BRUXELLES, 19 feb – Sputnik. Uniunea Africană (AU) a anunțat că Moscova a propus un pachet de finanţare Echipei Operative pentru Achiziţia Vaccinurilor (AVATT), și că cele 300 de milioane de doze de Sputnik V ar permite Africii să atingă obiectivul de imunizare a 60% din populaţie.
Directorul CDC, John Nkengasong, a arătat că vaccinul rusesc va fi disponibil din mai.
Anunţul a fost făcut după ce CDC comunicase că distribuţia vaccinurilor anti-COVID-19 în Africa va începe săptămâna viitoare, iar Zimbabwe şi Senegal vor începe în curând campaniile de vaccinare.
Conform celor mai recente date ale CDC, în Africa s-au înregistrat aproape 3,8 milioane de cazuri de contaminare cu coronavirus, adică 3,5% din totalul mondial, şi aproape 100.000 de decese în contextul epidemiei.
Vaccinul rusesc Sputnik V este tot mai prezent în lume, ar utilizarea sa a fost deja aprobată în Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Republica Srpska (entitate din Bosnia și Herțegovina), Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Saint Vincent și Grenadine și Kazahstan.
BUCUREȘTI, 3 mar – Sputnik. Guvernul Rusiei a înaintat pe fostul ministru al Afacerilor Externe al Austriei, Karin Kneissl, în calitate de directorul independent în consiliul de directori al Rosneft, potrivit unei dispoziții publicate site-ul executivului rusesc.
“A se înainta în calitate de candidați pentru poziția de reprezentanți ai Federației Ruse în consiliul de directori și comisia de audit al societății publice de acțiuni “Compania Petrolieră Rosneft” (Moscova), conform anexei”, se menționează în document.
În lista candidaților din partea guvernului Rusiei, în calitate de director independent este menționată și Karin Kneissl, fără indicarea funcției. Din 2017, până în 2019, aceasta a condus Ministerul Afacerilor Externe al Austriei. De asemenea, aceasta are titlul de doctor în drept. Kneissl nu face parte din actuala componență a consiliului de directori.
De asemenea, în lista candidaților sunt prezenți vicepremierul Aleksandr Novak, consilierul președintelui rus, Maxim Oreșkin, șeful Rosneft, Igor Secin. În calitate de directori independenți sunt propuși: directorul executiv al Nord Stream 2 AG, Matthias Arthur Warnig, președintele consiliului de administrare Marcuard Holding Limited, Hans-Jörg Rudloff, președintele comitetului de acționari ai Nord Stream AG, Gerhard Schröder. Toți aceștia sunt membri ai actualului consiliu de directori ai Rosneft.
BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. Prin anunțurile lor legate de sancțiunile împotriva Rusiei și mesajele trimise Moscovei, Statele Unite “transmit în gol”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.
“Aceste declarații ale Departamentului de Stat ne amintesc de un difuzor defect, care se blochează, apoi iar continua. Tot ei declară mereu: vrem să trimitem Rusiei un semnal. Trece o săptămână și ei iarăși: vrem să trimitem Rusiei un semnal. Apoi iar repetă”, a declarat Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.
“Le-am răspuns. Se creează impresia că au un program pentru 500 de milioane de semnale, pe care le emit unul după altul. Transmit semnale într-un vid absolut. Dacă acest semnal, produs de ei, este adresat nouă, noi răspundem și el pleacă pe alături”, a adăugat ea.
Urmând UE, Statele Unite au anunțat impunerea unor sancțiuni împotriva Rusiei. În listă au fost incluse 14 organizații, care sunt acuzate că ar avea o atribuție “la producția armelor chimice și biologice”. Totodată, sancțiunile americane, îndreptate împotriva unor persoane fizice și juridice, vor include restricții legate de export și vize.
Ulterior, MAE al Rusiei a declarat că reacția la noile sancțiuni ale SUA nu va fi neapărat simetrică. Decizia Washingtonului reprezintă un triumf al absurdului și un gest ostil, care nu va influența politica Moscovei și nu o va determina să cedeze în fața presiunilor, consideră diplomația rusă.
BRUXELLES, 3 mar – Sputnik. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că aeroporturile și alte puncte de trecere a frontierei nu trebuie să ceară călătorilor să fie vaccinaţi pentru a putea intra pe teritoriul unei țări, de vreme ce vaccinarea împotriva Covid-19 nu este obligatorie.
OMS a arătat de asemenea că vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi o cerinţă pentru a călători, având în vedere că încă nu se cunosc efectele asupra reducerii răspândirii contagierilor, perioada de imunitate pe care o conferă sau dacă protejează împotriva formelor uşoare ale bolii.
De asemenea, „a acorda prioritate acestor călători ar putea avea drept consecinţă administrarea neadecvată de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave de COVID-19”, a precizat OMS.
OMS atrage chiar atenția că utilizarea „certificatelor de imunitate” de către călătorii internaţionali (indiferent dacă s-au vaccinat sau dacă au anticorpi după ce au depăşit boala) nu este recomandabilă şi nici „nu este susţinută de evidenţe ştiinţifice”.
Pe de altă parte, OMS a evidențiat că persoanele de peste 60 de ani, cele cu boli cronice şi alte grupuri de risc ar trebui să evite să călătorească în ţări cu o rată înaltă de COVID-19, deși potrivit organizaţiei, călătorii internaţionali "nu trebuie consideraţi prin natura lor cazuri suspecte de COVID-19".