Vladimir Putin și Joe Biden

Ce efect asupra României va avea Summit-ul Putin-Biden - ambasadorul rus la București

408
(reînnoit 15:15 10.06.2021)
Valery Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, a oferit răspunsuri la câteva întrebări puse de mass media în cadrul unei conferințe de presă online.

BUCUREȘTI, 10 iun – Sputnik. Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a vorbit astăzi într-o conferință de presă online despre impactul pentru România al summit-ului la care participă președinții Rusiei și SUA la Geneva. El a declarat că nu crede că summit-ul va avea un efect imediat, arătând că va fi un rezultat ca la orice summit: poate fi doar un pas înainte sau poate înapoi sau în lateral. Nu se poate exclude nimic, a arătat ambasadorul. ”Încercam să fim optimiști și constructivi, dar nu cu prețul interesului nostru național legitim”, a arătat el.

Kuzmin a insistat că ”suntem gata să ne apăram interesul național”, dar a arătat că Rusia este o națiune pașnică. Despre România, ambasadorul a spus că știe că SUA este partenerul strategic privilegiat al României și că România este parte din UE, el exprimându-și speranța că va fi mai bine, dar la ce nivel, se va vedea.

De altfel, Kuzmin a spus că așteptările Rusiei sunt modeste și circumspecte cu privire la acest summit și a amintit că nu cu mult timp în urmă Rusia a fost nevoită să stabilească o nouă categorie a partenerilor internaționali, nominalizând anumite state neprietene, iar SUA, pe care le-a numit ”Statele Unite ale Amneziei”, ocupă primul loc pe această listă.

Kuzmin a mai arătat că Rusia are poziții strategice care vin din convingerea că o agendă unificată pentru problemele internaționale ar putea fi făcută între state cu interese diferite sau chiar contradictorii. Singura condiție este ca aceste relații să se bazeze pe respect reciproc, să existe dorința de a lua în considerare interesele legitime ale celeilalte părți, precum și dorința politică de a merge mai departe.

Kuzmin a observat și că UE vrea să ordone Rusiei ce să facă în treburile interne și că UE vrea să intervină în afacerile interne ale Rusiei. Dacă vreunul din miniștrii din Rusia ar începe să spună Guvernului României sau Uniunii Europene ce să facă în politica internă a României sau a UE, care ar fi reacția lor?, a întrebat retoric ambasadorul Rusiei la București.

De ce are Germania gazul ieftin

Ambasadorul a răspuns și întrebărilor legate de prețul gazului rusesc în România, el direcționând întrebările către Guvern: ”De ce mă întrebați pe mine, întrebați Guvernul Dumneavoastră”, a spus ambasadorul, el amintind că Germaniei nu îi este frică de Rusia și preferă să aibă gaz ieftin. Dar cel mai mare preț îl plătesc ucrainenii, nu românii, a oferit el o explicație, arătând că prețurile gazului în Ucraina au crescut de zece ori după ”lovitura de stat” pentru că acum companiile de stat din Ucraina cumpără gazul pe piața de profil din Rotterdam, după ce exportă gazul în UE, după care o altă companie îl cumpără înapoi din UE, iar gazul e plătit în felul acesta mult mai scump. Să fi sugerat ambasadorul că la fel se întâmplă și în România?

408
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin, Rusia, Valeri Kuzmin
Тема:
Summit Putin - Biden (56)
Construcția Nord Stream 2 în Germania

SUA anunță noi sancțiuni împotriva Nord Stream 2

277
Casa Albă vor continua să instroducă noi sancțiuni împotriva proiectului Nord Stream 2, a anunțat consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, Jake Sullivan.

BUCUREȘTI, 20 iun – Sputnik. SUA vor continua să introducă sancțiuni împotriva companiilor implicate în construcția gazoductului Nord Stream 2 și deja pregătesc noi sancțiuni antirusești în legătură cu situația din jurul lui Aleksei Navalnîi, a declarat consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, Jake Sullivan.

“Problema este dacă vom penalize, utilizând competenților oferite de sancțiuni, partenerii noștri europeni, aliați și prieteni. Președintele Biden a spus: nu sunt gata s-o fac, însă sunt gata să introduce în fiecare 90 de zile sancțiuni împotriva organizațiilor rusești care participă la construcția Nord Stream 2. A făcut-o și va continua să facă”, a declarat reprezentantul Casei Albe, potrivit RIA Novosti.

De asemenea, la postul de televiziune CNN, consilierul liderului american a anunțat aplicarea în practică a unui nou pachet de restricții împotriva Moscovei în legătură cu situația lui Navalnîi.

Mai devreme, congresmanii democrați au criticat administrația lui Joe Biden pentru amânarea aplicării, conform legii, a doua rundă de sancțiunii în cazul lui Navalnîi pe 2 iunie a acestui an.

Potrivit democraților, Casa Albă ratează sistematic termenile stabilite de lege cu privire la sancțiuni.

Mai devreme, președintele Rusiei, Vladimir Putin, declarase după summitul cu omologul său american Joe Biden la Geneva că în cazul în care după întrevedere SUA vor introduce noi restricții în raport cu Rusia, acest lucru va presupune o nouă oportunitate ratată de normalizare a relațiilor bilaterale.

277
Tagurile:
Germania
Tematic
Putin: prima conductă a Nord Stream 2 a fost finalizată
Putin: critica din jurul ”Nord Stream -2” este o altă propagandă
Maas a apreciat renunțarea SUA la sancțiuni împotriva Nord Stream 2
Ambasadorul Germaniei: sancțiunile SUA asupra Nord Stream 2 încalcă dreptul internațional
MAE rus, despre amenințările SUA împotriva Nord Stream 2

Загрузка...
Vaccinul Sputnik V

Gamaleia: Sputnik V poate proteja de toate tulpinele cunoscute