Dmitri Rogozin

Rogozin a acuzat Polonia și România de piraterie aeriană

1010
(reînnoit 17:00 24.05.2021)
Șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a dat Poloniei și României calificativul de „pirați aerieni”, amintind de situația din 2017.

Dmitri Rogozin, șeful Rosscosmos, a comentat, în canalul său de Telegram, mesajul RIA Novosti despre faptul că premierul polonez insistă asupra interzicerii zborurilor companiilor aeriene din Belarus pe teritoriul UE după incidentul cu avionul Ryanair care a aterizat duminică la Minsk.

"Polonia și România sunt implicate în piraterie aeriană de multă vreme. Nu pot fi calificate altfel astfel de acțiuni periculoase și ilegale", a scris Rogozin.

Așa a descris situația din vara anului 2017, când unui avion de pasageri al companiei S7, la bordul căruia, la invitația președintelui Moldovei, o delegație guvernamentală din care făcea parte și Rogozin zbura la Chișinău, nu i-a fost permisă intrarea în spațiul aerian al României și al Poloniei și a aterizat la Minsk. "Și asta, în ciuda faptului că, prin canale diplomatice, autoritățile țărilor peste care a trecut ruta de zbor au fost informate în prealabil cu privire la vizita delegației guvernului rus", a scris Rogozin.

El a reamintit, de asemenea, un alt caz când, în 2014, după ce a fost inclus pe lista sancțiunilor personale de către SUA, UE, Canada, Australia și Elveția, autoritățile din România și Bulgaria au încercat să forțeze aterizarea avionului guvernului rus pe unul din aerodromurile lor pentru a-l „aresta pe politicianul aflat sub sancțiuni”. Avionul a zburat către Chișinău deasupra Mării Negre și Turciei, deoarece Ucraina, Polonia și Ungaria au interzis zborurile în spațiul lor aerian pe o rută mai directă.

"Așadar, domnii polonezi ar trebui să fie consecvenți și să-și antreneze memoria. Ei consideră o normă tentativa de atac la siguranța vicepremierului rus, a membrilor delegației guvernamentale și a echipajului, nu le pasă de încălcarea gravă a regulile de securitate a aviației, dar când agentul lor a fost capturat, atunci toate vocile isterice din NATO au sărit în sus", a scris Rogozin.

Avionul Ryanair, care zbura de la Atena la Vilnius, a aterizat de urgență duminică pe aeroportul din Minsk din cauza unui mesaj despre despre faptul că ar fi minat,echipe de deminare venind la fața locului. Informațiile despre minarea avionului nu au fost confirmate, Comitetul de anchetă din Belarus a anunțat inițierea unui dosar penal pe baza unui raport fals despre avionul minat. Apărătorii drepturilor omului din Belarus au raportat că fondatorul canalului de Telegram Nexta și editor șef al canalului "Беларусь головного мозга", recunoscute drept extremiste, Roman Protasevici zburat cu acest avion, el a fost reținut la verificarea documentelor pe aeroportul din Minsk. Protasevici a fost inclus în Republică pe lista celor implicați în terorism. Pe numele lui este deschis dosar penal în temeiul mai multor articole, inclusiv articolul privind „organizarea revoltelor în masă”. Ar a putea primi o pedeapsă de privațiune de libertate până la 15 ani.

Aterizarea de urgență a avionului la Minsk și arestarea lui Roman Protașevici, care se afla la bord, nu este prima de acest gen în istoria aviației aeriene.

Un incident similar de rang înalt a avut loc în 2013. Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a pus la sol avionul președintelui bolivian Evo Morales la Viena, care se îndrepta spre Moscova, în legătură cu informații despre posibila prezență a lui Edward Snowden la bord. În același timp, autoritățile din Franța, Portugalia, Italia și Spania au refuzat zborul avionul prezidențial în spațiul lor aerian.

1010
Tagurile:
Dmitri Rogozin
Президент РФ В. Путин

Putin: Știința rusă și-a demonstrat forța prin crearea vaccinului ”Sputnik V”

142
(reînnoit 16:39 12.06.2021)
Președintele rus a subliniat că cercetătorii din Federația Rusă au obținut succes, creând în termene extrem de restrânse un vaccin sigur și eficient împotriva noului tip de infecție cu coronavirus.

CHIȘINĂU, 12 iunie - Sputnik. Știința rusă s-a manifestat spectaculos în 2020, când oamenii de știință din țară au creat în mod triumfător vaccinul ”Sputnik V” împotriva coronavirusului. O declarație în acest sens a  făcut sâmbătă președintele Rusiei Vladimir Putin. În opinia lui, soluțiile găsite deschid calea pentru apariția vaccinurilor și împotriva altor boli virale periculoase, scrie RIA Novosti.

Premiul de stat în domeniul științei și tehnologiei pentru anul 2020 a fost acordat creatorilor ”Sputnik V”. Acesta i-a revenit lui Aleksandr Gințburg, directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei al Ministerului rus al Sănătății, lui Denis Logunov, șeful adjunct al Centrului pentru activitatea științifică și colonelului Serviciului Medical, Serghei Borisevici, șeful Institutului central de cercetări științifice 48 din cadrul trupelor de apărare NBC ale Forțelor Armate ruse.

"Forța științei ruse, a școlii științifice ruse s-a manifestat în mod clar anul trecut, când oamenii din întreaga lume așteptau salvarea de pandemia de coronavirus anume de la savanți. Și cercetătorii noștri au obținut succes, s-ar putea spune chiar triumf, au creat în cel mai scurt timp un vaccin sigur și eficient împotriva coronavirusului – ”Sputnik V ", - a subliniat Putin la ceremonia de înmânare a premiilor de stat la Kremlin.

Acest lucru, a spus președintele, i-a permis Rusiei nu numai să asigure disponibilitatea vaccinului pentru cetățenii săi, ci și să ofere asistență de importanță vitală altor state. "Și aceasta este responsabilitatea țării noastre în calitate de putere științifică de frunte în fața întregii lumi", a spus Putin.

„Voi sublinia: acest rezultat a fost obținut datorită cunoștințelor unice acumulate, inclusiv în cursul creării altor vaccinuri, de exemplu împotriva Ebola. Soluțiile găsite de oamenii de știință ruși deschid calea pentru apariția vaccinurilor mult așteptate împotriva multor alte boli virale periculoase ", a adăugat președintele Federației Ruse.

Vaccinul rusesc ”Sputnik V” a fost deja aprobat în 67 de țări, cu o populație totală de peste 3,4 miliarde de oameni. ”Sputnik V” ocupă locul doi în lume în ceea ce privește numărul de aprobări primite de la autoritățile de reglementare guvernamentale. Eficacitatea vaccinului constituie 97,6%, în baza analizei datelor în privința a 3,8 milioane de cetățeni ruși vaccinați, ceea ce este mai mult decât arătau datele publicate anterior de revista medicală The Lancet (91,6%), a informat Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei (RDIF) și Centru de cercetare Gamalei.

142
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Kim Jong Un l-a felicitat pe Putin cu prilejul Zilei Rusiei
Maia Sandu l-a felicitat pe Vladimir Putin: Ce i-a transmis
Vladimir Putin, despre relațiile dintre Rusia și Statele Unite

Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

102
(reînnoit 14:39 12.06.2021)
Astăzi, ruşii de pretutindeni vor sărbători Ziua Națională a Rusiei, ocazie cu care sâmbătă şi duminică vor fi organizate numeroase evenimente culturale şi sportive.
Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

Pe 12 iunie 1990, Primul Congres al deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia de Suveranitate a Rusiei.

Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei. Denumirea oficială „Ziua Rusiei” a fost stabilită mai târziu, în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii care a inclus lista sărbătorilor legale.

© Sputnik / Алексей Никольский

Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia.

Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic.

Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. Conform tradiţiei, în această zi, la Kremlin are loc ceremonia oficială de decernare a premiilor şi a înaltelor distincţii de stat în domeniile cercetare, ştiinţă, tehnologii, literatură și artă.

Capitala Rusiei şi regiunile ţării au pregătit pentru această zi însemnată un program festiv extrem de divers.

În fișierul audio atașat găsiți cele mai interesante informații despre Federația Rusă.

102
Tagurile:
Ziua Rusiei

Загрузка...
Река Днестр

Alarmant: Râul Nistru s-ar putea transforma într-un canal mort