Путин: выступление на дискуссионном клубе Валдай.

O lecție de politică națională și diplomație: Limbajul forței NU merge cu Rusia!

593
Ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin, a explicat argumentat situația problematicii complexe a relațiilor internaționale, precum și realitatea diverselor controverse din spațiul public.

BUCUREȘTI, 10 feb – Sputnik. Adoptând mereu o atitudine corectă, în spiritul misiunii și statului de diplomat de cel mai înalt nivel, Valery Kuzmin, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, transformă conferințele de presă în adevărate lecții de expozeu politic și transparență.

Cu ocazia Zilei Diplomatului Rus, Excelența Sa a susținut o asemenea lecție - conferință de presă în format online.

Din vastul expozeu al ambasadorului am extras comentariile de politică internațională, domeniul în care Valery Kuzmin excelează.

Importanța formatului Rusia – China  - India

Kuzmin a vorbit chiar de la început de ceea ce se află acum în atenția occidentului – parteneriatele din Est și întărirea relației cu China.

”Urmăm lărgirea parteneriatului eurasian, cooperarea cu țările spațiului eurasian și China”, a declarat Kuzmin.

Ambasadorul a vorbit de dialogul India – Rusia, inclusiv în domeniile economic, energetic și militar -  aici atingând și formatul India – Rusia – China, importanța cooperării între cele 3  țări în vederea stabilității internaționale.

Tot în cadrul colaborării celor trei mari țări s-a pus și problema cooperării pe linia siguranței sanitare, precum și a măsurilor comune pentru depășirea efectelor pandemiei, a crizei sanitare și a problemelor subsecvente.

Rusia și rezultatele concrete ale politicii de pace – inclusiv în Crimeea

Abordând problema relaționării cu Occidentul, în contextul în care Rusia este prezentată ca o ”provocare” și ”amenințare”, ambasadorul Kuzmin a dat cea mai bună replică – aceea a demersurilor concrete făcute de Rusia, a eforturilor pentru pace ale diplomației ruse.

În acest sens, sunt elocvente exemplele din Nagorno-Karabah și operațiunea de pace lansată în regiune, precum și misiunea în Siria, inclusiv susținerea reconstrucției Siriei.

Kuzmin a explicat clar și situația Crimeei, demonstrând pas cu pas că a fost o reunire democratică, bazată pe voința populară, fără nicio problemă sau vărsare de sânge – așa cum s-a petrecut în alte zone ale lumii, pe care, culmea, statele din Occident le-au recunoscut - un exemplu în acest sens fiind Kosovo.

NATO și UE - ”Limbajul forței NU merge cu Rusia”

În privința relației cu NATO, Kuzmin spune că Rusia rămâne deschisă la propuneri – dar nu organizația condusă de SUA nu a transmis deocamdată reacții pe teme importante, cum ar fi tratatul IMF.

Despre Uniunea Europeană, Valery Kuzmin a arătat că Rusia a întreținut relații foarte bune cu mai multe state UE, în particular cu Italia – unde Rusia a trimis ajutoare în pandemie - cu Franța, cu Germani, Ungaria – ”cu care am avut cooperare economică, energetică, sanitară, inclusiv pentru folosirea și vaccinului Sputnik V.  

Spinoasa problemă a sancțiunilor împotriva Rusiei, despre care se discută acum, după vizita lui Josep Borrell, ambasadorul a tratat-o simplu: ”Vor urma ședințele Consiliului European și acolo se vor stabili eventuale sancțiuni… este responsabilitatea lor”

”Limbajul forței NU merge cu Rusia”, a declarat în acest sens ambasadorul Kuzmin. ”Rusia promovează cooperarea. Dacă cealaltă parte preferă un alt limbaj, e responsabilitatea lor”.

Sancțiunile – o problemă pentru cei care le emit

Ambasadorul a mai subliniat un aspect – ”Sancțiunile au contribuit la dezvoltarea unor ramuri economice, pentru că din cauza embargourilor a trebuit să ne producem singuri cele necesare, iar acum putem concura Occidentul în domeniile respective, în loc să le face vânzare produselor lor”.

”Așa încât, din cauza sancțiunilor a suferit în primul rând UE”, spune Kuzmin, recunoscând că, ”sigur, Rusia a trebuit să facă eforturi”, dar rezultatele sunt cele descrise.

În privința controverselor legate de vizita lui Josep Borrell, Kuzmin a eliminat speculațiile, citându-l chiar pe oficialul european, care a apreciat vizita la Moscova ca pe o punere sinceră, în față, a problemelor.  

O alt chestiune discutată – Amendamentele aduse Constituției ruse – care au fost promovare ca niște controverse în presa occidentală.

”De ce sunt controversate?”, întreabă Kuzmin, subliniind că Rusia a respectat cu strictețe tratatele și acordurile internaționale semnate – ”dar dacă se au decizii care contravin interesului național și legislației noastre, ne rezervăm dreptul de a reconsidera situațiile”

Dialogul ”stil dur” și ipocrizia Occidentului

Despre România și ”dialogul în stil dur” al diplomației române, Kuzmin își păstrează calmul, remarcând că ”Nu e ceva nou”, dezvăluind că anul trecut, odată cu trecerea Rusiei ca ”amenințare” în Strategia națională de Apărare – ”Mi s-a spus că nu este ceva impus de NATO… ci e decizia noastră”.

Desigur, noi, ca români, ar trebui să știm mai multe CINE anume a luat această ”decizie a noastră” și pe cine a consultat? Dar, desigur, transparența politicii ”românești” e doar o vorbă fără sens, o ipocrizie, ne-am obișnuit cu asta.

Apropo de ipocrizie, aceasta pare caracteristică Occidentului  - iar Kuzmin are argumente pentru asta!

„Ipocrizia occidentului care acuză Rusia de lărgirea sferelor de influență, dar ce fac ei în Balcani, în fosta zonă sovietică, în materie de leadership global? Nu e același lucru?”.

Cazul Navalnîi – ”Fără penali în funcții publice”

Despre cazul Navalnîi, Kuzmin a vorbit pe larg, explicând adevărata situație infracțională a personajului.

”Parcă am auzit în România ceva de tipul ”Fără penali în funcții de conducere”… În cazul acesta, nu se aplică?”.

Mai mult, în cazul Navalnîi, Kuzmin remarcă – ”Țările UE, inclusiv România insistă ca Rusia să încalec legea și justiția rusă!”

”Unde sunt ”statul de drept”, ”domnia legii”? Procesul Navalnîi și toate datele sunt extrem de transparente și pot să demonstrez absolut totul”, a spus Kuzmin, precizând că ”Navalnîi NU a fost niciodată un lider important al opoziției. A profitat de legătura cu un guvernator pentru a fura bani”.

***

Ala cum am precizat la început, conferința ambasadorului a fost mult mai amplă – și merită urmărită, pentru că sunt date asumate, din sursă oficială, nu speculații.

Înregistrarea o puteți urmări aici:

593
Tagurile:
Valerii Kuzmin, Rusia
Tematic
Ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, convocat la MAE de la București
Valery Kuzmin, despre criza cu care se confruntă omenirea
Valery Kuzmin, despre cooperarea româno-rusă în domeniul Educației
Пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков

Peskov: Rusia a distrus toate armele chimice

183
(reînnoit 12:47 04.03.2021)
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reamintit că Rusia a distrus toate armele chimice.

BUCUREȘTI 4 mart - Sputnik. Rusia a distrus toate armele chimice și se așteaptă ca omologii săi, inclusiv Statele Unite, să facă acest lucru, a declarat reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

"Rusia a declarat și verificat deja distrugerea tuturor armelor chimice pe teritoriul său cu mulți ani în urmă.Rusia a respectat pe deplin dispozițiile convenției relevante, Rusia nu are arme chimice. Apropo, ne așteptăm ca unii dintre omologii noștri să respecte, de asemenea, dispozițiile acestei convenții. Știți, că există o serie de țări care dețin arme chimice pe teritoriul lor, inclusiv Statele Unite ale Americii ", a declarat Peskov.

Uniunea Europeană a impus marți sancțiuni pentru prima dată sub noul regim global pentru încălcarea drepturilor omului împotriva a patru cetățeni ruși pentru arestarea lui Alexei Navalnîi. Statele Unite, în urma UE, au anunțat introducerea de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Lista include 14 organizații cu mențiunea „pentru producerea de arme biologice și chimice”. În plus, sancțiunile SUA vizează anumite persoane și organizații și vor include restricții la export și viză. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a mai spus marți că SUA solicită Federației Ruse „să declare și să distrugă programul său de arme chimice”.

"Și în această ordine de idei, astfel de afirmații, desigur, sunt absolut lipsite de logică, sunt nefondate și, în consecință, nu sunt altceva decât o încercare nereușită de a camufla în continuare politica lor de izolare a Rusiei", a comentat Peskov.

183
Tagurile:
Dmitri Peskov
Tematic
Peskov: Putin i-a explicat lui Biden situația cu Navalnîi
Peskov: Declarațiile lui Lavrov despre UE - denaturate, Rusia dorește relații bune cu UE
Peskov a calificat pragmatică conversația telefonică dintre Putin și Biden

Загрузка...

Tancul rusesc T-90 devine un „monstru” - spune o revistă americană de specialitate

506
(reînnoit 07:00 04.03.2021)
Modernizarea tancului rusesc T-90 și actualizarea acestuia la versiunea T-90M îl fac un tanc „monstru”, după cum l-a descris revista National Interest, care a prezentat îmbunătățirile aduse maşinii de luptă.

BUCUREŞTI, 4 mart – Sputnik.  Revista americană National Interest a evaluat modernizarea tancului rusesc T-90 la versiunea T-90M, apreciind că maşina devine un „monstru” din ce în ce mai „mortal” pe zi ce trece.

T-90M este o versiune modernizată a T-90 care datează de la începutul anilor 1990, venind cu o serie de îmbunătățiri ale performanței și modificări ale designului. Elementele îmbunătăţite sunt turela, sistemul de control al focului, armura, trăgătorul și motorul.

Noul tun 2A46M-5 poate să tragă mai multe tipuri de muniție, inclusiv runde antitanc High Explosive (HEAT-FS) și High Explosive Fragmentation (HE-FRAG), precum și rachete antitanc ghidate.

Sistemul de protecție ERA Relikt, tehnologia rusească ERA de a treia generație, oferă o protecție îmbunătățită cu până la 50% împotriva anumitor tipuri de proiectile, inclusiv rachete antitanc ghidate.

Motorul V-92S2F de 1.130 cai putere, care înlocuiește originalul V-84MS de 840 cai putere al T-90, oferă un raport mai favorabil putere-greutate.

„Pe scurt, T-90M este semnificativ mai rapid, mai mortal și mai rezistent decât predecesorii săi”, conchide recenzia, citată de Sputnik France. 

Revista amintește că, până la mijlocul anilor 2020, forțele armate ruse intenționează să-și modernizeze flota existentă de tancuri T-90 și T90A la T-90M, iar campania de modernizare T-90 face parte dintr-un proiect și mai ambițios: T-14 Armata.

T-90M a fost dezvoltat de compania rusească de armament Uralsvagonzavod. Potrivit proiectanţilor, acesta este cel mai bun produs al categoriei T-90, fiind cel mai potrivit pentru lupta modernă.

506
Tagurile:
Tancul T-90MS, tanc rusesc
Tematic
În Rusia au început testările singurului tanc ușor plutitor din lume
Un moldovean condamnat în Italia pentru construcţia unui tanc
Un submarin? Nu, un tanc rusesc T-72, care dispare sub apă - VIDEO spectaculos

Загрузка...
Ruslan Baltaga

Medic moldovean, aflat la Londra: Ce spune despre tulpina britanică de COVID

0
Actualmente, medicul și profesorul universitar Ruslan Baltaga se află într-o vizită de lucru în Anglia. Specialistul a vorbit despre starea de spirit a britanicilor, dar și despre noua tulpină de coronavirus provenită din Marea Britanie.
Medic moldovean, aflat la Londra: Ce spune despre tulpina britanică de COVID

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 apărută în Marea Britanie este mai virulentă și mai agresivă.

Această tulpină are capacitatea de a se răspândi mult mai rapid și declanșează forme mai severe ale bolii.

"Virusul s-a răspândit în toare regiunile din Marea Birtanie. S-a dovedit că este cu 70 procente mai contagios și cu 30 la sută crește probabilitatea dezvoltării unei forme mai grave", a menționat pentru Sputnik Moldova Ruslan Baltaga.

Potrivit medicului, în Marea Britanie populația s-a mobilizat și respectă cu strictețe recomandările specialiștilor. Dirijarea pandemiei și impunerea tuturor restricțiilor a fost efectuată în mare parte de epidemiologi, care au venit cu propuneri și au coordonat măsurile cu autoritățile.

"Marea Britanie a fost într-o situație catastrofală. Spitalele au fost supuse unei presiuni mari, iar măsurile continuă și acum. Treptat acestea vor fi scoase, iar despre o relaxare totală se estimează că ar putea avea loc în iunie-iulie curent, până când întreaga populație adultă va fi vaccinată", a sublinait medicul moldovean.

Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a aprobat folosirea vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech pe scară largă. Program național de vaccinare împotriva coronavirusului a demarat în luna decembrie.

Amintim că țara a intrat în lockdown naţional pentru a treia oară la începutul lunii ianuarie, închizând școlile, afacerile neesențiale și limitând circulația și călătoriile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Japonia cere Chinei să oprească testarea anală pentru Covid-19 pe cetățenii săi
COVID-19 se retrage: În țările CSI scade numărul de infectări
Prima zi de vaccinare împotriva COVID-19 în Moldova: Cine a fost primul

Загрузка...