poartă o responsabilitate specială pentru stabilitatea strategică în lume.

În plus, șefii de stat au adoptat o declarație comună. În aceasta se vorbește despre angajamentul Moscovei și Washingtonului față de principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și nu ar trebui dezlănțuit niciodată. Același principiu a fost fixat de liderii URSS și ai Statelor Unite la întâlnirea de la Geneva din 1985.

159
Tagurile:
Rusia, SUA, Kremlin

Загрузка...
Maria Zaharova

Zaharova: Americanii au nevoie de agitație pentru a rezolva propria problemă