Здание Министерства иностранных дел РФ и  Большой Кремлевский дворец.

Rusia a îndemnat SUA și UE nu se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova

229
Departamentul de Externe al Rusiei constată că în ajunul alegerilor parlamentare din Moldova retorica agresivă a Occidentului a început să ia turații.

CHIȘINĂU, 21 mai - Sputnik. Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană întreprind încercări de amestec  în apropiatele alegeri parlamentare anticipate din Moldova, a declarat vineri reprezentantul oficial al Ministerului rus  de Externe Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă, informează RIA Novosti.

"Ministerul rus de Externe a atras în mod repetat atenția asupra încercărilor SUA și statelor membre ale UE de a interveni în procesele politice interne din Republica Moldova. Suntem nevoiți să constatăm din nou că, pe măsura apropierii datei alegerilor parlamentare anticipate în țară, care urmează să aibă loc pe 11 iulie curent, retorica agresivă a reprezentanților occidentali doar prinde turații ",  a declarat reprezentantul oficial al MAE rus.

Maria Zaharova a atras atenția asupra declarației șefului delegației UE în Republica Moldova, Peter Mikhalko, făcută în cadrul emisiunii „Ora expertizei”.

„Peter Mikhalko a admis iarăși o critică nepermisă pentru un diplomat  la adresa organelor puterii de stat ale Moldovei, subliniind imperfecțiunea sistemului de justiție al țării și afirmând în mod deschis că ”noul Parlament moldovenesc trebuie să fie unul demn de încredere”. O astfel de manifestare a lipsei de respect față de principalele institute politice ale Moldovei și a determinării selective a obiectelor supuse criticilor, care sunt întotdeauna forțele politice ale țării ce se pronunță pentru dezvoltarea dialogului cu Federația Rusă, a devenit din păcate o practică obișnuită pentru țările occidentale ", a spus Zaharova.

În opinia ei, Rusia se pronunță pentru dezvoltarea  „unor relații de prietenie cu Republica Moldova pe principii cu adevărat de egalitate, care să se bazeze pe respectarea principiului neamestecului în afacerile interne, respectarea poporului moldovenesc și disponibilitatea pentru dialog cu instituțiile puterii formate drept urmare a voinței acestuia".

Zaharova a îndemnat țările UE și SUA să nu se amestece  în procesele interne ale statelor suverane. "Îndemnăm încă o dată SUA și UE să renunțe la politica de amestec  în afacerile interne ale statelor suverane și influențarea proceselor politice care au loc în ele", a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

229
Tagurile:
Moldova, UE, SUA, Rusia
Carina Țurcan

Instanța din Moscova: Sentința în privința Carinei Țurcan, acuzată de spionaj, este legală

31
Curtea de Apel de jurisdicție generală a lăsat neschimbată pedeapsa cu 15 ani de detenție în colonie, care i-a fost aplicată anterior originarei din Moldova.

CHIȘINĂU, 23 iunie - Sputnik. Prima instanță de apel de jurisdicție generală a recunoscut drept legală sentința în privința fostului membru al consiliului de administrație al ”Inter RAO” Carina Țurcan, originară din Moldova, care a primit o pedeapsă de 15 ani de detenție  pentru spionaj. Despre aceasta a informat RIA Novosti, cu referire la serviciul de presă al instanței.

Totodată, verdictul a fost modificat în ceea ce privește contabilizarea timpului în care Țurcan s-a aflat în arest, calculându-l în conformitate cu schema „zi pentru zi”.

Este menționat că ședința a avut loc în regim închis pentru public din cauza informațiilor secrete care se conțin în dosar.

Verdictul a fost atacat atât de apărare, care insistă asupra achitării, cât și de Procuratură, care nu a fost de acord cu procedura de calculare a zilelor petrecute de Turcan în detenție preventivă.

Pe 29 decembrie 2020, Judecătoria orașului Moscova a decis o pedeapsă de 15 ani de colonie cu regim general pentru moldoveanca Carina Țurcan.

"Instanța a decis să o recunoască pe Țurcan vinovată de săvârșirea infracțiunii incriminată de Articolul 276 al Codului Penal al Federației Ruse și să-i fie stabilită pedeapsă sub formă de lipsire de libertate pe un termen de 15 ani, într-o colonie cu regim general", au stabilit judecătorii în decizi lor.

Țurcan a fost plasată în arest în iunie 2018, după o altă prelungire a perioadei de arest, Curtea de Apel a modificat pe 16 ianuarie 2020 măsura restrictivă, interzicându-i doar comunicarea cu martorii din dosar. Cu toate acestea, ea nu a rămas liberă mult timp: la propunerea parchetului, instanța de casare a trimis-o înapoi la centrul de detenție preventivă, pe 7 februarie, în același timp reîntorcând cazul în Instanța de apel, care a lăsat-o apoi în izolator.

Potrivit hotărârii de punere sub acuzare, postată anterior pe rețelele de socializare de Pavlov, Țurcan ”aflându-se într-un loc neidentificat, acționând în mod deliberat împotriva securității Federației Ruse pentru a îndeplini sarcinile stabilite de serviciul special moldovenesc, din motive mercantile, conștientizând că informațiile primite privind volumul livrărilor și capacitatea de putere a energiei furnizate din Federația Rusă în Ucraina într-o anumită perioadă constituie secret de stat, nu mai târziu de 29 septembrie 2015, prin intermediul unui canal de comunicare închis”, le-a transmis serviciului special moldovenesc.

Ancheta consideră că diseminarea prematură a acestor date ar putea complica relațiile Rusiei cu state străine și organizații internaționale sau ar fi putut fi folosite împotriva securității Federației Ruse și, de asemenea, că Țurcan a primit sume mari de bani pentru transmiterea lor.

31
Tagurile:
Spionaj, Moscova, Carina Țurcan

Загрузка...
Vladimir Putin

Putin a felicitat AIP ”Rossiya Segodnya” cu prilejul celor 80 de ani de la înființare

27
În mesajul de felicitare prilejuit de cea de a 80-a aniversare, președintele rus i-a dorit agenției să nu se oprească la cele realizate.

CHIȘINĂU, 24 iun – Sputnik. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a felicitat colectivul AIP ”Rossiya Segodnya” cu prilejul celor 80 de ani de la înființare a agenției, telegrama respectivă a fost publicată pe site-ul Kremlinului, comunică RIA Novosti.

„Vă felicit cu prilejul acestei date semnificative - cea de-a 80-a aniversare a Agenției Internaționale de presă ”Rossiya Segodnya”... Vă doresc să nu vă opriți la ceea ce a fost deja realizat, să vă dezvoltați activ, să educați un schimb talentat. Toate cele bune ", este spus în mesaj.

Președintele a adăugat că angajații agenției continuă „tradiția servirii oneste și dezinteresate a cauzei alese”. El a subliniat că ”Rossiya Segodnya” participă activ la viața țării și se menține pe poziția de unul dintre liderii spațiului informațional internațional.

Și directorul general al AIP ”Rossiya Segodnya” a transmis felicitări cu ocazia acestei aniversări. În mesajul său video, el relatează despre aniversare, despre trecut, despre prezent și planuri de viitor - și, evident, îi încurajează pe toți să se vaccineze împotriva COVID-19.

27
Tagurile:
Rossia Segodnya, Vladimir Putin

Загрузка...
Эсминец Дефендер ВМС Великобритании в порту Одессы, Украина

„Putin a câștigat din nou”. Francezii au condamnat incidentul cu distrugătorul britanic

26
Cititorii ziarului Le Figaro au menționat că victoria este de partea Rusiei, în situația cu distrugătorul britanic Defender.

BUCUREȘTI, 24 iun - Sputnik. Cititorii ziarului francez Le Figaro s-au arătat revoltați de pătrunderea distrugătorului britanic Defender în apele teritoriale rusești.

În primul rând, mulți comentatori nu au fost de acord cu informațiile publicației conform cărora nava marinei britanice a trecut granița Ucrainei, nu a Rusiei.

„Acest teritoriu aparține Rusiei!”, A scris Cororleva.

„Datorită faptului că Marea Britanie neagă totul ... data viitoare scufundați nava fără avertisment”, a îndemnat 2526791.

Unii cititori au legat trimiterea distrugătorului britanic de reuniunea recentă a liderilor din Rusia și Statele Unite.

"Acest incident a demonstrat nemulțumirea vasalilor britanici față de recentul summit de la Putin și Biden <...> Vreau să cred că au existat suficiente focuri de avertizare, deoarece liniile roșii vor fi acum verificate sistematic", a spus unul dintre comentatori.

„Ce au uitat, în general, navele britanice în largul coastei rusești?”, A întrebat Geopolitis.

La rândul său, comentatorul sub numele de fauteavoltaire consideră astfel de acțiuni ale Marii Britanii ca parte a exercițiilor comune cu Statele Unite.

"Doar Rusia a avertizat cu privire la consecințele apropierii de frontierelor sale. În general, se dezvoltă un nou conflict", a subliniat el.

Un alt cititor și-a amintit că britanicii au fost ostili rușilor încă din secolul al XIX-lea.

„Ca urmare a acestui incident, au coborât cu ochi cu rușine și au părăsit rapid teritoriul străin <...> Putin a câștigat din nou!”, A conchis un alt utilizator.

Miercuri, Ministerul Apărării a anunțat că forțele Flotei de la Marea Neagră au au stopat violarea de către nava britanică a frontierei rusești în preajma captului Fiolente. Distrugătorul nu a reacționat la avertizarea de utilizare a armelor, după care o navă rusească de pază a deschis un foc de avertizare, iar peste nouă minute, avionul Su-24m a lansat patru bombe pe ruta urmată de nava britanică. După aceea, Defender a părăsit apele teritoriale rusești. În Marea Britanie, incidentul a fost catalogat ca fiind pasaj inofensiv în „apele teritoriale ucrainene”.

După incident, Ministerul Apărării l-a convocat pe atașatul militar de pe lângă ambasada Marii Britanii.

26
Tagurile:
Vladimir Putin

Загрузка...