Главный военно-морской парад

„Interceptarea este imposibilă”: cu ce vor fi echipate noile nave rusești

940
Pentru a reduce vizibilitatea generală a radiolocației și a face imposibilă interceptarea, navele rusești vor fi reechipate.

BUCUREȘTI, 27 mart - Sputnik. Puternic, cu rază lungă de acțiune, cu foc rapid și compact - fabrica din Sankt Petersburg „Arsenal” a lansat în serie montura de armă pentru nave A-192M "Armat" de calibru 130 mm. Această armă este destinată proiectelor 22350 și 22350M fregate polivalente de gradul 1 în construcție. Navele relativ mici vor primi artilerie precum croazierele. Despre ce este capabil A-192M - în materialul RIA Novosti.

Armă versatilă

„Arsenal” a făcut până acum trei monturi de arme, au fost semnate contracte pentru încă trei. Sistemul a fost dezvoltat pentru fanionii de suprafață cu o deplasare mai mare de două mii de tone. În special, fregatele Amiral Gorshkov și Amiral Kasatonov sunt deja echipate cu „Armat”. Astăzi, A-192M este cel mai avansat tun automat universal de calibru mare al marinei rusești.

Înainte de aceasta, în calibru de 130 milimetri, flota era înarmată doar cu două tunuri masive AK-130, care erau echipate cu crucișătoare și rachete ale proiectelor 1164 și 1144, nave antisubmarine mari ale proiectului 1155.1 și distrugătoare ale proiectului 956. Pentru navele mai mici, aceste instalații nu erau potrivite, deoarece ocupă mult spațiu pe punte și cântăresc aproape 90 de tone.

A-192M a fost creat pe baza sistemului sovietic. Principala diferență este o armă în loc de două. Rata de foc a scăzut, dar și greutatea a scăzut - fără muniție, doar 25 de tone. Acest lucru permite montarea A-192M pe nave de dimensiuni și deplasare relativ mici. O altă caracteristică este un sistem complet automatizat pentru alimentarea cu focuri, capabil să livreze toate cele 478 de runde de muniție către turelă fără intervenția umană, ceea ce simplifică foarte mult funcționarea și crește eficacitatea luptei. 

A-192M este o armă versatilă gata să tragă atât asupra țintelor maritime și terestre, cât și a țintelor aeriene. Muniție - la fel ca în muniția AK-130: F-44 exploziv, antiaerian ZS-44 și ZS-44R. O rachetă anti-navă va fi doborâtă pe o rază de opt metri de la punctul lansării, o aeronavă - pe o rază de 15 metri.

Este planificată dezvoltarea de noi tipuri de muniție, inclusiv ghidate și activo-reactive, care vor extinde semnificativ capacitățile de luptă. Raza de tragere efectivă la ținte maritime - până la 23 de kilometri, la ținte aeriene - până la 18. Rată de foc - 30 de trageri pe minut.

Atotvăzătoarea „Puma“

Pentru a reduce vizibilitatea generală a radiolocației navei, turela A-192M a fost realizată utilizând tehnologii stealth și asamblată din panouri poligonale împerecheate la unghiuri obtuze. Pistolul este orientat orizontal la 180 de grade în ambele direcții și de la minus 15 la plus 80 de grade pe verticală. Echipajul de montare a pistolului este de 5 persoane, dar ghidajul este în mare parte automat.

Acesta include o stație radar, un vizor de televiziune și o platformă giroscopică pe care este instalat un modul optoelectronic. „Puma” detectează obiecte inamice la o distanță de până la 60 de kilometri, însoțește simultan până la patru ținte. Comutarea între ele durează mai puțin de o secundă.

Un sistem similar de control al radarului este utilizat la monturile de artilerie A-190 de 100 mm. Marina are mulți fanioane cu o deplasare mai mică de două mii de tone. De exemplu, corvetele proiectului 20380 și navele de rachete mici proiectul 21631. A-192M este prea greu și puternic pentru ele. În anii 1990, o unitate de artilerie mai compactă a fost dezvoltată special pentru „flota - țânțari” rusă. Din cauza dificultăților financiare, proiectul a fost „mutat în mod repetat spre dreapta”, iar prima serie modificată A-190-01 a fost predată clientului abia în decembrie 2012. A fost instalat la MRK „Grad Sviyazhsk”.

Încă mai este actuală

Din punct de vedere tactic, artileria navală nu mai este principală în luptele navale. Până la mijlocul secolului trecut, a devenit clar că cuirasatele înarmate cu tunuri puternice pierdeau în fața avioanelor bazate pe transportoare ale noilor regi ale oceanelor - portavioane.

Astăzi, în era rachetelor anti-navă hipersonice și cu rază lungă de acțiune, unii experți consideră artileria de calibru mare un anacronism, o relicvă a trecutului și nimic mai mult decât un tribut adus tradiției. La urma urmei, distanța unei bătălii navale moderne nu este adesea de zeci, ci de sute de kilometri. În plus, rachetele sunt acum mult mai precise. Cu toate acestea, există un alt punct de vedere.

Submarinul nuclear Yuri Dolgoruky
© Photo : Пресс-служба ОАО "ПО "Севмаш"

"Nu sunt de acord că artileria navală de calibru mare este o relicvă", a declarat expertul militar Alexei Leonkov pentru RIA Novosti. "Da, armamentul principal al navelor moderne sunt rachetele. Cu toate acestea, sarcina lor de muniție este încă finită și va fi suficientă într-o lungă bătălie? Să presupunem că o navă a tras cu rachete asupra escadrilei inamice, a eliberat totul - și apoi ce să facem?

Artileria de calibru mare, aparent, va rămâne ultimul argument într-o bătălie navală pentru o lungă perioadă de timp. În plus, cu anumite tipuri de obuze, poate îndeplini atât rolul unei arme de apărare antiaeriană, cât și o armă de susținere a focului pentru trupele de pe coastă. Legislatorii modei navale - americanii - lucrează activ la armele navale. Evident, direcția dezvoltării ulterioare este creșterea ratei de foc și a vitezei proiectilului pentru a lovi în mod eficient ținte supersonice și chiar hipersonice în aer.

Acum distrugătoarele și crucișătoarele americane sunt înarmate cu instalații Mark 45 de 127 mm, care au intrat în funcțiune în 1971. Aceste tunuri sunt în permanență actualizate: cea mai recentă versiune Mod.4 a început să ajungă la client în 2000. Pot atinge ținte la distanțe de până la 40 de kilometri și, de asemenea, pot trage cu proiectile ghidate. Mai mult, în 2018, distrugătorul Dewey a lansat cu succes Mark 45 Mod.4 cu cea mai recentă muniție HVP (Hyper-Velocity Projectile) în timpul unui exercițiu. Aceste obuze sunt capabile de viteze de aproximativ trei numere Mach și ajung la navele inamice la o distanță de până la 56 de kilometri.

940
Tagurile:
Nave militare, Nave, Rusia
Tematic
Ungaria pune NATO la punct: nu vede Rusia ca o ameninţare
Rusia promite un răspuns adecvat la întărirea prezenței NATO în Marea Neagră
Rusia: primul avion electric va fi prezentat la târgul internațional aerospațial MAKS 2021
Выход в открытый космос российских космонавтов

Au aterizat cu succes! Momentul în care cosmonauții coboară de pe orbită - VIDEO

168
Roscosmos și NASA au publicat un videoclip care surprinde momentul coborârii de pe orbită și aterizării navei Soiuz MS-17 în stepa Kazahstanului.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Cosmonauții ruși Sergei Rîjnikov, Sergei Kud-Sverchkov și americanca Kathleen Rubins s-au întors pe Pământ după șase luni în care s-au aflat pe Stația Spațială Internațională. După plecarea lor, șapte persoane au rămas pe ISS, inclusiv doi ruși.

Echipajul ISS Expedition 64 a intrat pe orbită acum 184 de zile. În acest timp, Rîjnikov și Kud-Sverchkov au efectuat o ieșire în spațiu de pe trapa stației, care nu se desprinsese de mai bine de 11 ani.

Astronauții au sigilat, de asemenea, două fisuri în camera de tranziție a modulului Zvezda, deși a continuat o scurgere minoră de aer.

168
Tagurile:
astronauți
Tematic
Uluitor! Imagini realizate din cosmos în timpul căderii unui meteorit (VIDEO)
Cum se descurcă un moldovean în Cosmos: Vezi povestea acestuia – Video
„Omul-cosmos” Iuri Gagarin: fotografii de arhivă

Загрузка...

Consulul Ucrainei la Sankt Petersburg a fost reținut de FSB

413
Diplomatul a fost reținut în timp ce primea informații cu caracter clasificat. FSB a spus că „această activitate este incompatibilă cu statutul de lucrător diplomatic”.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Potrivit FSB, consulul ucrainean a fost reținut în flagrant la Sankt Petersburg, în timp ce primea informații cu caracter clasificat în timpul unei întâlniri cu un cetățean al Federației Ruse.

„Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse l-a reținut pe 16 aprilie 2021 în orașul Sankt Petersburg pe diplomatul ucrainean - consulul general al Ucrainei la Sankt Petersburg Alexandr Sosoniuk. El a fost reținut în flagrant în timpul unei întâlniri cu un cetățean rus, când primea informații cu caracter secret conținute în bazele de date ale forțelor de ordine și ale FSB din Rusia”, se menționează în mesajul Serviciului Federal de Securitate. 

FSB a adăugat că „această activitate este incompatibilă cu statutul de lucrător diplomatic și este în mod clar ostilă față de Federația Rusă”.

„Se vor lua măsuri împotriva diplomatului străin în conformitate cu normele dreptului internațional”, a fost raportat”, menționează FSB. 

413
Tagurile:
FSB
Tematic
Un naționalist ucrainean, reținut de FSB în Rusia. Planifica un atentat la o moschee
FSB a prevenit un atentat terorist în regiunea Tver
Putin a îndemnat FSB să curme acțiunile care servesc intereselor străine

Загрузка...
Cum mașinile ajung la parcarea privată

Dacă ai uitat permisul acasă - Este sau nu ridicată mașina

0
(reînnoit 18:15 17.04.2021)
Deși în lege este menționat clar că orice șofer trebuie să aibă la sine permisul de conducere atunci când urcă la volan, mai sunt totuși cazuri când aceștia îl uită acasă.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Regulamentul Circulației Rutiere prevede expres că orice șofer este obligat să aibă asupra sa permisul de conducere atunci când urcă la volan. Șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Veaceslav Sârbu, a explicat pentru Sputnik Moldova ce se întâmplă în cazul în care conducătorii auto sunt stopați de agenții de patrulare și nu pot prezenta carnetul de șofer. 

"Articolul 232 spune clar că, dacă un automobil este condus de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere ori dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație, a permisului sau actul de înmatriculare de stat a vehiculului, sau polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă, atunci se sancționează cu amendă de la 3 la 6 unități contravenționale, ceea ce înseamnă o amendă între 150 și 300 de lei", a precizat Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

În același timp, reprezentantul poliției susține că se fac și excepții de la acestă prevedere. Astfel, în cazul în care șoferul dispune de permis de conducere, dar l-a uitat acasă sau în alt loc, agentul de patrulare verifică prin sistemul informațional dacă persoana dispune de dreptul de a conduce mijlocul de transport sau dacă este privat de permisul de conducere, însă la fel i se aplică o amendă de la 3 la 6 unități convenționale. Mai mult, agentul de patrulare poate lua decizia ca șoferul să fie înlăturat de la volanul mașinii, iar automobilul să fie dus la o parcare specială. 

"Articolul 438 îi permite agentului de patrulare să înlăture conducătorul auto de la volanul mașinii dacă nu are asupra sa documentul ce confirmă dreptul de a conduce sau a folosi vehiculul. Temei legal există și a existat mereu. Dacă agentul de patrulare, din motive tehnice, nu poate verifica prin sistemul informațional dacă persoana dispune de permis de conducere, șoferul este înlăturat de la volan și se chemă evacuatorul la fața locului, iar mașina este dusă la parcarea specială. În același timp, o altă normă spune că în cazul în care mașina este ridicată pe evacutor, dar șoferul are pe cineva la fața locului cu permis de conducere, persoana achită doar pentru cheltuielile suportate de evacuator că a venit la fața locului și amenda de la 3 la 6 unități convenționale. Aceleași măsuri se aplică și în condițiile în care șoferul reușește să prezinte permisul", a declarat Veaceslav Sârbu.

Totodată, omul legii a explicat de ce poza din telefon cu permisul de conducere nu este un argument în apărarea șoferilor. 

"Dacă agentul de patrulare nu poate verifica în sistemul informațional, iar conducătorul auto arată doar o poză din telefon, asta ar fi pe responsabilitatea polițistului nemijlocit, căci printr-o poză nu poți verifica dacă e veridic sau nu actul, sau dacă permisul e fals sau adevărat. De asta norma legală obligă agentul de patrulare să verifice fizic permisul de conducere", a mai spus Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

Agentul de patrulare este cel care decide cum să aplice legea, iar șoferii care nu sunt de acord cu decizia luată, o pot contesta ulterior în instanța de judecată. Mai mult, conducătorul auto NU are dreptul să-i spună polițistului cum să procedeze, fiindcă în astfel de cazuri se mai poate alege cu o amendă. 

"Legea spune clar că sunt interzise imixtiunile în deciziile agentului de patrulare. Niciun cetățean nu are dreptul să-i spună cum să procedeze sau să-l corecteze. Imixtiunea, sub orice formă, în activitatea agentului constatator cu scopul de a împiedica exercitarea atribuţiilor funcţionale se sancţionează cu amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore",  a precizat Veaceslav Sârbu.

0
Tagurile:
mașină, permis auto
Tematic
A rămas fără permis de conducere: Primul șofer, victimă a noii legi (VIDEO)
Top sfaturi și life hack-uri pentru șoferi în timpul iernii: Cum să supraviețuim frigului
Șoferii - fără permis de conducere dacă nu achită amenzile. Noul proiect de lege

Загрузка...