Drapelele Rusiei și României

Aberații și provocări după EXPULZAREA unui diplomat RUS din România

684
(reînnoit 15:14 26.04.2021)
Imediat după decizia MAE de a declara un diplomat rus ”persona non grata” au început să apară comentarii aberante.

BUCUREȘTI, 26 apr – Sputnik. Acum puțin timp, MAE a anunțat decizia de a-l declara persona non grata pe teritoriul României pe Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

MAE spune că decizia a fost luată ”având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

Desigur, decizia nu reprezintă altceva decât o conformare la ceea ce face SUA – și anume expulzarea a zece diplomaţi ruşi, ”motivată” absurd de ”atacuri cibernetice şi ingerinţele în alegerile prezidenţiale din 2020”.

Peste asta s-a suprapus și incidentul diplomatic cu Cehia, dar esențial pentru România este ce face ”partenerul strategic” – sau ”stăpânul coloniei”, cum spun mulți jurnaliști și personalități.

Așa că expulzarea unui membru ale personalului Ambasadei – motivată formal, printr-o lege cadru – este o măsură de aliniere și nu poate fi interpretată în sensul de tensionare a relațiilor cu Rusia, așa cum și-ar dori propaganda atârnătoare de teapa lui Iulian Chifu – sau un profesionist de gen precum Radu Tudor.

Probabil va urma și o expulzare a unui diplomat român de la Ambasada României din Rusia – fapt firesc -  dar e regretabil, în contextul în care noul ambasador român, Cristian Istrate, a fost primit cu toate onorurile la Moscova.

Dar interpretările aberante au început să apară! De exemplu, apreciata agenție DC News titrează: ”Diplomat RUS, expulzat de România, după acuzații de SPIONAJ. Bogdan Chirieac: Nu este deloc îmbucurător. Tensiunile au crescut enorm”.

Aceeași aberație cu privire la „Spionaj” este preluată de Antena 3, care adaugă – ”spionaj militar”.

”Un membru al Ambasadei Rusiei la Bucureşti, acuzat de spionaj, a fost declarat persona non grata în România”, scrie Antena 3 și, evident, îl citează pe Radu Tudor, care spune că ”Acest atașat militar adjunct a fost documentat de autoritățile române şi este declarat persona non grata în urma activităților săvârșite pe teritoriul României”.

În realitate, Radu Tudor aberează când e vorba de Rusia - MAE nu spune în Comunicat așa ceva! Nici pomeneală de ”spionaj” sau ”spionaj militar”!

De fapt, România, prin Iohannis, trage frâna și încearcă să stopeze alunecarea în nebunia dorită de propaganda NATO și de atârnătorii de conflicte.

Chiar și Bogdan Aurescu, la ultima apariție TV, cu toate că a fost provocat de Radu Tudor în fel și chip, NU a preluat aberațiile propagandistului despre Rusia, ci s-a păstrat într-o paradigmă normală – mai bine zis a unei alinieri normale la statutul actual al României, de stat ”aliniat” în cadrul ”parteneriatului strategic” și al NATO.

Deci, să ne așteptăm la multe aberații și zvârcoliri ale propagandei – și cred că șansa diplomației române de a-și face treaba este să potolească aceste ieșiri care nu fac bine României. Altfel spus, nu Rusia vrea răul României, ci aceste personaje care acționează în interesul altor forțe, interesate de conflicte și instabilitate.

684
Tagurile:
Rusia, România
Тема:
Relațiile româno-ruse (281)

Moscova promite răspundă după ce Macedonia de Nord a expulzat un diplomat rus

60
Macedonia de Nord a decis expulzarea unui diplomat rus, a confirmat marți ambasada. Moscova ia în calcul contramăsuri.

BUCUREŞTI, 18 mai – Sputnik. „Confirmăm expulzarea unui diplomat rus de către autoritățile Macedoniei de Nord. Partea rusă are în vedere contramăsuri”, a declarat misiunea diplomatică rusă.

Ambasadorul rus Serghei Bazdikin a fost convocat săptămâna trecută la Ministerul macedonean de Externe, unde a fost informat că diplomatul trebuie să părăsească țara în termen de șapte zile, potrivit site-ului de știri MKD, citat de Sputnik News

„În conformitate cu articolul 9 din Convenția de la Viena, Ministerul de Externe a luat decizia de a declara un diplomat de la ambasada rusă persona non grata în Republica Macedonia de Nord”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Cauzele din spatele acestei măsuri din partea Skopje rămân neclare.

60

Загрузка...
Президент РФ В. Путин принял верительные грамоты у 23 вновь прибывших послов иностранных государств

Putin: „Contăm pe dezvoltarea relațiilor reciproc avantajoase cu România”

383
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a transmis noului ambasador al României la Moscova, Cristian Istrate, că Rusia contează pe dezvoltarea relațiilor reciproc avantajoase cu România.

BRUXELLES, 18 mai – Sputnik. Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a dat un mesaj de cooperare cu România foarte diferit de declarațiile belicoase de la București. Astfel, în cadrul ceremoniei de prezentare a scrisorilor de acreditare a unor noi ambasadori, între care se afla şi noul ambasador al României la Moscova, Cristian Istrate, Putin a avut un mesaj de deschidere față de România:

”Contăm pe dezvoltarea relațiilor reciproc avantajoase cu România. Suntem gata să lucrăm împreună pentru a intensifica legăturile politice, economice și umanitare. Există un potențial bun de cooperare în regiunea Mării Negre”, a declarat Vladimir Putin cu această ocazie.

Tonul este foarte diferit de încrâncenările ministrului de Externe al României, Bogdan Aurescu, și de semnalele agresive transmise de diplomația română.

Ceremonia s-a desfăşuratîn Sala Aleksondrovski din Marele Palat al Kremlinului, cu această ocazie prezentându-și scrisorile de acreditare 23 de ambasadori.

Printre ambasadorii care şi-au prezentat scrisorile de acreditare la ceremonia de la Kremlin s-au numărat și şefii misiunilor diplomatice din Republica Moldova, Polonia şi Bosnia-Herţegovina.

383
Tagurile:
România, Vladimir Putin

Загрузка...