Vehiculul rusesc de luptă autonom comunică direct cu dronele și va revoluționa războiul

466
(reînnoit 15:36 12.02.2021)
Armata Rusiei va avea curând o capodoperă a vehiculului de luptă care nu e condus de om (intitulat UDAR), și care va fi folosit în luptă, supraveghere și recunoaștere, și care va livra susținere logistică și tehnică trupelor pe teren.

BUCUREȘTI, 12 feb – Sputnik. ​Prototipul operațional a fost creat de Institutul Științific și de Cercetare Signal, parte din corporația de stat Rostec din domeniul apărării și tehnologiei, relatează RT.

Bekkhan Ozdoyev, directorul producției de sisteme de luptă de la Rostec, a spus că ”scopul nostru este să facem din UDAR un vehicul pe deplin autonom. Este echipat cu inteligență artificială (AI) care colectează date printr-un sistem de senzori și de aparate de măsurat, și care apoi procesează aceste lucruri pentru a genera cele mai bune rute pe terenul pe care circulă. Sistemul poate de asemenea să calculeze parametrii optimi pentru a desfășura sarcini de luptă în teatrul de operațiuni”.

Grupul Signal se concentrează pe dezvoltarea de soluții AI pentru sistemele de luptă deja existente în Rusia, cu sistemul UDAR Vehiculul de Luptă de Teren Autonom fiind în mod esențial un upgrade high-tech a vehiculului de luptă BMP-3 (IFV) care a demonstrat o mare performanță în ultimele decenii.

Vehiculul de Luptă de Teren Autonom a fost prezentat în 2015 la Show-ul de Inovație susținut de Ministerul Apărării din Rusia.

Ozdoyev a adăugat că noul vehicul poate ”transporta și interacționa cu vehicule aeriene neconduse de om, incluzând aici dronele controlate de vehicul, care să fie folosite pentru recunoaștere și culegere de date”.

Conceput pentru luptă, supraveghere și recunoaștere, ca și pentru susținere logistică și tehnică, UDAT se bazează pe un șasiu de vehicul blindat de tip BMP-3, având drone și o unitate de control pe șasiu de tip Ural 4320.

Sistemul UDAR este echipat și cu arme clasice, dar și cu arme avansate. El combină un tun automat 2A42 de 30mm cu rază de tragere de 4000 metri cu rachete anti-tank Kornet cu o rază de 10.000 m cu o turelă unică Bumerang-BM, prin care se asigură faptul că își lovește ținta și în cele mai provocatoare condiții.

Tunul automat 2A42 30mm are 500 gloanțe depozitate într-o secțiune izolată, ceea ce înseamnă că platforma rămâne intactă chiar dacă modulul armei este atins. UDAR este de asemenea echipat cu o mașină coaxială PKT care trage 2000 de gloanțe.

Echipamentul electro-optic inovator combinat cu un sistem excepțional de control al tragerii îi permite vehiculului să tragă simultan în mai multe ținte în condiții de lumină diverse, active și pasive, fiind capabil să identifice chiar și obiectele camuflate.

Dezvoltatorii descriu sistemul UDAR ca o platformă robotică multivalentă care poate fi adăugată cu diferite tipuri de echipamente sau arme, în funcție de obiectivele tactice. Planul este de a construi trei clase de vehicul: pentru luptă și recunoaștere, suport tehnic pe teren și transport/evacuare.

Robotul de atac și recunoaștere va fi capabil să tragă și să marcheze ținte pentru aviație și artilerie, ca și alte sisteme robotice. Vehiculul de susținere tehnică UDAR va include diferite motoare pentru a circula printre resturi și pentru a curăța molozul, în timp ce manipulatorul său cu poziții multiple va lucra cu explozibili. Robotul poate de asemenea fi folosit pentru a transporta mărfuri, personal și, cel mai important, pentru a evacua răniții de pe câmpul de luptă.

Fiind complet autonom, UDAR este capabil să circule cu tăcere radio, însemnând că echipa care îl operează nu va primi nici o informație de la vehicul și nu i se va cere să transmită nici un semnal radio pentru a-l pilota. Acest lucru permite automatizarea anumitor activități de rutină, precum transportul de încărcătură. Prima oară când vehiculul completează un traseu, îl memorează și apoi poate străbate distanța respectivă pe cont propriu.

Totuși, unii experți observă că șasiul BMP-3 pe care se bazează nu este protejat suficient împotriva sistemelor inamice pentru a fi considerat ”invulnerabil”. Armura din față poate să reziste doar la gloanțe de 30 mm trase de la o distanță de 200 de metri, iar acoperișul și părțile laterale pot rezista la gloanțe de 12,7 mm B-32 trase de la o distanță de la 100 la 200 de metri. Dar expunerea vehiculelor BMP-3 la țevile tancurilor și la rachetele anti-tanc ar fi sinucigaș, de vreme ce utilizarea sa primară este de a transporta infanteria pe câmpul de luptă, nu de a se angaja în luptă cu vehiculele inamice complet blindate.

466
Tagurile:
UDAR
Tematic
Rusia pregătește tancul “Armata” pentru export
”Armata” merge la export: Cine va primi primul noul tanc rusesc T-14
Firea ia foc după numirea unui general la Capitală: „Armata acoperă prostia și afacerile!”

Tancul rusesc T-90 devine un „monstru” - spune o revistă americană de specialitate

159
(reînnoit 07:00 04.03.2021)
Modernizarea tancului rusesc T-90 și actualizarea acestuia la versiunea T-90M îl fac un tanc „monstru”, după cum l-a descris revista National Interest, care a prezentat îmbunătățirile aduse maşinii de luptă.

BUCUREŞTI, 4 mart – Sputnik.  Revista americană National Interest a evaluat modernizarea tancului rusesc T-90 la versiunea T-90M, apreciind că maşina devine un „monstru” din ce în ce mai „mortal” pe zi ce trece.

T-90M este o versiune modernizată a T-90 care datează de la începutul anilor 1990, venind cu o serie de îmbunătățiri ale performanței și modificări ale designului. Elementele îmbunătăţite sunt turela, sistemul de control al focului, armura, trăgătorul și motorul.

Noul tun 2A46M-5 poate să tragă mai multe tipuri de muniție, inclusiv runde antitanc High Explosive (HEAT-FS) și High Explosive Fragmentation (HE-FRAG), precum și rachete antitanc ghidate.

Sistemul de protecție ERA Relikt, tehnologia rusească ERA de a treia generație, oferă o protecție îmbunătățită cu până la 50% împotriva anumitor tipuri de proiectile, inclusiv rachete antitanc ghidate.

Motorul V-92S2F de 1.130 cai putere, care înlocuiește originalul V-84MS de 840 cai putere al T-90, oferă un raport mai favorabil putere-greutate.

„Pe scurt, T-90M este semnificativ mai rapid, mai mortal și mai rezistent decât predecesorii săi”, conchide recenzia, citată de Sputnik France. 

Revista amintește că, până la mijlocul anilor 2020, forțele armate ruse intenționează să-și modernizeze flota existentă de tancuri T-90 și T90A la T-90M, iar campania de modernizare T-90 face parte dintr-un proiect și mai ambițios: T-14 Armata.

T-90M a fost dezvoltat de compania rusească de armament Uralsvagonzavod. Potrivit proiectanţilor, acesta este cel mai bun produs al categoriei T-90, fiind cel mai potrivit pentru lupta modernă.

159
Tagurile:
Tancul T-90MS, tanc rusesc
Tematic
În Rusia au început testările singurului tanc ușor plutitor din lume
Un moldovean condamnat în Italia pentru construcţia unui tanc
Un submarin? Nu, un tanc rusesc T-72, care dispare sub apă - VIDEO spectaculos

Загрузка...
Karin Kneissl

Fostul ministru de Externe al Austriei, înaintată pentru o funcție la Rosneft

139
Fostul ministru de Externe al Austriei, Karin Kneissl, a fost propusă pentru poziția de membru a consiliului de directori al companiei ruse Rosneft.

BUCUREȘTI, 3 mar – Sputnik. Guvernul Rusiei a înaintat pe fostul ministru al Afacerilor Externe al Austriei, Karin Kneissl, în calitate de directorul independent în consiliul de directori al Rosneft, potrivit unei dispoziții publicate site-ul executivului rusesc.

Sputnik V
© Sputnik / Алексей Даничев

“A se înainta în calitate de candidați pentru poziția de reprezentanți ai Federației Ruse în consiliul de directori și comisia de audit al societății publice de acțiuni “Compania Petrolieră Rosneft” (Moscova), conform anexei”, se menționează în document.

În lista candidaților din partea guvernului Rusiei, în calitate de director independent este menționată și Karin Kneissl, fără indicarea funcției. Din 2017, până în 2019, aceasta a condus Ministerul Afacerilor Externe al Austriei. De asemenea, aceasta are titlul de doctor în drept. Kneissl nu face parte din actuala componență a consiliului de directori.

De asemenea, în lista candidaților sunt prezenți vicepremierul Aleksandr Novak, consilierul președintelui rus, Maxim Oreșkin, șeful Rosneft, Igor Secin. În calitate de directori independenți sunt propuși: directorul executiv al Nord Stream 2 AG, Matthias Arthur Warnig, președintele consiliului de administrare Marcuard Holding Limited, Hans-Jörg Rudloff, președintele comitetului de acționari ai Nord Stream AG, Gerhard Schröder. Toți aceștia sunt membri ai actualului consiliu de directori ai Rosneft.

139
Tagurile:
Rosneft, Rusia, Karin Kneissl
Tematic
Austria prelungește carantina până pe 24 ianuarie
Austria, dispusă să devină o platformă de negocieri între SUA și Rusia
Reguli noi pentru intrare în Austria, în contextul pandemiei COVID
Moscova negociază cu companii din Austria producția Sputnik V
Austria: 41 de decese, în scurt timp de la vaccinare cu BioNtech/Pfizer

Загрузка...

Din Rusia în Moldova: Premieră la Grădina Zoologică

0
(reînnoit 09:30 04.03.2021)
Familia de animale de la Grădina Zoologică din Capitală a devenit mai numeroasă. În țara noastră au fost aduse 31 de animale din șapte specii diferite. Este vorba despre lemuri, caracali, servali, jderi, capricorni, lupi și saimiri.

Patru dintre specii au ajuns în premieră în Republica Moldova. Acestea au fost aduse în țara noastră de la grădinile zoologice din Novosibirsk și Habarovsk, Federația Rusă. Deși vietățile nu sunt încă prezentate publicului larg, echipa Sputnik Moldova a reușit să pătrundă chiar în volierele animalelor și să surprindă imagini inedite cu acestea.

Inițial, animalele au stat în carantină timp de două săptămâni, pentru a nu fi supuse riscului, iar în prezent acestea stau ascunse de ochii lumii, pentru că temperaturile încă nu le permit să iasă afară. Administrația Grădinii Zoologice amenajează spații noi și voliere pentru ca, odată cu încălzirea vremii, animalele să poată fi scoase în fața vizitatorilor. Volierele sunt construite în așa fel, încât animalele să poată fi expuse publicului larg anul întreg, indiferent de anotimp. Administrația încearcă să creeze toate condițiile necesare pentru acestea.

Saimirii, caracalii, servalii și lemurii sunt animalele care au ajuns pentru prima dată în Republica Moldova. Procurarea acestor animale a fost posibilă datorită faptului că Grădina Zoologică din Chișinău face parte din Asociația euro-asiatică a grădinilor zoologice, ceea ce permite ca țara noastră să facă schimb de animale cu alte state sau să le cumpere la un preț mult mai accesibil.

Alimentația animalelor diferă de la o specie la alta, în funcție și de zona de unde provin acestea. Totodată, meniul zilnic al animalelor în perioada rece a anului este mult mai caloric decât vara, deoarece astfel animalele devin mai rezistente la clima de la noi din țară.

La Grădina Zoologică din Chișinău sunt peste o mie de animale din circa 135 de specii.

0
Tagurile:
Moldova, Rusia

Загрузка...