Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova

MAE al Rusiei: Cine se află în spatele expulzării diplomaților ruși din Cehia

470
În spatele expulzării diplomaților ruși din Cehia se află Statele Unite, consideră purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.

BUCUREȘTI, 19 apr – Sputnik. În spatele expulzării diplomaților ruși din Praga se află SUA, iar Cehia și alte state europene încearcă să-și ascundă sub preș propriile probleme interne, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

“În ceea ce privește Cehia, trebuie să înțelegem că acel număr de probleme, care s-au acumulat în statele UE și în tot Occidentul acum, sunt mai mult decât suficiente, e nevoie de anumite măsuri pestre a ascunde sub preș aceste probleme. Rusia este acel instrument verificat, o teză intrată în circuit, la care se apelează în astfel de cazuri”, a declarat ea la postul de televiziune Rossiya 1.

„Desigur, în spate se află SUA. Fără dubii, e o țara care dirijează totul în NATO, o țara care dă tonul acestui mainstream occidental, desigur, cu regret, în primul rând, statelor UE și întregii Uniuni”, consideră Zaharova.

Premierul Andrej Babiš a anunțat sâmbăta trecut că autoritățile suspectează serviciile speciale ale Rusiei de implicare în explozia la un depozit de muniții din Vrbětice în anul 2014. La rândul său, prim vicepremierul și ministrul de Externe, Jan Hamáček, a anunțat că urmează să fie expulzați 18 diplomați ruși, care trebuie să părăsească teritoriul țării în decurs de 48 de ore. Duminică Rusia a anunțat măsuri de răspuns. Ambasadorul ceh de la Moscova, Vítězslav Pivoňka,  a fost invitat la MAE al Rusiei, unde i s-a comunicat că 20 de angajați ai ambasadei sunt declarați persona non-grata, urmând să părăsească teritoriul Rusiei în decurs de 24 de ore.

470
Tagurile:
Cehia, Rusia, MAE
Tematic
Cehia și-ar dori să cumpere Sputnik V fără aprobarea EMA
Intrarea în Germania și Cehia, restricționată: cine are acces
Cehia va utiliza Sputnik V fără aprobarea UE? „Nu mai e geopolitică, e vorba de sănătate”
Берлин

Nemții văd în SUA o amenințare mai mare decât Rusia

109
(reînnoit 11:14 06.05.2021)
Locuitorii Germaniei văd în SUA o amenințare mai mare decât Rusia. Acest lucru a fost demonstrat de rezultatele unui sondaj publicat de revista Spiegel.

BUCUREȘTI, 6 mai - Sputnik. Locuitorii Germaniei au evaluat negativ influența Statelor Unite asupra democrației mondiale. Acest lucru este dovedit de rezultatele unui sondaj publicat de revista Spiegel.

Potrivit studiului, mulți germani sunt critici cu privire la politicile Washingtonului, în ciuda simpatiei față de președintele Joe Biden. În special, mai mult de o treime dintre respondenți (36%) consideră că influența Statelor Unite amenință mai mult democrația germană decât acțiunile Chinei (33%) sau ale Rusiei (29%).

În același timp, puțin mai mult de jumătate dintre locuitorii Germaniei (51%) au considerat că influența Statelor Unite asupra democrației mondiale este destul de negativă și doar aproximativ o treime din respondenți (32%) - pozitivă.

Printre cele mai mari amenințări la adresa democrației, locuitorii Germaniei au numit inegalitatea economică (49%), influența marilor companii de tehnologie (46%) și restricțiile privind libertatea de exprimare (40%). Potrivit directorului Alianței Democrațiilor, Jonas Parello-Plezner, motivul declinului încrederii în Statele Unite din partea partenerilor europeni a fost acțiunile lui Donald Trump în timpul președinției sale.

109
Tagurile:
SUA, Rusia, Germania, Bundestag

Загрузка...
Vladimir Putin

Putin și Erdogan au discutat despre situația pandemică

172
Președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au discutat despre situația epidemiologică.

BUCUREȘTI, 5 mai – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat o discuție telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, informează serviciul de presă al Kremlinului.

“A avut loc o discuție telefonică dintre președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Republicii Turce, Recep Tayyip Erdogan”, se menționează în comunicatul administrației prezidențiale ruse.

Cei doi lideri au discutat despre problemele pandemiei de COVID-19.

“S-a discutat în detalii subiectul combaterii răspândirii infecției de coronavirus, inclusiv, luând în considerație situația epidemiologică din Turcia”, se menționează în comunicat.

“S-a subliniat disponibilitatea Rusiei de a intensifica cooperarea în această direcție. În special, este vorba de organizarea cât mai rapidă, începând cu această lună, a livrărilor vaccinului rusesc Sputnik V”, informează Kremlinul.

“Recep Tayyip Erdogan a adus mulțumiri părții ruse pentru sprijinul acordat. Cei doi lideri au căzut de acord că măsurile antiepidemice întreprinse vor permite o îmbunătățire a situației și o reluare a schimburilor bilaterale în sfera turistică”, se spune în comunicat.

“De asemenea, se examinează oportunitatea organizării unei producții (a vaccinului Sputnik V n.r.) în comun cu întreprinderile turcești”, anunță Kremlinul.
172
Tagurile:
Turcia, Rusia, Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin
Tematic
Erdogan și Zelenski au discutat situația din Marea Neagră și Donbass
Erdogan s-a pronunțat în favoarea aderării Ucrainei la NATO
Crimeea a comentat promisiunea pe care i-a făcut-o Erdogan lui Zelenski
Cum comentează Kremlinul întrevederea Erdogan - Zelenski
Erdogan: Turcia va primi o cantitate mare de Sputnik V

Загрузка...
Florin Cîțu, Raluca Turcan

Cîțu s-a făcut de râs nu știe cum se va aplica propria soluție după vaccinare!

0
Florin Cîțu a fost pus în dificultate de ziariști – nu a reușit să explice cum va pune în aplicare cea mai importantă propunere.

BUCUREȘTI, 6 mai – Sputnik. În condițiile în care România se îndreaptă către soluția diferențierii serviciilor de care beneficiază ”vaccinații” față de ”nevaccinați”, premierul Florin Cîțu a fost întrebat cum se va face diferența între cei vaccinații cu două doze, cei care nu au făcut decât prima doză și cei nevaccinați.

Cîțu spune că deocamdată, este ”o propunere pe care o discutăm în Comitetul interministerial”.

”Vom avea soluțiile la INSP… S-ar putea să existe aplicații... Mai simplu spus, se poate verifica dacă o persoană este vaccinată în aplicațiile pe care le avem cu un simplu CNP - deci, se poate verifica foarte ușor”, a răspuns  premierul Florin Cîțu.

Ori, soluția nu este deloc ”simplă”, pentru că expunerea CNP ”pe toate drumurile” nu este recomandată nici de poliție și mai ales nu este acceptată de mulți români.

”Avem timp până la 1 iunie să găsim soluții”, a spus premierul, vizibil încurcat, repliindu-se în formula ”Întâi să vedem care va fi forma pe care o vom avea acceptată în Comitetul interministerial pentru a redeschide restaurantele”.

De fapt, nici despre ”aplicația„ despre care vorbea, Florin Cîțu nu este deloc sigur: ”Nu știu sigur, e ceea ce cred eu că s-ar putea face”.

Cam asta sunt formulele cheie în guvernarea PNL – USR: ”cred” și ”nu știu sigur”.

0
Tagurile:
Florin Cîţu
Tematic
Cîțu insistă că privilegiile pentru vaccinați sunt normale
Cîțu: Dacă vrem să ieșim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm
Scandalos: Cîțu recunoaște că NU are niciun plan pentru o măsură esențială!

Загрузка...