MAE: SUA sunt responsabile pentru ceea ce se întâmplă în relațiile cu Rusia

282
Casa Albă a anunțat anterior impunerea sancțiunilor împotriva unor întreprinderi rusești și, de asemenea, despre expulzarea din țară a zece angajați ai misiunii diplomatice ruse în SUA.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în relațiile cu Rusia le revine în totalitate Statelor Unite, a declarat joi într-un briefing purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, relatează RIA Novosti.

"Washingtonul trebuie să conștientizeze că va fi nevoit să plătească pentru degradarea relațiilor bilaterale. Responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă le revine în totalitate SUA", a spus Zaharova.

Ea a mai menționat că Moscova a avertizat în repetate rânduri Washingtonul cu privire la consecințele impunerii sancțiunilor antirusești.

"Am avertizat în repetate rânduri Statele Unite despre consecințele pașilor lor ostili, care cresc periculos gradul de confruntare între țările noastre", a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

Comportamentul agresiv al Washingtonului va fi respins cu hotărâre, răspunsul la sancțiuni va fi inevitabil, a mai spus Zakharova.

Reprezentantul Ministerului rus e Externe a subliniat că cursul sancțiunilor împotriva Rusiei adoptat de SUA nu răspunde  intereselor popoarelor celor două țări, iar acțiunile administrației președintelui Statelor Unite Joe Biden nu vorbesc despre  un interes pentru normalizarea relațiilor.

"Un asemenea curs, am subliniat în repetate rânduri, nu corespunde intereselor popoarelor celor două principale puteri nucleare, care poartă o responsabilitate istorică pentru soarta lumii", a spus Zaharova.

"Într-o conversație cu președintele rus, Joe Biden și-a exprimat interesul pentru normalizarea relațiilor ruso-americane. Dar acțiunile administrației sale (ale lui Biden) mărturisesc contrariul", a adăugat ea.

Casa Albă a anunțat joi că va impune sancțiuni împotriva întreprinderilor rusești care interzic instituțiilor financiare americane să cumpere obligațiuni de stat ale Rusiei, prin ofertă publică inițială, după 14 iunie. Președintele american Joe Biden i-a declarat Congresului că decretul său de astăzi privind sancțiunile anti-rusești este condiționat de o „amenințare extremă” pentru securitatea națională, care vine dinspre Moscova.

Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui  rus Dmitri Peskov a subliniat că Moscova nu a fost implicată în atacuri cibernetice. Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a menționat de asemenea că acuzațiile SUA de implicare a Rusiei în atacul masiv al hackerilor asupra agențiilor federale americane sunt nefondate.

În afară de aceasta, Rusia a negat în mod repetat acuzațiile de tentative de influențare a  proceselor democratice din mai multe țări, iar Peskov le-a numit „absolut nefondate”. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vorbind despre presupusa ingerință rusă în alegerile din diverse țări, a spus că nu există fapte care să confirme acest lucru.

282
Tagurile:
Rusia, SUA
Tematic
Ex-consilier al șefului Pentagonului: SUA nu vor ajuta Kievul într-un conflict cu Rusia
Rusia închide Turcia: Ce se va întâmpla cu sezonul turistic în 2021?
Patrulă invizibilă: Nava submersibilă BOSS a fost dezvoltată în Rusia
Сергей Викторович Лавров

Lavrov a răspuns la amenințările UE de a impune noi sancțiuni Rusiei

107
Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a răspuns la amenințările Uniunii Europene de a impune noi sancțiuni Rusiei.

Sergueï Lavrov
© Sputnik / Le service de presse du ministère russe des Affaires étrangères
BUCUREȘTI, 6 mai - Sputnik. Bruxelles, care declară posibilitatea introducerii unor noi sancțiuni împotriva Moscovei și „nelegitimitatea” unui posibil răspuns rus la acești pași, copleșit de o manie de impunitate, este un drum care nu duce nicăieri, a declarat joi ministrul rus de externe Sergei Lavrov.

„Faptul că Uniunea Europeană a declarat ilegitimitatea și lipsa justificării juridice internaționale pentru acțiunile noastre înseamnă doar un singur lucru: faptul că Uniunea Europeană crede că totul îi este permis și este fără cusur, UE începe să fie copleșită de o altă manie - Adică impunitate completă ", a spus Lavrov la o conferință de presă după vizita sa în Armenia.

"Mi se pare că aceasta este o cale greșită ... Lobby-ul rusofob agresiv din Uniunea Europeană își face treaba ... Nu putem să nu răspundem la această ostilitate", a adăugat ministrul rus.

107
Tagurile:
Sergei Lavrov

Загрузка...
Берлин

Nemții văd în SUA o amenințare mai mare decât Rusia

186
(reînnoit 13:01 06.05.2021)
Locuitorii Germaniei văd în SUA o amenințare mai mare decât Rusia. Acest lucru a fost demonstrat de rezultatele unui sondaj publicat de revista Spiegel.

BUCUREȘTI, 6 mai - Sputnik. Locuitorii Germaniei au apreciat negativ influența Statelor Unite asupra democrației mondiale. Despre aceasta vorbesc rezultatele unui sondaj publicat de revista Spiegel, informează RIA Novosti.

Potrivit studiului, mulți dintre germani au o atitudine critică față de politica Washingtonului, în pofida simpatiei față de președintele Joe Biden.

Astfel, mai bine de o treime dintre respondenți (36%) consideră că influența Statelor Unite amenință mai mult democrația germană decât acțiunile Chinei (33%) sau ale Rusiei (29%).

În același timp, ceva mai mult de jumătate dintre locuitorii Germaniei (51%) au considerat că influența SUA asupra democrației mondiale este mai degrabă negativă și doar aproximativ o treime dintre respondenți (32%) au considerat-o pozitivă.

Printre cele mai mari amenințări la adresa democrației, locuitorii Germaniei au numit inegalitatea economică (49%), influența marilor companii tehnologice (46%) și restricțiile privind libertatea de exprimare (40%). Potrivit directorului ”Alianței Democrațiilor”, Jonas Parello-Plezner, cauza reducerii încrederii în Statele Unite din partea partenerilor europeni o constituie acțiunile lui Donald Trump în timpul președinției sale.

186
Tagurile:
SUA, Rusia, Germania, Bundestag

Загрузка...
Cristian Rizea

Procurorii îl vor audia pe Rizea în cazurile deceselor lui Butmalai, Luncașu și Salemi

0
Procuratura Generală a dispus citarea lui Rizea pentru audieri în cazul deceselor lui Butmalai, Luncașu și Salemi, anunță instituția într-un comunicat de presă.

CHIȘINĂU, 6 mai – Sputnik. Procuratura Generală a luat act de declarațiile făcute în cadrul unei emisiuni televizate de către fostul deputat român Cristian Rizea, potrivit căruia, fostul deputat Ion Butmalai, dar și oamenii de afaceri Iurie Luncașu și Saro Salemi ar fi fost asasinați.

Având în vedere faptul că dosarele penale în cazul decesului lui Ion Butmalai și Iurie Luncașu au fost clasate din lipsa faptului vreunei infracțiuni, iar urmărirea penală în cazul Salemi a fost suspendată în temeiul art.2871 CPP, nefiind identificată persoana care poate fi pusă sub învinuire, Procuratura Generală a dispus subdiviziunilor care gestionează aceste lucrări să organizeze reluarea urmăririi penale.

Prin urmare, pentru valorificarea celor declarate de Rizea, procurorii responsabili urmează să-l citeze și să-l audieze în calitate de martor pentru a putea ulterior verifica informațiile prezentate prin acțiuni procesual-penale, menite să confirme sau să infirme faptul asasinatelor.

Procuratura Generală anunță că va informa suplimentar despre măsurile întreprinse în consecință.

0
Tagurile:
Cristian Rizea

Загрузка...