Președintele Federației Ruse Vladimir Putin, adresare către poporul rus

Putin: 23 februarie - simbol al devotamentului față de Patrie

145
Armata rusă și flota militară maritimă sunt gata să răspundă celor mai complicate provocări acționând eficient și decisiv, a declarat președintele Federației Ruse Vladimir Putin în felicitarea sa cu ocazia Zilei Apărătorului Patriei.

CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Lumea modernă necesită vigilență constantă și disponibilitate pentru a răspunde celor mai dificile provocări, pentru a acționa competent, decisiv și eficient. Declarația a fost făcută de președintele Federației Ruse Vladimir Putin cu ocazia Zilei Apărătorului Patriei, marcată anual pe data de 23 februarie.  

„Armata și marina noastră știu cum să facă acest lucru. Suntem mândri de capacitatea lor de luptă, de instruire, de bagajul de cunoștințe și abilitatea de a mânui cele mai noi și moderne arme”, a precizat Putin.

Liderul de la Kremlin mai spune că 23 februarie este o sărbătoare, un simbol al curajului și devotamentului pentru Patrie și este celebrat de ruși cu mândrie.

„Adresez cele mai calde cuvinte de recunoștință veteranilor, generația care ne-a învățat pe noi, urmașii lor, să câștigăm și să nu renunțăm. Ne amintim de exploatările armatei ruse, care întotdeauna și-a apărat pământul fără teamă, a preluat cele mai crude lovituri ale dușmanilor”, a spus președintele rus.

Potrivit acestuia, istoria Rusiei este plină de exemple de eroism ancestral.

„Și de aceea tradițiile noastre de patriotism sunt atât de puternice. Tradițiile unei legături puternice și inseparabile între popor, stat și apărătorii lor de încredere - armata și flota marină. Această uniune a fost forjată de secole, iar astăzi semnificația ei rămâne la fel de importantă și solicitată”, a subliniat președintele.

Putin mai spune că toate planurile pentru dezvoltarea armatei și a marinei ruse vor fi îndeplinite.

„Toți suntem responsabili pentru Patrie și pentru o dezvoltare durabilă. Dar pentru cei care au ales să activeze ca apărători acest sentiment capătă un sens special. Asigurarea stabilității, suveranității și puterii naționale, protejarea societății și a tuturor cetățenilor sunt prioritatea lor pentru întreaga viață”, a adăugat Putin.

Președintele a menționat că forțele armate sunt puternice și curajoase, lucru dovedit de multe ori atât în ​​exerciții, cât și în condiții de luptă. Șeful statului rus a mai spus că interesul tinerilor pentru profesiile din domeniul militar vorbește despre întărirea autorității forțelor armate ruse.

„Una dintre dovezile consolidării autorității Forțelor Armate este interesul major al tinerilor pentru specialitățile militare. Din ce în ce mai mulți consideră serviciul de recrutare important pentru ei înșiși și necesar pentru Patrie”, a spus Putin.

Președintele rus a menționat că mulți recruți rămân să lucreze în Armată. Aceștia își fac din această vocație o meserie, datorită predecesorilor lor pe care îi au ca exemplu.

Ziua de 23 februarie, numită și Ziua Apărătorului Patriei, este sărbătorită în Republica Moldova și ca o zi a bărbaților. 23 februarie a fost marcată în Uniunea Sovietică ca Ziua Armatei Roşii până în 1949, iar mai târziu ca Ziua Armatei Ruse, devenind din 1995 Ziua Apărătorilor Patriei, fiind sărbătorită şi în unele republici post-sovietice, inclusiv în Republica Moldova.

145
Tagurile:
Vladimir Putin
В России сегодня презентовали международный проект Бессмертная память

“Memoria nemuritoare”: În Rusia a fost prezentat un nou proiect

35
(reînnoit 19:50 25.02.2021)
În centrul de presă al grupului media „Rossiya Segodnya” de la Moscova s-a desfășurat o masă rotundă în format de videoconferință, dedicată prezentării unui nou proiect.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Conferința video “Genocidul nazist: noi documente și materiale” a reunit participanți din Rusia, Letonia, Kazahstan și Tadjikistan, raportori ai Adunării popoarelor din Eurasia și experți ai proiectului multimedia al agenției RIA Novosti “Nürnberg. Începutul păcii”.

Subiectul central al discuțiilor a constituit prezentarea proiectului internațional al adunării – “Memoria nemuritoare”, sarcina căreia este identificarea și digitalizarea unei cantități mari de date din arhivele străine, care arată proporțiile crimelor naziștilor împotriva cetățenilor sovietici. De asemenea, proiectul va include și materialele făcute publice după încheierea Tribunalului de la Nürnberg, primul din istorie care a recunoscut agresiunea drept cea mai gravă crimă și a prezentat opiniei publice crimele naziștilor împotriva păcii și umanității, transmite RIA Novosti.

Andrei Beliyaninov, secretarul general al Adunării popoarelor Eurasiei: “Societatea civilă din Rusia și restul lumii se alătură tot mai activ păstrării memoriei istorice. Activitatea Comitetului organizatoric internațional a proiectului “Memoria nemuritoare” de păstrare a patrimoniului istoric al Marelui Război pentru Apărarea Patriei și al Celui De-Al Doilea Război Mondial răspunde în același timp intereselor Rusiei și tuturor statelor – învingătoare și aliate. Existența unei cereri pentru o astfel de structură civică devine tot mai evidentă, dacă luăm în considerație campania propagandistică antirusă fără precedent, declanșată în ultimii ani. În toată lumea devine tot mai dificilă să organizăm și să desfășurăm evenimente legate de comemorarea chiar și a unor evenimente care sunt lipsite de orice ambiguitate în conținutul lor ideologic, cum ar fi înfrângerea fascismului de către Uniunea Sovietică și țările din coaliția antihitleristă. O sarcină importantă a comitetului internațional organizator al proiectului “Memoria nemuritoare” este crearea unei bănci digitale comune a documentelor cu privire la crimele naziste, precum și crearea unor dosare ale naziștilor și complicilor lor, care au comis crime împotriva păcii și umanității. Această sarcină științifică și organizatorică onorabilă cade pe umerii generației actuale. Îndeplinirea ei va contribui la restabilirea dreptății istorice și va deveni o barieră sigură în fața celor care încearcă să rescrie istoria, să reabiliteze nazismul și să ponegrească marea victorie a poporului sovietic și a tuturor țărilor și popoarelor, a învingătorilor nazismului”.

De asemenea, în cadrul mesei rotunde au fost prezentat și proiectul transmedia istoric al RIA Novosti – “Nürnberg. Începutul păcii”, lansat în anul aniversării a 75-a de la principalul proces de judecată al secolului XX. În cadrul acestui proiect, pe portalul nuremberg.media și în rețele de socializare sunt publicate materiale dedicate Tribunalului de la Nürnberg, în limba rusă, germană, franceză și engleză.

Proiectul oferă cititorilor mărturii de arhivă și muzeistice unice, fotografii, desene, cronici video, care oferă un prilej de a simți acest proiect zi de zi. La baza proiectului se află mărturiile de la persoana întâi, obținute de autori din arhivele rusești și străine. Acestea vor fi suplimentate e expoziții, podcasturi, discuții publice, spectacole. O parte indispensabilă a proiectului va deveni și o reconstrucție VR unică a istoriilor principalilor inculpați ai tribunalului.

“Problema documentelor care dezvăluie crimele nazismului este una centrală în cadrul proiectului. Petrecem mult timp în arhive, lucrăm cu materialele publicate – foto, video, sunet, manuscrise dactilografiate. În centrul materialelor noastre se află întotdeauna un document. Sunt niște mărturii atât de puternice, încât uneori chiar și cei mai căliți colegi simt niște dificultăți emoționale în timp ce lucrează cu tema dată. Iată de ce acordăm o mare atenție acestei activități importante de căutare și digitalizare a documentelor, legate de crimele împotriva populației civile a URSS, - abia urmează să studiem acest strat al memoriei istorice”, a menționat coordonatorul proiectului, jurnalistul și scriitorul Natalia Osipova.

Participanții la masa rotunda au convenit asupra publicării unei selecții de material a proiectului “Memoria nemuritoare” despre crimele naziștilor împotriva cetățenilor sovietici pe portalul nuremberg.media.

Adunarea popoarelor Eurasiai este o organizație neguvernamentală internațională, ai cărui scop este formarea unui model civic integrationist în numele consolidării păcii și armoniei prin dezvoltarea cooperării multilaterale și a diplomației civice (populare) în spațiul eurasiatic. În prezent, aceasta cuprinde reprezentanți ai peste 43 de state. Adunarea a încheiat 107 de acorduri de parteneriat în domeniul culturii, antreprenoriatului, dezvoltării relațiilor integraționiste între popoarelor Eurasiei și a diplomației populare.

Proiectul “Nürnberg. Începutul păcii” se desfășoară cu sprijinul partenerilor generali media: posturile de televiziune Rossiya 24 și Moskva 24, portalul de știri Vesti.ru, postul de radio Vesti FM, site-ul Komsomolskaia Pravda. Parteneri media a proiectului sunt postul de radio Mayak, postul de radio Radio Rossiya, cinematograful online tvzavr, Muzeul de Stat de Istorie, Muzeul Evreiesc și centrul de toleranță.

35
Tagurile:
Rossiya Segodnya

Загрузка...
Liderul Saxoniei,  Michael Kretschmer

Liderul Saxoniei critică sancțiunile antirusești ale UE

44
Liderul landului Saxonia, creștin-democratul Michael Kretschmer, a criticat sancțiunile antirusești ale UE și îndeamnă la anularea lor.

BUCUREȘTI, 25 feb – Sputnik. Ministrul-președinte al landului Saxonia, Michael Kretschmer, a criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei, declarând că acestea nu au niciun efect.

Путин: выступление на дискуссионном клубе Валдай.
© Sputnik / Алексей Дружинин

Potrivit lui, cerințele Germaniei și UE față de Rusia cu privire la respectarea principiilor supremației legii sunt corecte. “Însă acest lucru nu schimbă nimic, pentru că sancțiunile nu au niciun efect, acestea pot fi ocolite prin mai multe mijloace și iar ca instrument politic acestea nu au niciun viitor”, a declarat Kretschmer, citat de agenția DPA.

Politicianul german a adăugat că sancțiunile trebuie anulate. Totodată, el a anunțat că în cazul în care evoluția pandemiei îi va permite, va efectua o vizită la Moscova, pentru a participa la inaugurarea unei expoziții comune a Galeriei de Arte Tretiakov și Colecția Muzeului de Stat Dresda pentru romantism. În cadrul acestei vizite, liderul Saxoniei își propune să discute cu reprezentanții societății civile, opoziției și autoritățile ruse.

“Astăzi ar trebui să discutăm unul cu altul, nu unul despre altul”, a adăugat el.

Kretschmer a criticat “tonul dur și ferm” al ministrului Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, în adresa autorităților ruse, menționând că nu înțelege o astfel de poziție.

44
Tagurile:
Sancțiuni, Germania
Tematic
Kremlinul a comentat informațiile privind pregătirea noilor sancțiuni de către SUA și UE
Viena, despre sancțiunile împotriva Rusiei: UE să nu-și taie craca de sub picioare
Tihanovskaia: Sancțiunile UE împotriva Minskului sunt o bătaie de joc
UE insistă să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei
Putin: sancțiunile împotriva Rusiei sunt inutile

Загрузка...