View of the Moscow Kremlin

Moscova explică UE contramăsurile sale ca răspuns la sancţiunile din partea Bruxelles-ului

424
(reînnoit 16:15 04.05.2021)
La câteva zile după ce a interzis intrarea în Rusia a opt oficiali europeni, Moscova a oferit explicații suplimentare UE cu privire la decizia sa în urma unor noi sancțiuni din partea Bruxelles-ului.

BUCUREŞTI, 4 mai – Sputnik. Reprezentantul permanent al Rusiei în UE, Vladimir Tchijov, a explicat luni, 3 mai, măsurile luate recent de Moscova ca răspuns la sancțiunile impuse de Bruxelles, a anunțat misiunea diplomatică rusă în UE în urma unei întâlniri între Tchijov, Ilze Juhansone, secretar general al Comisiei Europene, și Stefano Sannino, secretar general al Serviciului european pentru Acțiune Externă.

„Ambasadorul Vladimir Tchijov a dat explicații suplimentare cu privire la măsurile anunțate de Rusia la 30 aprilie, ca reacție la deciziile unilaterale ale Uniunii Europene. Acesta a menționat importanța eforturilor diplomatice în sensul remedierii situației actuale tensionate în dialogul dintre Moscova și Bruxelles. Rusia a confirmat încă o dată disponibilitatea sa de a depune aceste eforturi”, a anunţat misiunea, potrivit Sputnik France

​Reuniunea s-a axat asupra stării relațiilor dintre Rusia și UE, iar participanții „au deplâns tendința spre deteriorarea acestora, [situaţie] care s-a agravat recent”.

Opt oficiali europeni au interdicţie de a intra în Rusia

La 30 aprilie, Rusia a interzis intrarea pe teritoriul său a opt oficiali europeni. Măsura a fost luată ca răspuns la sancțiunile introduse de UE în 2 și 22 martie împotriva mai multor cetățeni ruși, sancţiuni pe care Moscova le consideră contrare Cartei ONU și standardelor fundamentale ale dreptului internațional.

Printre oficialii europeni cărora li s-a interzis intrarea în Rusia sunt președintele Parlamentului European David Sassoli, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Vera Jourova, procurorul din Berlin Jörg Raupach și deputatul francez Jacques Maire, raportor special la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (PACE) în chestiunea otrăvirii adversarului Alexei Navalnîi.

Mai mulți politicieni francezi, inclusiv Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian, și-au exprimat solidaritatea cu Jacques Maire, menţionând că Parisul se aștepta ca Moscova să se comporte „responsabil”.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, s-a arătat revoltat de restricțiile din partea diplomației ruse. Pe 3 mai, Serviciul European pentru Acțiune Externă a emis o declarație cu privire la această chestiune.

424
Tagurile:
UE, Moscova
Tematic
Moscova expulzează alți șase diplomați europeni
Parlamentul European acuză Moscova de înrăutățirea relațiilor UE - Rusia
Un film românesc a obținut marele premiu la Moscova
Ежегодное послание президента РФ Федеральному Собранию

Putin a exprimat condoleanțe familiilor victimelor atacului din Kazan

44
Potrivit celor mai recente informații, în urma urmare focurilor trase în școala din Kazan, șapte copii și un profesor au fost uciși, iar alte 20 de persoane au fost rănite. Focul a fost deschis de un tânăr de 19 ani.

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a exprimat condoleanțe profunde familiilor și prietenilor celor uciși în timpul împușcăturilor de la școala din Kazan.

De asemenea, șeful statului rus a dispus autorităților responsabile să ofere toată asistența medicală necesară copiilor răniți la școală, relatează RIA Novosti. O echipă a Ministerului pentru Situații Excepționale, din care fac parte medici și psihologi, a fost trimisă la Kazan, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Putin a vorbit la telefon cu prim-ministrul rus, Mihail Mișustin, vicepremierul Tatiana Golikova și ministrul pentru Situații Excepționale, Evgenii Zinicev. În timpul discuției, președintele l-a ordonat lui șefului Gărzii Naționale, Dmitri Zolotov, ținând cont de situația din Kazan, să elaboreze un nou regulament privind tipurile de arme pe care cetățenii le pot folosi.

"S-au făcut rapoarte asupra acestui caz. Președintele a vorbit și telefonic cu premierul Mișustin, vicepremierul Golikova, precum și cu șeful Ministerului pentru Situații Excepționale Zinicev", a spus Peskov.

Anterior, făcând trimitere la serviciile de urgență, s-a raportat că copiii au fost evacuați de la o școală din Kazan, unde o persoană necunoscută a deschis focul și a declanșat o explozie. Serviciul de presă al președintelui Tatarstanului a declarat că șapte copii și un profesor au fost uciși, iar alte 20 de persoane au fost rănite. Șeful Republicii Tatarstan, Rustam Minnikhanov, a spus că a deschis focul un tânăr de 19 ani, iar arma o deținea legal.

Potrivit serviciului de presă al Comitetului Național Antiterorism, un criminal armat care a deschis focul la gimnaziul nr. 175 din Kazan a fost reținut.

Ancheta asupra cazului din Kazan va fi efectuată de Biroul Central al Comitetului de Anchetă din Rusia.

44
Tagurile:
Vladimir Putin, Kazan

Загрузка...
Studenți, instituții superioare de învățământ

Studenți români, atenție: actele necesare ca lucrați în Rusia

70
(reînnoit 12:10 11.05.2021)
Casa Rusă din București vine cu o informație de interes major pentru studenții români și nu numai – străini, în general – care doresc să obțină un loc de muncă în Rusia. Cum trebuie procedat.

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Studenții străini care doresc să obțină un loc de muncă în Rusia o pot face mai ușor de acum înainte, grație informațiilor extrem de importante și de precise oferite tuturor de Casa Rusă din București.

Astfel, reprezentanții Casei Ruse din București explică de ce documente are nevoie un student străin pentru a obține un loc de muncă în Rusia.

Sunt acceptați numai studenții cu vârsta de peste 18 ani.

Dacă angajatorul este însăși universitatea sau o organizație care îi aparține, nu trebuie să obțineți autorizații separate. Un student poate lucra doar în timpul liber sau în vacanță.

În alte cazuri, este necesar să obțineți un permis de la Direcția Principală pentru Probleme de migrație a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia.

Există, însă, o condiție esențială pe care trebuie să o îndeplinească studenții interesați de obținerea unui loc de muncă în Rusia.

”Dar nu tuturor li se va acorda acest permis - doar studenților cu normă întreagă din universitățile acreditate de stat. În plus, puteți lucra numai în orașul sau regiunea în care se află universitatea și în profesia indicată în acel permis”, informează reprezentanții Casei Ruse din București pe pagina lor de Facebook.
70
Tagurile:
studenţi, student, Lucru, Rusia
Tematic
Guvernul taie voucherele de vacanță, sporurile și limitează gratuitățile pentru studenți
Polițiștii descind în toate universitățile. Sunt vizați toți studenți moldoveni
VIDEO: Confruntări stradale între studenți și poliție în Turcia

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis: ”Noi ne pregătim pentru misiuni de luptă”

0
(reînnoit 13:57 11.05.2021)
Președintele Iohannis a făcut o nouă declarație despre pregătirile pentru luptă ale militarilor români în contextul ”Justice Sword 21”.

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Președintele Klaus Iohannis a fost prezent, alături de președintele Poloniei, Andrzej Duda, la exercițiul militar multinațional ”Justice Sword 21”.

Trecând peste numele ridicol al exercițiului, preluat probabil din lumea benzilor desenate Marvel, să menționăm că președintele a spus că românii și trupele NATO se pregătesc pentru… misiuni de luptă!

”Când vorbim de misiuni de luptă, noi ne pregătim pentru apărare pe flancul estic”, a spus Iohannis, subliniind – ”Este foarte important pentru noi să avem trupe foarte bine pregătite pentru apărare în flancul estic”.

Sigur, întrebarea oricărui om logic și informat este ”apărare”… contra cui și bazat pe ce considerente?!

Trecând peste declarațiile absurde marca NATO, nimeni nu neagă importanța pregătirii militare comune, mai ales alături de o armată atât de valoroasă cum este cea poloneză.

”Este foarte important pentru noi să participăm la astfel de exerciții pentru a încuraja forțele noastre care lucrează împreună”, a spus Iohannis, menționând că ”Soldații polonezi sunt cei care au venit să facă parte din brigada multinațională”.

Iohannis spune corect că ”este extrem de important să facem astfel de exerciții pentru a crește gradul de interoperabilitate, pentru a se cunoaște unii cu ceilalți”, și a adăugat sintagma cheie - pentru a fi pregătiți pentru ”misiuni de luptă”.

Întrebarea, pe care desigur că nu i-o pune nici un ziarist acreditat, este – când a participat NATO la vreo ”misiune de apărare”? Că despre misiuni de atac și invazie, cred că putem da destule exemple.

”Sunt impresionat, exercițiul a funcționat foarte bine și îi felicit pe toți!”, a conchis președintele României.

0
Tagurile:
Klaus Iohannis

Загрузка...