Leonid Sluțki

Duma de Stat a comentat reacția UE la incidentul cu avionul Ryanair la Minsk

467
Reacția UE la incidentul din Belarus este previzibil de consecventă în spiritul dublelor standarde, dar „împărțirea în prieteni și inamici este o logică de impas”, a declarat marți Leonid Sluțki, șeful comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat a Rusiei.

Liderii UE au decis la summitul Consiliului European, lucrările căruia au demarat luni, 24 mai, să închidă spațiul aerian european pentru avioanele din Belarus în legătură cu incidentul aeronavei Ryanair care a aterizat la Minsk pe motiv de alertă cu bombă, au discutat despre posibilitatea introducerii unor noi sancțiuni împotriva Minsk-ului și au cerut Belarusului să-i elibereze pe Roman Protasevici și Sofia Sapega, care au fost reținuți după aterizarea aeronavei.

"Reacția Uniunii Europene în legătură cu incidentul din Belarus este previzibil de consistentă în spiritul dublelor standarde. Deja mulți și-au amintit în ultimele două zile aterizarea forțată la Viena în 2013 a avionului prezidențial al președintelui Boliviei, Evo Morales, unde îl căutau pe Edward Snowden, urmărit de SUA, precum și o situație similară la Kiev cu activiști anti-Maidan. Atunci nu a fost doar o justificare totală pentru astfel de acțiuni, ci chiar asistență maximă din partea UE", le-a spus Sluțki jurnaliștilor.

El a menționat că „împărțirea în prieteni și inamici este o logică de impas care duce în mod sistematic la o criză a modelului occidental de democrație”.

"În ceea ce privește evenimentele de duminică din Belarus, acestea necesită evaluări mai puțin grăbite, în opinia mea", a adăugat reprezentantul Dumei de Stat.

Duminică, avionul companiei aeriene irlandeze low-cost Ryanair a aterizat urgent pe aeroportul din Minsk din cauza unui mesaj despre alertă cu bombă. Aeronava aparține filialei Ryanair înregistrată în Polonia. Activiștii pentru drepturile omului din Belarus au raportat că în acest avion se afla Roman Protasevici, fondatorul canalului de Telegram „Nexta”, recunoscut ca extremist în Belarus. În timpul verificării documentele pe aeroportul din Minsk, Protasevici a fost reținut. Pe numele lui era deja inițiat un dosar penal în temeiul mai multor articole, inclusiv articolul „organizarea revolte în masă”. El ar putea primi până la 15 ani de închisoare.

Practica aterizărilor forțate a aeronavelor a avut loc înainte, cel mai important caz a fost constrângerea de aterizare a avionul președintelui bolivian Evo Morales la Viena în 2013. Motivul a fost zvonurile că un fost agent al CIA Edward Snowden, acuzat în Statele Unite de divulgarea secretelor de stat, se afla la bord cu președintele.

467
Tagurile:
Belarus, Sancțiuni, UE, Reacție, Duma de Stat, Moscova, Rusia
Serghei Narîșkin, șeful SVR

Șeful SVR: Experții din SUA vor creeze un “minister al adevărului”

39
Experții din SUA propun crearea unui minister al adevărului pentru a forma un tablou asupra lumii, convenabil autorilor lui.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Experții din SUA propun formarea unui “minister al adăvărului”, care va forma o tabloul al lumii convenabil creatorilor lui, a declarat directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin.

Într-un discurs rostit la Conferința Internațională de Securitate de la Moscova, acesta a indicat asupra faptului că “departamentul de stat al SUA vorbește peste tot despre libera circulație ainformației, iat giganții IT americane, care controlează rețelele de socializare și hosting video, pur și simplu, blochează conturile, pozițiile cărora nu se incadrează în discursul liberal”.

“Chiar și Trump nu a fost cruțat, iar pentru el, apropo, la ultimele alegeri prezidenațiale au votat aproximativ 75 de milioane de americani”, a adăugat Narîșkin.

În ultimele luni Facebook a lichidat sute de profiluri din Rusia, cu un public de sute de mii de utilizatori, a adăugat Narîșkin. “O politică agresivă similară promovează Youtube și Twitter”, a menționat directorul SVR.

“Dar toate acestea sunt floare la urcehe comparative cu propunerile experților Universității din Stanford, de a crea un grup operativ cu participarea politicienilor, jurnaliștilor și reprezentanților companiilor IT, care se va ocupa cu combaterea dezinformării și de formării unui așa-numit discurs corect. Șeful acestui grup trebuie să devină, în esență “regele realității”, a subliniat Narîșkin. “E un minister al adevăr în sensul deplin al cuvântului, descris cândvs de Orwell”.
39
Tematic
Narîșkin: Terorismul servește drept instrument în lupta pentru dominare
Șeful SVR, despre cazul Navalnîi: Germania tace, are ce ascunde
Narîșkin a comentat cazul reținerii cetățenilor ruși în Belarus
Șeful SVR: De ce UE și SUA vorbesc despre o Rusie “malițioasă”
Șeful SVR: Experții din SUA vor să creeze un “minister al adevărului”

Загрузка...
Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin

Șeful SVR: De ce UE și SUA vorbesc despre o Rusie “malițioasă”

95
Problemele dialogului dintre Rusia și Occident sunt cauzate de o diferența a abordărilor valorice, consideră șeful SVR, Serghei Narîșkin.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, a declarat că o cauză a problemelor în dialogul cu Occidentul este diferența în abordările valorice, iar discuțiile despre o pretinsă activitate distructivă a Rusiei sunt necesare pentru a-și justifica incapacitatea de a-și rezolva problemele, transmite RIA Novosti.

“La o astfel de diferență fundamentală în abordările valorice, oare ar trebui să ne surprindă existența unor probleme în dialogul între Rusia și Occident, precum și tentativele permanente ale SUA și statelor UE de a explica toate problemele interne prin așa-numita activitate malițioasă a Moscovei”, a menționat Narîșkin la Conferința Internațională de Securitate de la Moscova.

Potrivit șefului SVR, spre deosebire de Occident, Rusia susține invariabil valorile generale umane.

“În contrapondere cu pseudovalorile liberale occidentale, Rusia și majoritatea statelor lumii apără adevăratele valori generale umane: respectul față de părinți, grija pentru copii, relația istorică, culturală și spirituală cu locul unde omul s-a născut și trăiește, susținerea virtuților și, în cele din urmă, dreptul popoarelor la o dezvoltare particulară”, a conchis Serghei Narîșkin.

95
Tagurile:
Serghei Narîșkin
Tematic
Șeful SVR: Ce informații culege spionajul rusesc
Șeful SVR, despre cazul Navalnîi: Germania tace, are ce ascunde
Șeful SVR: Cine este principalul oponent al spionajului rusesc

Загрузка...
Aleksandar Vulin (File)

Serbia: „Vom rămâne neutri militar” - poziția Serbiei cu privire la NATO, neschimbată