BUCUREȘTI, 23 mart - Sputnik. Două fregate rusești au efectuat exerciţii militare prin simulare de distrugere a uni inamic naval în Marea Neagră, unde se desfășoară în prezent exerciții majore NATO, a anunțat în departamentul de suport informațional al Flotei Marii Negre.
"Echipajele fregatelor Amiralul Makarov și Amiralul Essen ale Flotei Mării Negre au efectuat un exercițiu pentru a distruge un detașament de nave inamice imaginare într-unul dintre terenurile de antrenament navale din Marea Neagră", se spune în mesajul flotei.
Potrivit legendei exercițiului, mijloace de recunoaștere de coastă a descoperit o dronă neidentificată deasupra obiectelor flotei. După ce au urmărit-o, militarii au stabilit că dispozitivul a aterizat pe pista pentru elicoptere a unei nave inamice simulate. Apoi comandamentul flotei a atribuit celor două fregate sarcina de a urmări urgent zona misiunii și de a preveni noi zboruri cu drone.
„Amiralul Makarov” și „Amiralul Essen” au găsit un grup de nave de suprafață ale inamicului imaginar și, când au încercat să se apropie, au fost atacate. Echipajele de luptă ale fregatelor au intrat într-o luptă maritimă simulată, au respins un atac cu rachete prin apărare aeriană, folosind blocaje active și pasive ale războiului radio-electronic.
"Mai mult, calculele focoaselor de rachetă și artilerie ale ambelor nave au elaborat algoritmul acțiunilor de distrugere a țintelor de suprafață ale inamicului condiționat cu arme de rachetă și artilerie", notează Flota Mării Negre.
Acum, în Marea Neagră, sub conducerea României, au loc exerciții Sea Shield 21. La acestea participă navele din Bulgaria, Grecia, Spania, Olanda, Polonia, România, SUA și Turcia.
BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. „Inspecțiile pentru bune practici clinice sunt efectuate în luna aprilie de către o echipă comună EMA / OMS. Inspecțiile la fața locului pentru bune practici de fabricație se aşteaptă să aibă loc în perioada 10 mai - prima săptămână a lunii iunie, aceste date fiind convenite cu producătorul”, a declarat pentru Sputnik un reprezentant al OMS.
Atât OMS, cât și EMA continuă să primească date de la Gamaleia Center, dezvoltatorul Sputnik V, ceea ce face parte dintr-un proces de revizuire în desfăşurare, a adăugat reprezentantul.
La începutul acestei zile, viceministrul rus de Externe, Sergei Vershinin, a declarat, după o întâlnire cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom, că vaccinul Sputnik V poate primi aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății în câteva săptămâni după desfăşurarea misiunii OMS, care ar urma să sosească în țară în luna mai.
Sputnik V, primul vaccin împotriva coronavirusului înregistrat din lume, a fost aprobat până acum pentru utilizare de urgență în 60 de țări de pe glob. Potrivit unei analize intermediare din studiul publicat în revista ştiinţifică The Lancet, vaccinul are o eficacitate de 91,6%.
După cum s-a menționat anterior, programul întâlnirii include o discuție cu privire la relațiile bilaterale, pașii pentru restabilirea legăturilor de transport, problemele uniunii (a fost inclus în lista subiectelor prioritare), răspunsul comun la provocările și amenințările actuale, precum și lupta pandemia COVID-19.
Președintele rus a declarat la întâlnirea cu liderul belarus că relațiile dintre cele două țări se dezvoltă cu succes. Vladimir Putin și-a exprimat încrederea în restabilirea comerțului bilateral.
"Sunt sigur că totul va fi restabilit în același volum, există totul pentru asta", a spus Putin.
Alexander Lukashenko, la rândul său, a remarcat progrese serioase în programele unionale (Uniunea Rusia-Belarus).
"Programe foarte serioase. Probabil, am căzut deja de acord asupra a 26 sau 27 de programe la nivel guvernamental. Au mai rămas doar câteva: 2-3 programe foarte serioase de natură economică. Inclusiv perceperea impozitului", a spus el.
De asemenea, interlocutorii au subliniat importanța discutării problemelor de securitate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Românii care poartă numele Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruință, își serbează ziua în fiecare an în data de 23 aprilie.
Cunoașteți pe cineva care se numește Gheorghe, Georgeta, Gherghina, George, Georgiana etc? Atunci, cu siguranță vă gândiți să îi trimiteți câteva cuvinte de felicitare.
Dacă, însă, nu sunteți inspirat, Sputnik vă vine în ajutor cu câtva sugestii de mesaje de felicitare, scoțându-vă, astfel, din impas.
Indiferent ce mesaje transmiteți celor dragi, important este ca acestea să vină din inimă.
Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. A trăit în vremea împăratului Dioclețian (secolul al IV-lea). Datorita vitejiei si victoriilor sale, ajunge mare conducător de oști.
în anul 303, împăratul Dioclețian va începe lupta împotriva creștinilor. Au fost dărâmate lăcașuri de cult, interzise adunările creștinilor, arse cărțile sfinte. Dioclețian a dat poruncă ca cei ce se vor lepăda şi vor părăsi pe Hristos să se învrednicească de cinstiri împărăteşti şi de daruri, iar cei cer nu se vor supune poruncii, să fie omorâți.
În fața acestei situații, Sfântul Gheorghe nu se ferește să-și mărturisească credința în Hristos, motiv pentru care a fost întemnițat. Ulterior a fost supus la diverse chinuri: loviri cu sulița, tras pe roată, îngropat în var, lespezi de piatră puse pe piept, dar nicio tortură nu l-a făcut să renunțe la credința sa.Cei prezenți, uimiți de faptul ca Sfântul Gheorghe a rămas în viață și că a înviat un mort, au renunțat la păgânismul lor și s-au convertit la creștinism. Minunea învierii celui decedat a convins-o și pe sotia lui Diocletian, împărăteasa Alexandra, să adere la creștinism.
Pentru că nu s-a lepădat de Hristos, Sfântul Gheorghe a fost condamnat la moarte prin decapitare, în ziua de 23 aprilie/6 mai 304, aceasta fiind și ziua de prăznuire.Sfântul
Sfântului Gheorghe doborând balaurul este reprezentat pe Steagul Țării Moldovei, care se află la Mănăstirea Zografu din Muntele Athos. Pe acest steag este scrisă și rugăciunea Sfântului Ștefan cel Mare către Sfântul Gheorghe:
"O, luptătorule și biruitorule, mare Gheorghe, în nevoi și în nenorociri grabnic ajutător și cald sprijinitor, iar celor întristați, bucurie nespusa, primește de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Păzește-l pe el neatins în lumea aceasta și în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca să Te preamărim în veci. Amin. Și aceasta a făcut-o în anul 7008 (1500), în al 43-lea an al Domniei Sale".
Totodată, menționăm că pecetea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei poartă chipul Sfântului Gheorghe, preluat după steagul de luptă al Sfântului Ștefan cel Mare.