„Încearcă să ne împingă cu sancțiuni economice și de altă natură, să blocheze mari proiecte internaționale în care, apropo, nu numai noi, ci și partenerii noștri sunt interesați, să intervină direct în viața publică și politică, în procedurile democratice ale Și, bineînțeles, sunt utilizate în mod activ instrumente din arsenalul serviciilor speciale. Vreau să repet: o astfel de linie către Rusia este absolut lipsită de perspectivă", a spus Putin la ședința a consiliului de administrație al FSB rus.
Diplomații cehi și membrii familiilor lor au ajuns luni, la Aeroportul Internațional Șeremetievo din Moscova, după ce a fost anunțată expulzarea lor de către Ministerul de Externe al Federației Ruse.
În acest film sunt surprinse cadre cu diplomații care fac check-in la ghișeele de înregistrare înainte de a trece la controlul pașapoartelor.
Moscova i-a declarat pe respectivii diplomați persoane non grata ca răspuns la decizia Republicii Cehe de a expulza 18 diplomați ruși care erau bănuiți a fi agenți ai serviciilor de informații rusești și că ar fi avut legătură cu exploziile din 2014, dintr-un depozit de muniții.
BUCUREȘTI, 20 apr - Sputnik. Țările NATO încearcă să își consolideze prezența militară la granițele sudice și occidentale ale Rusiei, a declarat ministrul Apărării, Serghei Șoigu.
"Cursul distructiv al conducerii politico-militare a Ucrainei, care încearcă să destabilizeze situația din Donbass, continuă. Statele Unite și NATO continuă să desfășoare activități provocatoare în spațiul aerian și apele Mării Negre", a anuțat șeful departamentului în cadrul unei ședințe de lucru a colegiului său.
Potrivit acestuia, este instabil și în Transcaucaz și în țările din regiunea Orientului Mijlociu: din cauza acțiunilor alianței, armata rusă este forțată să sporească capacitățile de luptă ale trupelor din districtul militar sudic.
"În același timp, re-echiparea continuă a districtului este în curs de desfășurare. În 2020, trupele au primit mai mult de trei mii două sute de unități de arme și echipamente militare moderne, iar cota lor în unitățile și formațiunile militare s-a ridicat la 70%", a adăugat Șoigu.
În același timp, politicienii occidentali consideră activitatea Rusiei ca „acțiuni agresive”. Astfel, Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a anunțat „cea mai masivă desfășurare” a forțelor - personal militar, echipament - lângă granița cu Ucraina. Potrivit acestuia, sunt aproximativ 150 de mii de oameni acolo. De unde provin aceste date, diplomatul nu a precizat.
Ministerul rus de Externe a numit discuțiile despre un potențial conflict cu Ucraina o altă ficțiune a Kievului. Așa cum a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, orice țară ale cărei frontiere au o regiune instabilă va lua măsurile de securitate necesare. Mai mult decât atât, acesta a declarat că Kremlinul nu este obligat să explice nimănui mișcările trupelor rusești în interiorul tării.
”Rusia redislocă trupele pe teritoriul său și, la propria sa discreție, acest lucru nu amenință pe nimeni și nu ar trebui să-i îngrijoreze pe nimeni”, a mai adăugat Peskov.
În același timp, Vladimir Putin a declarat anterior că Moscova nu va ataca pe nimeni. Potrivit acestuia, amenințarea rusă este „o invenție a celor care vor să profite de rolul lor de avangardă în lupta împotriva Rusiei, pentru a primi unele bonusuri și preferințe pentru aceasta”.
CHIȘINĂU, 20 apr – Sputnik. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, i-a propus liderului rus Vladimir Putin să se întâlnească în Donbas, comunică RIA Novosti.
Potrivit lui Zelensky, la reuniunile ”formatului normand” și subgrupului de securitate din Grupul de contact trilateral a fost luată în discuție restabilirea regimului de încetare totală a focului, fiind formulată propunerea de a avea o întâlnire la linia de demarcație pentru a vedea și a înțelege cu maximă exactitate situația.
"Dar ce să înțeleg? Eu merg acolo în fiecare lună. Domnule Putin! Sunt gata să merg și mai departe și să vă invit să ne întâlnim în orice punct al Donbasului ucrainean, acolo unde este război", a declarat Zelenski într-un mesaj video cu privire la starea de securitate din țară, difuzat marți seara.
Confruntarea civilă continuă în Donbas deja de șapte ani și s-a soldat cu aproximativ 13 mii de victime. Reglementarea este discutat în cadrul reuniunilor grupului de contact de la Minsk. Participanții acestuia au adoptat mai multe documente menite să soluționeze conflictul, dar focurile de armă continuă.
În iulie trecut, a intrat în vigoare regimul atotcuprinzător de încetare a focului Însă din februarie, luptele s-au intensificat, iar în aprilie RPD a comunicat despre moartea unui copil după lovitura unei drone ucrainene. De asemenea, Forțele Armate ale Ucrainei atacă republicile cu arme interzise de Minsk-2.
"Toate din cauza Donbasului": ce a organizat armata americană în Europa>>>
Moscova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea conflictului. După cum a subliniat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe Maria Zakharova, Rusia nu este interesată de amplificarea războiului civil în Donbas și va face totul pentru a-i proteja pe locuitori. De asemenea, ea a făcut apel la aliații Ucrainei să nu mai incite regimul de la Kiev la aventuri sângeroase în regiune.
După cum a subliniat Vladimir Putin, Rusia nu va abandona Donbasul - „orice s-ar întâmpla”. Totodată, el a menționat că, înainte de a lua o decizie oarecare, trebuie să ne gândim la consecințe. Potrivit purtătorului de cuvânt al șefului statului Dmitri Peskov, Moscova va acorda în continuare ajutor vorbitorilor de limba rusă care locuiesc acolo, inclusiv asistență umanitară.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova