MAE al Rusie: New Start a fost prelungit în condițiile noastre

101
(reînnoit 16:57 27.01.2021)
Tratatul New Start va fi prelungit în condițiile înaintate de Rusia, fără niciun fel de precondiții și anexe, a declarat viceministrul rus de Externe, Serghei Reabkov.

CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Reabkov, a explicat că înțelegerea asupra prelungirii tratatului New Start a fost atinsă în condițiile înaintate de partea rusă, fără niciun fel de condiții suplimentare sau tentative de a modifica regimul de verificare.

“În condițiile înaintate de noi: pe 5 ani, fără precondiții, fără niciun fel de anexe suplimentare”, a declarat jurnaliștilor Reabkov.

De asemenea, el a subliniat importanța faptului că tratatul a fost prelungit în forma în care a fost semnat.

“E important că tratatul e prelungit... fără acele dorințe absurde și inacceptabile, în opinia noastră, ale administrației precedente de a obține implicarea Chinei în acest proces”, a declarat Reabkov.

Reabkov a mai declarat că partea rusă salută decizia administrației președintelui SUA, Joe Biden, de a prelungi New Start pe cinci ani, subliniind, că la ora actuală nu există niște planuri concrete de inițiere a unor negocieri cu SUA în tot complexul de probleme legate de stabilitatea strategică.

“În mare parte, a fost o decizie reciproc avantajoasă. E singura decizie corectă. Vom avea o rezervă suficientă de timp pentru a lansa și a demara negocieri bilaterale profunde în tot complexul de probleme, care au un impact asupra stabilității strategice, pentru a asigura o securitate durabilă a statului nostru pe termen lung”, a menționat viceministrul rus.

Reabkov a anunțat că în decursul a cinci ani, perioada pentru care e prelungit New Start, Rusia speră la un dialog aprofundat și intensiv cu SUA în privința controlului asupra înarmărilor în viitor.

“Avem o prelungire pe o perioadă de cinci ani, câștigăm niște timp și ne vom ocupa de acest complex de probleme fără un zeitnot (presiune a timpului n.r.) artificial, fără măsuri extraordinare, într-un regim intensiv, normal, fără implicarea unor noi factori secundari, în tot acest proces diplomatic”, a spus Reabkov.

Totodată, el nu a exclus scenariul retragerii înainte de termen a Rusiei din New Start, în cazul în care SUA vor întreprinde tentative de subminare a securității țării, odată ce tratatul prevede o astfel de posibilitate. În același timp, Reabkov consideră că nu și-ar dori să reflecte prea mult asupra unor scenarii negative, sperând că procesul de negocieri va fi inițiat, în cele din urmă.

“Nu ne-am dori să reflectăm asupra scenariilor negative, însă e o situație în care orice eventuală acțiune distructivă a părții americane în această sferă și orice tentativă de a submina securitatea noastră, în cazul în care va fi apreciată ca una care poate avea consecințe pe termen lung, care ar necesita o retragere din tratat, o astfel de decizie este posibilă, conform procedurilor... Însă, voi sublinia din nou, nu ne dorim acest lucru și vom activa în direcția consolidării regimului de control asupra înarmărilor prin noi negocieri cu SUA”, a adăugat Reabkov.

Pe 26 ianuarie, președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, au purtat o discuție telefonică, în urma căreia au dat indicații subordonaților să activizeze procesul pentru a se reuși o prelungire a tratatului New Start pe cinci ani.

Vladimir Putin a înaintat Dumei de Stat un proiect de ratificare a acordului de prelungire a tratatului New Start. Conform documentului, tratatul urmează să fie prelungit pe cinci ani, până pe 5 februarie 2026.

Tratatul cu privire la reducerea și limitarea armelor ofensive strategice (New Start, SNV-3) a fost semnat între Rusia și SUA în anul 2010 și a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011. Acesta prevede reducerea armelor ofensive strategice de către cele două părți.

New Start a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani. În prezent, acesta este singurul tratat între Rusia și SUA cu privire la limitarea înarmărilor.

101
Tagurile:
New Start
Tematic
SUA au reacționat oficial la oferta lui Putin de prelungire a New Start
Rusia îndeamnă SUA să semneze extinderea tratatului New START
“Trebuie să încercăm”. Un americanist, despre prelungirea New Start
Флаги России и США

Rusia este surprinsă SUA cere Moscovei aibă o politică „previzibilă”

339
(reînnoit 18:21 14.04.2021)
Moscova a salutat intenţia Washingtonului de a construi relații „stabile”, dar i-a atras atenţia să nu ceară „predictibilitate nici Rusiei, nici oricărei alte [ţări]”, SUA fiind „cea mai imprevizibilă”, cu politici contradictorii în mai multe domenii.

BUCUREŞTI, 14 apr – Sputnik. Joe Biden a propus, pe 13 aprilie, omologului său rus Vladimir Putin organizarea unei reuniuni la nivel înalt „într-o țară terță” în „următoarele luni” pentru a „construi o relație stabilă și previzibilă cu Rusia”, au anunțat serviciile de presă ale celor doi lideri de stat.

„Vor trebui dezvoltate proiecte. Scopul este, desigur, să fim oneşti acolo unde există domenii în care nu suntem de acord și avem îngrijorări, dar și să lucrăm împreună în domenii în care există interes reciproc”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, referindu-se la Iran și la controlul armelor ca exemple.

Reacția Moscovei
Vladimir Putin și Joe Biden
© AP Photo / Alexei Druzhinin

Ca răspuns la declarații, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a spus că Rusia dorește să construiască relații cu Statele Unite pe o bază reciproc avantajoasă, dar a cerut Washingtonului să nu pretindă predictibilitate „nici din partea Rusiei, nici din partea oricărui altcineva”.

„Ne-au cerut să fim previzibili. Esenţa a ceea ce s-a spus ieri la ședința de la Casa Albă este că ei doresc ca Rusia să devină un stat previzibil, cu politici previzibile. De la cine auzim aceasta? În ultimii 10 ani, Statele Unite au devenit cel mai imprevizibil stat și singurul lucru care poate fi prezis este faptul că e [un stat] absolut imprevizibil”, a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, la emisiunea YouTube Soloviev Live.

„Nu cerem ca Statele Unite să devină complet previzibile, dar măcar puțin previzibile”, a subliniat Zaharova, citată de Sputnik France

Aceasta a atras atenția asupra modului în care Washingtonul urmează o politică contradictorie în domenii precum clima, programul nuclear al Iranului, stabilitatea strategică sau organizațiile internaționale.

Invitație adresată lui Putin

Invitația lui Joe Biden către Vladimir Putin de a participa la o reuniune la nivel înalt vine la o lună după ce președintele rus l-a invitat pe omologul său american la o discuție deschisă în public. Reacționând la invitația din acel moment, purtătoarea de cuvânt Jen Psaki a răspuns negativ, spunând că programul președintelui este încărcat.

Donald Trump a retras Statele Unite din acordul climatic de la Paris, care a fost semnat sub Barack Obama în 2015 de 195 de țări și care își propune să menţină creșterea temperaturilor sub două grade. Încă din prima zi la Casa Albă, Joe Biden a semnalat revenirea Statelor Unite în acordul climatic de la Paris. În plus, președintele democrat a invitat alţi 40 de lideri mondiali, inclusiv pe Vladimir Putin, să discute despre provocările cu care se confruntă planeta în cadrul unui summit internațional (virtual) despre schimbările climatice, în perioada 22-23 aprilie.

Kremlinul
© Sputnik / Наталья Селиверстова

De asemenea, Statele Unite s-au retras, pe 8 mai 2020, din acordul privind programul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015 de Barack Obama, după 21 de luni de negocieri. În timp ce predecesorul său a reușit să calmeze relațiile cu Iranul prin semnarea acestui acord, Donald Trump a restabilit sancțiuni economice grele împotriva Teheranului. Asasinarea generalului Soleimani în urma unui atac aerian al SUA în afara Aeroportului Internațional Bagdad, moartea unui fizician specializat în domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh, lângă Teheran într-un atac asupra convoiului său, precum și atacurile asupra Ambasadei Statelor Unite în Irak au făcut ca relațiile dintre cele două puteri să fie foarte tensionate.

În ciuda anunțului din partea Teheranului cu privire la planul său de a-și îmbogăți uraniul la 60%, un nivel care îl va apropia de capacitatea de utilizare militară, președinția Biden a anunțat, pe 13 aprilie, că rămâne pregătită să continue negocierile cu Iranul.

„Suntem convinși că mijlocul diplomatic este singura modalitate de a avansa în acest caz și că purtarea de discuţii, chiar indirecte, este cea mai bună modalitate de a ajunge la o soluție”, a spus președinția Biden.

339
Tagurile:
SUA, Rusia
Tematic
Rusia și Statele Unite împart piața europeană: cine va suplini depozitele de gaze
Ex-consilier al șefului Pentagonului: SUA nu vor ajuta Kievul într-un conflict cu Rusia
Peskov: Rusia nu a reprezentat niciodată o amenințare

Загрузка...
Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei

Patrușev: Vestul ajută Ucraina la instruirea unor formațiuni diversioniste

338
(reînnoit 16:57 14.04.2021)
În Ucraina sunt create centre de instruire pentru activitățile diversioniste și de spionaj, cu sprijinul Occidentului, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Centre de instruire a unor formațiuni diversioniste și de spionaj, care ar putea fi pregătite pentru comiterea unor atentate în Rusia și altor state, sunt desfășurate în Ucraina cu susținerea Occidentului, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.

“Cu susținerea sponsorilor din Occident, pe teritoriul Ucrainei sunt create centre de pregătire a unor formațiuni diversioniste și de spionaj. Nu este exclus că absolvenții acestor centre vor fi direcționați spre comiterea unor atentate, nu doar în Rusia, dar și pe teritoriul altor state”, a declarat Patrușev în cadrul unei ședințe la Sevastopol, dedicate problemelor de asigurare a securității naționale în Crimeea.

Potrivit lui, serviciile de securitate ale Ucrainei încearcă să organizeze acțiuni diversioniste și atentate teroriste în Crimeea, în primul rând, pe obiecte de infrastructură.

“Ascensiunea amenințărilor teroriste sunt determinate de politica agresivă și antirusă a Ucrainei, de tentativele de formare în peninsulă a unor celule ilegaliste ale unor organizații interzise și teroriste internaționale, precum Hizb ut-Tahrir al-Islami și Martorii lui Iehova”, a declarat Patrușev.

“Serviciile speciale și organizațiile extremiste desfășoară continuu acțiuni provocatoare la frontiera de stat, se întreprind tentative de a comite acțiuni diversionist-teroriste pe teritoriul Crimeei, în primul rând, pe obiecte de infrastructură”, a adăugat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.
338
Tagurile:
Ucraina, Terorism, Nikolai Patrușev, Rusia
Tematic
FSB a prevenit un atentat terorist în regiunea Tver
FSB a dejucat un atentat terorist în Crimeea
Un naționalist ucrainean, reținut de FSB în Rusia. Planifica un atentat la o moschee
Zaharova a criticat CNN pentru că a prezentat tancurile ucrainene drept rusești
Statele NATO au discutat cu șeful MAE din Ucraina despre “provocările Rusiei”
Putin a îndemnat FSB să curme acțiunile care servesc intereselor străine
Ucraina desfășoară exerciții militare la scară largă în apropierea Crimeei

Загрузка...
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ

Bugetarii în pericol: sporurile vor fi reduse

0
Florin Cîțu a anunțat că adoptă memorandumul privind reducerea sporurilor bugetarilor chiar în ședința de Guvern de azi.

BUCUREȘTI, 15 apr – Sputnik. Premierul Florin Cîțu a anunțat pe ordinea de zi din ședința de Guvern de astăzi se va afla și memorandumul privind tăierea sporurilor bugetarilor. Astfel, la punctul 7, Cîțu vorbește de un memorandum cu tema ”Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrul legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.

De asemenea, în ședința de astăzi urmează a fi analizate și propunerea ca personalul medico-sanitar care activează în centrele de vaccinare să poată încheia contracte de prestări servicii că persoane fizice, acte care vor fi considerate vechime în muncă și stagii de cotizare. De asemenea, Guvernul vrea să clarifice situația statutului rezidenților care lucrează în aceste centre de vaccinare.

Tot astăzi, Ministerul Sănătății încheie o nouă comandă pentru achiziționarea a 4.260.269 de doze opționale de vaccin împotriva COVID- 19 produs de compania BioNTech / Pfizer, mai anunță Cîțu, care mai spune că în ședința de azi intră și adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G..

0
Tagurile:
Florin Cîţu, bugetari
Tematic
Lovitură pentru bugetari: premierul Orban, anunț despre șomajul tehnic
Salarii majorare pentru o categorie de bugetari: primesc sute de lei în plus
Profesorii, vizați-oficial de BNR: bani puțini pentru bugetari

Загрузка...