Culegerea recoltei

Exporturile agricole din Rusia cresc la nivel record, în pofida pandemiei

458
(reînnoit 20:31 10.03.2021)
Exporturile de alimente rusești au crescut cu 20% în 2020 față de anul precedent, depășind recordul stabilit în 2018, a declarat o agenție federală pentru Ministerul Agriculturii din Rusia.

BUCUREŞTI, 10 mart – Sputnik. Rusia a exportat anul trecut 79 de milioane de tone de produse alimentare, în valoare totală de 30,7 miliarde de dolari, a declarat, în ultimul ei raport, agenția federală AgroExport responsabilă cu exporturile agricole din țară.

Potrivit organizației, exporturile de alimente rusești au crescut cu 20% față de anul precedent, depășind recordul stabilit în 2018, când țara a exportat 78,5 milioane de tone de produse, pentru o valoare totală de 25,8 miliarde de dolari.

Categorii de bunuri

Creșterea a vizat toate marile grupuri de produse, cu excepția peștelui și a fructelor de mare, unde, din cauza scăderii prețurilor din cauza pandemiei de coronavirus, valoarea exporturilor a scăzut cu 2,1%.

Astfel, țara a exportat o cantitate mai mare de cereale, carne, legume, produse lactate și alte produse decât a importat, devenind un vânzător net al acestor produse agricole pentru prima dată de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Cerealele au reprezentat în mod tradițional mai mult de jumătate din exporturile agricole din Rusia în volum, sau aproximativ 30% din vânzările de alimente în străinătate. În 2020, țara a înregistrat a doua cea mai mare recoltă de cereale din istoria sa.

Cea mai mare creștere a fost înregistrată la exporturile de carne, care au crescut cu 49% pe an, până la o valoare totală de aproape 900 de milioane de dolari, exporturi determinate de cererea puternică și în creștere din China, potrivit Sputnik France.

Potrivit Serviciului Vamal Federal, în 2020 peste 150 de țări au importat produse agricole din Rusia. China, ale cărei achiziții au depășit patru miliarde de dolari, ocupă primul loc. Anul trecut, 4,8 milioane de tone de produse alimentare în valoare de 4,02 miliarde de dolari au fost exportate în China, ceea ce înseamnă cu 26% mai mult decât în 2019.

Turcia, care și-a mărit importurile cu 26%, până la 3,1 miliarde de dolari, se află pe locul doi. Kazahstanul este, de asemenea, printre primii trei cumpărători, ca în anul precedent. Ţara a crescut importurile cu 12%, până la 2,1 miliarde de dolari.

458
Tagurile:
Rusia
Tematic
Rusia a obținut cea mai mare roadă de grâu din ultimii 40 de ani
Putin: Rusia a devenit exportatorul mondial numărul 1 de grâu
Recolta masivă de grâu în România, Rusia și Ucraina afectează bursa din Chicago
Rusia devine principalul grânar al planetei
Rusia va redeveni principalul exportator mondial de grâu
Rusia: a doua cea mai mare recoltă de grâne din toată istoria țării
Sputnik V

OMS anunţă inspecția comună în mai a laboratoarelor unde se fabrică Sputnik V

163
(reînnoit 08:49 23.04.2021)
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) vor vizita împreună laboratoarele în care se fabrică vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, a declarat joi, pentru agenţia Sputnik, un reprezentant al OMS.

BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. „Inspecțiile pentru bune practici clinice sunt efectuate în luna aprilie de către o echipă comună EMA / OMS. Inspecțiile la fața locului pentru bune practici de fabricație se aşteaptă să aibă loc în perioada 10 mai - prima săptămână a lunii iunie, aceste date fiind convenite cu producătorul”, a declarat pentru Sputnik un reprezentant al OMS.

Atât OMS, cât și EMA continuă să primească date de la Gamaleia Center, dezvoltatorul Sputnik V, ceea ce face parte dintr-un proces de revizuire în desfăşurare, a adăugat reprezentantul.

La începutul acestei zile, viceministrul rus de Externe, Sergei Vershinin, a declarat, după o întâlnire cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom, că vaccinul Sputnik V poate primi aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății în câteva săptămâni după desfăşurarea misiunii OMS, care ar urma să sosească în țară în luna mai.

Sputnik V, primul vaccin împotriva coronavirusului înregistrat din lume, a fost aprobat până acum pentru utilizare de urgență în 60 de țări de pe glob. Potrivit unei analize intermediare din studiul publicat în revista ştiinţifică The Lancet, vaccinul are o eficacitate de 91,6%.

163
Tagurile:
Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Noi date: Sputnik V, eficient în proporție de 97,6%
Germania vrea să cumpere vaccinul Sputnik: 30 de milioane de doze numai în această vară
OMS spune când va fi autorizat vaccinul ”Sputnik V”

Загрузка...

Video: Lukașenko a aterizat la Moscova pentru a discuta cu Putin

239
Liderul belarus, Alexandr Lukașenko, a aterizat joi la Moscova pentru a purta discuții cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

După cum s-a menționat anterior, programul întâlnirii include o discuție cu privire la relațiile bilaterale, pașii pentru restabilirea legăturilor de transport, problemele uniunii (a fost inclus în lista subiectelor prioritare), răspunsul comun la provocările și amenințările actuale, precum și lupta pandemia COVID-19.

 Președintele rus a declarat la întâlnirea cu liderul belarus că relațiile dintre cele două țări se dezvoltă cu succes. Vladimir Putin și-a exprimat încrederea în restabilirea comerțului bilateral.

"Sunt sigur că totul va fi restabilit în același volum, există totul pentru asta", a spus Putin.

Alexander Lukashenko, la rândul său, a remarcat progrese serioase în programele unionale (Uniunea Rusia-Belarus).

"Programe foarte serioase. Probabil, am căzut deja de acord asupra a 26 sau 27 de programe la nivel guvernamental. Au mai rămas doar câteva: 2-3 programe foarte serioase de natură economică. Inclusiv perceperea impozitului", a spus el.

De asemenea, interlocutorii au subliniat importanța discutării problemelor de securitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

239
Tematic
Lukașenko i-a cerut lui Putin avioane de vânătoare suplimentare
Întâlnirea dintre Putin și Lukașenko a durat peste șase ore
Peskov, despre negocierile dintre Putin și Lukașenko
Lukașenko: "Opoziția îmi caută palate. Nu vor reuși"

Загрузка...

Femeile care au cucerit cosmosul!

0
Acestea sunt primele femei astronaut sau cosmonaut, cuvântul este nițel diferit în cele două părți ale lunii, dar denotă același termen.

Acum zborul unei femei în spațiul cosmic nu constituie o surpriză, nici măcar nu e bun pentru un titlu de știre pentru că anunță o banalitate, dar situația era complet ala acum mai bine de jumătate de secol.

0
 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Ana Kikina este participanta la experimentul privind modelarea zborului pe lună în cadrul proiectului SIRIUS-17.

 • © Sputnik / Podshivanov

  Pilotul cosmonaut Valentina Tirișkova, pe aerodromul Aeroclubului din Iaroslav.

 • Primul cosmonaut-turist între femei Anousheh Ansari

 • Prima femeie astronaut a Japoniei, Chiaki Mukai

 • © Sputnik / Roman Sokolov

  Prima femeie astronaut a Italiei, Samantha Cristoforetti, membru al echipajului de bază al expediției 42/43 pe termen lung pe Stația Cosmică Internațională

 • Prima femeie locuitoare din SUA care a ieșit în spațiul cosmic în data de 18 iunie 1983, Sally K. Ride.

 • © Sputnik / Vladimir Rodionov

  Prima femeie cosmonaut a Marii Britanii, Helen Sharmen (dreapta)

 • Prima femeie cosmonaut a Coreei de Sud, So-Yeon Yi

 • © AFP 2021 / Hector Mata

  Prima femeie cosmonaut a Franței, Claudie Andre-Deshays

 • © AP Photo / Ng Han Guan

  Prima femeie cosmonaut a Chinei, Liu Yang

Tagurile:
Spațiu, Cosmos, Femei

Загрузка...