Медицинский работник демонстрирует флакон с вакциной Sputnik V (Gam-COVID-Vac) во время вакцинации против коронавирусной болезни (COVID-19)

Rusia și Turcia negociază producția comună a Sputnik V

133
(reînnoit 13:43 08.02.2021)
Rusia și Turcia poartă negocieri pentru demararea producției în comun a vaccinului rusesc împotriva COVID-19 “Sputnik V”.

BUCUREȘTI, 8 feb – Sputnik. Ambasadorul Rusiei la Ankara, Aleksei Erhov, a oferit informații despre negocierile ruso-turce cu privire la producția vaccinului rus împotriva coronavirusului.

Mai devreme, RFPI anunțase despre semnarea unui acord cu mari producători turci din domeniul farmaceutic cu privire la fabricarea în Turcia a vaccinului rusesc Sputnik V și demararea transferului de tehnologii. Președintele consiliului director al companiei farmaceutice turce VisCoran,  Öztürk Oran, a declarat că Turcia intenționează să organizeze producția vaccinului Sputnik V, atât pentru uz intern, cât și pentru export.

“RFPI are anumite înțelegeri cu partenerii turci. E adevărat, trebuie să menționăm că în fiecare țară, iar Turcia nu este o excepție, există proprii norme juridice care reglementează procedura de înregistrare oficială a importului și utilizării medicamentelor, cu atât mai mult a celor produse în afară. În cazul nostru e importat și din perspectiva producției comune a vaccinului Sputnik V în Turcia. Iată de ce această activitate continuă, continuă negocierile, urmăriți știrile”, a declarat interlocutorul agenției.

Mai devreme, utilizarea Sptunik V a fost aprobat în 20 de state: Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunis, Armenia, Mexic, Nicaragua, Republica Sârpska (o entitate din Bosnia și Herțegovina) și Liban.

133
Tagurile:
Sputnik V, Turcia, Rusia
Tematic
România ar putea produce Sputnik V la Cantacuzino?
Cehia și-ar dori să cumpere Sputnik V fără aprobarea EMA
Sputnik V a fost aprobat în Myanmar
Consiliul Europei

Motivul pentru care Rusia ar putea ieşi din Consiliul Europei

161
Rusia ar putea părăsi Consiliul Europei (CoE) dacă organizația internațională formată din 47 de membri va lua măsuri împotriva Moscovei. Rusia ar putea chiar să-și creeze propria versiune a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

BUCUREŞTI, 2 mart – Sputnik. Posibila măsură a fost dezvăluită de Piotr Tolstoi, vice-putător de cuvânt al Dumei de Stat și unul dintre vicepreședinții Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Steragul UE
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Rusia se află sub presiune din partea CoE după ce Moscova a refuzat să execute o decizie a CEDO care cerea eliberarea figurii opoziției, Alexei Navalni. Navalni se află în prezent în închisoare, executând o sentință controversată pentru delapidare, după ce un tribunal de la Moscova a decis că a încălcat condițiile unei hotărâri suspendate din 2014, potrivit RT.

CoE are un mecanism special pentru a răspunde încălcărilor din partea statelor membre, iar Tolstoi a spus că Rusia ar putea să plece în cazul în care procesul este inițiat.

„Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este ... să reconsiderăm rolul nostru în această organizație. Al doilea lucru, în cazul în care procedura trilaterală este lansată împotriva țării noastre, este să plecăm”, a declarat Tolstoi luni, la o masă rotundă a Consiliului Federației.

Tolstoi s-a referit la procesul tripartit al CoE, care poate duce la o eventuală expulzare a unei țări din organizație.

„Putem înființa propria noastră CEDO împreună cu aliații noștri, dacă avem. Și dacă nu avem, putem crea un mecanism de control suplimentar în cadrul sistemului nostru juridic care să răspundă aspirațiilor cetățenilor noștri în ceea ce privește protecția drepturilor lor”, a explicat Tolstoi.

Drept răspuns, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova dorește să facă parte în continuare din structurile europene, inclusiv din Consiliul Europei, menționând că președintele Vladimir Putin este un „susținător ferm al dialogului în toate sferele”.

„Este necesar să continuăm să lucrăm împreună cu interlocutorii noștri, inclusiv în cadrul APCE, până când vor face imposibilă interacțiunea. Există și câteva voci foarte cumpătate acolo. De asemenea, sunt şi voci destul de inflexibile în Consiliul Europei care cer întreruperea tuturor legăturilor. Suntem mai receptivi la vocile constructive, care vorbesc despre necesitatea de a dialoga între noi, chiar dacă nu suntem de acord în multe lucruri”, a subliniat Peskov.
161
Tagurile:
Consiliul Europei, Rusia

Загрузка...
Steragul UE

UE și SUA au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei

103
(reînnoit 17:44 02.03.2021)
Uniunea Europeană și SUA au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza arestării și condamnării lui Aleksei Navalnîi.

BUCUREȘTI, 2 mar – Sputnik. SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni din cauza arestării activistului Aleksei Navalnîi.

Potrivit documentului, publicat în jurnalul oficial al UE, restricțiile individuale ale Bruxellesului vor viza procurorul general Igor Krasnov, șeful Comitetului de Investigații, Aleksandr Bastrîkin, conducătorul Serviciului Federal al Penitenciarelor, Aleksandr Kalașnikov, și șeful Gărzii Naționale (RosGvardia), Viktor Zolotov.

Restricțiile au fost impuse în conformitate cu noul regim global al sancțiunilor al UE, pentru încălcarea drepturilor omului  - e o măsură aplicată pentru prima dată în istorie. Elaborarea acestuia a fost inițiată în 2019 de către șeful diplomației europene, Josep Borrell. De asemenea, acesta a propus numirea acestui regim „Navalnîi”, însă ideea a fost respinsă.

Miniștrii de Externe ale statelor UE au adoptat pe 22 februarie o decizie cu privire la măsuri restrictive împotriva cetățenilor ruși, care au participat la arestarea lui Aleksei Navalnîi. Recent, Bruxellesul a demarat formalizarea lor. Sancțiunile pentru arestarea lui Navalnîi au fost coordonate și aprobate în termeni record – într-o săptămână. Spre exemplu, un proces similar, legat de sancțiunile antibelaruse, a durat 2,5 luni.

MAE al Rusiei a menționat mai devreme că Uniunea Europeană acționează reieșind din stereotipuri și contrar unei logici... forțează mecanismul ineficient de sancțiuni. Moscova a promis că va răspunde la măsurile Bruxellesului.

Totodată, Ministerul Comerțului din SUA a anunțat astăzi includerea a 14 organizații în lista sancțiunilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al administrației americane, e vorba de 13 companii comerciale, dintre care 9 din Rusia, 3 – din Germania, 1 din Elveția, precum și un institut de cercetare din Rusia.

“Toate acestea sunt implicate în diverse aspecte ale producției elementelor armelor biologice și chimice”, a declarat oficialul american.

Orice export și reexport al producției, care au vreo tangență cu aceste organizații, va fi vizat de regimul de licențiere al SUA “cu prezumția de refuz” în licențiere.

De asemenea, SUA au impus sancțiuni financiare împotriva a șapte demnitari ruși.

Potrivit purtătorului de cuvânt al administrației, toate proprietăților persoanelor vizate, descoperite în jurisdicția SUA, vor fi blocate.

“În plus, orice străin, care acordă un sprijin prin efectuarea unor tranzacții cu aceste persoane, riscă sancțiuni”, a adăugat oficialul american.
103
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, Rusia, Sancțiuni, Uniunea Europeană
Tematic
Tihanovskaia: Sancțiunile UE împotriva Minskului sunt o bătaie de joc
UE insistă să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei
Putin: sancțiunile împotriva Rusiei sunt inutile
Liderul Saxoniei critică sancțiunile antirusești ale UE

Загрузка...
Postul de televiziune Russia Today

Youtube a avertizat RT pentru transmisiunea discursului lui Trump

0
YouTube a expediat o avertizare postului de televiziune RT, după transmisiunea în direct a discursului lui Donald Trump.

BUCUREȘTI, 2 mar – Sputnik. Postul de televiziune RT anunță că a primit o avertizare din partea YouTube după transmisiunea discursului fostului președinte al SUA, Donald Trump, rostit în timpul unei conferințe în Orlando.

Duminică, într-un discurs susținut la conferința conservatoare CPAC în Orlando, Trump a declarat că ar putea candida din nou pentru funcția de președinte, menționând că democrații vor pierde alegerile prezidențiale din 2024. E prima declarație publică făcută de Trump după plecarea de la Casa Albă.

“YouTube ne-a expediat o avertizare pentru că am transmis în direct discursul lui Trump de la conferința conservatorilor în Orlando. Motivul oficial – “în video nu există o contextualizare suficientă, care ar explica și demonstra suplimentar că e vorba de Trump's violative CPAC speech (un discurs violent al lui Trump), sunt necesare mai multe detalii și mai multe informații explicative, e necesară o contextualizare care ar arăta că e un exemplu de hateful speech (discurs de ură)””, se spune într-o postare în canalul Telegram al RT.

În ultimele luni, platformele occidentale blochează tot mai des conturile instituțiilor media rusești. Așa, Facebook a blocat fără niciun fel de explicații contul agenției Baltnews. În octombrie Twitter a marcat materialul postului de televiziune RT despre alegerile din SUA ca potențial manipulative, iar mai devreme a eliminat din motorul de căutare contul agenției RIA Novosti.

Pe 28 octombrie, Roskomnadzor (Serviciul federal de supraveghere a comunicațiilor, tehnologiei informației și mass-media) a expediat în adresa companiilor Facebook, Twitter și Google (căruia îi aparține YouTube) o scrisoare în care cer încetarea aplicării cenzurii în cazurile presei rusești.

0
Tagurile:
Cenzură, Discurs, youtube, Russia Today, Donald Trump
Tematic
Trump revine în forță: vrea capul unui ”trădător”!
Explozie, fum: cazinoul lui Trump din Atlantic City nu mai există
Donald Trump revine? „Am câştigat în mod covârşitor!”
Donald Trump se întoarce, discurs exploziv: „Democraţii au pierdut Casa Albă”
Câți republicani l-ar urma pe Trump într-un nou partid

Загрузка...