O agenție de turism din Moldova a anunțat că a inclus în lista sa de servicii prestate organizarea excursiilor la Moscova sau Sankt Petersburg pentru vaccinarea cu vaccinul rus împotriva coronavirusului „Sputnik V”.
Și, deși pentru două (deoarece este necesar să se injecteze două doze de vaccin) tururi scurte operatorul de turism cere mai mult de o mie de euro de la fiecare client, în Moldova sunt deja oameni care vor să profite de ofertă.
Această situație a fost comentată în exclusivitate pentru Sputnik Moldova de către deputatul Dumei de Stat, prim-vicepreședintele Comisiei pentru educație și știință Ghenadi Onișcenko.
„Nu este surprinzător faptul că, după atacul informativ-terorist pe care l-a trăit întreaga lume în legătură cu COVID-ul și de care, desigur, nu a scăpat nici Moldova, oamenii din țara voastră vor să fie vaccinați cât mai curând posibil cu un vaccin sigur și inofensiv. Dar în Rusia astăzi practic nu există doze comerciale de vaccin „Sputnik V”, statul vaccinează gratuit toți rușii care doresc, dar pentru aceasta trebuie să aveți cetățenia rusă. Îmi este greu să-mi imaginez de unde poate fi luat vaccin pentru cetățenii străini care au cumpărat acest „tur” de la o agenție de turism moldovenească privată. Desigur, ar fi corect ca autoritățile noastre medicale să discute această problemă și să o documenteze oarecum", a declarat Onișcenko.
El însă atrage atenția, de asemenea, că „turiștii care doresc vaccinare” din Moldova trebuie să aibă la îndemână documente medicale.
"La urma urmei, nimeni nu cunoaște statutul unei persoane care vrea să fie vaccinată în Rusia - de ce a fost bolnav, când a fost bolnav și dacă are contraindicații la vaccinare. Doar că nimeni nu va injecta pe nimeni", a dat asigurări parlamentarul rus.
În opinia sa, în această chestiune este nevoie de o interacțiune la nivel de cele două state.
„Aș sfătui autoritățile medicale moldovenești, atâta timp cât există cerere pentru vaccinarea cu Sputnik V, să reacționeze mai flexibil la astfel de lucruri și să contacteze autoritățile medicale rusești. Totuși, companiile de turism sunt prea departe de procesul civilizat de vaccinare. Cel mai corect ar fi să încheiem un acord cu Rusia, să cumpărăm oficial un vaccin și să vaccinăm populația Moldovei cu acesta în instituțiile medicale ale republicii în condiții adecvate", a conchis Genadi Onișcenko.
Potrivit deputatului, această abordare va fi mult mai ieftină, fără cheltuieli pentru zboruri și hoteluri.
BUCUREȘTI, 20 apr - Sputnik. Rusia continuă să testeze înfricoșătoarea „torpilă a Apocalipsei” Poseidon cu un focos nuclear, a anunțat jurnalul Popular Mechanics.
După cum a remarcat mass-media, vehiculul subacvatic fără pilot va avea o autonomie aproape nelimitată și va putea aborda rapid țintele de pe coasta americană. Testele de torpile vor continua anul acesta, iar desfășurarea armelor, conform planurilor, va avea loc în decurs de un deceniu.
La început, Poseidon a fost descris ca o torpilă uriașă sau chiar un mare submarin fără pilot. Potrivit experților, ea poate călători în mod independent peste oceanele Pacificului și Atlanticului, purtând o instalație nucleară. Viteza mare va face dificilă interceptarea.
Apoi a devenit cunoscut faptul că „Poseidon” va primi un focos termonuclear cu o capacitate de 100 megatoni: de două ori cel al celebrului „Țar Bomba”. Dacă ar exploda în largul coastei, ar inundat orașul din apropiere cu un tsunami radioactiv. Conform ultimelor estimări, randamentul focosului va fi de doar doi megatoni, ceea ce, totuși, nu îl va împiedica să provoace daune grave țintei de coastă.
Potrivit presei, acest tsunami ar avea aceeași forță ca și cutremurul care a lovit Japonia în martie 2011. În mod similar, potrivit specialiștilor, detonată sub apă, această torpilă ar ridica valuri de 100 de metri înălțime.
Potrivit autorilor articolului, criticii au ridiculizat în mod repetat „Poseidon”, numindu-l un mit și un bluff, dar „a devenit acum clar că Rusia este serioasă în activarea acestei arme a Apocalipsei”.
În martie 2018, în timpul discursului său către Adunarea Federală, președintele a prezentat drona Poseidon pentru prima dată. Ulterior, în februarie 2019, Ministerul Apărării din Rusia a lansat videoclipul cu testarea acestei arme de ultimă generație.
Drona submarină rusească, supranumită de mass-media occidentală drept „arma Apocalipsei ”, este capabilă să se deplaseze cu o viteză de aproape 110 noduri, sau la mai mult de 200 km / h, datorită pernei de aer care o învăluie în timpul deplasării. În plus, drona este capabilă să schimbe direcția și adâncimea, ceea ce o face nevulnerabilă la mijloacele existente de luptă.
După confirmarea informațiilor despre o tabără teroristă camuflată în deșertul sirian, forțele aerospațiale ruse au efectuat atacul aerian și au distrus două structuri teroriste, „până la 200 de militanți, 24 de pickup-uri cu mitraliere grele, precum și aproximativ 500 kg de muniție și componente pentru crearea dispozitivelor explozive improvizate”, a declarat luni reporterilor contraamiralul Aleksandr Karpov, șef adjunct al Centrului rus de reconciliere pentru Siria (RRCS).
ВКС России нанесли авиаудар по базе подготовки террористов к северо-востоку от Пальмиры, уничтожены два укрытия, до 200 боевиков и около 500 кг боеприпасов. Об этом сообщил заместитель руководителя Центра по примирению враждующих сторон Александр Карпов.https://t.co/QC3BNlv5rJ pic.twitter.com/mmt3qGWjoJ
— SwankyStas (@StasSwanky) April 19, 2021
Baza a fost folosită de militanți ca loc de organizare pentru a fabrica dispozitive explozive improvizate (IED) și a trimite „grupuri de luptă” pentru a efectua atacuri teroriste în toată Siria, potrivit lui Karpov.
„Teroriștii se antrenează în tabere de militanți pe teritoriul care nu este controlat de autoritățile siriene, inclusiv zona At-Tanf, care este controlată de forțele armate americane”, a adăugat el.SUA au înființat o garnizoană la Tanf - de-a lungul drumului de la Damasc la Bagdad - în 2016, contrar dreptului internațional și fără a ține cont de obiecțiile guvernului sirian. Moscova și Damasc au subliniat în repetate rânduri că zona servește drept refugiu sigur pentru militanții care efectuează atacuri teroriste în Siria.
Amiralul nu a precizat dacă militanții aparțineau Statului Islamic (SI, anterior ISIS) sau vreunei alte grupări teroriste - precum afiliatul Al-Qaeda Hayat Tahrir al-Sham [HTS], care operează în special în provincia Idlib sub protecția turcească.
Rusia a intervenit în Siria la invitația guvernului de la Damasc în septembrie 2015, când aproape 70 la sută din țară se afla în mâinile teroriștilor SI sau a altor militanți adesea descriși de mass-media occidentală drept „rebeli moderați”. Pe lângă baza navală din Tartus, forțele rusești au operat din baza aeriană Khmeimim din provincia Latakia.
De atunci, SI a pierdut tot teritoriul pe care îl pretindea și militanții anti-guvernamentali au fost reduși la provincia Idlib și la o bandă ocupată de turci de-a lungul frontierei de nord a Siriei. Milițiile kurde susținute de SUA controlează nord-estul țării, în timp ce armata SUA controlează direct zona din jurul At-Tanf, la granița cu Iordania în sud.
BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a vor susține evaluările naționale în acest an în luna mai, adică după revenirea elevilor din vacanța de primăvară, prelungită de minstrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în scopul limitării răspândirii infecției cu noul coronavirus.
Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se susțin cu prezență fizică.
Elevii de clasa a VI-a vor susține proba scrisă la Limbă și comunicare în data de 12 mai 2021, iar cea de Matematică și Științe ale Naturii în data de 13 mai 2021.
Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a are următorul calendar: proba de Limbă Română este programată pentru 18 mai 2021, cea de Matematică, pe 19 mai 2021, iar cea de Limbă Maternă, pe 20 mai 2021, informează edupedu.ro.
Evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a se derulează pe durata mai multor zile, din pricina faptului că aici vorbim atât de probe scrise, cât și de probe de citit.
Scris – Limba română – 25 mai 2021
Scris – Limba maternă – 25 mai 2021
Citit – Limba română – 26 mai 2021
Citit – Limba maternă – 26 mai 2021
Matematică – 27 mai 2021
Scris – Citit – Limba română pentru minorităţile naţionale – 28 mai 2021.