Primul satelit rusesc de monitorizare a regiunii arctice transmite imagini - VIDEO

217
(reînnoit 19:10 23.03.2021)
În cadrul proiectului său de monitorizare a climei și a mediului în regiunile arctice, Rusia a primit imagini de la satelitul său, care a fost lansat pe 28 februarie și care este primul dintr-o constelație care va fi lansată până în 2025.

BUCUREŞTI, 23 mart – Sputnik. Directorul general al Agenției Spațiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, a transmis primele imagini cu regiunile polare ale Pământului, realizate de primul satelit Arktika-M care a monitorizat clima din regiune.

„Calitatea imaginilor brute (neretuşate) corespunde perfect așteptărilor specialiștilor”, a scris Rogozin, citat de Sputnik France

Acesta a precizat că prelucrarea primară radiometrică și geometrică a informațiilor a fost efectuată de un scaner multizonal montat pe satelit, folosind propriile sale sisteme de calcul și algoritmi. Totuși, potrivit lui Dmitri Rogozine, datele sunt apoi combinate cu informațiile de serviciu ale dispozitivului de control de la bord și cu cele ale complexului heliogeofizic (GGAK-VE), înainte de a fi retransmise către Pământ.

În plus, Arktika-M este dotat cu echipamente heliogeofizice pentru monitorizarea activității solare, putând prezice, printre altele, furtuni solare, și a mediului radioactiv din spațiul cosmic, fiind echipat și cu sisteme pentru retransmiterea informațiilor meteorologice și a semnalelor de primejdie în cadrul sistemului pentru căutare şi salvare COSPAS-SARSAT.

O constelație de cinci sateliți

Arktika-M a fost lansat pe 28 februarie de la Cosmodromul Baikonur.

Satelitul, proiectat să rămână pe orbită timp de șapte ani, este proiectat pentru meteorologie operațională, hidrologie, agro-meteorologie, precum și pentru monitorizarea climei și a mediului din Arctica. Este echipat cu două sisteme de scanare multizonale, care vor realiza imagini multispectrale ale întunericului și ale suprafeței Pământului în spectrele vizibile și infraroșii.

Constelația rusească pentru monitorizarea climei și a mediului în Arctica va avea doi sateliți care vor asigura monitorizarea neîntreruptă a suprafeței Pământului și a mărilor Oceanului Arctic. Lansarea celui de-al doilea satelit Arktika-M este programată pentru 2023. Va urma lansarea altor trei sateliți în 2024 și 2025, după care se așteaptă să fie înlocuiți cu cinci sateliți Arktika-MP de nouă generație.

Amânarea lansării

Lansarea primului satelit Arktika-M a fost inițial programată pentru 9 decembrie 2020. Totuşi, la jumătatea lunii septembrie, s-a anunțat că va fi amânată pentru 24 decembrie. Lansarea a fost finalizată pe 28 februarie. Dispozitivul a fost plasat pe o orbită eliptică înaltă.

217
Tagurile:
satelit
Tematic
Rusia oferă detalii despre primul său satelit „Predator”
Americanii publică imagini cu pregătirile în vederea lansării unui satelit iranian. FOTO
Infernul din Australia: proporţiile dezastrului, din satelit – IMAGINI şocante
Sputnik V

OMS anunţă inspecția comună în mai a laboratoarelor unde se fabrică Sputnik V

103
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) vor vizita împreună laboratoarele în care se fabrică vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, a declarat joi, pentru agenţia Sputnik, un reprezentant al OMS.

BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. „Inspecțiile pentru bune practici clinice sunt efectuate în luna aprilie de către o echipă comună EMA / OMS. Inspecțiile la fața locului pentru bune practici de fabricație se aşteaptă să aibă loc în perioada 10 mai - prima săptămână a lunii iunie, aceste date fiind convenite cu producătorul”, a declarat pentru Sputnik un reprezentant al OMS.

Atât OMS, cât și EMA continuă să primească date de la Gamaleia Center, dezvoltatorul Sputnik V, ceea ce face parte dintr-un proces de revizuire în desfăşurare, a adăugat reprezentantul.

La începutul acestei zile, viceministrul rus de Externe, Sergei Vershinin, a declarat, după o întâlnire cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom, că vaccinul Sputnik V poate primi aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății în câteva săptămâni după desfăşurarea misiunii OMS, care ar urma să sosească în țară în luna mai.

Sputnik V, primul vaccin împotriva coronavirusului înregistrat din lume, a fost aprobat până acum pentru utilizare de urgență în 60 de țări de pe glob. Potrivit unei analize intermediare din studiul publicat în revista ştiinţifică The Lancet, vaccinul are o eficacitate de 91,6%.

103
Tagurile:
Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Noi date: Sputnik V, eficient în proporție de 97,6%
Germania vrea să cumpere vaccinul Sputnik: 30 de milioane de doze numai în această vară
OMS spune când va fi autorizat vaccinul ”Sputnik V”

Загрузка...

Video: Lukașenko a aterizat la Moscova pentru a discuta cu Putin

154
Liderul belarus, Alexandr Lukașenko, a aterizat joi la Moscova pentru a purta discuții cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

După cum s-a menționat anterior, programul întâlnirii include o discuție cu privire la relațiile bilaterale, pașii pentru restabilirea legăturilor de transport, problemele uniunii (a fost inclus în lista subiectelor prioritare), răspunsul comun la provocările și amenințările actuale, precum și lupta pandemia COVID-19.

 Președintele rus a declarat la întâlnirea cu liderul belarus că relațiile dintre cele două țări se dezvoltă cu succes. Vladimir Putin și-a exprimat încrederea în restabilirea comerțului bilateral.

"Sunt sigur că totul va fi restabilit în același volum, există totul pentru asta", a spus Putin.

Alexander Lukashenko, la rândul său, a remarcat progrese serioase în programele unionale (Uniunea Rusia-Belarus).

"Programe foarte serioase. Probabil, am căzut deja de acord asupra a 26 sau 27 de programe la nivel guvernamental. Au mai rămas doar câteva: 2-3 programe foarte serioase de natură economică. Inclusiv perceperea impozitului", a spus el.

De asemenea, interlocutorii au subliniat importanța discutării problemelor de securitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

154
Tematic
Lukașenko i-a cerut lui Putin avioane de vânătoare suplimentare
Întâlnirea dintre Putin și Lukașenko a durat peste șase ore
Peskov, despre negocierile dintre Putin și Lukașenko
Lukașenko: "Opoziția îmi caută palate. Nu vor reuși"

Загрузка...