Завод по производству сжиженного природного газа

Rezervele arctice: Rusia se pregătește elimine SUA din Europa

850
Exportul de gaz natural american lichefiat bate noi recorduri. Dar această agitație nu va dura mult, se teme Washingtonul, deoarece după lansarea conductei "Nord Stream – 2", în Europa, se va ʺrevărsaʺ combustibilul rusesc ieftin.

MOSCOVA, 18 mai – Sputnik, Natalia Dembinskaia. În plus, în următorii câțiva ani, Moscova ar putea să facă noi progrese pe piața gazului natural lichefiat (GNL). Acest lucru va fi facilitat de mari proiecte naționale. Observatorii nu exclud ca, în viitor, ar putea Rusia să elimine Statele Unite de pe piața europeană.

Qatarul nu va preda Asia

În martie, americanii au trimis peste hotare 10,5 miliarde de picioare cub de gaz lichefiat pe zi, a informat Administrația pentru Informații Energetice (EIA) a Ministerului de Energie al SUA. În aprilie se trimiteau 9,2, dar și acesta este maximul absolut pentru începutul primăverii.

După cum se menționează în raport, anul trecut și în ianuarie 2021 o mare parte a exportului de GNL din SUA s-a îndreptat spre Asia. Dar în februarie și martie, Europa a luat jumătate – prețurile pe piața spot de acolo s-au egalat cu prețurile asiatice.

"În ceea ce privește luna mai, ne așteptăm la o scădere de până la 8,6 miliarde de picioare cub pe zi, iar apoi la o creștere de peste nouă miliarde în lunile de vară pentru a satisface cererea maximă din Europa și Asia", a precizat instituția.

Agenția Internațională pentru Energie admite că, până în 2024, americanii ar putea deveni lideri în acest segment. AIE estimează că capacitatea totală în ceea ce privește gazul natural lichefiat în SUA, Australia și Rusia va asigura, până în acel moment, 90% din creșterea exportului global de GNL. Cu toate acestea, lideritatea este discutabilă.

Este puțin probabil ca cel mai mare jucător, Qatar, să permită Statelor Unite să acapareze piața asiatică. În 2020, statul din Orientul Mijlociu a exportat 77,6 milioane de tone de GNL, ceea ce reprezintă 26,5% din totalul livrărilor. Și până în 2024, producția anuală a micii monarhii din Golful Persic ar putea aproape să se dubleze. În februarie, Doha a luat decizia finală în ceea ce privește investițiile pentru dezvoltarea zonei de est a Zăcământului de Nord. Acesta este cel mai mare proiect GNL.

Australia se află în urma Qatarului – 26%. Locurile trei și patru sunt ocupate de Statele Unite (14,7) și Rusia (zece). Mai mult, în 2019, noi am exportat mai mult GNL în Europa și Asia decât americanii. În următorii ani, se așteaptă o intensificare a concurenței, iar Moscova are toate șansele de a ieși învingătoare. Este vorba despre imensele rezerve arctice.

Arctica reprezintă o prioritate

Dezvoltarea sistematică a resurselor de petrol și gaze din Oceanul Arctic este o prioritate a autorităților rusești deja de cincisprezece ani. În martie, Guvernul a aprobat un program pe termen lung privind dezvoltarea producției de gaz natural lichefiat. Acesta vizează diversificarea surselor, în primul rând utilizarea activă a Platformei continentale arctice și a Orientului Îndepărtat. Se preconizează că capacitatea de producție a GNL-ul se va tripla într-un deceniu și jumătate.

Dacă Statele Unite au devenit unul dintre cei mai mari exportatori grație producției de șist, atunci Arctica va ajuta Rusiei, declară publicația americană OilPrice, care se specializează în analiza petrolului și a gazelor. Rezervele din regiune sunt enorme – 35,7 miliarde de metri cubi de gaz natural și peste 2,3 miliarde de tone de petrol și condens.

În centrul atenției – proiectele companiei ʺNovatekʺ: ʺYamal LNGʺ și ʺArctic LNG 2ʺ. Al doilea, în valoare de 21 miliarde de dolari, va fi lansat în 2023, pentru a atinge capacitatea maximă de aproape 20 de milioane de tone pe an în 2026.

La sfârșitul lunii martie, proiectul a fost finanțat în proporție de aproximativ 39%. În acest an vor fi investiți încă șase miliarde – de două ori mai mult decât anul trecut. Printre investitori – compania franceză Total, corporațiile chineze de petrol și gaze CNPC, CNOOC, consorțiul japonez Mitsui & Co și JOGMEC.

"Arctic LNG-2" prevede construcția a trei linii pentru producția de gaz natural lichefiat cu o capacitate de 6,6 milioane de tone pe an fiecare și un condens de gaz stabil de până la 1,6 milioane de tone pe an. Baza de resurse – Zăcământul ʺSalmanovskoeʺ de pe peninsula Gîdan din Districtul autonom Iamalia-Neneția. Lansarea primei linii este programată pentru 2023, a celei de-a doua și de-a treia – pentru 2024 și 2026.

După cum a menționat OilPrice, dacă zăcămintele vor fi dezvoltate cu succes, ʺNovatekʺ va oferi pieței aproximativ 100 de milioane de tone de gaz lichefiat pe an. Compania va atinge astfel de volume după 2030. În același timp, costul resurselor extrase va fi foarte mic.

Potrivit ministrului Energiei, Aleksandr Novak, Rusia va putea produce peste 68 de milioane de tone de GNL pe an până în 2025 și își va crește cota pe piața mondială până la 25%.

Lovitură puternică

Analiștii OilPrice cred că Rusia pregătește o lovitură puternică asupra pozițiilor americane în Europa și este capabilă să elimine în totalitate concurentul de acolo.

Moscova va intra în ofensivă pe două fronturi: pentru europeni, nu este avantajos numai gazul rusesc din gazoduct, ci și cel natural lichefiat.

"Pe termen lung, anume GNL-ul din Rusia va fi mai atractiv pentru consumatorii din Uniunea Europeană din două motive: livrarea este mai rapidă decât cea din SUA și mai ieftină. Nu degeaba Lituania, care militează pentru independență energetică, cumpără totuși GNL de la noi. Pur și simplu nu există altă ieșire: Norvegia are și alți clienți, iar să livrezi de peste ocean este scump", spune Leonid Hazanov, un expert industrial independent.

În plus, observă el, pentru furnizorii americani, China și Japonia au prioritate – prețurile sunt mai mari acolo. În Europa, ei nu sunt pregătiți să plătească atât de mult, iar vânzările în Lumea Veche cresc, de regulă, numai în timpul creșterii sezoniere a cererii.

"Prin urmare, GNL-ul rusesc poate elimina GNL-ul de peste ocean de pe cea mai mare parte a pieței europene, lăsând concurenților, din clemență, țările de pe coasta Oceanului Atlantic – Spania și Portugalia, deși nici acolo nu există motive pentru a crește vânzările americane: în 2019, ʺNovatekʺ a semnat cu Repsol un contract pentru un milion de tone de GNL pe an timp de 15 ani", spune Hazanov.

Riscuri obiective

Cu toate acestea, există și riscuri obiective – având în vedere surplusul de GNL pe piața mondială până cel puțin în 2025 și concurența crescândă, este dificil să ne așteptăm la prețuri ridicate.

"Arctic LNG 2" va fi lansat în 2023 și, până atunci, producția globală va crește până la 650 de miliarde de metri cubi pe an (pentru comparație: în 2016 producția era de 452). Consumatorii vor avea mai multe oportunități în ceea ce privește reducerea prețurilor", explică Nikolai Nepliuev, membru al consiliului de directori al întreprinderii ʺTogliattiazotʺ și expert în industria chimică. Prin urmare, în opinia sa, proiectului ʺArctic LNG 2ʺ nu i-ar încurca o asigurare sub formă de contracte pe termen lung, care ar contribui la comercializarea GNL-ului pe piața internațională.

Dacă vorbim despre concurența în producție și export, atunci rivalul natural al Rusiei sunt Statele Unite, este de acord Nepliuev. Analistul este sigur că, în ciuda recordurilor de export din martie, americanii nu vor reuși să elimine complet pe ceilalți furnizori de pe piață.

"Este timpul să recunoaștem că Rusia va deveni un jucător important în industrie", a constat în raport Institutul Oxford pentru Cercetări Energetice.

În același timp, experții se întreabă dacă GNL-ul din Rusia nu va concura cu propriul său gaz din gazoduct. "Kremlinul a preferat o abordare practică și a acordat prioritate creșterii rapide și dezvoltării sectorului GNL", presupun autorii raportului.

În fine, experții ajung la concluzia că exportul rusesc de GNL este destul de diversificat. Cea mai mare parte se îndreaptă spre regiunea Asia-Pacific, iar o parte semnificativă spre acele țări europene unde, ʺde regulă, gazul din gazoduct nu ajungeʺ. Mai mult, chiar și atunci când GNL-ul autohton ajunge pe principalele piețe de vânzări ale companiei ʺGazpromʺ, cum ar fi Franța, Belgia și Olanda, el nu pare ʺsă canibalizeze cererea de combustibil, care ajunge prin gazoductʺ, întrucât vânzările cresc de la an la an.

850
Tagurile:
Europa, Rusia, SUA, Arctica
Эсминец Дефендер ВМС Великобритании в порту Одессы, Украина

MAE le-a propus britanicilor să-și redenumească distrugătorul

17
(reînnoit 12:56 24.06.2021)
Viceministrul rus de Externe, Serghei Reabkov, a propus britanicilor să-și redenumească distrugătorul Defender.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Comentând incidentul cu distrugătorul britanic “Defender” (Apărător) în Marea Neagră, viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Reabkov, a propus redenumirea acestuia în “Agresor”.

“Le propun forțelor navale regale ale Marii Britanii să mediteze la redenumirea navei din Apărător – Defender, în Agresor”, a declarat jurnaliștilor diplomatul pe marja conferinței internaționale “Amenințările globale pentru securitatea biologică. Probleme și soluții”.

Mai devreme, Ministerul de Externe al Rusiei a calificat drept o provocare incidentul cu distrugătorul britanic în Marea Neagră.

Reamintim că miercuri Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că distrugătorul britanic Defender a trecut frontiera rusă și a intrat la trei kilometri în apele teritoriale rusești în zona capului Fiolente. O navă de pasă a grănicerilor a deschis un foc de avertizare, iar avionul Su-24M efectuat patru lansări de bombă de avertizare în calea distrugătorului.

17
Tagurile:
Rusia, Marea Britanie, Bitdefender
Tematic
„Au luat-o la sănătoasă”. Americanii, despre incidentul cu distrugătorul britanic
MAE rus a dat o apreciere la acțiunile distrugătorului britanic în Marea Neagră
Au fost publicate imaginile de pe distrugătorul Defender, care a încălcat frontiera rusă
„Putem și bombarda”. MAE rus, despre incidentul cu distrugătorul britanic
Marea Britanie, despre obiectivele invaziei distrugătorului Defender pe teritoriul Rusiei

Загрузка...
Carina Țurcan

Instanța din Moscova: Sentința în privința Carinei Țurcan, acuzată de spionaj, este legală

44
Curtea de Apel de jurisdicție generală a lăsat neschimbată pedeapsa cu 15 ani de detenție în colonie, care i-a fost aplicată anterior originarei din Moldova.

CHIȘINĂU, 23 iunie - Sputnik. Prima instanță de apel de jurisdicție generală a recunoscut drept legală sentința în privința fostului membru al consiliului de administrație al ”Inter RAO” Carina Țurcan, originară din Moldova, care a primit o pedeapsă de 15 ani de detenție  pentru spionaj. Despre aceasta a informat RIA Novosti, cu referire la serviciul de presă al instanței.

Totodată, verdictul a fost modificat în ceea ce privește contabilizarea timpului în care Țurcan s-a aflat în arest, calculându-l în conformitate cu schema „zi pentru zi”.

Este menționat că ședința a avut loc în regim închis pentru public din cauza informațiilor secrete care se conțin în dosar.

Verdictul a fost atacat atât de apărare, care insistă asupra achitării, cât și de Procuratură, care nu a fost de acord cu procedura de calculare a zilelor petrecute de Turcan în detenție preventivă.

Pe 29 decembrie 2020, Judecătoria orașului Moscova a decis o pedeapsă de 15 ani de colonie cu regim general pentru moldoveanca Carina Țurcan.

"Instanța a decis să o recunoască pe Țurcan vinovată de săvârșirea infracțiunii incriminată de Articolul 276 al Codului Penal al Federației Ruse și să-i fie stabilită pedeapsă sub formă de lipsire de libertate pe un termen de 15 ani, într-o colonie cu regim general", au stabilit judecătorii în decizi lor.

Țurcan a fost plasată în arest în iunie 2018, după o altă prelungire a perioadei de arest, Curtea de Apel a modificat pe 16 ianuarie 2020 măsura restrictivă, interzicându-i doar comunicarea cu martorii din dosar. Cu toate acestea, ea nu a rămas liberă mult timp: la propunerea parchetului, instanța de casare a trimis-o înapoi la centrul de detenție preventivă, pe 7 februarie, în același timp reîntorcând cazul în Instanța de apel, care a lăsat-o apoi în izolator.

Potrivit hotărârii de punere sub acuzare, postată anterior pe rețelele de socializare de Pavlov, Țurcan ”aflându-se într-un loc neidentificat, acționând în mod deliberat împotriva securității Federației Ruse pentru a îndeplini sarcinile stabilite de serviciul special moldovenesc, din motive mercantile, conștientizând că informațiile primite privind volumul livrărilor și capacitatea de putere a energiei furnizate din Federația Rusă în Ucraina într-o anumită perioadă constituie secret de stat, nu mai târziu de 29 septembrie 2015, prin intermediul unui canal de comunicare închis”, le-a transmis serviciului special moldovenesc.

Ancheta consideră că diseminarea prematură a acestor date ar putea complica relațiile Rusiei cu state străine și organizații internaționale sau ar fi putut fi folosite împotriva securității Federației Ruse și, de asemenea, că Țurcan a primit sume mari de bani pentru transmiterea lor.

44
Tagurile:
Spionaj, Moscova, Carina Țurcan

Загрузка...