Testele rachetei de croazieră cu propulsie nucleară „Burevestnik”

De ce Pentagonul este îngrijorat de capacitățile “Burevestnik”

614
(reînnoit 18:47 21.03.2021)
Pentagonul este extreme de îngrijorat de noua rachetă de croazieră rusească “Burevestnik”, care are o rază de acțiune nelimitată și poate zbura luni și ani în șir în jurul pământului.

Rusia rămâne un lider în dezvoltarea și producția armelor avansate tehnologic, care asigură în mod fiabil securitatea națională și suveranitatea de stat. O îngrijorare deosebită provoacă Pentagonului racheta rusă de croazieră cu o rază nelimitată de acțiune și cu o propulsie nucleară “Burevestnik”, care reprezintă o adevărată provocare pentru “excepționalitatea” Statelor Unite și aliaților lor din NATO.

Racheta rusească „Burevestnik”
© Sputnik / Ministry of defence of the Russian Federation

La audierile în Congres din 16 martie, șeful Comandamentului de Nord al Forțelor Armate ale SUA, general locotenentul Glen D. VanHerck, a declarat că racheta de croazieră cu propulsie nucleară “Burivesnik” va permite Rusiei “să efectueze lovituri de orice vector, datorită unei raze lungi de acțiune și caracterului autonom”, acest lucru garantează capacitatea de transportare a focoaselor nucleare în SUA. În opinia lui VanHerck, Rusia reprezintă o amenințare directă permanentă pentru Statele Unite și rămâne cea mai serioasă provocare pentru capacitatea de apărare americană. Totodată, liderii ruși ar tinde să submineze influența americană pe planetă, “să-și afirme dominația regională și să-și restabilească statutul de putere mondială”.

Probabil, influența la nivel mondial și statutul înalt este admisibil exclusiv în cazul SUA, însă “răsucirea mânecilor” (după cum se exprima fostul președinte Barack Obama) nu se va reușit în acest caz. Rusia a devenit prima țară din lume care a pus în funcțiune rachetele balistice intercontinentale cu focoase hipersonice “Avangard”, continuă să testeze cu succes torpila nucleară transoceanică “Poseidon”, să modernizeze toate componentele triadei nucleare. În același timp, Moscova își demonstrează în mod tradițional deschiderea pentru un dialog onest, egal, bazat de un echilibru al intereselor, căutării de compromis. Cu regret, Washingtonul nu este pregătit, deocamdată, să discute la egal, iar Burevestnik devine un adevărat coșmar al Pentagonului.

Totodată, stațiile radar ale Ministerului Apărări al Rusiei a detectat în decursul unei săptămâni 27 de avioane-spion și 14 drone străine, care efectuat operațiuni de recunoaștere de-a lungul frontierelor vestice ale Rusiei. Aceste acțiuni au loc în cadrul exercițiilor vaste ale armatei SUA “DEFENDER Europe 21”, cu participarea a 28 de mii de militari din 27 de state aliate (dependente?), inclusiv Georgia, Moldova, Ucraina și statele Baltice. Rusia nu a efectuat niciodată astfel de manevre în preajma frontierelor Statelor Unite.

Un zbor al tehnologiilor avansate

Unicitatea tehnologică a Burivestnik îl face un simbol al supremației și în același timp unul din cele mai secretizate proiecte ale Ministerului Apărării al Rusiei. Au fost făcute publice doar câteva caracteristici ale rachetei de croaziere cu propulsie nucleară, care nu au niciun echivalent în lume.

În ceea ce privește dimensiunile “Burivestnik” se află într-un rând cu alte rachete de croazieră rusești, create mai devreme. În „corpul standard” (fabricat conform tehnologiilor “stealth”) este amplasat sistemul de propulsie nucleară, la construcția căreia au visat savanții și inginerii celor mai importante state, însă realizarea în practică au reușit-o doar specialiștii ruși.

Distanța de zbor nelimitată (pragul minim – 130 de mii de kilometri) permite adoptarea unei noi strategii și tactici de utilizare în luptă, atacarea inamicului pe niște traiectorii transcontinentale absolut fantastice, făcând sistemele de apărare antirachetă și antiaerină ale inamicului absolut inutile (nicio țară din lume nu este capabilă să acopere cu sistemele antirachetă tot perimetrul frontierelor sau toată suprafața țării).

Puterea focoase a Burevestnik depășește o megatonă în echivalent TNT, ceea ce este suficient pentru distrugerea oricărei ținte strategice, inclusiv obiective subterane și submarine.

Racheta de croazieră cu propulsie nucleară nu poate fi detectată sau interceptată. Satelitul poate detecta startul rachetei Burivestnik (3-4 secunde de activitate a boosterelor de combustibil solid), iar apoi racheta devine invizibilă.

În perspectivă este posibilă integrarea motoarelor turbojet și ramjet cu un reactor nuclear mult mai puternic, pentru crearea unui avion nou, capabil să zboare la o viteză hipersonică în stratosferă. Nu e o ficțiune. În programul de testare a noii rachete de croazieră cu o rază de acțiune globală sunt implicate cel puțin două poligoane rusești – Kapustin Yar și Novaya Zemlya.

Iresponsabilitatea este cauzată de o impunitate

Mai devreme, publicația americană Military Watch a anunțat despre reluarea testelor rachetei de croazieră rusești cu sistem nuclear de propulsie 9M730 “Burevestnik”, care a primit în cadrul NATO nume cod SSC-X-9 Skyfall. Potrivit portalului, în calitate de poligon pentru testarea rachetei servește arhipelagul Novaya Zemlya. Sateliții înregistrează o activitate crescută pe platforma experimentală, unde Rusia a efectuat patru lansări ale rachetelor „Burevestnik” (din noiembrie 2017, până în februarie 2018).

Military Watch menționează unicitatea „Burevestnik”. Racheta cu propulsie nucleară poate zbura mulți ani de la lansare și rămâne invulnerabilă chiar și în cazul unui atac preventiv a inamicului asupra teritoriului Rusiei.

Capacitatea de a rămâne în aer o perioadă atât de lungă permite lovirea obiectivelor inamicului din orice direcție, utilizând “găurile” în apărarea antiaeriană. Lansarea unei astfel de rachete în apropierea spațiului aerian al inamicului în timpul escaladării tensiunii va deveni o demonstrare de forță convingătoare.

Utilizarea unei astfel de tehnologii și în alte programe a rachetelor ale Rusiei va permite crearea unor noi tipuri de rachete nucleare strategice și tactice, capabile să zboare continuu în jurul planetei pe niște “orbite” inimaginabile. Iată de ce “Burevestnik”, un instrument de descurajare și o armă de răzbunare, nu este pe plac generalilor de la Pentagon.

Фрегат Адмирал Горшков провел успешный пуск ракеты Циркон.
Пресс-служба Минобороны РФ

O rachetă de croazieră tradițională reprezintă o focoasă cu un motor reactiv și o rază limitată de acțiune (Tomahawk-ul american parcurge până la 2500 de kilometri). Racheta cu propulsie nucleară poate zbura zeci și sute de mii de kilometri, adică multe luni și ani, devenind un “satelit al Pământului” în straturile dense ale atmosferei.

Experții americani consideră că noua rachetă de croazieră a Rusiei va intra în dotarea armatei aproximativ în anul 2025. Potrivit aprecierilor specialiștilor ruși, strategicul “Burevestnik” va ajunge în armată nu mai devreme de 2027, iar potențialul lui de luptă nu este prevăzut de tratatul New Start, prelungit până pe 5 februarie 2026. În orice caz, Burevestnik va spulbera în totalitate iluziile de impunitate ale partenerilor din Washington și Bruxelles și îi va responsabiliza substanțial, făcându-i să prefere pacea și buna înțelegere.

614
Tagurile:
nuclear, rachetă, Rusia
Vladimir Putin

Presa bulgară: Rusia a obținut o victorie diplomatică

105
(reînnoit 17:43 16.04.2021)
Publicația bulgară Duma consideră că Rusia a obținut o victoria diplomatică în fața SUA după ce Biden a propus organizarea unui summit cu Putin.

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Propunerea președintelui american Joe Biden de a organiza un summit cu Vladimir Putin în viitorul apropiat reprezintă o victoria diplomatică a părții rusesc, consideră publicația bulgară Duma.

Marți, la inițiativa SUA, a avut loc o conversație telefonică între Putin și Biden. În cadrul discuției președintele SUA și-a exprimat dorința de a se întâlni personal cu liderul rus. După ce Washingtonul a introdus noi sancțiuni împotriva Moscova, Casa Albă a subliniat că propunerea rămâne în vigoare.

“În jocul de nervi, Biden, mai exact, echipa lui Biden, a fost prima care a clipit. Invitația reprezintă o victorie diplomatică a părții ruse”, consideră jurnaliștii bulgari.

În articol se menționează că există “mai multe capcane” care ar putea împiedica realizarea întrevederii dintre cei doi lideri. Totodată, în opinia jurnaliștilor, chiar dacă cei doi președinți se vor întâlni personal, relațiile dintre SUA și Rusia nu vor avansa.

Vladimir Putin și Joe Biden
© AP Photo / Alexei Druzhinin

Publicația bulgară este convinsă că principalele subiecte de negocieri vor deveni problemele armelor nucleare, programul nuclear al Iranului, soarta Afganistanului.

Mai devreme SUA au anunțat că introduc noi sancțiuni împotriva Rusiei. Restricțiile vor viza 32 de persoane fizice și a juridice. Sancțiunile interzic instituțiilor financiare să cumpere obligațiunile de stat ale Rusiei la prima lor plasare după 14 iunie. În afară de aceasta, Washingtonul intenționează să expulzeze 10 angajați ai misiunii diplomatice rusești.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că politica sancțiunilor, promovată de Washington, nu corespunde intereselor popoarelor ambelor state. Vineri, Kremlinul a declarat că obsesia sancțiunilor a americanilor sunt inacceptabile, adăugând că macrostabilitatea Rusiei este deplin asigurată. Comentând despre eventualele răspunsuri la sancțiuni, Kremlinul a declarat că principiul reciprocității nu a dispărut, însă totul va depinde de decizia șefului statului, Vladimir Putin.

105
Tagurile:
Bulgaria, Vladimir Putin
Tematic
VIDEO: Putin și-a administrat a doua componentă a vaccinului rusesc
Biden și Putin se vor întâlni la Viena?
Kremlinul: Discuția dintre Putin și Biden a fost una lucrativă

Загрузка...
Google

Google va elimina conținutul care contravine legislației rusești

69
(reînnoit 17:41 16.04.2021)
Google s-a arătat disponibil să elimine din internet conținutul care contravine legislației rusești, a anunțat deputatul rus, Vasili Piskariov, după o întrevedere cu reprezentanții companiei.

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Reprezentanții Google au anunțat că în perioada următoare vor elimina conținutul care contravine legislației rusești, a declarat președintele comisiei Dumei de Stat pentru investigarea cazurilor de imixtiune a statelor străine în problemele interne ale Rusiei, Vasili Piskariov.

“Au spus că în viitorul apropiat vor elimina orice contravine legislației noastre”, a declarat Piskariov jurnaliștilor, comentând întrevederea cu reprezentanții Google.

Pentru gigantul IT publicul rusesc are o importanță majoră și nu vor să-l piardă, a menționat Piskariov.

Potrivit lui, la începutul anului 2020, compania Google și YouTube au fost utilizate activ pentru demonstrarea unui conținut ilegal, în special, cel legat de implicarea minorilor în acțiuni de protest. Deputatul a subliniat că materialele ilegale nu au fost eliminate în termenii stabiliți de legislație.

Cu toate acestea, Google și-a manifestat intenția “de a activa în câmpul legal al Rusiei”.

“Am atras atenția că o parte a teritoriilor Rusiei, în special, insulele noastre din Oceanul Pacific, Kurile, nu sunt marcate drept teritorii ale Federației Ruse”, a relatat Piskariov.

El a adăugat că reprezentanții Google au căzut de acord cu argumentele înaintate și a solicitate materiale suplimentare. “Tot ce contravine legislației noastre va fi eliminat în scurt timp”, a conchis președintele comisiei Dumei de Stat.

69
Tagurile:
Rusia, Google
Tematic
Google Classroom: cât este de utilă aplicația pentru elevi și profesori
Halloween 2020: cum sărbătorește Google
Care este cel mai căutat cuvânt pe Google în 2020
Nu o să credeți ce au căutat românii pe Google în 2020!
Cenzurarea Sputnik de către Google și Facebook - Rusia la OSCE
Au picat YouTube și Servicii Google în întreaga lume
Moscova nu exclude blocarea Twitter peste o lună
Sondaj: peste 73 la sută din ruși susțin blocarea Twitter
Rusia restricționează accesul la Twitter și amenință să îl blocheze definitiv

Загрузка...

"Lucrarea mâinilor NATO": Ce proces a demarat la hotarele Rusiei

27
(reînnoit 19:14 16.04.2021)
Spionaj aerian la frontierele Crimeii, nave NATO în Marea Neagră, pregătiri pentru exercițiile la scară largă și mărfuri misterioase pe care SUA le transferă în Ucraina – în ultimele zile, Alianța Atlanticului de Nord s-a activizat brusc în Europa de Est.

Editorial realizat de Andrei Koț

Nimeni nu ascunde că aceasta este o reacție la transferul Kievului de unități și tehnică la linia de contact din Donbas, precum și la mișcarea trupelor rusești în interiorul țării. Sputnik a încercat să afle ce se întâmplă.

Drone deasupra frontului

Odată cu începutul unei noi escaladări în Donbas, aviația țărilor NATO apare aici din ce în ce mai des. Deasupra liniei de contact, practic în continuu, zboară dronele-spioane RQ-4 Global Hawk, care urmăresc pregătirile de apărare ale armatelor Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Luhansk. Desigur, imaginile făcute de drone ajung imediat pe mesele comandanților militari de la Kiev.

Forțele armate ale Ucrainei au activat și ele spionajul aerian – miliția populară a observat dronele de atac Bayraktar TB2, cumpărate în Turcia. Dronele nu au atacat obiective terestre: se pare că operatorii aeronavelor fără pilot (UAV) studiază deocamdată teatrul potențial de ostilități. Forțele armate ale Ucrainei dispun de șase drone de acest tip. După cum informează presa ucraineană, Kievul a semnat contractul de achiziție de UAV-uri suplimentare cu Ankara în timpul unei vizite recente a președintelui Vladimir Zelenskii în Turcia.

În plus, aviația occidentală aproape zilnic monitorizează coasta Crimeii. Deasupra apelor neutre ale Mării Negre, zboară regulat avioanele britanice și americane de spionaj radioelectronic Boeing RC135W и Lockheed P-3COrion, precum și avioanele anti-submarin P-8APoseidon. Sarcina lor principală este de a urmări acțiunile navelor Flotei Mării Negre și de a descoperi pozițiile sistemelor de apărare antiaeriană trupelor militare, desfășurate în peninsulă.

Mărfuri misterioase

NATO își consolidează prezența militaro-navală din regiune. Până la sfârșitul lunii aprilie, în Marea Neagră trebuie să intre două distrugătoare armate cu rachete ale Marinei SUA. Potrivit versiunii oficiale a Pentagonului, transferul navelor poartă "un caracter de rutină". Cu toate acestea, Kremlinul a reacționat brusc. Nu e de mirare – doar aceste distrugătoare transportă mai mult de cincizeci de rachete de croazieră "Tomahawk".

"În ceea ce privește activitatea militară a Statelor Unite, inclusiv trecerea navelor în Marea Neagră, acest lucru se întâmplă în mod regulat", a menționat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. "Acum, acest lucru se face într-un mod deosebit de insistent, care este însoțit de o retorică agresivă, se pun întrebări, ce face Federația Rusă la granița cu Ucraina. Răspunsul este foarte simplu: noi trăim acolo, aceasta este țara noastră. Dar ce fac Statele Unite sub forma navelor lor, personalului militar care organizează în mod constant unele evenimente pe linia NATO în Ucraina, la mii de kilometri de teritoriul lor – această întrebare rămâne, până când, fără răspuns".

Fără răspuns rămâne și o altă întrebare interesantă: ce fel de marfă livrează avioanele aviației militare de transport a Forțelor Aeriene americane la Kiev? Specialiștii au atras atenția asupra mărturiilor serviciului de internet FlightRadar: avioanele americane C-17 și C-130, care decolează din SUA, Germania și statele Baltice, aterizează pe aeroportul Borîspil, se descărcă și zboară înapoi.

Министр обороны РФ Сергей Шойгу
© Photo : Министерство обороны РФ

Potrivit expertului militar, Alexei Leonkov, Washingtonul transferă în Ucraina complexe de luptă radioelectronică, fapt care ar putea semnaliza ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei care ar urma să aibă loc curând. El a adus drept exemplu tactica Forțelor Armate ale SUA în operațiunea "Furtuna în deșert", când, chiar în primele zile ale conflictului, americanii au "orbit" complet armata lui Saddam Hussein. În favoarea acestei versiuni – declarația recentă a conducerii Republicii Populare Donețk despre faptul că rețelele de figuri influente ucrainești din rândul oligarhiei și al serviciilor secrete au început să blocheze dronelor misiei OSCE canalele de control și senzorii GPS pentru a ascunde sosirea la scară largă a echipamentelor militare în regiune. Cu toate acestea, nici Rusia nu intenționează să stea cu brațele încrucișate.

"Dacă se va produce o exacerbare, noi, desigur, vom face tot posibilul pentru a ne asigura garantat propria siguranță și siguranța cetățenilor noștri, oriunde s-ar afla ei", a subliniat ministrul adjunct de Externe, Serghei Reabkov. "Responsabilitatea pentru consecințele unei astfel de exacerbări ipotetice va fi în întregime pe umerii Kievului și curatorilor acestuia din Occident. De asemenea, noi avertizăm Statele Unite că ar fi mai bine ca ele să stea mai departe de Crimeea, de coasta rusească a Mării Negre. Va fi pentru binele lor".

Pregătirea pentru exerciții

Un alt motiv pentru intensificarea activității trupelor țărilor occidentale în apropierea frontierelor rusești – pregătirea NATO pentru cele mai mari exerciții militare Defender Europe 2021, care încep la mijlocul lunii mai.

Conform legendei manevrelor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă a rușilor". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijloace și forțe pentru desfășurarea "războiului". La manevre vor participa și militarii ucraineni.

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. În plus, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Nu este exclus ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Potrivit comunicatului de presă, publicat pe site-ul oficial al Forțelor terestre ale SUA în Europa, exercițiile "vizează sporirea gradului de pregătire strategic și operativ și gradului de interacțiune între SUA, aliații și partenerii NATO". Se subliniază faptul că manevrele nu reprezintă o amenințare pentru țările terțe. Cu toate acestea, agenda antirusească a exercițiilor Defender Rurope 2021 este evidentă. Astfel, speaker-ul Ucrainei în grupul de contact trilateral, Alexei Arestovici, a declarat direct: ideea este de a exersa războiul cu Rusia pe teritoriile de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Nu este surprinzător faptul că, drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat anterior ministrul Apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate".

Între timp, potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu, la frontierele occidentale ale țării, ca parte a verificării pregătirii operative, au fost dislocate două armate și trei grupuri ale Forțelor Aeropurtate.

27
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Stoltenberg: UE și NATO - incapabile să lupte singure cu Rusia
24 martie – ziua ticăloșiei NATO, o rușine pentru România
Ungaria pune NATO la punct: nu vede Rusia ca o ameninţare

Загрузка...