NATO

Moscova consideră exercițiile militare ale NATO în Arctica sunt o provocare

288
(reînnoit 17:47 08.06.2021)
După ce a acuzat Rusia că și-a intensificat capacitățile militare în Arctica mai mult decât în timpul Războiului Rece, NATO desfășoară exerciții militare în regiune, fiind implicate cel puțin 70 de avioane. Moscova denunță caracterul „provocator” al acestor activități.

BUCUREŞTI, 8 iun – Sputnik. Luând cuvântul la Consiliul Arctic din Islanda, de la sfârșitul lunii mai, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, părea să dorească să facă din Arctica un „laborator” pentru cooperare direcționată cu privire la provocările comune, cum ar fi lupta împotriva încălzirii globale.

Două săptămâni mai târziu, NATO a început, pe 7 iunie, unul dintre cele mai mari exerciții internaționale în care sunt implicate avioane de luptă, Exercițiul „Arctic Challenge”, care are loc o dată la doi ani în vecinătatea și deasupra Cercului Polar. Reacționând la aceste manevre, Ambasada Rusiei în Statele Unite a subliniat că aceste activități nu ajută la consolidarea încrederii în Europa.

„[Exerciţiul] Arctic Challenge, cu participarea forțelor aeriene americane în Europa (USAFE), este provocator. [...] Contrazice declarațiile din partea Washingtonului că nu există o alternativă la efortul de a se asigura dezvoltarea durabilă și pașnică a regiunii arctice”, a declarat misiunea diplomatică într-un comunicat transmis pe Twitter.

Exercițiul Arctic Challenge (ACE), organizat de forțele aeriene suedeze, finlandeze și norvegiene, a fost lansat în 2013. La a doua ediție, cele trei părți organizatoare au invitat și alte țări partenere. Anul acesta, din partea americană, participă infanteria marină formată din zece avioane F / A-18 Hornet, însoțite de avioane cisternă KC-130 și avioane VMGR-452. De asemenea, aproximativ 250 de pușcași marini vor fi desfăşuraţi în Finlanda.

„Un nou „teatru al conflictului”?

Într-un discurs pe teme climatice, susţinut în 19 aprilie, secretarul de stat al SUA a acuzat Rusia că exploatează schimbările climatice pentru a controla noi zone din Arctica, regiune care ar putea deveni un „nou teatru al conflictului”, acuzație respinsă de Moscova. Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a acuzat, de asemenea, Rusia că își consolidează capacitățile militare în regiune chiar într-un mod mai intens decât în timpul Războiului Rece.

„Auzim acuze că Rusia își extinde activitățile militare în Arctica, dar de multă vreme este clar pentru toată lumea că acesta este pământul nostru, teritoriul nostru. Suntem responsabili pentru siguranța ţărmurilor noastre”, a declarat Ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov, citat de Sputnik France

„Activitățile militare” ale Rusiei în Arctica sunt „perfect legale și legitime”, a susţinut diplomatul rus în timpul Consiliului Arctic desfășurat la sfârșitul lunii mai în Islanda.

Moscova atrage atenţia asupra prezenței navelor de război americane în Arctica

Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a afirmat anterior că Statele Unite își sporesc prezența navelor de război în Arctica. Potrivit acestuia, competiția dintre marile puteri mondiale în lupta pentru accesul la resurse și comunicațiile de transport complică situația din regiune.

288
Tagurile:
Arctica, NATO
Tematic
Zaharova a vorbit despre o condiție pentru dialogul dintre Rusia și NATO
“Vom arăta cine e stăpân în casă”: NATO trimite trupe în Ucraina
Moscova a comentat declarația lui Stoltenber despre Consiliul Rusia – NATO
Construcția Nord Stream 2 în Germania

SUA anunță noi sancțiuni împotriva Nord Stream 2

233
Casa Albă vor continua să instroducă noi sancțiuni împotriva proiectului Nord Stream 2, a anunțat consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, Jake Sullivan.

BUCUREȘTI, 20 iun – Sputnik. SUA vor continua să introducă sancțiuni împotriva companiilor implicate în construcția gazoductului Nord Stream 2 și deja pregătesc noi sancțiuni antirusești în legătură cu situația din jurul lui Aleksei Navalnîi, a declarat consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, Jake Sullivan.

“Problema este dacă vom penalize, utilizând competenților oferite de sancțiuni, partenerii noștri europeni, aliați și prieteni. Președintele Biden a spus: nu sunt gata s-o fac, însă sunt gata să introduce în fiecare 90 de zile sancțiuni împotriva organizațiilor rusești care participă la construcția Nord Stream 2. A făcut-o și va continua să facă”, a declarat reprezentantul Casei Albe, potrivit RIA Novosti.

De asemenea, la postul de televiziune CNN, consilierul liderului american a anunțat aplicarea în practică a unui nou pachet de restricții împotriva Moscovei în legătură cu situația lui Navalnîi.

Mai devreme, congresmanii democrați au criticat administrația lui Joe Biden pentru amânarea aplicării, conform legii, a doua rundă de sancțiunii în cazul lui Navalnîi pe 2 iunie a acestui an.

Potrivit democraților, Casa Albă ratează sistematic termenile stabilite de lege cu privire la sancțiuni.

Mai devreme, președintele Rusiei, Vladimir Putin, declarase după summitul cu omologul său american Joe Biden la Geneva că în cazul în care după întrevedere SUA vor introduce noi restricții în raport cu Rusia, acest lucru va presupune o nouă oportunitate ratată de normalizare a relațiilor bilaterale.

233
Tagurile:
Germania
Tematic
Putin: prima conductă a Nord Stream 2 a fost finalizată
Putin: critica din jurul ”Nord Stream -2” este o altă propagandă
Maas a apreciat renunțarea SUA la sancțiuni împotriva Nord Stream 2
Ambasadorul Germaniei: sancțiunile SUA asupra Nord Stream 2 încalcă dreptul internațional
MAE rus, despre amenințările SUA împotriva Nord Stream 2

Загрузка...
Vaccinul Sputnik V

Gamaleia: Sputnik V poate proteja de toate tulpinele cunoscute