BUCUREŞTI, 8 apr – Sputnik. „Am început să dezvoltăm un vaccin sub formă de picături, un vaccin intranazal. Compoziția componentei active principale a vaccinului va rămâne neschimbată [fiind similară celei a vaccinului EpiVacCorona]”, a spus directorul general al Vector, Rinat Maksiutov, într-un interviu pentru Sputnik.
Vaccinul va ajuta la dezvoltarea imunității în membranele mucoase nazale, care pot fi descrise drept „poarta de intrare” a infecției, a precizat Maksiutov.
Potrivit directorului centrului de cercetare Vector, doar o zi va fi suficientă pentru actualizarea vaccinului EpiVacCorona din Rusia pentru a se asigura protecția împotriva noilor mutații ale coronavirusului.
„Dacă virusul suferă brusc mutaţii și apare o mutație în zonele în care am selectat peptidele, dacă trebuie să actualizăm vaccinul, atunci nu va dura mai mult de o zi pentru a actualiza compoziția vaccinului”, a subliniat Maksiutov.
Directorul Vector a lămurit însă că dezvoltarea peptidelor și lansarea unui vaccin necesită timp şi, în afară de aceasta, trebuie efectuate cercetări pentru vaccinul actualizat.
„Sper că va fi posibil să se efectueze doar un studiu redus, așa cum facem cu vaccinurile antigripale sezoniere atunci când apar noi tulpini, dar, din moment ce nu au existat precedente cu un vaccin anti-coronavirus până acum, este dificil să spunem ceva sigur, totul va depinde de organismul de reglementare”, a explicat Maksiutov.
În martie, vaccinul EpiVacCorona a fost autorizat pentru persoanele de 60 de ani și peste această vârstă.
Vaccinul este un medicament pe bază de peptide care se bazează pe o platformă sintetică. Fragmente scurte sintetizate artificial de proteine virale - peptide, conținute în vaccin, ajută sistemul imunitar să învețe cum să recunoască și apoi să neutralizeze virusul.
BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. „Inspecțiile pentru bune practici clinice sunt efectuate în luna aprilie de către o echipă comună EMA / OMS. Inspecțiile la fața locului pentru bune practici de fabricație se aşteaptă să aibă loc în perioada 10 mai - prima săptămână a lunii iunie, aceste date fiind convenite cu producătorul”, a declarat pentru Sputnik un reprezentant al OMS.
Atât OMS, cât și EMA continuă să primească date de la Gamaleia Center, dezvoltatorul Sputnik V, ceea ce face parte dintr-un proces de revizuire în desfăşurare, a adăugat reprezentantul.
La începutul acestei zile, viceministrul rus de Externe, Sergei Vershinin, a declarat, după o întâlnire cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom, că vaccinul Sputnik V poate primi aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății în câteva săptămâni după desfăşurarea misiunii OMS, care ar urma să sosească în țară în luna mai.
Sputnik V, primul vaccin împotriva coronavirusului înregistrat din lume, a fost aprobat până acum pentru utilizare de urgență în 60 de țări de pe glob. Potrivit unei analize intermediare din studiul publicat în revista ştiinţifică The Lancet, vaccinul are o eficacitate de 91,6%.
După cum s-a menționat anterior, programul întâlnirii include o discuție cu privire la relațiile bilaterale, pașii pentru restabilirea legăturilor de transport, problemele uniunii (a fost inclus în lista subiectelor prioritare), răspunsul comun la provocările și amenințările actuale, precum și lupta pandemia COVID-19.
Președintele rus a declarat la întâlnirea cu liderul belarus că relațiile dintre cele două țări se dezvoltă cu succes. Vladimir Putin și-a exprimat încrederea în restabilirea comerțului bilateral.
"Sunt sigur că totul va fi restabilit în același volum, există totul pentru asta", a spus Putin.
Alexander Lukashenko, la rândul său, a remarcat progrese serioase în programele unionale (Uniunea Rusia-Belarus).
"Programe foarte serioase. Probabil, am căzut deja de acord asupra a 26 sau 27 de programe la nivel guvernamental. Au mai rămas doar câteva: 2-3 programe foarte serioase de natură economică. Inclusiv perceperea impozitului", a spus el.
De asemenea, interlocutorii au subliniat importanța discutării problemelor de securitate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova