Заседание Высшего Евразийского экономического совета

Rusia a răspuns declarațiilor liderilor occidentali cu privire la „amenințarea rusească”

1060
(reînnoit 14:17 16.03.2021)
Kremlinul a venit cu o reacție de răspuns la declarațiile liderilor țărilor occidentale despre „amenințarea rusească”

BUCUREȘTI, 16 mart - Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitrii Peskov, a comentat noua strategie de apărare și politică externă a Marii Britanii , care, potrivit rapoartelor mass-media, enumeră Rusia drept una dintre principalele amenințări.

"Desigur, o astfel de atitudine de confruntare nu poate provoca decât regret și chiar îngrijorare", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit acestuia, această abordare nu are nicio legătură cu starea reală a lucrurilor.

"Rusia nu a fost și nu este inamicul nimănui, nu reprezintă o amenințare pentru nimeni. Dimpotrivă, așa cum a spus președintele Putin în repetate rânduri, susținem normalizarea și dezvoltarea unor relații bune și reciproc avantajoase cu toate țările, ne dorim relații bune ", a concluzionat Peskov.

Articolul Sunday Times a indicat că prim-ministrul britanic, Boris Johnson, va prezenta în această săptămână o imagine de ansamblu cuprinzătoare pe probleme de securitate, apărare și politică externă. În document, Rusia este numită „cea mai mare amenințare” la scară națională. Acest lucru ar fi cauzat de „frecvente incursiuni agresive” în spațiul aerian britanic și de presupusa voință a Moscovei de a „lichida disidenții” în Regatul Unit.

La începutul lunii martie, ministrul de externe, Serghei Lavrov, a declarat că relațiile dintre cele două țări se află într-un punct înghețat. El a reamintit că, în ultimii ani, Londra a menținut un curs anti-rusesc prin creșterea presiunii și sancțiunilor.

1060
Tagurile:
Occident, Rusia
Tematic
Kremlinul a comentat declarațiile scandaloase ale președintelui EMA
Kremlinul, despre noile sancțiuni UE și SUA împotriva Rusiei
Kremlinul a comentat declarațiile lui Biden despre Crimeea
Feodor Lukianov

Lukianov: Moldova devine tot mai puțin interesantă pentru Rusia și Occident

14
În condițiile înrăutățirii relațiilor dintre Rusia și Occident, Moldova nu ar trebui să dea preferință niciunei părți, concentrându-se pe dezvoltarea internă, consideră redactorul-șef al revistei “Rusia în politica globală” Fiodor Lukianov.

Implicarea în jocurile geopolitice străine niciodată nu a fost spre binele cuiva. Nici în Moldova nu trebuie să se mizeze pe acest lucru, a declarat cunoscutul politolog rus, redactor-șef al revistei “Rusia în politica globală” Fiodor Lukianov.

“State precum Moldova au ajuns divizate din punct de vedere al opiniei publice, al acțiunilor interne ale diverselor forțe politice, iar acum, din câte îmi dau seama, ajung într-o situație dificilă”, declară Lukianov într-un interviu oferit Sputnik Moldova. – Pentru că pe marea arenă internațională s-a declanșat un război rece de proporții 2.0, care după formă se deosebește de cel din a doua jumătate a secolului XX, însă în conținut este același. Acest lucru presupune că statele care se află la o răscruce de drumuri, iar Moldova se află printre ele, pierd foarte mult din spațiul de manevră”.

Lukianov consideră că pasiunile care se aprind în relațiile dintre Rusia și comunitatea occidentală se vor replica într-o versiune miniaturală în politica internă a țărilor care se află într-o situație similară cu cea a Moldovei. Tot aici el concluzionează: aceste procese nu vor avea un final fericit.

“Cum trebuie să se comporte Moldova în această situație? Cred că republica nu trebuie să penduleze dintr-o parte în alta, ci să încerce să-și traseze o direcție de protejare a propriilor interese. Chiar dacă acestea nu vor coincide întru totul cu prioritățile rusești, oricum vor fi luate în considerație de Federația Rusă cu tot respectul”, se arată convins politologul.

Altceva este, presupune Lukianov, că și Moldova, și multe alte state din spațiul fostei URSS nu sunt capabile să-și formuleze clar propriile interese. Prin urmare, se transformă într-o arena a realizării unor interese străine. Anume acest lucru, în opinia redactorului-șef al revistei “Rusia în politica globală”, provoacă cele mai multe îngrijorări – “am temeri că tulburările interne din Moldova vor fi agravate de contextul conflictual extern”.

Valentina Matvienko
© Photo : предоставлено пресс-службой Совета Федерации

În același timp, Lukianov consideră pentru multe țări conceptul de opțiune devine vag.

Pe de o parte, relațiile dintre Rusia și Occident se tensionează, iar pe de altă parte, din câte îmi dau seama, Rusia, statele europene și SUA se concentrează tot mai mult pe propriile probleme interne, în special, în condițiile extraordinare ale pandemiei.

Prin urmare, interesul sau entuziasmul față de luptele geopolitice și încercările de a atrage de partea lor statele care se află în fața unor opțiuni se diminuează la toți. Moldova devine tot mai puțin interesantă pentru Rusia și Occident”, susține expertul rus.

Acest lucru doar subliniază necesitatea statelor din fosta URSS să atragă atenția la propria dezvoltare internă.

“Moldova, cred eu, trebuie să răspundă sie însăși la întrebarea: este viabilă în calitate de formațiune statală, are capacitatea de a asigura dezvoltarea propriei societăți? Nu să aleagă la infinit între Rusia și Occident în calitate de direcție de bază a politicii”, a conchis Lukianov.

Reamintim că pe 19 aprilie președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a rostit un discurs în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și în decurs de 40 de minute a răspuns la întrebările adresate de deputații APCE. La subiectul legat de relațiile cu Federația Rusă, șeful statului, de facto, a recunoscut că odată cu preluarea mandantului de președinte, relațiile s-au înrăutățit. Totodată, Sandu a declarat că cele două state au “o agendă serioasă” – comerțul, migranții, Transnistria, trupele de menținere a păcii. În afară de aceasta, președintele Sandu și-a exprimat speranța că se va reveni la regimul moldo-rus de comerț, care a existat până la semnarea de către Moldova a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
Occident, Moldova, Rusia

Загрузка...

Diplomații cehi expulzați din Rusia - la Aeroportul Șeremetievo

287
(reînnoit 20:07 20.04.2021)
Diplomații cehi și familiile lor, expulzați din Rusia, au ajuns la Aeroportul Șeremetievo din Moscova.

Diplomații cehi și membrii familiilor lor au ajuns luni, la Aeroportul Internațional Șeremetievo din Moscova, după ce a fost anunțată expulzarea lor de către Ministerul de Externe al Federației Ruse.

În acest film sunt surprinse cadre cu diplomații care fac check-in la ghișeele de înregistrare înainte de a trece la controlul pașapoartelor.

Moscova i-a declarat pe respectivii diplomați persoane non grata ca răspuns la decizia Republicii Cehe de a expulza 18 diplomați ruși care erau bănuiți a fi agenți ai serviciilor de informații rusești și că ar fi avut legătură cu exploziile din 2014, dintr-un depozit de muniții.

287
Tagurile:
Cehia, Rusia, Diplomați

Загрузка...