Le Kremlin de Moscou

Moscova: SWIFT s-ar putea amesteca în ”spirala sancțiunilor” împotriva Rusiei

282
(reînnoit 17:57 31.05.2021)
Moscova a declarat că ea consideră amenințarea de a fi deconectată de la serviciul global de mesagerie financiară SWIFT ca fiind „ipotetică”, dar evaluează posibilele consecințe .

BRUXELLES, 31 mai – Sputnik. Parlamentul European a adoptat recent o rezoluție fără caracter obligatoriu care solicită sancțiuni anti-Rusia mai dure, inclusiv deconectarea țării de la sistemul de plăți SWIFT, arată Sputnik.

Dar șeful Departamentului de Cooperare Economică al Ministerului de Externe al Rusiei, Dmitry Birichevsky, a declarat pentru Sputnik că și din SUA vin amenințări cu privire la sistemul de plăți interbancare SWIFT, el atrăgând atenția că acest sistem s-ar putea amesteca în „spirala sancțiunilor” anti-ruse.

"Nu este un secret pentru nimeni că se aud amenințări, în primul rând din Statele Unite, privind deconectarea Rusiei de sistemul SWIFT", a spus Birichevsky.

El a declarat pentru Sputnik că sancțiunile anti-Rusia introduse de statele occidentale sunt doar un instrument folosit pentru a crea bariere pentru a-și proteja propriii producători și a-și proteja propriile interese pe arena mondială.

„Există temeri că sistemul SWIFT ar putea fi implicat în această spirală a sancțiunilor”, a avertizat Birichevsky.

În prezent, nu există semne ale planului de a deconecta Rusia de sistemul de plăți interbancare SWIFT, dar Rusia se pregătește în cazul unui astfel de scenariu și a început să dezvolte o alternativă, a spus el pentru Sputnik.

"O astfel de muncă a fost deja începută", a spus Birichevsky, întrebat despre posibilitatea unui sistem analog celui SWIFT care să existe în Rusia.

"Până acum, după cum înțelegem, nu s-a vorbit despre acest lucru, dar este absolut necesar să ne pregătim, având în vedere imprevizibilitatea situației. Rusia face acest lucru de destul de mult timp, deoarece este o necesitate obiectivă", a mai declarat Birichevsky.

La sfârșitul lunii aprilie, parlamentarii europeni au adoptat o nouă rezoluție prin care au propus excluderea Rusiei din sistemul de plăți SWIFT, interzicerea importului de petrol și gaze din Rusia și confiscarea activelor tuturor „oligarhilor” apropiați autorităților ruse, în cazul în care Rusia să efectueze o „invazie a Ucrainei”.

Și ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, a declarat pentru Sputnik că Rusia are o bază pentru a crea un sistem analog sistemului de plăți SWIFT.

„Baza [unei alternative la SWIFT] există. Și sunt convins că atât guvernul, cât și Banca Centrală ar trebui să facă tot posibilul pentru ca această bază să fie fiabilă și să garanteze o independență completă și o protecție împotriva daunelor pe care cineva ar putea încerca să ni le provoace suplimentar”, a spus Lavrov.

La începutul acestei luni, primul viceguvernator al Băncii Rusiei, Olga Skorobogatova, a declarat că banca nu a văzut niciun risc de deconectare a țării de la SWIFT, dar dacă un astfel de scenariu ar fi pus în aplicare, ar fi posibil să se transfere traficul intern rus către sistemul de mesaje financiare al Băncii Rusiei.

282
Tagurile:
Sancțiuni, Moscova
Tematic
Washingtonul renunță la anumite sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream
Liderii UE intenționează să discute despre noi sancțiuni contra Rusiei
Lukașenko a promis un răspuns dur la orice tip de sancțiuni sau provocări
SU-30SM

Un nou avion rusesc de luptă Su-57, dezvoltat pentru piața externă

99
(reînnoit 18:51 16.06.2021)
În timp ce mai multe țări, precum Algeria, și-au exprimat interesul pentru avionul de luptă Su-57, lansat în 2020, Rusia intenţionează dezvoltarea unui nou model, cu două locuri, pentru cumpărătorii străini.

BUCUREŞTI, 16 iun – Sputnik. Abia introdus în arsenalul armatei ruse, avionul de vânătoare Su-57, care stârnește interesul mai multor țări, va fi modernizat pentru piața externă. Este proiectat un model cu două locuri, a declarat vicepremierul rus Iuri Borisov.

Potrivit acestuia, modificarea va determina o creștere a cererilor din străinătate. Proiectarea acestuia va fi coordonată de producătorul de avioane militare Soukhoï și de Ministerul rus al Apărării.

„Există un interes pentru acest dispozitiv. În opinia mea, va crește de la an la an, pe măsură ce armata noastră va fi completată cu acest model. Cumpărătorii străini observă mai întâi conduita unei astfel de arme a Forțelor Armate ruse”, a explicat Borisov, citat de Sputnik France

Cunoscut mai întâi sub numele de PAK FA și T-50, Soukhoi-57 este un avion de luptă multifuncțional de generația a cincea, conceput pentru a distruge ținte aeriene, terestre și navale de toate tipurile folosind rachete hipersonice. Primul său zbor a avut loc în 2010.

Acest avion de vânătoare cu o capacitate mare de manevră este dotat cu un sistem inovator de echipamente electronice la bord şi are o capacitate mare de a se menţine nedetectat de radar.

Contractul de livrare pentru 76 de avioane până în anul 2028 a fost semnat în cadrul forumului Armata-2019. Primul avion de vânătoare de serie a fost livrat în 2020 Forțelor Armate rusești. Până la sfârșitul anului 2024, se aşteaptă livrarea a 22 de avioane de luptă.

Cumpărători potențiali

Cel puțin cinci țări sunt deja interesate să achiziționeze avionul, a declarat la începutul lunii iunie Alexander Mikheev, CEO al Rosoboronexport (agenție responsabilă cu exporturile rusești de arme), precizând că este vorba de ţări din Asia de Sud-Vest.

De asemenea, interesul Algeriei pentru Su-57 a fost menționat în mai multe ocazii de specialiștii militari și de diverse canale de presă. Totuşi, informația nu au fost confirmată oficial încă.

„Su-57 are un loc perfect în arsenalul algerian, acest dispozitiv fiind completat de un număr relativ mic de 14 aeronave”, ca parte a noii strategii militare a țării, a declarat în martie un expert în Apărare, într-un editorial publicat pe site-ul de informații Menadefense.

În 2012, forțele armate indiene au planificat să cumpere un alt model derivat din Su-57, la 100 de milioane de dolari individual, planificat să fie proiectat exclusiv pentru India. Cu toate acestea, șase ani mai târziu, țara a refuzat să lanseze acest proiect denumit FGFA (F5th Generation Fighter Aircraft) din cauza creșterii semnificative a costurilor sale, a întârzierilor în dezvoltarea aeronavei și a îndoielilor cu privire la capacitățile sale tehnologice.

99
Tagurile:
Avion, Su-57

Загрузка...
Vladimir Putin la Geneva, 16 iunie 2021

Putin a acuzat Occidentul de lovitura de stat din Ucraina

286
Vladimir Putin a acuzat din nou occidentul de susținerea loviturii de stat din Ucraina, fiind întrebat despre “impredictibilitatea” politicii rusești.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Fiind întrebat despre impredictibilitatea politicii din Rusia, președintele rus, Vladimir Putin, a atras atenția că nu se poate vorbi despre o “stabilitate” a politicii externe a Occidentului, care a susținut lovitura de stat din Ucraina.

“Dacă luăm spre exemplu situația legată de Ucraina, Crimeea. De la ea a început totul, adevărat? În ce constă stabilitatea lor dacă au susținut lovitura de stat din Ucraina? Când fostul președinte Ianukovici a căzut de acord cu revendicările opoziției, era dispus să plece de la putere și peste trei luni să anunțe noi alegeri. Nu, s-a recurs o lovitură de stat sângeroasă, care a avut cunoscutele urmări în sud-est, iar apoi în Crimeea”, a declarat Putin, fiind întrebat dacă Rusia este dispusă să renunțe la o politică impredictibilă, pentru a-și stabiliza relațiile cu Occidentul.

286
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
Putin, despre BLM: Nu ne dorim așa ceva în Rusia
Putin: Rusia are un singur angajament față de Ucraina
Putin: Rusia și SUA au responsabilitatea de a asigura stabilitatea strategică globală
Ce a spus Iohannis în timp ce Putin discuta cu Biden
Putin spune că nu e nimic de discutat despre aderarea Ucrainei la NATO

Загрузка...
Joe Biden

Biden: Agenda mea nu este împotriva Rusiei, ci în favoarea poporului american