Container cu substanțe radioactive

Invenţie în Rusia: înveliş cu proprietăți unice pentru protecția împotriva radiațiilor

278
(reînnoit 19:07 09.06.2021)
Oamenii de știință de la Universitatea Politehnică Tomsk (TPU) din Rusia dezvoltă un nano-înveliş unic care poate asigura protecția împotriva radiațiilor, capabil să se autorepare.

BUCUREŞTI, 9 iun – Sputnik, Doina Crainic. Rezultatele studiului oamenilor de știință de la Universitatea Politehnică Tomsk (TPU) din Rusia au fost publicate în revista academică Metals.

După cum au explicat experţii, noile materiale rezistente la radiații nu numai că vor menţine siguranța instalațiilor nucleare, dar vor proteja în mod eficient dispozitivele electronice împotriva deteriorării cauzate de radiații. O astfel de protecție este necesară în special în Spațiu, unde radiațiile cosmice pot deteriora cu ușurință echipamentele electronice.

„După iradierea pentru un timp îndelungat a învelișului nostru cu un flux de protoni, concentrația de defecţiuni fie rămâne neschimbată, fie scade datorită trecerii acestora către limitele straturilor, unde se anihilează reciproc”, a declarat Roman Laptev, profesor asociat al Diviziei pentru Fizică Experimentală a Școlii de Științe și Inginerie Nucleare TPU.

Cercetătorii de la TPU, citaţi de Sputnik News, consideră că proprietățile învelişului pot crește rezistența la radiații a diferitelor materiale din industria nucleară și spațială. Compozitul, obținut prin pulverizare cu magnetron, este format din cinci straturi de material cu o grosime de aproximativ 100 nm.

Pentru analiza experimentală a structurii defecţiunilor înainte și după iradiere, a fost utilizată o metodă unică de înaltă precizie: spectroscopia bazată pe extinderea Doppler a liniei de anihilare folosind fluxuri de pozitroni cu energie controlată, au explicat oamenii de știință de la TPU.

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului nr. 20-79-10343 al Fundației pentru Științe din Rusia, în cooperare cu experți de la Centrul de Cercetare Weinberg și Laboratorul Dzhelepov pentru Probleme Nucleare al Institutului Comun de Cercetare Nucleară. În viitor, echipa de cercetare intenționează să studieze un material nou la niveluri mai mari de radiație.

278
Tagurile:
radioactiv
Тема:
Industria militară rusă (161)
Tematic
Un mistreț radioactiv a fost împușcat la Suceava
Dezvăluirea oamenilor de ştiinţă: Consecințele radioactive ale unei „apocalipse solare”
Exclusiv: Alertă radioactivă în Transnistria din cauza fierului vechi procurat în România?
Drona rusească Poseidon - „tsunami radioactiv”? Îngrijorările SUA
Moarte la Dunăre: sute de mii de deșeuri radioactive
Serghei Narîșkin, șeful SVR

Șeful SVR: Experții din SUA vor creeze un “minister al adevărului”

32
Experții din SUA propun crearea unui minister al adevărului pentru a forma un tablou asupra lumii, convenabil autorilor lui.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Experții din SUA propun formarea unui “minister al adăvărului”, care va forma o tabloul al lumii convenabil creatorilor lui, a declarat directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin.

Într-un discurs rostit la Conferința Internațională de Securitate de la Moscova, acesta a indicat asupra faptului că “departamentul de stat al SUA vorbește peste tot despre libera circulație ainformației, iat giganții IT americane, care controlează rețelele de socializare și hosting video, pur și simplu, blochează conturile, pozițiile cărora nu se incadrează în discursul liberal”.

“Chiar și Trump nu a fost cruțat, iar pentru el, apropo, la ultimele alegeri prezidenațiale au votat aproximativ 75 de milioane de americani”, a adăugat Narîșkin.

În ultimele luni Facebook a lichidat sute de profiluri din Rusia, cu un public de sute de mii de utilizatori, a adăugat Narîșkin. “O politică agresivă similară promovează Youtube și Twitter”, a menționat directorul SVR.

“Dar toate acestea sunt floare la urcehe comparative cu propunerile experților Universității din Stanford, de a crea un grup operativ cu participarea politicienilor, jurnaliștilor și reprezentanților companiilor IT, care se va ocupa cu combaterea dezinformării și de formării unui așa-numit discurs corect. Șeful acestui grup trebuie să devină, în esență “regele realității”, a subliniat Narîșkin. “E un minister al adevăr în sensul deplin al cuvântului, descris cândvs de Orwell”.
32
Tematic
Narîșkin: Terorismul servește drept instrument în lupta pentru dominare
Șeful SVR, despre cazul Navalnîi: Germania tace, are ce ascunde
Narîșkin a comentat cazul reținerii cetățenilor ruși în Belarus
Șeful SVR: De ce UE și SUA vorbesc despre o Rusie “malițioasă”
Șeful SVR: Experții din SUA vor să creeze un “minister al adevărului”

Загрузка...
Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin

Șeful SVR: De ce UE și SUA vorbesc despre o Rusie “malițioasă”

94
Problemele dialogului dintre Rusia și Occident sunt cauzate de o diferența a abordărilor valorice, consideră șeful SVR, Serghei Narîșkin.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, a declarat că o cauză a problemelor în dialogul cu Occidentul este diferența în abordările valorice, iar discuțiile despre o pretinsă activitate distructivă a Rusiei sunt necesare pentru a-și justifica incapacitatea de a-și rezolva problemele, transmite RIA Novosti.

“La o astfel de diferență fundamentală în abordările valorice, oare ar trebui să ne surprindă existența unor probleme în dialogul între Rusia și Occident, precum și tentativele permanente ale SUA și statelor UE de a explica toate problemele interne prin așa-numita activitate malițioasă a Moscovei”, a menționat Narîșkin la Conferința Internațională de Securitate de la Moscova.

Potrivit șefului SVR, spre deosebire de Occident, Rusia susține invariabil valorile generale umane.

“În contrapondere cu pseudovalorile liberale occidentale, Rusia și majoritatea statelor lumii apără adevăratele valori generale umane: respectul față de părinți, grija pentru copii, relația istorică, culturală și spirituală cu locul unde omul s-a născut și trăiește, susținerea virtuților și, în cele din urmă, dreptul popoarelor la o dezvoltare particulară”, a conchis Serghei Narîșkin.

94
Tagurile:
Serghei Narîșkin
Tematic
Șeful SVR: Ce informații culege spionajul rusesc
Șeful SVR, despre cazul Navalnîi: Germania tace, are ce ascunde
Șeful SVR: Cine este principalul oponent al spionajului rusesc

Загрузка...
Aleksandar Vulin (File)

Serbia: „Vom rămâne neutri militar” - poziția Serbiei cu privire la NATO, neschimbată