Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа

Canada: ”Sputnik V”, un triumf al Rusiei

442
Reprezentanții presei internaționale continuă să discute despre succesele pe care le înregistrează în lume primul vaccin rusesc împotriva coronavirusului.

CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. O victorie științifică și diplomatică de proporții a Rusiei – așa a calificat interesul sporit față de vaccinul rusesc ”Sputnik V” comentatorul Radio Canada Tamara Alteresco.

Vara trecută, atunci când Rusia a anunțat despre dezvoltarea primului vaccin din lume împotriva coronavirusului, peste hotare preparatul a fost privit cu ostilitate, a amintit jurnalista. Ea a menționat de asemenea că în Occident s-a încercat învinuirea savanților ruși de încălcarea standardelor și practicilor stabilite de comunitatea științifică internațională.

”Sputnik V a devenit rapid un factor iritant în cursa vaccinurilor pe care Rusia, așa cum afirma ea, a câștigat-o, este menționat în material.

Însă în timp de o jumătate de an, ”miza mare a Kremlinului” s-a justificat atât din punct de vedere științific, cât și comercial și diplomatic. ”Sputnik V” este solicitat nu doar de partenerii Rusiei, ci și în Europa, unde deja este propusă producerea acestuia, constată jurnalista.

”Kremlinul are numeroase probleme în alte domenii, însă aceasta este o victorie ireproșabilă și fără de compromisuri pe care o pate prezenta”, consideră politologul, expert pentru politici în domeniul Sănătății la Universitatea Richmond Judith Twigg.

O cotitură radicală a opiniei publice în ceea ce ține de vaccinul rusesc s-a produs la începutul lunii februarie, atunci când prestigioasa revistă științifică The Lancet a ajuns la concluzia că vaccinul este la fel de eficient ca Pfizer și Moderna, a amintit Tamara Alteresco. Acest lucru s-a dovedit a fi suficient pentru ca, după luni de incertitudine, cererea pentru ”Sputnik V” să crească vertiginos, iar portofoliul comenzilor să fie plin.

Editorialistul a atras atenția asupra afirmațiilor ministrului francez de Externe Jean-Yves Le Drian despre faptul că ”vaccinul nu are cetățenie”. Președintele Emmanuel Macron a declarat la rândul său că decizia cu privire la vaccin se bazează pe știință, dar nu pe politică, a amintit jurnalista.

Chiar în pofida acutizării relațiilor dintre Rusia și Occident, Agenția europeană pentru medicamente activează în vederea aprobării vaccinului ”Sputnik V ”către sfârșitul primăverii, a mai menționat ea.

În țările în curs de dezvoltare, pozițiile vaccinului rusesc sunt considerabil mai puternice, a mai spus Alteresco. La prețul de zece dolari pentru o doză, preparatul este de două ori mai ieftin decât al concurenților.
”Sputnik” devine atractiv, dacă nu chiar singura variantă în așteptata livrare a dozelor de vaccinuri promise de fondul OMS COVAX, care a fost creat în vederea acordării de asistență pentru țările sărace”, a constatat analistul".

”Eu cred că ar fi bine să fie păstrat ”Sputnik” în calitate de opțiune pentru a vedea dacă poate fi util și poate salva vieți în Canada – iată care este scopul la urma urmelor”, a declarat specialistul în dezvoltarea vaccinurilor, fostul membru al grupului de lucru canadian pentru vaccinurile împotriva COVID-19 Gary Kobinger.

Succesul științific al Rusiei în dezvoltarea ”Sputnik V” este incontestabil, aceasta este o adevărată ”lovitură diplomatică”, care creează un potențial pentru răspândirea influenței și ”soft power” pe arena internațională, este sigură Judith Twigg.

442
Tagurile:
Sputnik V, vaccin
Tematic
Companiile germane negociază producerea vaccinului ”Sputnik V”
Washington Post: Sputnik V este un succes global al Rusiei
RFPI: Unele state planifică provocări împotriva Sputnik V

Rusia a răspuns declarației generalului polonez despre războiul cu NATO

370
(reînnoit 11:17 08.03.2021)
Rusia a răspuns declarației fostului comandant al forțelor terestre poloneze, generalul Waldemar Skshipczak, în care descria un posibil conflict militar între Rusia și NATO.

BUCUREȘTI, 8 mart - Sputnik. Politicienii ruși au criticat un articol al fostului comandant al forțelor terestre poloneze, generalul Waldemar Skshipczak, în care descria un posibil conflict militar între Rusia și NATO.

NATO
© Sputnik / Aleksey Vitvitskiy

În special, în publicația Skshipchak numit regiunea Kaliningrad o poartă către Marea Baltică și câmpia polonă. În opinia sa, armata rusă va avea nevoie de două până la patru zile pentru a cuceri Marea Baltică. Generalul a sugerat că, în cazul unei ciocniri armate, principalele forțe ale flotei baltice și trupele din regiunea de apărare Kaliningrad ar trebui să ofere Rusiei un avantaj față de inamicul de pe mare și din aer și ar putea, de asemenea, vor putea bloca transferul unităților NATO.

Comentând publicația, guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, într-o conversație cu Komsomolskaya Pravda, a cerut să nu mai fantasmeze despre „ce tancuri vor circula pe care pietre de pavaj” și a reamintit că soldații sovietici au contribuit la restaurarea Poloniei după război.

"Aceasta este o scuză pentru război și o dorință de a se regăsi rapid în epoca de piatră, cu un băț în mâini. Și pregătiți-vă pentru al patrulea război mondial", a rezumat el.

Alikhanov a sfătuit, de asemenea, statele baltice să se gândească la dezvoltarea economică și le-a dorit statelor să „trăiască și să se dezvolte în pace”.

Neprietenoși și depășiți

Deputatul Dumei de Stat Alexander Pyatikop, într-un interviu acordat pentru RIA Novosti, a declarat declarația generalului polonez neprietenoasă și depășită.

"Polonezii sunt vecinii noștri cei mai apropiați și astfel de declarații nu întăresc pacea între popoarele frățești. Mi se pare că aceasta este o încercare de a crea tensiune la frontiere și de a distrage atenția de la problemele din Polonia însăși", a subliniat el.

Pyatikop a menționat că țara are tot ce trebuie pentru a asigura siguranța și securitatea rușilor.

De trecut în agendă

La rândul său, vicepreședintele Comitetului din Duma de Stat pentru Afaceri Internaționale, Dmitri Novikov, a cerut să se ia în serios astfel de declarații. Potrivit acestuia, atenția Occidentului asupra regiunii Kaliningrad devine deja o tendință și, prin urmare, trebuie luată în considerare la elaborarea unei strategii naționale de securitate.

„Articolul, cum ar fi, fixează un alt subiect asupra căruia Occidentul este pregătit să exercite presiuni asupra Federației Ruse. <...> Recent, s-au făcut încercări de a trage acest subiect în agenda actuală., în grupul de revendicări care poate fi exprimate serios împotriva Rusiei ", a remarcat Novikov într-o conversație cu RT.

370
Tagurile:
NATO, Rusia
Tematic
Moscova cere Twitter explicații în legătură cu blocarea “conturilor anti-NATO”
Twitter a eliminat conturile care “subminau încrederea în NATO”
Kremlinul: NATO forțează Rusia să reacționeze la acțiunile agresive

Загрузка...
Putin a felicitat femeile cu prilejul zilei de 8 martie

Putin a felicitat toate femeile cu prilejul zilei de 8 Martie

145
Președintele rus Vladimir Putin a felicitat femeile cu prilejul zilei de 8 martie, subliniind că ele aduc armonie, tandrețe, frumusețe, dragoste maternă necondiționată lumii și în același timp „într-un mod de neînțeles” peste tot și toată lumea reușește.

Putin a menționat că astăzi, în fiecare casă, în fiecare familie, se aud cuvinte sincere de tandrețe, recunoștință din inimă, care sunt rostite mamelor, bunicilor, soțiilor, surorilor, fiicelor, iubitelor și colegilor. Îndelungata tradiție de a sărbători 8 martie, potrivit președintelui, „creează o dispoziție specială pentru toată lumea, simbolizează debutul primăverii, afirmă rolul femeilor în viața noastră, în păstrarea acelor adevărate valori care au existat în orice moment".

„Aduceți în această lume armonie, tandrețe, frumusețe și sentimentul cel mai puternic, mai pur, dezinteresat - iubire maternă necondiționată. Vă oferiți fără rezervă copiilor, dezvoltarea lor, creșterea, vă faceți griji și vă pasă de ei, vă mândriți și vă bucurați de succesele lor, faceți totul, astfel încât să crească pentru a deveni oameni de succes, demni", a spus el.

Putin a subliniat că îngrijirea copiilor, căldura confortului la domiciliu, cu care femeile se străduiesc să-și înconjoare rudele, nu este o muncă ușoară de zi cu zi, care merită cea mai înaltă recunoaștere.

„În același timp, într-un mod de neînțeles, oriunde și în tot ceea ce gestionați, atingeți culmile în diferite domenii de activitate, atrageți invariabil respectul pentru angajamentul dvs., fiabilitatea, abordarea responsabilă a afacerilor. Și astăzi este o ocazie specială pentru a vă mulțumi pentru aceste calități importante pentru orice profesii", a spus șeful statului rus.

În mod separat, el i-a felicitat pe lucrătorii medicali. Putin a menționat că, în cele mai dificile condiții ale epidemiei, aceștia manifestă generozitate spirituală și profesionalism și continuă să lucreze cu dedicare deplină.

"Le mulțumesc tuturor femeilor - medici, paramedici, asistente medicale și bonelor - tuturor celor care salvează și îngrijesc pacienții din zonele roșii, ca parte a echipajelor de ambulanță, din spitale și clinici", a spus liderul de la Kremlin.

El a adăugat că „sensibilitatea, participarea, atitudinea atentă și amabilă sunt uneori la fel de necesare ca medicamentele”, iar medicii „oferă pacienților un astfel de sprijin emoțional cu adevărat feminin”.

"Dragele noastre femei, 8 martie este ziua în care triumfă dragostea, admirația și recunoștința. Aceste emoții minunate ne copleșesc și ne unesc pe toți. Încă o dată, din suflet, vă felicit cu prilejul acestei sărbători. Vă doresc sănătate, succes, succes în toate. Înțelegere reciprocă cu cei care vă sunt dragi. Și desigur, cât mai multe motive pentru zâmbete și bucurie. Fiți fericite", a conchis Vladimir Putin.
145
Tagurile:
felicitare, Mesaj, 8 martie, Vladimir Putin

Загрузка...
Marine Le Pen

Marine Le Pen la un pas de Macron în sondaje

0
Un sondaj de opinie publicat astăzi în Franța arată că Marine Le Pen a redus din decalajul care o separa de Emmanuel Macron

BRUXELLES, 8 mar – Sputnik. Un sondaj de opinie realizat de Harris Interactive și publicat de cotidianul L'Opinion arată că diferența dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen este în scădere, cei doi fiind considerați finaliștii alegerilor prezidențiale din Franța anului 2022.

Astfel, potrivit sondajului, chiar dacă cifrele momentului arată că președintele Franței Emmanuel Macron ar câștiga alegerile prezidențiale din 2022 în fața candidatei naționaliste Marine Le Pen, distanța dintre cei doi ar fi mai mică decât la scrutinul din 2017.

Interesant este că Macron și Le Pen continuă să fie favoriții pentru marea finală, amândoi fiind creditați cu 25% în primul tur al scrutinului care este programat pentru aprilie 2022 și aflându-se la mare distanță de ceilalți candidați.

În schimb, în turul decisive, actualul președinte francez ar câștiga bătălia cu 53% față de 47% cât ar obține Le Pen, așadar la o distanță de doar 6 procente, o distanță care poate fi modificată în următoarea perioadă.

La ultimele alegeri prezidențiale, Macron a obținut o victorie categorică cu 66%, dar în 2022 lucrurile par să fie mai complicate, iar următoarele 14 luni de până la scrutin pot produce multe surprize.

Situația critică din Franța, unde protestele și dezordinea publică sunt la ordinea zilei, ar putea să îl detroneze pe Macron și să îi ofere o șansă candidatei Adunării Naționale (fostul Front Național) Marine Le Pen.

0
Tagurile:
Emmanuel Macron, Franța, Sondaj, Marine Le Pen
Tematic
Marine Le Pen: „realegerea lui Trump, benefică pentru Franța”
Marine Le Pen ar redeschide micile afaceri şi lăcașurile de cult
Șoșoacă – ”Marine Le Pen de România” – lovitură în prima zi
Marine Le Pen solicită colaborarea cu Rusia în privinţa vaccinului ”Sputnik V”
Progresiștii dau alarma, modelul Șoșoacă lovește Franța: ”Le Pen îl va bate pe Macron”

Загрузка...