Корабли в морском порту Дудинка

Korciunov: Calea Maritimă de Nord e preferabilă Canalului Suez

269
(reînnoit 15:12 01.06.2021)
Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a explicat de ce Calea Maritimă de Nord este mai bună decât Canalul Suez.

CHIȘINĂU, 1 iun – Sputnik. Ambasadorul pentru misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe, care este și înalt funcționar al Consiliului Arctic, Nikolai Korciunov, a explicat în interviul acordat agenției de presă RIA Novosti de ce Calea Maritimă de Nord este mai bună decât Canalul Suez.

Potrivit diplomatului, incidentul din martie 2021 cu portcontainerul Ever Given în Canalul Suez a arătat importanța dezvoltării unor rute de transport globale alternative, diversificarea rutelor de aprovizionare. De asemenea, a scos în evidență deficiențele coridoarelor maritime existente.

"Calea Maritimă de Nord este cu 40 la sută mai scurtă decât ruta de transport prin Canalul Suez și deține o serie de avantaje, inclusiv politice. Lungimea sa mai mică permite reducerea nu numai a timpului, ci și a costurilor pentru combustibil, ceea ce ajută la minimizarea presiunii antropice asupra mediul înconjurător", a spus Korciunov.

El a menționat că, în ultimii ani, Rusia a observat o dinamică pozitivă a creșterii volumului de mărfuri transportate de-a lungul Căii Maritime de Nord și a dezvoltării transportului maritim. Interlocutorul agenției a adăugat că acest lucru va avea un impact pozitiv asupra teritoriilor nordice, comerțului și turismului, precum și va contribui la îmbunătățirea nivelului de trai al populației arctice, inclusiv a popoarelor indigene.

După cum a declarat mai devreme ministrul pentru Dezvoltarea Extremului Orient și al Arcticii, Alexei Cekunkov, cele mai mari țări asiatice iau deja în considerare Calea Maritimă de Nord în calitate de alternativă la congestionatul Canal Suez. După cum a remarcat vicepremierul Iurii Trutnev, Rusia va face totul pentru ca utilizarea Căii Maritime de Nord să devină convenabilă, sigură, precum și să ducă la o reducere a emisiilor de substanțe nocive în mediul înconjurător.

Lungimea traseelor Căii Maritime de Nord de la porțile Kara până la Golful Provideniya este mai mare de 5,6 mii kilometri, lungimea traseelor ​​fluviale navigabile adiacente este de aproximativ 37 de mii de kilometri. O alternativă la aceasta sunt arterele de transport care trec prin canalele Suez, Panama sau în jurul Capului Bunei Speranțe.

Portcontainerul de 400 de metri Ever Given, care se îndrepta din China spre Rotterdam sub drapelul Panamei, s-a blocat pe 23 martie la kilometrul 151 al Canalului Suez, blocându-l timp de șase zile și oprind traficul. Nava a fost deblocată pe 29 martie după mai multe încercări. La operațiune au participat mai mult de 15 remorchere. Ultima dintre cele 422 de nave care așteptau la coadă din cauza incidentului a trecut prin canal abia pe 3 aprilie.

269
Tagurile:
Canalul Suez

Vaccin-gumă de mestecat

20
(reînnoit 17:55 18.06.2021)
Pe surse: Ministerul Apărării al Rusiei dezvoltă un preparat împotriva COVID-19 sub formă de gumă de mestecat.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Ministerul Apărării al Federației Ruse a început să creeze un nou preparat antiviral împotriva COVID-19 sub formă de gumă de mestecat, a declarat pentru RIA Novosti o sursă, apropiată de instituția militară.

Lucrările se desfășoară la cel de-al "48-lea Institut Central de Cercetare", a adăugat aceasta.

"Combinarea unei forme accesibile de utilizare cu proprietățile benefice ale preparatului va asigura un efect pozitiv în lupta împotriva răspândirii noii infecții cu coronavirus", a declarat interlocutorul agenției.

De asemenea, institutul creează un vaccin mucozal împotriva coronavirusului sub formă de pastilă.

"La finalizarea studiilor, acest vaccin va fi inclus în diferite scheme de tratament și va fi utilizat în calitate de supliment la mecanismele existente de utilizare a medicamentelor profilactice", a spus sursa.

Anul trecut, cel de-al 48-lea Institut Central de Cercetare al Ministerului Apărării, împreună cu Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ʺGamaleiaʺ, a dezvoltat preparatul recombinat împotriva SARS-CoV-2 "Sputnik V".

20
Tagurile:
Vaccinare

Загрузка...
Casa Rusă

Casa Rusă din București invită la un recital Rahmaninov

28
(reînnoit 19:12 18.06.2021)
Joi, 15 iulie 2021, Casa Rusă din București, BES România și Asociația SmartArt invită iubitorii de muzică la un minunat spectacol clasic, începând cu ora 19.00. Ce lucrări ale marelui artist Serghei Rahmaninov sunt în program.

BUCUREȘTI, 18 iun – Sputnik. Iubitorii de muzică clasică și, în special, cei îndrăgostiți de creația marelui compozitor rus Serghei Rahmaninov sunt invitați la un minunat spectacol clasic joi, 15 iulie 2021, cu începere de la ora 19.00.

Invitația le este adresată de Casa Rusă din București, BES România, precum și de Asociația SmartArt.

Piesele vor fi interpretate Mihaela Mitrofan-vioară, Valentin Dimitrie Simion-violoncel și Dragoș Daniel Saliu-pian ei fiind trei dintre cei mai buni studenți ai Universității Naționale de Muzică din București, laureați ai mai multor concursuri naționale și internaționale.
Admiratori ai spiritului muzical rus, ei vor interpreta două lucrări emblematice din creația lui Serghei Rahmaninov.

Este vorba despre Trio elegiac nr.1 în sol minor și Trio elegiac nr.2 op.9 în re minor ”În memoria unui mare artist”, dedicat lui Piotr Ilici Ceaikovski.

Mihaela Mitrofan a obținut numeroase premii naționale și internaționale printre care Marele Premiul la Concursul Internațional ”Rovere d’oro”, în Italia în anul 2019. A participat la cursuri de măiestrie în România și Elveția cu profesori și soliști recunoscuți la nivel internațional printre care Mihaela Martin, Șerban Lupu, Silvia Marcovici.

Valentin Dimitrie Simion a câștigat peste 50 de premii I la competiții naționale și internaționale de violoncel și muzică de cameră. Amintim Concursul Internațional de la Plovdiv - Bulgaria 2017), Concursul Internațional ”The Muse” - Grecia 2018, ”The North International Music Competition” - Stockholm 2019, Concursul Internațional ”Jan Vychytil” - Praga 2020.
A concertat ca solist al Filarmonicilor din Rm. Vâlcea, Sibiu și Bacău și a participat la cursuri de măiestrie susținute de profesori renumiți români și străini.

Dragoș Daniel Saliu a câștigat numeroase competiții dedicate pianului și muzicii de cameră de-a lungul anilor de formare la Colegiul Național de Muzică ”George Enescu”.

Este vorba despre Concursul Internațional ”Ville de Gagny” - Franța 2013, Concursul Internațional ”Craiova Piano”  -2015, 2017 - și Concursul Internațional de la Plovdiv – Bulgaria, 2017 - unde a participat alături de violoncelistul Valentin Dimitrie Simion. Are o bogată activitate ca solist, a participat la cursuri de măiestrie cu profesori renumiți -Constantin Sandu-Portugalia, Adrian Suciu-Austria, Vlad Dimulescu-România.

Reprezentanții Casei Ruse din București atrag atenția că, din cauza numărului mic de locuri disponibile, doritorii sunt rugați să solicite, printr-un mesaj privat, rezervarea locurilor.
28
Tagurile:
București
Тема:
Relațiile româno-ruse

Загрузка...
Ambuteiaj

UE vrea interzică toate mașinile alimentate cu motorină și benzină până în 2035

0
(reînnoit 18:53 18.06.2021)
Potrivit unui raport, reglementările de reducere a emisiilor luate în considerare de Bruxelles ar putea marca sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă. Propunerea radicală a fost întâmpinată de opoziţia producătorilor auto.

BUCUREŞTI, 18 iun – Sputnik. Noile mașini alimentate cu motorină și benzină ar putea fi interzise în bloc în efortul de a atinge obiectivul „emisii zero” pentru vehiculele vândute după 2035, potrivit mai multor oficiali ai UE care au oferit declaraţii pentru Politico.

Regula revoluționară ar putea fi inclusă în „Acordul verde” al Uniunii Europene, care urmăreşte să facă blocul „neutru din punct de vedere climatic” până în 2050. Comisia Europeană ar putea crește obiectivul său pe termen scurt pentru 2030, cerând o reducere de 60% a emisiilor de mașini, un obiectiv mult mai ambițios decât reducerea de 37,5% prezentă în planul actual. Obiectivul ar putea fi ridicat la 100% până în 2035, ceea ar însemna interzicerea automobilelor noi cu motoare cu combustie în următorii 14 ani, au explicat oficialii, potrivit RT

Încă nu este clar dacă propunerea va intra în versiunea finală a planului pentru 2030, care urmează să fie publicată pe 14 iulie. Planul, împreună cu restul punctelor din Acordul Verde, va merge apoi în Parlamentul European pentru aprobare.

Inițiativa a declanșat deja un puternic răspuns negativ din partea producătorilor de automobile din bloc. Hildegard Muller, care conduce lobby-ul auto VDA din Germania, a declarat că reglementarea nu va reprezenta doar „sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă, ci și sfârșitul hibrizilor conectabili”.

Un alt lider din industrie a spus că această regulă ar limita opțiunile consumatorilor.

„Dacă veţi avea nevoie de o mașină nouă în 2036, nu veţi avea de ales”, a declarat pentru Politico Sigrid de Vries, care conduce lobby-ul industriei de componente europene CLEPA. „Mașina va avea un motor electric, indiferent dacă se potrivește sau nu nevoilor, dacă este accesibilă sau nu, sau dacă va exista energie verde și infrastructură pentru încărcare.”

Deşi motorul cu ardere internă continuă să conducă, unii producători de automobile, precum Volvo și Volkswagen, au semnalat deja că vor să treacă la automobilele electrice până la sfârșitul deceniului.

0
Tagurile:
UE, Mașini

Загрузка...