NATO

Senator rus: SUA recurg la „asediul Rusiei” trimițând trupe la granițele NATO

576
(reînnoit 07:30 16.03.2021)
Un senator rus arată că SUA, neavând șanse să obțină vreo victorie militară decisivă împotriva Rusiei, s-au blocat în strategia de a înconjura cu forțele sale cea mai mare țară din lume.

BRUXELLES, 15 mart – Sputnik. Senatorul Aleksey Pușkov din Rusia, care fost președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe, a argumentat în comentariile sale de pe Telegram cum se străduiește Casa Albă să demonstreze o poziție dură față de Kremlin, pe care a promis-o anterior, din cauză că a rămas fără opțiuni viabile, arată RT

Avionul de luptă F-16
© Photo : U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jonathan Snyder

”Ezitarea despre Rusia în Washington este evidentă”, a spus el, ”nu din cauză că e o pauză tactică, sau ca tactică de negociere – Biden nu este în dispoziția de a negocia de loc cu Rusia – dar dintr-un alt motiv”.

Inițial, noul lider american l-a acuzat pe predecesorul său pentru presupuse concesii făcute Moscovei, dar tot el a descoperit între timp că ”potențialul de ostilități împotriva Moscovei a fost aproape în întregime consumat de Trump, atât bilateral cât și prin NATO”, mai scrie Pușkov.

Senatorul crede că mai sunt doar trei posibile opțiuni pentru Casa Albă dacă încearcă să îndeplinească acele promisiuni electorale și să lovească chiar și mai tare Rusia.

”Sancțiunile infernale”, precum cele încă neaprobate, dar propuse din 2018 de un grup de senatori printre care John McCain și Lindsey Graham, “ar lovi investitorii din SUA și Europa și ar aduce relațiile SUA cu Rusia pe o linie periculoasă, ca și cu Iranul, doar că Rusia nu e Iran”, a argumentat senatorul.

A doua opțiune, continuă Pușkov, ar fi ”să împingă Ucraina într-un nou război în Donbas, cu sprijin american”. Totuși, spune politicianul, poziția Kievului în regiune este defavorabilă și e dificil de crezut că i se vor schimba sorții. Așa că ”nu este în planul SUA să intervină în ostilități de partea Ucrainei”, a adăugat senatorul.

În cele din urmă, singura opțiune rămasă a lui Biden de a pedepsi Rusia este aceea de ”a acumula forțe armate la granițele cu Rusia și în Marea Neagră”, crede Pușkov. Dar, departe de a fi o diferențiere de politicile predecesorului său, ”aceasta este pur și simplu o continuare a abordării anterioare a SUA, din timpul lui Trump”.

”Din aceste motive duritatea lui Biden la adresa Rusiei a fost până acum în bună măsură retorică. Vor mai fi acțiuni anti-rusești, dar scopul lor va fi prelungirea asediului ”Rusiei lui Putin” decât un set de pași abrupți și riscanți care ar putea duce situația pe pragul conflictului militar”, a mai spus Pușkov.

Rusia a avertizat deja că activitatea crescută a membrilor NATO la granițele sale ar putea duce la un dezastru, cu blocul condus de SUA punând în scenă o serie de exerciții de-a lungul frontierei.

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin a spus că, în 2020, prezența aeriană și navală a NATO ”a crescut semnificativ, iar situațiile care pot duce la incidente serioase sunt din ce în ce mai prezente”.

Săptămâna trecută, Kremlinul și-a arătat preocuparea față de relatările din New York Times care susțineau că la Casa Albă s-ar pregăti o serie de acțiuni îndreptate împotriva Moscovei. Acești pași, se spune, ar avea ca intenție să fie un răspuns la atacul de tip hack denumit SolarWinds și pentru care Washingtonul consideră Rusia vinovată.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin,  Dmitry Peskov, le-a spus reporterilor că ”faptul că publicația nu exclude ca statul ameican să fi putut fi implicat în cyber-atacuri este în mod cert o mare preocupare pentru noi”.

576
Tagurile:
Rusia, SUA, NATO
Tematic
Senator rus: Când va începe destrămarea NATO
Twitter a eliminat conturile care “subminau încrederea în NATO”
Moscova cere Twitter explicații în legătură cu blocarea “conturilor anti-NATO”
Sputnik V

OMS anunţă inspecția comună în mai a laboratoarelor unde se fabrică Sputnik V

109
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) vor vizita împreună laboratoarele în care se fabrică vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, a declarat joi, pentru agenţia Sputnik, un reprezentant al OMS.

BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. „Inspecțiile pentru bune practici clinice sunt efectuate în luna aprilie de către o echipă comună EMA / OMS. Inspecțiile la fața locului pentru bune practici de fabricație se aşteaptă să aibă loc în perioada 10 mai - prima săptămână a lunii iunie, aceste date fiind convenite cu producătorul”, a declarat pentru Sputnik un reprezentant al OMS.

Atât OMS, cât și EMA continuă să primească date de la Gamaleia Center, dezvoltatorul Sputnik V, ceea ce face parte dintr-un proces de revizuire în desfăşurare, a adăugat reprezentantul.

La începutul acestei zile, viceministrul rus de Externe, Sergei Vershinin, a declarat, după o întâlnire cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom, că vaccinul Sputnik V poate primi aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății în câteva săptămâni după desfăşurarea misiunii OMS, care ar urma să sosească în țară în luna mai.

Sputnik V, primul vaccin împotriva coronavirusului înregistrat din lume, a fost aprobat până acum pentru utilizare de urgență în 60 de țări de pe glob. Potrivit unei analize intermediare din studiul publicat în revista ştiinţifică The Lancet, vaccinul are o eficacitate de 91,6%.

109
Tagurile:
Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Noi date: Sputnik V, eficient în proporție de 97,6%
Germania vrea să cumpere vaccinul Sputnik: 30 de milioane de doze numai în această vară
OMS spune când va fi autorizat vaccinul ”Sputnik V”

Загрузка...

Video: Lukașenko a aterizat la Moscova pentru a discuta cu Putin

163
Liderul belarus, Alexandr Lukașenko, a aterizat joi la Moscova pentru a purta discuții cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

După cum s-a menționat anterior, programul întâlnirii include o discuție cu privire la relațiile bilaterale, pașii pentru restabilirea legăturilor de transport, problemele uniunii (a fost inclus în lista subiectelor prioritare), răspunsul comun la provocările și amenințările actuale, precum și lupta pandemia COVID-19.

 Președintele rus a declarat la întâlnirea cu liderul belarus că relațiile dintre cele două țări se dezvoltă cu succes. Vladimir Putin și-a exprimat încrederea în restabilirea comerțului bilateral.

"Sunt sigur că totul va fi restabilit în același volum, există totul pentru asta", a spus Putin.

Alexander Lukashenko, la rândul său, a remarcat progrese serioase în programele unionale (Uniunea Rusia-Belarus).

"Programe foarte serioase. Probabil, am căzut deja de acord asupra a 26 sau 27 de programe la nivel guvernamental. Au mai rămas doar câteva: 2-3 programe foarte serioase de natură economică. Inclusiv perceperea impozitului", a spus el.

De asemenea, interlocutorii au subliniat importanța discutării problemelor de securitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

163
Tematic
Lukașenko i-a cerut lui Putin avioane de vânătoare suplimentare
Întâlnirea dintre Putin și Lukașenko a durat peste șase ore
Peskov, despre negocierile dintre Putin și Lukașenko
Lukașenko: "Opoziția îmi caută palate. Nu vor reuși"

Загрузка...