Agricultură

Câmpurile rusești au nevoie de forță de muncă străină

277
(reînnoit 16:55 12.02.2021)
Guvernul rus a reacționat la solicitările insistente ale fermierilor de a permite accesul în țară a migraților.

Pe măsura apropierii lucrărilor sezoniere, experții și antreprenorii vorbesc tot mai frecvent despre lipsa forței de muncă în agricultura rusească. Guvernul rus a reacționat la solicitările insistente ale fermierilor de a permite accesul în țară a migraților.

Vladimir Putin
© Sputnik / Михаил Климентьев

Muncă și raporturi

Marți, 10 februarie, după mai multe plângeri din partea producătorilor agricoli, vicepremierul Rusiei, Victoria Abramcenko, a însărcinat Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Agriculturii și Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei să examineze problema atragerii migraților la munci sezoniere. Cu toate acestea, nu toate instituțiile conștientizează seriozitatea situației create, consideră directorul Uniunii de Fructe și Legume, Mihail Glușkov.

“Marțea trecută (9 februarie n.r.) la ședința reprezentanților Ministerului Muncii au spus că vor examina această chestiune și vor face un raporta eventuale probleme. Însă este cu totul evident că există o problemă! Nu am observat, deocamdată, din partea Ministerului Muncii vreo dorință de a rezolva această problemă – se aud doar niște generalități. Ministerul Agriculturii, dimpotrivă, fac tot ce le stă în puteri și încearcă să ajute regiunile. Acolo înțeleg că insuficiența forței de muncă într-un anumit sezon e o problemă serioasă”, a subliniat el.

Mihail Glușkov a adăugat că anul trecut Ministerul Agriculturii a reușit să asigure sectorul agrar cu forță de muncă pentru lucrările în câmp. Atunci, cererea de migrați a fost diminuată de două ori din contul redistribuirii specialiștilor din alte sectoare ale economiei și datorită atragerii la munci agricole a studenților din universitățile agrare.

Cu toate acestea, intervievați de Sputnik, experții și agriculturii au dubii că astfel de măsuri ar putea asigura agricultura cu muncitori în acest an.

Studenții nu rezolvă problema

Potrivit aprecierilor Ministerului Agriculturii, cel mai mare deficit al forței de muncă se înregistrează în regiunile Volgograd și Astrahan, unde legumele sunt cultivate tradițional manual. Pentru lucrări sezoniere, aceștia au nevoie suplimentar de 22 de mii de muncitori străini (58,4 la sută din cerea totală pe țară).

“E o problemă critică pentru regiunea Astrahan. De obicei, într-un sezon atragem peste 25 mii de persoane. Avem deja solicitări pentru 1,8 mii de muncitori străini, iar cererea generală pentru aceștia e de 11 mii”, a declarat agenției Sputnik reprezentanții Ministerului Agriculturii și Pisciculturii din regiunea Astrahan.

Peste 20 de mii de muncitori sunt implicați în legumicultura din regiunea Volgograd, dintre care 11 mii sunt străini, a specificat comitetul local al agriculturii.

În total, potrivit lui Mihail Grușko, cererea de forță de muncă străină în producția vegetală constituie peste 35 de mii de persoane.

“Probabil, e un indicator care nu va mai putea fi acoperit din contul rușilor, nu există un număr necesar de lucrători”, a declarat Mihail Glușkov.

De aceeași părere este și ministerul din Astrahan.

“Nu reușim să acoperim acest deficit din contul migraților interni și studenți. Specificul domeniul este de așa natură, încât culegerea recoltei din contul populației locale este imposibilă – recolta este mare, iar oameni sunt puțini. Am încercat să adunăm studenți, însă aceștia nu sunt întotdeauna dispuși să iasă în câmpul”, au explicat reprezentanții ministerului.

Într-o mai mică măsură deficitul forței de muncă afectează Moscova și regiunea Moscovei. Directorul general al companiei “Dmitrovskie ovoși”, Serghei Filipov, consideră că în acest an companiile agricole din regiunea Moscovei vor avea nevoie de aproximativ 8 mii de migrați.

Apelurile singulare la forță de muncă necalificată nu rezolvă problema, este convins omul afaceri. “Întreprinderea noastre are nevoie de 150 de migranți în regim permanent. La începutul lui aprilie vom rămâne cu vreo 50 de oameni, pentru că restul vor pleca acasă, însă nu vor mai putea reveni din cauza frontierelor închise. Prin urmare, vom intra în sezon fără un personal permanent pentru lucrările de câmp. Migrații interni nu rezolvă această problemă, e nevoie de muncitori pentru tot anul, nu pentru o perioadă scurtă”, a declarat acesta.

Totodată, Serghei Filippov a recunoscut că într-o anumit măsură necesitățile regiunii Moscova sunt acoperite din contul migraților interni.

“Am discutat cu oameni de afaceri din regiuni. Și ei se confruntă cu o lipsă a forței de muncă. Oamenii lor vin la noi, iar la ei se formează o gaură. Pur și simplu, atragem resursele umane interne din regiuni. Îndeosebi, are de suferit Sudul, acolo  sunt foarte multe lucrări de câmp. Migrații din Asia Centrală sunt obișnuiți cu muncă și înțeleg mai bine particularitățile agriculturii. Cetățenii noștri nu sunt dispuși să lucreze în fiecare zi pe câmp – s-au obișnuit cu sere și oficii”, a conchis antreprenorul.

Va crește prețul la legume

Dacă lucrările sezoniere din anul 2021 vor fi date peste cap, vor fi afectați nu doar agricultorii, dar și consumatorii, avertizează Mihail Glușkov.

“Marți, reprezentantul regiunii Volgograd s-a adresat Ministeurlui Muncii. I-a avertizat să nu fie surprinși dacă prețurile la legume vor crește. E o declarație foarte serioasă. E un adevărat strigăt de disperare al unui om care răspunde pentru producția agricolă”, a declarat el.

Expertul a reamintit că în anul 2020, din cauza lipsei forței de muncă, costul angajării unui muncitor pe zi au crescut la un moment dat de la 1,5 mii de ruble, la 5 mii. Toate cheltuielile suplimentare ale agricultorului vor fi incluse în prețul produselor agricole.

Indirect, astfel de temeri sunt confirmate și de datele Ministerului Agriculturii. Potrivit evaluărilor ministerului, în perioada 1 – 27 ianuarie, un lider în ritmurile de creștere a prețurilor a devenit producția de fructe și legume. Prețul castraveților a crescut cu 9,7 la sută, cartofii – cu 8,4 la sută, roșiile – cu 3,8 la sută. Saltul spontan a fost explicat prin factorii sezonieri și reducerea rezervelor recoltei a anului 2020.

Exemple care insuflă optimism

Cu toate acestea, dispozițiile Victoriei Abramcenko oferă experților un motiv pentru un optimism prudent. Atenția acordată de guvern acestui subiect și activitatea Ministerului Agriculturii permite rezolvarea probleme în următoarele luni, au concluzionat ei.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, singura speranță a agriculturilor este președintele. Mihail Glușkov a oferit drept exemplu sectorul construcțiilor, reprezentanții căruia suferea de un deficit enorm de muncitori străini. Problema a fost rezolvată doar după intervenția șefului statului.

“În construcții situația era una similară sau poate chiar mai proastă. Apoi, Vladimir Putin a dispus invitarea migraților la construcții. Dezvoltatorii noștri au reacționat imediat și în termeni cei mai scurți au fost organizate curse”, a conchis el.

277
Tagurile:
Rusia, Forță de muncă
Tematic
Arabii au pus ochii pe o fermă emblematică în agricultura românească
Agricultura României, la pământ: seceta a distrus recoltele
Coronavirusul distruge agricultura - producătorii români, la capătul puterilor
Gazprom

Gazprom a livrat în Europa prima partidă de “gaz verde”

78
Compania rusă Gazprom a furnizat prima partidă de gaz lichefiat neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.

BUCUREȘTI, 8 mar – Sputnik. Gazprom a livrat companiei britano-olandeză Shell Global LNG prima partidă de gaz lichefiat, neutru din punct de vedere al emisiei de carbon.

“Gazul natural este cel mai curat din punct de vedere al emisiilor hidrocarburilor. Datorilor unor acțiuni suplimentare de diminuare a nivelul emisiilor, precum și activităților intense în sfera compensării impactului asupra mediului înconjurător, gazul natural va rămâne cel mai important element în energetica globale pentru decenii înainte”, a declarat directorul general al Gazprom Export, Elena Burmistrova, citată într-un comunicat al companiei.

Marfa a fost transportată de nava-tanc LNG Megrez, care a sosit din Murmansk, în terminalul Dragon din Țara Galilor. Gazul este destinat consumatorilor britanici.

Compania Shell menționează în comunicatul său că în mediu o partidă de gaz lichefiat, cu un volum de aproximativ 70 mii de tone, emite aproximativ 240 de mii de tone echivalente CO2 în tot lanțul de creare a valorii. Pentru compensarea emisiilor sunt utilizate așa-numitele credite de carbon.

Gazprom și Shell compensează în comun amprenta de carbon a transportului cu certificate de tip Verified Carbon Standard (VCS)  și Climate, Community and Biodiversity (CCB). Cotele de emisie de CO2 utilizate în tranzacție vor fi anulate. Astfel, partide de gaz lichefiat devine neutră în ceea ce privește emisiile pe parcursul întregului său ciclu de viață: de la extracție și producție la transport și consum final.

78
Tagurile:
Europa, Gazprom
Tematic
Exclusiv: Ziua în care „Gazprom” și „Moldovagaz” vor semna contractul - Video
Dodon, despre reducerea prețului la gazele naturale, după negocierile cu Gazprom - Video
Gazprom a dezvăluit detaliile acordului ruso-ucrainean cu privire la gaze
Zelenski a decis ce va face cu 3 miliarde de dolari, oferite de Gazprom
Un angajat al Gazprom este infectat cu COVID-19
După Bulgaria, și Ungaria a semnat cu Gazprom pentru gaz ieftin
Gazprom Neft a furnizat în China prima partidă de petrol arctic

Загрузка...

Rusia a răspuns declarației generalului polonez despre războiul cu NATO

642
(reînnoit 11:17 08.03.2021)
Rusia a răspuns declarației fostului comandant al forțelor terestre poloneze, generalul Waldemar Skshipczak, în care descria un posibil conflict militar între Rusia și NATO.

BUCUREȘTI, 8 mart - Sputnik. Politicienii ruși au criticat un articol al fostului comandant al forțelor terestre poloneze, generalul Waldemar Skshipczak, în care descria un posibil conflict militar între Rusia și NATO.

NATO
© Sputnik / Aleksey Vitvitskiy

În special, în publicația Skshipchak numit regiunea Kaliningrad o poartă către Marea Baltică și câmpia polonă. În opinia sa, armata rusă va avea nevoie de două până la patru zile pentru a cuceri Marea Baltică. Generalul a sugerat că, în cazul unei ciocniri armate, principalele forțe ale flotei baltice și trupele din regiunea de apărare Kaliningrad ar trebui să ofere Rusiei un avantaj față de inamicul de pe mare și din aer și ar putea, de asemenea, vor putea bloca transferul unităților NATO.

Comentând publicația, guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, într-o conversație cu Komsomolskaya Pravda, a cerut să nu mai fantasmeze despre „ce tancuri vor circula pe care pietre de pavaj” și a reamintit că soldații sovietici au contribuit la restaurarea Poloniei după război.

"Aceasta este o scuză pentru război și o dorință de a se regăsi rapid în epoca de piatră, cu un băț în mâini. Și pregătiți-vă pentru al patrulea război mondial", a rezumat el.

Alikhanov a sfătuit, de asemenea, statele baltice să se gândească la dezvoltarea economică și le-a dorit statelor să „trăiască și să se dezvolte în pace”.

Neprietenoși și depășiți

Deputatul Dumei de Stat Alexander Pyatikop, într-un interviu acordat pentru RIA Novosti, a declarat declarația generalului polonez neprietenoasă și depășită.

"Polonezii sunt vecinii noștri cei mai apropiați și astfel de declarații nu întăresc pacea între popoarele frățești. Mi se pare că aceasta este o încercare de a crea tensiune la frontiere și de a distrage atenția de la problemele din Polonia însăși", a subliniat el.

Pyatikop a menționat că țara are tot ce trebuie pentru a asigura siguranța și securitatea rușilor.

De trecut în agendă

La rândul său, vicepreședintele Comitetului din Duma de Stat pentru Afaceri Internaționale, Dmitri Novikov, a cerut să se ia în serios astfel de declarații. Potrivit acestuia, atenția Occidentului asupra regiunii Kaliningrad devine deja o tendință și, prin urmare, trebuie luată în considerare la elaborarea unei strategii naționale de securitate.

„Articolul, cum ar fi, fixează un alt subiect asupra căruia Occidentul este pregătit să exercite presiuni asupra Federației Ruse. <...> Recent, s-au făcut încercări de a trage acest subiect în agenda actuală., în grupul de revendicări care poate fi exprimate serios împotriva Rusiei ", a remarcat Novikov într-o conversație cu RT.

642
Tagurile:
NATO, Rusia
Tematic
Moscova cere Twitter explicații în legătură cu blocarea “conturilor anti-NATO”
Twitter a eliminat conturile care “subminau încrederea în NATO”
Kremlinul: NATO forțează Rusia să reacționeze la acțiunile agresive

Загрузка...