Regizorul Andrei Huțuleac a obținut marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Moscova - Sfântul Gheorghe de Aur

Un film românesc a obținut marele premiu la Moscova

275
(reînnoit 14:13 30.04.2021)
Filmul regizorului român Anadrei Huțuleac a obținut marele premiu la Festivalul Internațional de Film de la Moscova.

BUCUREȘTI, 30 apr – Sputnik. Filmul “Dog Poop Girl”, al regizorului român, Andrei Huțuleac, a obținut marele premiu la Festivalul Internațional de Film de la Moscova – “Sfântul Gheorghe de Aur”.

Regizorul român a sosit la eveniment pentru a primi personal premiul.

“Le mulțumesc selecționerilor pentru acceptarea filmului nostru și membrilor juriului pentru decizia luată. Cred că acest mic fragment al premiului trebuie să plece către toți cineaștii, reprezentați în programul din acest an: am parcurs o cale lungă și am reușit”, a spus Huțuleac. Filmul este inspirat de o istorie despre primul caz sonor de hărțuire online.

Premiul pentru cea mai bună actriță a fost înmânat Andreei Grămoșteanu, care a jucat rolul central în “Dog Poop Girl”.

“Pentru delicatețe și faptul că exprimă mai mult decât este destinat rolului. Premiul pentru cel mai bun rol feminin – Andreea Grămoșteanu, filmul “Dog Poop Girl” al lui Andrei Huțuleac”, a anunțat membruд juriului festivalului, actorul Miloš Biković.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Film de la Moscova a fost organizată în anul 1935. În perioada celui De-Al Doilea Război evenimentul nu s-a desfășurat. Următoarea ediție a avut loc abia în anul 1959.

Din anul 1999 și până în prezent, președintele Festivalului este regizorul rus Nikita Mihalkov.

275
Tagurile:
Rusia, România
Тема:
Relațiile româno-ruse (281)

Ministerul rus al Apărării, despre intensificarea activităţilor NATO în regiunea arctică

372
Flota de Nord din Rusia constată o intensificare tot mai mare a exercițiilor NATO în Arctica, unde Alianța a revenit la o practică aproape uitată de mai bine de jumătate de secol.

BUCUREŞTI, 14 mai – Sputnik. În ultimii ani, NATO și-a intensificat manevrele militare în apropierea frontierelor rusești din Arctica, ceea ce nu s-a mai întâmplat din anii 1940, a declarat joi, 13 mai, amiralul Alexandre Moiseiev, comandantul Flotei de Nord, în timpul unei conferinţe de presă la bordul crucișătorului cu rachete „Piotr Veliki”.

„Forțele navale NATO organizează în mod regulat misiuni cu nave solo și grupuri de nave de suprafață. Este aproape un fapt despre care nu s-a mai auzit de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus Moiseiev.

În plus, submarinele și navele de suprafață americane rămân mai mult timp în mările Barents și Norvegia, a adăugat comandantul, citat de Sputnik France

Navele și avioanele NATO, tot mai aproape de granițele rusești

Potrivit amiralului, Alianța nu doar că efectuează manevre în Arctica mai des decât înainte, dar le desfăşoară în zone din ce în ce mai apropiate de granițele Rusiei.

„Zonele lor de acțiune sunt tot mai apropiate de granițele Federației Ruse. Intensitatea zborurilor strategice ale bombardierelor Forțelor Aeriene ale SUA a crescut semnificativ în Arctica. Aceste acțiuni au un caracter provocator și au o influență negativă asupra sistemului regional de securitate”, a încheiat comandantul.

Intensificarea activităților NATO

Numărul avioanelor NATO interceptate în apropierea granițelor ruseşti a crescut la sfârșitul verii 2020. Rapoartele despre aeronave străine escortate de avioanele rusești au devenit mai puțin frecvente în toamnă, dar, în decembrie, Rusia a constatat o activitate reintensificată în apropierea frontierelor sale.

În septembrie anul trecut, Marina britanică și-a anunțat participarea la o operațiune desfăşurată de patru țări NATO dincolo de Cercul Arctic. Operațiunea anterioară SUA-Marea Britanie în Marea Barents a avut loc în mai 2019.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susținuse anterior că Moscova este activă în regiunea arctică și că trupele rusești se află aproape de granițele externe ale Alianței. Moscova a calificat aceste declarații ca fiind contrare logicii, deoarece nu Rusia „se apropie de NATO, ci NATO [care] se extinde constant și continuă să avanseze către granițele sale”.

372
Tematic
Trei submarine nucleare rusești au efectuat o manevră unică în Arctica - VIDEO
De ce SUA s-au speriat de expediția arctică a Rusiei “Umka-2021”
"Așteptăm tehnica până în august": Americanii se pregătesc să debarce în Arctica

Загрузка...

NI a prezentat cel mai periculos submarin rusesc

893
(reînnoit 16:33 13.05.2021)
Cel mai nou sistem de propulsie al submarinului rusesc al proiectului ʺLadaʺ îl face atât de silențios încât este aproape imposibil de observat apropierea acestuia din urmă, scrie publicistul american Caleb Larson într-un articol pentru revista National Interest.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Autorul a menționat că corpul său are forma unei lacrimi, grație construcției fuziforme submarinul este eficient din punct de vedere hidrodinamic. Acest lucru permite evitarea turbulențelor și nu generează zgomot evident. O contribuție specială la silențiozitatea submarinului este adusă de elementul de combustibil hidrogenat și oxigenat, care generează electricitate pentru elice.

În ciuda prezenței generatoarelor diesel, la fel ca și la alte submarine diesel-electrice, în proiectul ʺLadaʺ, electricitatea este generată inclusiv grație unei reacții chimice. Acest lucru permite evitarea zgomotului ʺrăsunătorʺ al motorului. Modelele noi pot fi mai silențioase decât unele submarine nucleare, întrucât pompa care distilează agentul refrigerant pentru răcirea reactorului lucrează destul de zgomotos.

Astăzi, Rusia construiește submarine diesel-electrice de două tipuri – proiectul 636.3 "Varshavyanka" și 677 "Lada". Submarinele "Varshavyanka" au fost create pe baza proiectului sovietic 877 "Paltus". Flota Mării Negre a primit deja șase astfel de nave, iar până în 2024, o serie de șase submarine este programată să intre în serviciul Flotei din Pacific.

Mai devreme, directorul general al întreprinderii de construcții navale "Șantierele Navale Admiralty", Aleksandr Buzakov, a spus că primele două submarine diesel-electrice de serie de-a patra generație ale proiectului 677 ʺLadaʺ vor fi înarmate cu rachetele de croazieră ʺKalibrʺ.

Submarinele ʺKronstadtʺ și ʺVelikie Lukiʺ, al doilea și al treilea la număr în proiectul 677, sunt planificate să fie predate Marinei Federației Ruse anul viitor. Primul submarin din serie – "Sankt Petersburg", înarmat doar cu mine și torpile, s-a alăturat flotei încă în 2010.

893
Tagurile:
submarin

Загрузка...
Protest în Piața Universității din București

Acum, Live: Protest în Capitală parte a ”Marșului mondial pentru Libertate”

67
(reînnoit 16:10 15.05.2021)
,
Un protest se desfășoară acum în centrul Capitalei – protestatarii români s-au alăturat celor din alte țări în acțiunea internațională lansată de Alianța Mondială pentru Libertate

BUCUREȘTI, 15 mai – Sputnik. La ora aceasta a început în Piața Universității din București protestul intitulat ”Libertate și pământ”. Prin această manifestare, România s-a alăturat altor zeci de țări în acțiunea internațională lansată de Alianța Mondială pentru Libertate.

Participanții subliniază că este cel de-al doilea protest mondial la care participă România, după cel din 30 martie 2021.

Protestul era anunțat pentru ora 15.00 de Dan Chitic și alte câteva figuri centrale ale protestului – Iulian Capsali, Pompiliu Diplan – dar bucureștenii s-au adunat ceva mai încet.

Manifestarea este asumată de 3 organizații, care au colaborat la organizare: ”Stare de Libertate”, ”Calea Neamului” și ”NEAMUNIT”.

După protestul din Piața Universității, manifestanții se vor deplasa în Piața Victoriei, unde vor protesta contra celor 12 luni de stare de alertă, a ”obligativității vaccinării” dar, atenție – și contra proiectului de lege pentru vânzarea pământurilor către străini. În lume, iese în evidență protestul omolog din Melbourne, Australia, unde participă câteva mii de participanți.

Sputnik va transmite Live secvențe de manifestare.

67
Tagurile:
Proteste

Загрузка...