Oficial: Putin va putea pretinde la alte două mandate de președinte

293
(reînnoit 18:46 31.03.2021)
Documentul precizează prevederile Constituției, care limitează aflarea în funcția de președinte la două mandate.

CHIȘINĂU, 31 mar – Sputnik. Consiliul Federației a aprobat legea prin care actualul președinte al Federației Ruse va avea dreptul să candideze din nou pentru două mandate de șef al statului, transmite RIA Novosti.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

Documentul aduce legislația electorală în conformitate cu amendamentele la Constituție, adoptate vara anului trecut. Astfel, în “Legea cu privire la alegerile președintelui Rusiei” se introduce o prevedere conform căreia în funcția de șef al statului poate fi ales un cetățean al Rusiei cu vârsta de la 35 de ani, care a locuit permanent în țară cel puțin 25 de ani și nu a deținut niciodată cetățenia altui stat sau a unui drept de ședere în altă țară.

O excepție reprezintă candidații care în trecut au fost cetățenii altui stat, în cazul în care acest stat (sau o parte a lui) a intrat în componența Rusiei, în conformitate cu legea federal fundamentală.

În afară de aceasta, în document spre precizează prevederea Constituției care limitează la două mandate aflarea în funcția de președinte – aceasta nu se aplică față de președintele care a ocupat această funcție până la intrarea în vigoare a amendamentelor.

De asemenea, legea extinde numărul condițiilor care limitează alegerea deputaților în Duma de Stat. Astfel, persoanele condamnate pentru crime de o gravitate medie nu vor putea pretinde la mandatul de deputat în decurs de cinci ani de la data eliminării sau încheierii condamnării.

Legea prevede și alte modificări: pentru teritoriul federal “Sirius” va fi creată o comisie electorală teritorială separată, formată de CEC; numărul urnelor mobile în ziua alegerile în afara secției de votare va fi majorat până la două; informațiile despre candidații în buletinele de vot vor putea fi reduse, în cazul în care numărul candidaților e mai mare de zece (însă aceasta trebuie să fie accesibilă în cabina de vot sau pe un panou).

Consultările populare cu privire la amendamentele la Constituție s-au desfășurat din 25 iunie, până pe 1 iulie 2020. Adoptarea amendamentelor la legea fundamentală a țării a fost susținută de 77,92 la sută din alegători, iar împotrivă s-au pronunțat 21,27 la sută. Prezența la vot a constituit 67,97 la sută.

293
Tagurile:
Rusia, Președinte, Vladimir Putin
Tematic
Peskov: Putin nu va permite Statelor Unite să vorbească cu Rusia dintr-o poziție de forță
Putin: Statul rus va sprijini firmele care vor angaja pe cei rămași fără serviciu
Hobby-ul principal al lui Putin și animalele sale de companie preferate
Sputnik V

OMS anunţă inspecția comună în mai a laboratoarelor unde se fabrică Sputnik V

163
(reînnoit 08:49 23.04.2021)
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) vor vizita împreună laboratoarele în care se fabrică vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, a declarat joi, pentru agenţia Sputnik, un reprezentant al OMS.

BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. „Inspecțiile pentru bune practici clinice sunt efectuate în luna aprilie de către o echipă comună EMA / OMS. Inspecțiile la fața locului pentru bune practici de fabricație se aşteaptă să aibă loc în perioada 10 mai - prima săptămână a lunii iunie, aceste date fiind convenite cu producătorul”, a declarat pentru Sputnik un reprezentant al OMS.

Atât OMS, cât și EMA continuă să primească date de la Gamaleia Center, dezvoltatorul Sputnik V, ceea ce face parte dintr-un proces de revizuire în desfăşurare, a adăugat reprezentantul.

La începutul acestei zile, viceministrul rus de Externe, Sergei Vershinin, a declarat, după o întâlnire cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom, că vaccinul Sputnik V poate primi aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății în câteva săptămâni după desfăşurarea misiunii OMS, care ar urma să sosească în țară în luna mai.

Sputnik V, primul vaccin împotriva coronavirusului înregistrat din lume, a fost aprobat până acum pentru utilizare de urgență în 60 de țări de pe glob. Potrivit unei analize intermediare din studiul publicat în revista ştiinţifică The Lancet, vaccinul are o eficacitate de 91,6%.

163
Tagurile:
Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Noi date: Sputnik V, eficient în proporție de 97,6%
Germania vrea să cumpere vaccinul Sputnik: 30 de milioane de doze numai în această vară
OMS spune când va fi autorizat vaccinul ”Sputnik V”

Загрузка...

Video: Lukașenko a aterizat la Moscova pentru a discuta cu Putin

239
Liderul belarus, Alexandr Lukașenko, a aterizat joi la Moscova pentru a purta discuții cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

După cum s-a menționat anterior, programul întâlnirii include o discuție cu privire la relațiile bilaterale, pașii pentru restabilirea legăturilor de transport, problemele uniunii (a fost inclus în lista subiectelor prioritare), răspunsul comun la provocările și amenințările actuale, precum și lupta pandemia COVID-19.

 Președintele rus a declarat la întâlnirea cu liderul belarus că relațiile dintre cele două țări se dezvoltă cu succes. Vladimir Putin și-a exprimat încrederea în restabilirea comerțului bilateral.

"Sunt sigur că totul va fi restabilit în același volum, există totul pentru asta", a spus Putin.

Alexander Lukashenko, la rândul său, a remarcat progrese serioase în programele unionale (Uniunea Rusia-Belarus).

"Programe foarte serioase. Probabil, am căzut deja de acord asupra a 26 sau 27 de programe la nivel guvernamental. Au mai rămas doar câteva: 2-3 programe foarte serioase de natură economică. Inclusiv perceperea impozitului", a spus el.

De asemenea, interlocutorii au subliniat importanța discutării problemelor de securitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

239
Tematic
Lukașenko i-a cerut lui Putin avioane de vânătoare suplimentare
Întâlnirea dintre Putin și Lukașenko a durat peste șase ore
Peskov, despre negocierile dintre Putin și Lukașenko
Lukașenko: "Opoziția îmi caută palate. Nu vor reuși"

Загрузка...
Pacienți internați cu diagnostic COVID-19

Cursa pentru viață: spitalul din Galați nu mai face față cazurilor

0
Situație tragică la Spitalul Județean Galați, acolo unde rețeaua de oxigen nu mai face față, iar medicii sunt nevoiți să amâne intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente.

BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Sistemul sanitar din România ne aduce în fața ochilor o nouă situație dramatică, petrecută, de această dată, la Galați, acolo unde spitalul județean nu mai face față, din momentul în care în unitatea medicală s-au înființat un compartiment COVID și o secție de Terapie Intensivă COVID-19.

Numărul pacienților internați este din ce în ce mai mare.

Grav este că instalația proiectată o dată cu construcția spitalului, în urmă cu aproape 3 decenii nu poate distribui oxigen pentru numărul actual de paturi ATI COVID și non COVID.

Necesarul de oxigen acoperă peste 100 de paturi.

Situația ar fi fost mai detensionată și chirurgii n-ar fi trebuit să aleagă pe cine operează dacă Ministerul Fondurilor Europene ar fi acceptat deschiderea unei noi secții ATI la Spitalul de Boli Infecțioase, proiect depus încă de anul trecut și rămas până azi fără rezolvare, informează antena3.ro.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Galați, Violeta Șapira, spune că în cazul bolnavilor de COVID se înregistrează cel mai mare consum de oxigen și că Terapia Intensivă este singura terapie intensivă non-COVID de la nivelul județului care acoperă toate urgențele medico-chirurgicale atât din Galați, dar și din județele învecinate.

Deoarece instalația de oxigen nu poate să fie folosită pentru toți pacienții, din pricina capacității limitate, medicii trebuie să apeleze la măsuri extreme.

Una dintre acestea se referă la sistarea operațiilor.

Violeta Șapira spune că s-a încercat verificarea, astfel încât să fie utile stațiile, să nu meargă în gol, iar pe de altă parte s-a încercat spațierea în timp a intervențiilor chirurgicale astfel încât să se prioritizeze urgențele și cazurile cronice în limita timpului.

De asemenea, medicii gălățeni fac o legătură directă între numărul mare de infectări din ultima vreme și protestele anti restricții care au avut loc în România.

Chirurgul Paul Ichim spune că sunt foarte mulți pacienți tineri, fără comorbidități care au murit, iar la secția reanimare sunt, de asemenea, mulți pacienți tineri.

Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Apostol Andrei din Galați este unul dintre primele din țară care au fost dotate cu rezervor de oxigen, însă rețeaua a fost calibrată la nevoile de acum 10-15 ani.

0
Tagurile:
Galați, România, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...